Aihe: Skaalat
1
agre
04.06.2008 11:04:52
En vaan tajua noita skaaloja ja miten noita luetaan ja tehdään. Olen lukenut monia oppaita noista mutta en vain tajua kaikkia termejä ja sitten vain lopetan lukemisen. Voisiko joku kertoa jotenkin aloittelijaystävällisesti noista skaaloista.
loosah
04.06.2008 11:56:54
Oisko tuosta pari threadia ylempänä olevasta FAQ:ista mitään apua....
GIGO
agre
04.06.2008 12:30:22
Juu tuota mä luinkin. Kyllä mä nuo muutamat ekat rivit tajuan mutta sitten menee ihan sekasin enkä tajua mitään.
agre
04.06.2008 17:25:51
Joo mun pitää kattoo vähän myöhemmin tota kuhan oon vähän virkeempi. Se varmaan sekottaa mun pään kun en tunne noita kaikkia termejä.
Janus
04.06.2008 18:27:50 (muokattu 04.06.2008 18:28:14)
Lähdemme liikkeelle A-sävelestä ja toisinkuin ylläsiteeratussa FAQ:ssa, emme käytä anglosaksista merkintätapaa*:
---
*Mikäli olisimme käyttäneet angosaksista tapaa, olisi sävel A#/Bb ollutkin A#/B ja sävel B (joka on heti C:n yläpuolella listassamme) ollut H. Mielestäni tuo on ainoastaan epäloogista: nythän ylentämättömät sävelet mukailevat suoraan aakkosten alkua: ABCDEFG!

 
Jepjep... anglosaksinen (alosaksinen) englanninkieliseen kulttuuripiiriin kuuluva _ Lähinnä: englantilainen tai yhdysvaltalainen (= angloamerikkalainen). Mm. eräistä kyseisen kulttuuripiirin vanhoista mittayksiköistä.
 
Muuten kyllä ihan ansiokasta rautalangan vääntöä, aina toi ton viitatun "FAQ:in" voittaa (siellä vilisee "melodista fryygistä" ym. käsittämättömiä itsekeksittyjä termejä, en suoraan sanoen ihmettele jos kukaan ei tajua siitä mitään).
MikkiHiiri
04.06.2008 22:35:53
Mulla on ollut samaa ongelmaa ja on edelleenkin. Ja täällä on niin kovan tason osaajia, että ainakin itse tipahdan nopeasti kärryltä.
 
Ajattelen skaaloja niin, että ne ovat vain erilaisia tapoja jakaa oktaavi osiin. Mikään ei estä sinua keksimästä ihan omaa skaalaa, jossa on vaikkapa kolme säveltä, juurisävel, sen oktaavi ja jotain sieltä puolivälistä. Sitä, miten oktaavi voidaan käytännössä jakaa osiin, rajoittaa soitinten tekniikka. Tekniikasta johtuen mennään puolisävelaskelten hyppäyksillä.
 
Mua on jotenkin rasittanut se, että esimeriksi moodeja kuvaillaan niin, että sehän on sama kuin vaikkapa C-duuriasteikko, paitsi että siinä on kolme, neljä viisi tms eri säveltä. Eikö olisi reilumpaa sanoa, että asteikoilla ei ole juuri mitään yhteistä.
 
Mua jeesas se, että aloin kuunnella skaalojen eroja. Pelkkä teorian pänttääminen ei johtanut mihinkään. Kuuntele ensin vaikka luonnollista molliasteikkoa ja katso miten se koostuu puolisävelaskelista ja kokosävelaskelista. Kun sinulla on siitä mielikuva, ota harmoninen molli ja kuuntele mitä tapahtuu ja mistä se johtuu. Ja sama juttu melodisen mollin kohdalla, jne.
Schnowotski
05.06.2008 09:20:38
Jepjep...
 
Muuten kyllä ihan ansiokasta rautalangan vääntöä, aina toi ton viitatun "FAQ:in" voittaa (siellä vilisee "melodista fryygistä" ym. käsittämättömiä itsekeksittyjä termejä, en suoraan sanoen ihmettele jos kukaan ei tajua siitä mitään).

 
Pelkäsinkin mokaavani juuri tuon termin kanssa, :-D. Tietenkin nyt jälkikäteen asia on itsestäänselvä kun ajattelee aivoillaan eikä vaan hökellä.
Jo nuorena Nepsu ajoi geneettisesti määräytyneen suoran hiusrajansa vanhemmiltaan salaa niin sanotuksi mikkihiirimalliksi.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)