Aihe: Huuliharpun soitto.
1 2 3 4 512 13 14 15 1646 47 48 49 50
pills
26.01.2008 14:29:54
Ostin äsken ensimmäisen huuliharppuni (HOHNER Big Valley C harppu)
Nyt pitäisi opetella soittamaan, mutta nuota reikiä on ihan käsittämätön määrä kahdessa rivissä.Yhteen reikään puhaltaminen on mahdotonta.Miten tässä nyt olisi hyvä aloittaa, lainasin kirjastosta Huuliharppu opas nimisen kirjan.Kirjassa käytetään erilaista harppua kuin tuo omani.Jotain pientä neuvoa tähän soittamisen aloittamiseen kaipaisin.
Amos M
27.01.2008 21:57:20
Harpunsoiton voi tietysti aloittaa helposti tai vaikeasti... Alkuun mä ainakin suosittelisin diatonista bluesharppua ja poikkeustapauksessa 3-oktaavin kromaattista tai molempia.
 
Syy on se, että noilla harjoitellessa kuulee hieman paremmin, milloin soi vain yksi ääni ja milloin useampi. Tremoloharpun pöhinästä voi olla hankalaa kuulla, että siellä soi myös ylimääräisiä ääniä. Herkästi huulten huolimaton asettelu aiheuttaa myös heikkoja tai tahattomasti taipuneita ääniä. Nämä vaikeuttavat tehokkaasti toimivan soittotekniikan löytämistä.
 
Voihan sen toki aloittaa tuollaisella tremoloviritetyllä harpulla... Kunhan muistaa, että se on suunnattu tuonne folk-musiikin suuntaan eli siitä pitäisi lähteä vähän sellainen 12-kielisen kitaran soundi.
 
Opettele soittamaan yhdestä "reijästä" kerrallaan. Tällä harpulla se tarkoittaa niitä kahta päällekkäistä reikää. Sekä ylemmässä että alemmassa reijässä on sekä imu- että puhalluääni kummassakin, mutta ne ovat keskenään viritetty hieman eri korkeudelle, tällöin molempien soidessä äänessä pitäisi kuulua sellainen tremolo-efekti.
 
En ole kauhean tuttu noiden tremoloharppujen kanssa, mutta kannattaa kokeilla ja kirjoittaa vaikka paperille, että miten ne sävelet sinne harppuun on kätketty. Yleensä Hohnerin mukana tulevasta läpyskästä se myös selviää.
 
Näillä harpuilla ei kannata (ainakaan ensimmäiseksi) harjoitella taivutuksia.
Huuliharputtelua vuodesta 1993...
pills
28.01.2008 00:12:08
Mikä olisi sellainen helppo kappale, jonka tuolla kapistuksella pystyisi soittamaan?
Roku
07.02.2008 07:28:26
Mikä olisi sellainen helppo kappale, jonka tuolla kapistuksella pystyisi soittamaan?
 
http://www.youtube.com/watch?v=IyQoDgaLM7U
 
Wikipedia kertoo että huuliharppu kehiteltiin aluksi pianonvirittäjän apuvälineeksi.
 
http://fi.wikipedia.org/wiki/Huuliharppu
Camel-kondomi, miehille jotka tulevat omia aikojaan!
Bluesbrother84
04.03.2008 10:58:29
Ku mä ostin tänään uuden huuliharpun nii ei menny kauaa ku 2. reijän ja 10. reijän imusävelet on ihan tukkoisia. mistä se johtuu?
 
Ite soittelen Marine Band -ja Pro Harp -harppuja, jotka tosin ovat menossa kovasti vaihtoon nimittäin: Hohner Special 20 on aivan loistava. Tiivis, bendit upeita ja harppu kompactin kokoinen. Tietty tuo koko on jokaisella yksilöllinen (niinkuin kaikissa asioissa :) )
 
Mutta palatakseni tuohon kysymykseen voin neuvoa yhden pienen niksin mitä jenkeissä monet hyvät soittavat tekevät heti ensitöikseen. He tavallaan virittävät harpun. Virittämisellä haetaan juuri näihin tukkeutuneisiin reikiin saundia ja toiseksi monessa harpussa jota olen itse ostanut olen huomannut että jotkut reijät eivät yksinkertaisesti bendaa kunnolla vaikka tekniikka olisikin kunnossa (valitan etten ole näissä ilmaisuissani erityisen korrekti :) ). Tämä "virittäminen" korjaa juurikin näitä virheitä joita harppu saattaa omata tehtaalta lähtiessään. Tämän vinkin tarjoaa Adam Gussow
 
Se tapahtuu käytännössä näin:
-----------------------------------------------------
 
Tarvikkeet jotka tarvitset: Ohut terävä veitsi, Palan ohutta paperia ja pihdit (esim. Leatherman käy hyvin)
 
1. Poista harpun alarauta (Marine Bandissa ne näyttävät ruuveilta jolla pelti on kiinni, mutta tosiasiassa ne ovat nauloja) Irroitus tapahtuu helpoiten työntämällä ohut veitsi naulojen väliin ja varovasti kampeamalla pelti ylös. Kannattaa kammeta tasaisesti molemmista päistä jotteivat naulat väänny irroittamisvaiheessa.
 
2. Harpun alta paljastuuu imupuolelta soitettaessa käytettävät raudat. Näiden rautojen tarkastelu osoittaa että niiden ja itse harpun messinkirungon välissä on joka raudan kohdalla väli.
1.reijän kohdalla väli on suurempi kuin taas 10.reijän kohdalla väli on lähes olematon.
Soitettaessasi olet huomioinut mitkä sävelet ovat tukkoisia, taikka eivät soi lainkaan.
Oletetaan, että 3.reijän imurauta ei soi. Huomaat varmaankin tässä vaiheessa että raudan ja messinki rungon välissä ei ole rakoa lainkaan.
Työnnä varovasti paperinpalanen raudan ja rungon väliin ihan raudan juureen saakka ja sitten paperilla ihan hissukseen ja rauhallisesti taivuttelet rautaa ylöspäin
HUOM! Tämä on tehtävä erittäin varoen koska raudan liika taivuttaminen pilaa harpun kokonaan. Paras tapa onkin taivuttaa aina sadasosamillin kerrallaan ja sitten testattava muuttuiko 3.reijän imusaundi.
Jos tämä oletettu 3.reikä soi, muttei taivu niin sama hoito auttaa tähänkin vaivaan.
 
Nyt harppu on viritetty 3.reijän kohdalta. Voit tietenkin käydä kaikki reijät 1. -10. lävitse ja yrittää korjailla mahdollisia virheitä.
 
3. Laita pohjalevy varoen paikalleen ja paina naulat takaisin kohdilleen ja purista pihdeillä naulat pohjaan saakka.
 
Ei muuta kuin kovaa soittoa.
 
-----------------------------------------------------
 
On otettava kuitenkin sellainenkin seikka huomioon, että joskus tehtaaltakin lähtee sellaisia maanantai-kappaleita myyntiin jotka yksinkertaisesti falskaavat niin paljon että korjausyritykset ovat turhia koska harpusta ei koskaa tule saamaan täysin toimivaa. Mutta tämän kanssa on vain elettävä.
 
Tuosta virittämisestä sen verran vielä, että jotkut soittajat myös hiovat rautojen kärkiä hienolla viilalla jotta sointu olisi puhtaampi. muistaakseni 4. ja 7. rautoja. Niitä on tehtaalla hiottu jo hieman valmiiksi mutta itse en ole koskaan alkanut niitä rassaamaan.
 
Kiitoksia.
Amos M
07.03.2008 16:18:27
On otettava kuitenkin sellainenkin seikka huomioon, että joskus tehtaaltakin lähtee sellaisia maanantai-kappaleita myyntiin jotka yksinkertaisesti falskaavat niin paljon että korjausyritykset ovat turhia koska harpusta ei koskaa tule saamaan täysin toimivaa. Mutta tämän kanssa on vain elettävä.
 
Tätä voi yrittää selvittää sillä "palkeella", millä voi noita harppuja monissa kaupoissa testata, mutta eipä sillä mitään varmuutta saa sen harpun oikeasta toiminnasta. Vain sen, että kaikki äänet jotenkin soivat.
 
Tuosta virittämisestä sen verran vielä, että jotkut soittajat myös hiovat rautojen kärkiä hienolla viilalla jotta sointu olisi puhtaampi. muistaakseni 4. ja 7. rautoja. Niitä on tehtaalla hiottu jo hieman valmiiksi mutta itse en ole koskaan alkanut niitä rassaamaan.
 
Tuota... Minun ymmärtääkseni ihan jokainen huuliharpun kieli voi mennä epävireeseen ja virettä voi nostaa viilaamalla erittäin varovasti kielen kärkeä. Virettä voi myös laskea raaputtamalla vielä varovaisemmin kielen juuresta. Molempien toimenpiteiden aikana on hyvä tukea kieltä jollain, jotta se ei väänny. Kromaattisen viritysmittarin avulla seurataan kokoajan, että missä mennään.
 
Ehkä tuossa 4. ja 7. on kyse sitten jostain harmoniajutuista, joista en ymmärrä juurikaan. Eli tuossa nostettaisiin perusääntä hitusen ylemmäs. Omasta kokemuksestani en suosittele "viilailemaan" huuliharpun kieliä ihan muuten vaan... Kyllä siinä täytyy tietää, että mitä on tekemässä.
Huuliharputtelua vuodesta 1993...
zinkki
09.03.2008 21:34:49
Hei!
 
Olen juuri ostanut itselleni ensimmäisen huuliharpun (Hohner Blues Harp Ms C-duuri) ja epäilen että siinä jonkinlainen valmistusvika.
 
Sävelet menevät seuraavasti:
reikä______1__2 __3__4__5__6__7__8__9__10
puhallus___c__e___g__c__e__g__c__e__g__f
imu_______d__g___h__d__f__a__h__d__f__a
 
Erityisesti minua ihmetyttää se että reiän-2 imusta tulee täysin samanlainen ääni kuin reiän-3 puhalluksesta. Kertokaahan myös miten c-duuri harpussa sävelten pitäisi mennä.
 
Kiitos
harpist
12.03.2008 01:54:59 (muokattu 12.03.2008 02:16:28)
""On otettava kuitenkin sellainenkin seikka huomioon, että joskus tehtaaltakin lähtee sellaisia maanantai-kappaleita myyntiin jotka yksinkertaisesti falskaavat niin paljon että korjausyritykset ovat turhia koska harpusta ei koskaa tule saamaan täysin toimivaa. Mutta tämän kanssa on vain elettävä.""
 
Tätä voi yrittää selvittää sillä "palkeella", millä voi noita harppuja monissa kaupoissa testata, mutta eipä sillä mitään varmuutta saa sen harpun oikeasta toiminnasta. Vain sen, että kaikki äänet jotenkin soivat.
 
Nuo palkeet - tosiaan , eivät oikeastaan paljasta mitään testattavasta huuliharpusta.
 
Huuliharpun tehtävä on toimia soittimena - hinnasta riippumatta. Jos kyseinen laite ei tätä kriteeriä täytä - ei se myöskään ole myyntikelpoinen. Myyntikelpoiseksi tällaista yksilöä ei normaalisti pysty tekemään edes valveutunut soitinmyyjä korjaus/säätö - toimilla. ( vrt. kitaran säätäminen ) Näitä "maanantaikappaleita" ei siis tule ottaa "omaan piikkiin" - "sattuuhan sitä" asenteella - vaan vastuu näistä epäkuranteista tuotteista kuuluu myyjälle.
 
Ostotilanteessa maksun jälkeen - vaikka olisi kyseessä aivan tavallinenkin "halpisharppu" - testaan sen välittömästi myyjän läsnäollessa tiskin äärellä. Falskit / tukkoiset äänet paljastuvat välittömästi - ja korva kertoo jos harppu on epävireinen jostain aukosta toisiin nähden. ( Koko harppu voi toki olla joko yli- tai alivireinen - sitä on jo vaikeampi siinä tilanteessa kuulla )
 
AINA kun olen epäkurantin harpun laittanut takaisin tiskiin - on myyjä kuultuaan harpun "todellisen laadun" - antanut uuden yksilön testattavakseni. Myyjä kyllä oivaltaa siinä tilanteessa vastuunsa .... instrumenttia jolla pitäisi soittaa , hän on myymässä - ei epämääräistä äänilähdettä.
 
Taannoin erään "halpamerkin" koko myyntisatsista ei löytynyt tietystä sävellajista ainuttakaan soittokelpoista yksilöä. Sain toiminnalleni siinä vaiheessa todella paljon kiitosta. Myyjä oli mielissään "huonon" myyntituotteen löytämisestä ja poisti "merkin" kokonaan myynnistä - ts. tunsi vastuunsa soitinkauppiaana.
 
Korostaisin vielä ; olipa kyseessä kuinka halpa harppu tahansa - sen tulee täyttää soittimen edellytykset - kun se myydään soittimena. Jos mainosteksi kauppaa huuliharpun näköistä "hammastikkutelinettä" - asia on aivan toinen.
 
Postimyynnistä ostettuissa harpuissa pätee aivan sama kriteeri. Vaikka "myyntiehdoissa" lukisi, ettei suukosketuksen kanssa olevia instrumentteja vaihdeta ( vrt. alusvaatekauppa ) - tarkoittaa tämä "postimyynnin katumaehtoa" tavaran palauttamisesta - ei epäkurantin tuotteen vaihtamista toimivaan.
 
Edit. Sanajärjestys
" Soittaa tunteella - tarvittaessa vähemmän " ....... soittotaitoa sekin.
antibiootti
17.03.2008 20:37:46
Mitenkäs toi bendaaminen kieliblokilla onnistuu? vai onnistuuko ollenkaan? oon lukenu lähes kokonaan tän viestiketjun mut ei oo tuosta ollut puhetta. Kiitän.
Amos M
18.03.2008 16:31:53
Mitenkäs toi bendaaminen kieliblokilla onnistuu? vai onnistuuko ollenkaan? oon lukenu lähes kokonaan tän viestiketjun mut ei oo tuosta ollut puhetta. Kiitän.
 
Ainakin Lynwood Slim sen hallitsee, joten se on mahdollista... Itsekin saan äänen kyllä taipumaan, mutta kunnon kontrollia en ole tuohon oppinut. Opettelu on omalla kohdalla tyssännyt siihen, että kurkku tulee kipeäksi, jos yritän tuota enemmän treenata. Eli reilu tekniikkavirhe... :-(
 
Periaatteessa homma toimii vastaavasti kuin vihellystekniikallakin eli kyse on suun "resonanssitaajuudesta". Eli suun muodostaman kammion tilavuutta kasvattamalla resonanssitaajuus laskee ja harpun soiva ääni taipuu alaspäin.
 
Lynwood Slim kehui tuon tekniikan säästävän ilmaa ja antavan tukevammat soundit. Tarjoaa myös varmasti etuja ihan soittoteknisessä mielessä verrattuna esim. meikän käyttämään sekatekniikkaan eli bendit soitan lähes aina vihellystekniikalla.
 
Mutta jos tuon tekniikan opit hyvin, niin taivas on sen jälkeen enää rajana... :-)
Huuliharputtelua vuodesta 1993...
MiikkaP
19.03.2008 19:18:11
Mitenkäs toi bendaaminen kieliblokilla onnistuu? vai onnistuuko ollenkaan? oon lukenu lähes kokonaan tän viestiketjun mut ei oo tuosta ollut puhetta. Kiitän.
 
Ensin pitää osata bendata oikein eli lähinnä se kielen vetäminen taakse, eikä työntää eteen tai ylös. Matalien huliharppujen bendaamisessa sama juttu. Jos on vaikeuksia bendata G:llä tai A:lla teet sen luultavasti väärin. Ja sitten harjoittelet tongue blockingin kanssa. Erittäin mahdollista, mutta vaatii treeniä.
Tuolla hyvät bendaamis ohjeet: http://www.harpgear.com/
kohdalla efficient bending.
BassLass
30.03.2008 15:38:08 (muokattu 30.03.2008 15:39:36)
Mites pitää toimia kun soittaessa pitää vaihtaa nopeasti puhalluksesta imuun? Kun minulla tuppaa aina tökkäämään tuossa vaiheessa, eli imussa ei kuulu paljoa/yhtään ääntä. Millasella tekniikalla tota pitäs lähestyä?
 
Ja olenko ymmärtänyt oikein
 
-6 -6 -4 5 5 6 -5 -6
 
-6 -6 -4 5 5 6 -5 -6
 
-6 -6 -4 5 - 5-4 -5 -6 6
 
Tuossa nuo numerot, joiden edessä on viiva, niitä pitää imeä ja ilman viivaa on puhallus?
 
Vielä tyhmän ihmisen hyvä kysymys.
En tiedä tuosta omasta harpusta sen taivallista, mutta tuossa lukee päällä "Folk Blues" ja kymmenen rööriä, niin minkäslaine harppuuna tämä on?
Makkari
31.03.2008 11:07:40 (muokattu 31.03.2008 11:08:40)
Mites pitää toimia kun soittaessa pitää vaihtaa nopeasti puhalluksesta imuun? Kun minulla tuppaa aina tökkäämään tuossa vaiheessa, eli imussa ei kuulu paljoa/yhtään ääntä. Millasella tekniikalla tota pitäs lähestyä?

Treeniä. Treenaa niitä puhalluksia ja imaisuja hitaasti ja kun saat hyvän äänen ja vain yhden sävelen kerralla, niin pikkuhiljaa koittaa nopeammin.
 
Tuossa nuo numerot, joiden edessä on viiva, niitä pitää imeä ja ilman viivaa on puhallus?
 
Kyllä. Joskus on myös niin, että plussa ennen numeroa tarkoittaa puhallusta ja pelkkä numero imua.

En tiedä tuosta omasta harpusta sen taivallista, mutta tuossa lukee päällä "Folk Blues" ja kymmenen rööriä, niin minkäslaine harppuuna tämä on?
 
Luultavasti se on tavallinen 10-reikäinen diatoninen Richter-harppu, jos siinä 10 reikää on. Siis tavallinen bluesharppuuna.
BassLass
01.04.2008 14:12:09 (muokattu 01.04.2008 14:12:50)
Aijai, nyt kun vetää ihan kunnolla opettelemaan tuota soittamista. Niin varmaan jo kysytty, muttas mitäs biisuja ois hyvä lähteä opettelemaan. Ite oon tuolta www.harptabs.com opetellut jotain randompiisuja esim tuota piano mania.
 
Haluttais myös opetella ikivihreitä kuten Kuusamoa, löytyyköhän näihin mitään tabeja vai pitääkös alkaa opettelemaan nuoteista? Mikä sinänsä on kusista hommaa kun ei ole koskaan ollut kiinnostusta sellaiseen...
 
Äsh, alottelijat...
Klezberg
01.04.2008 21:37:30 (muokattu 01.04.2008 22:02:33)
 
 
Sattuipa tässä kohdalle nurkissa liki 20 vuotta lojunut Tombon d-molli -huuliharppu, ja hämmästyin miten hyvältä se kuulosti. Huomasin että sellaisella olisi upeaa vetää hidasta klezmeriä, siis ihan melodiaa eikä säestystä. Ongelmana on vain että harpusta löytyy vain tuo harmoninen molliasteikko. Käsi alkaa heti etsiä sitä painiketta, mutta eihän sitä ole. Tulee mieleen, että ihanteellinen peli tuohon olisi kromaattinen huuliharppu jonka perusasteikko olisi d-molli. Ja varmuuden vuoksi vielä pari muuta mollia. Semmoisia ei kuitenkaan ilmeisesti tehdä. Vai saakohan erikoisvirityksiä jostain tilauksesta.
 
Ehkä pitää kokeilla tavallisella kromaattisella, sellainenkin pitäisi jossakin lojua. Soittaako porukka tavallista c-duuri -kromaattista eri sävellajeissa?
 
Sekin tuli mieleen että hankkisi läjän huuliharppuja eri duureissa ja molleissa, ja vaihtaisi peliä kesken soiton, samaan tapaan kuin Echo-harppu käännetään kesken piisin. Voisi jossain piiseissä toimia.
 
EDIT: Nyt löysin Chromonicanikin. Tuntuu että sillä c-molli irtoaisi, mutta d-molli tuntuu hankalalta. Tuntuu paremmalta että että vahvat sävelet (toonika ja sen kvintti) löytyvät puhaltamalla. Toinen juttu on että Tombo kuulostaa mielestäni paremmalta ja elävämmältä. Lienee kyse siitä että Tombon vire joustaa puhalluksen mukana enemmän, Chromonica kuulostaa jotenkin kliiniseltä. Vai enkö vaan osaa...
kai tää on joku nettiriippuvuus, kun on tää internetti ja sitten toi klarinetti
harpist
01.04.2008 22:30:25
Edellisen kirjoituksesi perusteella ( Klezberg ) ....
 
Tämä musiikkityyli saattaa "osua" .... kuunteleppa klipit.
 
Itse hommasin kyseisen levyn. Tuntuu virkistävän erilaiselta ...
 
http://cdbaby.com/cd/hazmatmodine
" Soittaa tunteella - tarvittaessa vähemmän " ....... soittotaitoa sekin.
Amos M
04.04.2008 14:58:37
Meikän kokemuksen mukaan esim. mollibluesia C-kromaattisella on helpointa soittaa D-mollista. Siitä lähtee se pentatoninen bluesskaala aika nätisti (D F G (Ab) A C D). Jos painaa napin pohjaan, niin Eb-molli on silloin käsillä. C:stä kannattaa kanssa koittaa soittaa nappi pohjassa paitsi G-sävel. Toki tuota nappia kannattaa välillä kokeilla painella tahi vapauttaa... Se on vapauttavaa... :-D
 
Kromaattisella tietysti voi reenauksen jälkeen vetää mitä vaan ja mistä vaan, mutta meikälle D:n jälkeen helpoimmat on C, B(H) ja F. Sen jälkeen tuntuu itsellä olevan vähän hiljasempaa... :-)
 
Diatonisella bluesharpulla on tuo 3rd position juurikin vastaava kuin tää C-kromaattisen D-mollista soittelu. Eli mollista kokeillaan yhden kokosävelaskeleen alemmas viritetyllä bluesharpulla tahi kromaattisella.
 
Ja monella harpulla soittelua harrastavat kyllä tuolla maailmalla. Eihän se ole harppuhenkilö eikä mikään, kellä ei ainakin kolme bluesharppua kourassa pysy. Tähän ongelmaan on mielestäni muitakin kokeilemisen arvoisia ratkaisuja nykyään, esim. Hohner XB-40 tai vastaavat jos kromaattinen ei ota pelatakseen.
 
Tsemppiä vaan treenaukseen.
Huuliharputtelua vuodesta 1993...
H4Zu
05.04.2008 14:38:48
Itse omistan tuon Hohnerin blues starter setin. Yleensä soittelen harppuja telineessä kitaran kanssa tyyliin Neil Young.
Nyt tuo eniten käytetty, eli G-harppu on pahasti epävireessä 7. reiän puhalluspuolelta. Elikkä pitäisi tulla g-sävel, mutta kuuluukin f#, joka on sama, kuin saman reiän imupuolen sävel. Mitähän tuossa mahtaisi olla tapahtunut?
Harppua on kaikesta huolimatta soitettu suhteellisen vähän.
 
Pahoitteluni, jos aihetta on jo puitu.
We only stop for the best.
umeet
06.04.2008 11:11:41
ONko ollut hyvä setti?
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)