Aihe: Onko sähkökitaran soitto helpompaa?
1 2
krakatau
15.04.2008 19:50:54
Eli ongelma on seuraavaa sorttia:
Olen noin vuoden enemmän tai vähemmän aktiivisesti akustista kitaraa "soittanut" ja perus-avosoinnut ovat hanskassa kelvollisesti. Ongelmana on kuitenkin se, että useisiin (lähes kaikkiin) kappaleisiin, joita haluaisin soittaa, sisältyy barre-sointuja. Niitä yrittäessä tuskanhiki puskee pintaan, sillä vaikka kuinka huolellisesti yritän soittaa, niin varsinkin ohuimmat kielet särisevät tai eivät soi ollenkaan.
Koulussa sähkökitaralla soittaessa nämäkin soinnut kuitenkin soivat mallikkaasti.
 
Onko vika soittimessa vai pitääkö lähteä kuntosalille kun ei naruissa riitä voima edes akustisen kitaran soittoon tai ostaa sähkökitara? Sähkökitaran houkuttelevuutta lisää myös kaipaamani soolosoittaminen, jonka makuun en akustisen kitarani kanssa oikein pääse.
Mars Mountain Music
15.04.2008 19:59:23
Kyllä se harjoittelulla tulee ne barre-soinnut, mutta on se sähkökitaralla ehdottomasti helpompaa ainakin omasta mielestäni.
krakatau
15.04.2008 20:04:10
Mutta ongelma onkin siinä, että vaikka yrittäisin vain (hyvin voimallisestikin) painaa etusormella kaikki kielet alas niin tuloksena on kuitenkin sellaista "pluck-pluck" ääntä.
Numb
15.04.2008 20:14:48
 
 
Ovatko kielet kovinkin paksut? Tai korkealla? Teräskielisessä akustisessa käytetään yleisesti paksumpia kieliä kuin sähkökitaroissa, jolloin voimaa ja harjoitusta tarvitaan enemmän.
 
Joskus myös kitaran kaulassa voi olla liikaa reliefiä, eli se on liian notkolla, silloin kielet päätyvät liian korkealle, ja painaminen on vaikeampaa.
Gattubi ö skugi, bing bong bang -Remu Aaltonen --- Se pitää vetää niig skibbadibbaboungboung skäppidäbbi ticotico hei groopie dountsu teik mai hair de bäng bäng bong! -LamaAjanElvis
krakatau
15.04.2008 20:27:03 (muokattu 15.04.2008 20:29:43)
Kitaran kielien korkeuksista tai paksuuksista tiedä, mutta voiko ne mitata jotenkin? Ja kyllä, kitara on teräskielinen. Kaula ei kuitenkaan ole kovasti notkolla/käyrä.
edit: Unohdin mainita kitaran mallin, joka on Ibanezin V50. Kertokaa toki jos kyseisessä mallissa on jotain mallivikoja, sillä niistä en ole perillä (myöskään).
Numb
15.04.2008 20:32:49
 
 
Voi niitä mittailla, mutta helpompaa on näyttää soittopeliä jollekin niitä tuntevalle ja mahdollisesti säätämistä hallitsevalle. Kielten vaihtaminen sähkökitaramaiseen paksuuteen saattaa myös auttaa. Tämä tarkoittaisi .11 tai ehkä jopa .10 -paksuista settiä. Akustisen kitaran sointi ei niin ohuilla kielillä enää ole parhaimmillaan, mutta parempi kuin silloin jos ei sointuja saa soitettua...
 
Sähkökitara on aika eri peli kuin akustinen. Itse en näe niitä vaihtoehtoina toisilleen, vaan toisiaan täydentävinä. Jos sähkökitaraa mieli tekee, niin hommaa ihmeessä semmoinen :)
Gattubi ö skugi, bing bong bang -Remu Aaltonen --- Se pitää vetää niig skibbadibbaboungboung skäppidäbbi ticotico hei groopie dountsu teik mai hair de bäng bäng bong! -LamaAjanElvis
sepisti
15.04.2008 20:34:38
Kyllä akkarilla tietysti soittaminen on hieman raskaampaa, vaikka olisi soittanut pidempäänkin. Mutta tod.näk. kielet ovat sulla kuitenkin liian korkealla.
 
Mutta seuratkaapa ammattireiskojen vetelyä. Ei paljon barreita näy, ja akkarin kanssa käytetään useasti capoa... Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö barreita pitäisi saada puhtaasti soimaan.
Mäntä-Seppo JYRÄÄ!!!
krakatau
15.04.2008 20:44:08
Luin vähän muita threadeja ja niissä oli Ibanezin akustisia syytelty korkealla olevista ja paksuhkoista kielistä, joten vika ei välttämättä tällä kertaa olekaan soittajassa. o/
Jos joku päivä koittaisi tallaluuta hiomalla vaikka laskea noita kieliä (kyllä, tiedän että homma voi mennä pahasti pieleen mutta tarkkuutta löytyy) tai ostaa kokonaan uudet.
ravensoul
15.04.2008 23:01:39 (muokattu 15.04.2008 23:03:02)
Luin vähän muita threadeja ja niissä oli Ibanezin akustisia syytelty korkealla olevista ja paksuhkoista kielistä, joten vika ei välttämättä tällä kertaa olekaan soittajassa. o/
Jos joku päivä koittaisi tallaluuta hiomalla vaikka laskea noita kieliä (kyllä, tiedän että homma voi mennä pahasti pieleen mutta tarkkuutta löytyy) tai ostaa kokonaan uudet.

 
Ei ole ollenkaan mahdoton homma, jos vähänkään löytyy käsityöläisen vikaa. Itse tekaisin halpisakustiseen muovisten tilalle molemmat satulat luuaihioista ja suht hyvin onnistu. Enkä todellakaan ole kaikkein taitavimmasta ja kokeneimmasta päästä tuolla saralla. Kitaran säätäminen kannattaa kyllä olla hanskassa, esim. tuolla ohjeita lontoon murteella:
 
http://thbecker.net/guitar_playing/ … uitars_and_setup/setup_page_01.html
rääpivä
16.04.2008 06:44:25
Minulla itselläni on myös ibanezin akustinen, ja saman verran soittokokemustakin takana kuin sinulla. Vajaan vuoden verran siis. On ollut tuota samaa ongelmaa, että barreet ei oikein soi, mutta kyllä ne on alkanut sujua kun on kärsivällisesti etsinyt sormille oikeita paikkoja ja asentoja, ja voimaakin sormiin tullut lisää. Ja muut barreet saankin jo oikein hyvin soimaan, paitsi ylimmäiseltä nauhalta tuottaa vielä ajoittain vaikeuksia.
 
Vinkkinä tuohon sormien voimanpuutteeseen voin sanoa, että stressipallo on oikein hyvä väline. Sitä puristelemalla olen itse saanut paljon lisää voimaa sormiin ja se on helpottanut soittamista huomattavasti.
ankkiz
17.04.2008 21:53:07 (muokattu 17.04.2008 21:54:56)
 
 
Mutta ongelma onkin siinä, että vaikka yrittäisin vain (hyvin voimallisestikin) painaa etusormella kaikki kielet alas niin tuloksena on kuitenkin sellaista "pluck-pluck" ääntä.
 
Barreet pystyy soittamaan myös ilman, että peukalo tukee kaulaa, eli sormien voimista ei oikeastaan ole kyse.
Yritäs huviksesi seuraavaa:
 
Ajattele, että voima lähtee enemmänkin koko kädestä kuin etusormesta. Aseta etusormi kielien päälle normaaliin tapaan, mutta älä paina kieliä vielä pohjaan. Lähde vetämään kyynerpäätä taaksepäin ja katso mitä tapahtuu :)
("joudut" lepuuttamaan oikeaa kättäsi bodyn päällä, jotta kitara ei lähde kääntymään selkäsi taakse).
 
Kannattaa aina yrittää pitää rannetta mahdollisimman suorassa suhteessa käteen, sillä silloin otteesi on voimakkaampi/rennompi. Muista että luotisuorana pitäminen ei ole aina, eikä edes useimmiten kuitenkaan mahdollista, mutta ranteen kulmaan on hyvä kiinnittää huomiota.
 
Tuota kyynerpään välittämää voimaa voit testata myös ilman kitaraa vetämällä itsesi kanssa sormikoukkua ensin suorin rantein, ja sitten toinen ranne taivutettuna (kääntämällä toinen kyynerpää lattiaa kohti). Älä käytä yhtä paljoa voimaa ranteen ollessa taivutettuna, ettet hajota itseäsi! Huomaat luultavasti eron (taivutetun ranteen voimattomuuden) pienemmälläkin voimankäytöllä.
 
Aikaisemmin mainittu tapa barreesointujen soittamiseen, sekä soittamiseen yleensä toimii ainakin MINULLE ja on huomattavasti vähentänyt kiputiloja käsistäni, joista ennen usein ja kovasti kärsin. Kokeile josko tästä olisi jotain apua sinullekkin, ja palaa ihmeessä takaisin vanhaan tyyliisi, jos sille tarvetta näet :)
HALPA kakkos-/projektiskepa haussa.
rääpivä
20.05.2008 14:41:12
Voimaa barreihin tarvitaa nyllättävän vähän. Tekniikkaa sitäkin enemmän.
 
Tuo on ihan totta. Mutta aloittelijalle on tyhmää ruveta sanomaan, etteikö barreihin tarvitsisi sormivoimia aika paljonkin. Kokeneemman soittajan on helppo sanoa että se on pelkkä tekniikkakysymys, kun sormien voimat ovat kehittyneet siinä soittaessa ilman erillistä sormivoimien harjoittamista. Ja sormet ovat soittaessa tulleet myös huomattavasti ketterämmiksi. Tietenkin se on enemmän tekniikkakysymys, kuin voimakysymys, mutta eritoten aloittelijalla se on myös voimakysymys, kun sormet eivät ole tottuneet soittamiseen.
 
Kokeilin muuten tuota "koko kädellä vetämistä" ja se kyllä helpottaa peukalon työtä, mutta itse koin soinnun vaihtamisen jotenkin vaikeammaksi. Mutta eiköhän sekin sitten helpotu harjoittelemisen myötä.
Kalmo
22.05.2008 20:14:06
Tuo koko kädellä vetäminen ei sovi kaikille kitaroille. Monet saa moisella epävireeseen, etenkin halvat sähkikset taipuvat.
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
Trendkeel
31.05.2008 15:07:31
On se akustisen kaula paljon paksumpi verrattuna esim. Straton kaulaan. Kyllä se harjoittelulla tulee. Itellä iski hirvee turhautuminen kun kaikki kielet ei soineet ym.
Gibson Les Paul Studio Alpine White
brn2sk8
10.06.2008 12:08:14
Taas näitä kysymyksiä... Jos sähkökitarassa on action millin korkeudella nauhoista kasin kielisetillä ja akustisessa 012 kielisetti punotulla G:llä hullun korkeella nauhoista niin voihan sitä toki sanoa että soitto on "helpompaa" sähkiksellä...
Cry Baby and ask me WHY WHY
Load proud
14.06.2008 10:35:08
Ehkä siinä mielessä kun,se on kevyempi kosketuksinen ja ohuempi kaula.Ja riippuen siitä miten korkelle on kielet säädetty.Ja onhan siinä bodykin ohuempi,mutta muuten uskosin soittamisessa on samat metodit kuin millä tahansa kitaralla....Klassisessa kitarassa on nimittäin verraten paksu ja leveä kaula,joten en suosittele alkajalle ainakaan tällaista soitinta....Onhan toki akustisissa teräskieili kitaroissakin verrattain ohuet kaulat,jos välttämättä haluaa tähän kastiin kuuluva soittimen.
Anouk
25.07.2008 11:43:49
Mä ainakin aloitin barré-sointujen treenaamisen sähkiksellä, jossa tosin oli vähän tavallista leveämpi kaula. Aluksi olin ihan tuskastunut, mutta päätin että opettelen tämän. Sitten jonkun aikaa veivattuani (en nyt puhu tosiaankaan parista päivästä) alkoi homma luistaa. Ei se oikeasti ole voima-, vaan tekniikkalaji. Etusormi pitää vaan saada taipumaan oikealla lailla. Itselläni se ei ainakaan onnistunut muuten kuin veivaamalla. Ja kun voi viimein sanoa osaavansa soinnut, ne menevät akustisellakin. Tosin se on hiukan rankempaa, mutta kun tekniikka on hallussa, se toimii. Tsemppiä!
rääpivä
06.08.2008 19:56:53
Ei se oikeasti ole voima-, vaan tekniikkalaji. Etusormi pitää vaan saada taipumaan oikealla lailla. Itselläni se ei ainakaan onnistunut muuten kuin veivaamalla. Ja kun voi viimein sanoa osaavansa soinnut, ne menevät akustisellakin. Tosin se on hiukan rankempaa, mutta kun tekniikka on hallussa, se toimii. Tsemppiä!
 
Etkö sitten huomannut sormivoimiesi kehittyvän millään lailla harjoittelusi aikana? Olisikohan mahdollista, että harjoitellessasi sekä sormiesi voimat, että tekniikka paranivat? Voimaa vain tuli huomaamatta, koska et erityisemmin kiinnittänyt sen treenaamiseen huomiota. Ja sitten sen jälkeen on helppo sanoa että "hei, eihän barreihin voimaa tarvita, tekniikkaa vain!".
Anouk
06.08.2008 20:43:21
Etkö sitten huomannut sormivoimiesi kehittyvän millään lailla harjoittelusi aikana? Olisikohan mahdollista, että harjoitellessasi sekä sormiesi voimat, että tekniikka paranivat? Voimaa vain tuli huomaamatta, koska et erityisemmin kiinnittänyt sen treenaamiseen huomiota. Ja sitten sen jälkeen on helppo sanoa että "hei, eihän barreihin voimaa tarvita, tekniikkaa vain!".
 
Voihan se noinkin olla, totta kai. Ja varmasti osaksi onkin. Mutta lähinnä tarkoitin sitä, että ei niitä kieli tarvitse niin julmetusti survoa ja painaa, kun löytää sen oikean sormensyrjän, jolla painaa. Hyvä huomio. :)
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)