Muusikoiden.net
23.04.2024
 

Yleistä keskustelua musiikista »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Äänitemyynti hiipuu parissa vuosikymmenessä
1 2 3 4 5 6 7
M-Juhana
10.02.2008 12:15:55
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Äänitemyynti hiipuu parissa vuosikymmenessä
10.02.2008 07:31
 
Levy-yhtiöt arvioivat, että reilun 20 vuoden kuluttua lähes sata prosenttia musiikista kuunnellaan digitaalisista tiedostoista.
 
Äänitemyynti hiipuu parissa vuosikymmenessä lähes kokonaan digitaalisen musiikin syrjäyttäessä tallenteet.
 
Aamulehden mukaan seitsemän vuoden kuluttua musiikista myydään digitaalisesti tai tilaajavalintaisesti noin 60 prosenttia. Kiivas tahti tietää cd-levyn poistumista markkinoilta.
 
Tällä hetkellä vajaa kymmenen prosenttia Suomessa myydystä musiikista on peräisin internetistä.
 
Levy-yhtiöiden mukaan vuonna 2030 lähes sata prosenttia musiikista kuunnellaan digitaalisista tiedostoista.
 
(MTV3-STT)
 
Kaikesta huolimatta, en usko tähän..
 
Jos vaikka maalimanloppu ois tulossa, niin panisin Mötörhedit täysillä veivaan sterkoista ja eiku rinta paljaana ulos oottaan.-hemmo
Teijo K.
10.02.2008 12:39:11
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tässä on hyvä tilaisuus taas mainostaa sitä vanhaa juttua, että vinyyli voi mahdollisesti porskuttaa ihan kivasti tommosena marginaalisena julkaisumuotona vielä kun viimestä cd-soitinta kärrätään kaatikselle kun digitaalisen musan kuuntelu siirtyy cd:stä aineettomaan muotoon.
 
"Veltto rysäkeppi"
Leikari
10.02.2008 14:12:23 (muokattu 10.02.2008 14:34:42)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tottahan sekin on, että jos musiikkia harrastaa niin pian ovat seinät äänilevyhyllyjen peitossa - varmaan on helpompi, että kaiken laittaa kovalevylle tai aina halutessaan ladata vain ne biisit mitä tekee mieli kuulla (audio on demand ;-)
 
toisaalta: onhan siinäkin puolensa kun levyhyllyä voi silmäillä ja äänitallenteet ovat konkreettisina esineinä - omistamisen kokemustakaan ei voi kokonaan väheksyä. Miksi ihmisillä on kirjoja, vaikka niitä saa kirjastostakin??
 
tiedostopohjaiseen musiikinkuunteluun kyllä liittyy kuluttajan kannalta se ongelma, että ladattu musiikki pitäisi sitten säilyttää jossain - vaikka miten tallennusmuistien koko halpenee niin ongelmaksi tulee jossain määrin tietomäärin hallinnointi ja ylläpito ihan teknisenäkin asiana.
 
mikäli musiikki kuunnellaan kertalatauksina/streamina niin lataushintojen pitäisi olla todella halpoja - olisiko esim. 2 cnt/biisi hyvä? - - kymmenen kerran kuuntelu maksaisi 20 cnt - suosikkibiisiinsä jumittunut maksaisi siitä vaikkapa euron (50 kuuntelukertaa) - - pohtikaa?? TÄmä olisi mielestäni nykyaikaa/tulevaisuutta, joka sopisi varmaan niille 98%:lle ihmisistä tms. jotka eivät erityisesti tallennekappaleista piittaa...
 
tästä päästäänkin pian siihen, että yksittäisten biisien lataaminen ei maksa mitään vaan jokin musiikkikirjasto on käytössä koko ajan - joko aikavelotteisesti (esim. kuukausimaksu - käytännössä esim. puhelin/netti/medialiittymän hinnassa) - tai vaikkapa mainosrahoitteisesti/sponsoroituna tms... ns. "ilmaiseksi" - - vaan tätähän monet musiikkialalalla - myös täällä M.netissä vastustavat kun esim. kännykkäyhtiöt yrittävät päästä kehittämään uusia palveluja . . . . kannattaako vastustaa?? KOrvausperusteissakin pitäisi ymmärtää uusi logiikka eikä jumittua vanhoihin äänitekappaleaikoihin.
 
edit: minusta on mukava kuunnella radiota - siis, radiosta hyvin tehtyjä musiikkiohjelmia - hyvin kootut soittolistat ja ehkä lyhyet asiantuntevat juonnot välissä. Ei tarvitse pohtia liikaa mistä musiikkinsa hommaa ja miten sitä säilyttää, eikä maksa mitään & tuo uusia musiikkielämyksiä artisteilta, joita ei ole tiennyt olevan olemassakaan.
 
slowdive
10.02.2008 14:35:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Näissä visioissa aina luultavasti skipataan se asiasta kenties eniten kiinnostunein käyttäjäryhmä nimeltä levyn keräilijät. Niin kauan kuin on kysyntää, niin takuulla myös tarjontaa. Onko se CD, LP vai joku muu se formaatti, en tiedä, mutta jos piisaa ihmisiä jotka haluaa sen paketin ja fyysisen tuotteen, niin sellaisia takuulla tulee olemaan tarjolla vastakin.
 
Ehkä julkaisut on tulevaisuudessa pienempiä ja spesiaalimpeja, mutta sitä myöten myös enemmän nimenomaan sitä keräilijää houkuttavampia.
 
"One good thing about music, when it hits you, you feel no pain." (Bob Marley)
Leikari
10.02.2008 14:47:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Näissä visioissa...
 
mikään ei ole niin vaikeaa kuin ennustaminen - varsinkaan tulevaisuuden ennustaminen (...kuten joku on joskus sanonut)
 
- -
 
musiikissahan on se, että se ei ole pelkkää musiikkia
 
no... toisille se ei edes ole musiikkia vaan ... jotain täytettä tms.. vaikka tämä ryhmä kait se eniten rahaa musabisnekseen tuo (päivän hypetetty pophittimusa, Idolsit ysm. Celine Dion tms. ... kuunnelkaa Radio Novaa, Ainoa ja Suomi-Poppia niin tiedätte) - - huom. edelliseen: en tuossa ota kantaa artistien laatuun vaan musiikin funktioon
 
Makkari
10.02.2008 16:34:04 (muokattu 10.02.2008 16:36:40)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Voisikohan tämä mennä niinkin, että äänilevyjen myynti ei niin hirveän paljoa vähene, mutta nettilataaminen lisääntyy räjähdysmäisesti, jolloin äänilevyjen myynnin osuus musiikin kokonaiskaupasta kuitenkin olisi pieni? Eläköön musiikki!
 
Myös singlejen paluuta on ounasteltu, mikä tuntuu ihan loogiselta. Olisi kiva tietää kuinka paljon yksittäisiä kappaleita ladataan verrattuna kokonaisiin albumeihin.
 
Miksi ihmisillä on kirjoja, vaikka niitä saa kirjastostakin??
 
Ja vanhat klassikkokirjat löytää myös usein netistä ilmaiseksi. ;)
 
no... toisille se ei edes ole musiikkia vaan ... jotain täytettä tms.. vaikka tämä ryhmä kait se eniten rahaa musabisnekseen tuo (päivän hypetetty pophittimusa, Idolsit ysm. Celine Dion tms. ... kuunnelkaa Radio Novaa, Ainoa ja Suomi-Poppia niin tiedätte) - - huom. edelliseen: en tuossa ota kantaa artistien laatuun vaan musiikin funktioon
 
Niin, vähän aikaa sitten muistaakseni uutisoitiin, että radion kuuntelu on Suomessa lisäntynyt. Veikkaan, että oikeasti radion kuuntelu vähenee, mutta radion kuuleminen lisääntyy.
 
MK73
10.02.2008 17:19:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

toisaalta: onhan siinäkin puolensa kun levyhyllyä voi silmäillä ja äänitallenteet ovat konkreettisina esineinä - omistamisen kokemustakaan ei voi kokonaan väheksyä. Miksi ihmisillä on kirjoja, vaikka niitä saa kirjastostakin?
 
Nimenomaan. Tiedostopohjaisessa musiikissa ei ole mitään fiilistä. Minä ainakin tykkään hypistellä ja räpläillä levyjä, koteloita ja tutkia kansitekstejä/kuvia, vaikkakin cd-muodossa. Uskon, että vinyyliharrastajille asia on vielä tärkeämpi. Kauheaa, jos minun vaatimaton n. 350 äänitteen kokoelma olisi vain nimikkeinä koneella.
 
sus
10.02.2008 17:36:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aion kyllä vielä vuonna 2030 ostaa musiikkini fyysisessä muodossa. Vittuun koko digitaalipelleily.
 
The swirling sound of the universe, streaming through your soul. The vibration of ALL, right here, right now...!
sub zero
10.02.2008 18:28:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Parissa vuosikymmenessä? Saattaa hiipua ainakin teollisuusmaissa jo parissa vuodessa. Nythän on jo käyny silleen, että monet "mainstream"-levykaupat on ajettu enemmän tai vähemmän alas (eiks Free Record Shop lopettanu viime vuonna?). Toisaalta tässä on heti näkyny tää keräilyilmiö siinä, että harrastelijakaupoilla menee silti entistä paremmin (esim Keltainen Jäänsärkijä siirtyi viime vuonna isompiin tiloihin).
 
Jos menee nykyään Anttilasta kysymään cd-soitinta, ne rupeaa selittämään, että osta mp3-soitin.
 
Jotenkin merkit on selvästi semmoset, että CD:n ajat taviksien musiikinkuunteluvälineenä alkaa olla kohta puoleen jo takana päin. CD-harrastelijoita kyllä näyttäis riittävän edelleen hyvin. En tiedä miten CD:n ja vinyylin suhde sitten muotoutuu harrastelijoiden keskuudessa. (Oma vinyyliharrastus loppui muutamia vuosia sitten, kun kyllästyin käsiin hajoaviin levareihin - joo, ois pitäny ostaa halpa uusi eikä käytettyjä vanhoja levareita).
 
huile alimentaire et la nudité est la paix mondiale
Leikari
10.02.2008 18:43:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

minusta tässä asiassa oleellisempaa on, että miten suuret massat käyttäytyvät - ei, miten "vinoutunut" jakauma m.netissä tms. innokkaissa harrastajapiireissä.
 
elikä: jos massat lopettavat cd-levyjen tms. tallenteiden hankkimisen, niin miten niitä kannattaa valmistaa enää diggariporukoillekaan tms. - - yksikkökustannukset nousevat melkoisesti - - vaiko? onko sittenkään levyn prässäyksen ja paketoinnin (ml. suunnittelu) hinta mitenkään ratkaisevaa - toisaalta: jos aineellisen tallenteen myyntimäärät supistuvat niin kustannukset siirtyvät yhä pienemmän porukan maksettavaksi - ja silloin jo kysytään intoa jos saman jutun äänitteenä saa liki ilmaiseksi (esim. edellä mainitsemani 2 cnt/biisi tai osana kännykkäliittymän vuosimaksua) - -
 
mikä koko äänitepaketin funktio silloin enää on?? taitaa jäädä pelkästään T-paitamyynniksi koko homma tms. - so. lataa "levy" - saat T-paidan, julisteen, kirjasen yms. - - ja joka noita ei kaipaa ei ole valmis maksamaan niistä mitään ekstraa vs. fani.
 
nytkin voisivat levy-yhtiöt jo tehdä sen, että kun ostaa laillisen latauksen niin saisi kaupanpäällisiksi vastaavan äänitteen tyhjän cd-kotelon :-P - - vaikka eipä se lätty siellä sisälläkään paljoa maksa fyysisesti jos äänitteen sisältö jo on maksettu muualle??
 
muutakin käsinkosketeltavaa voisi äänitteen lataaja saada turhan levykotelon sijaan - esim.: pienoispatsas ko. tähdestä, tähden kuvalla varustettu tyynyliina/kalsarit wse ...?
 
elikä: jos on turhanpäiväistä tehdä äänitteelle kuori, mutta halutaan myydä harrastajille jotain käteenjäävää, niin voihan sitä tuottaa vaikka vihkosen/kirjan/taulut tms., joka jotenkin liittyy ao. äänitteeseen - - eikä edes tarvitse liittyä siihen - - mutta kuka niitä sitten ostaa....
 
miettikääpä näitä sen sijaan, että vakuuttelette ostavanne levyjä maailman tappiin...
 
Bee-äf
10.02.2008 18:54:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Äänitemyynti hiipuu parissa vuosikymmenessä
10.02.2008 07:31
 
Levy-yhtiöt arvioivat, että reilun 20 vuoden kuluttua lähes sata prosenttia musiikista kuunnellaan digitaalisista tiedostoista.
 

 
Tää saattaa tulla teille järkytyksenä mutta CD-levynkin "raidat" ovat digitaalisia tiedostoja.
 
Eli jos ne ovat kuitenkin tarkoittaneet fyysisen median katoamista... sehän on vallan todennäköinen ja toivottavakin ilmiö. Luontoa säästyy.
 
Ja taitaa tapahtua nopeammin kuin 20 vuodessa, 5-7 vuotta tästä niin kaupasta ei saa muuta kuin vinyyliä.
 
With one foot in yesterday and the other in tomorrow you end up peeing all over today.
Leikari
10.02.2008 19:06:06 (muokattu 10.02.2008 19:07:25)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ja taitaa tapahtua nopeammin kuin 20 vuodessa, 5-7 vuotta tästä niin kaupasta ei saa muuta kuin vinyyliä.
 
tämä voisi kyllä olla tervettä paluuta asioiden juurille so. kuluttaja voi valita, että haluaako kuunnella analogista musiikkia vai bitteihin pakattua irvikuvamaista jäljittelyä
 
;-P
 
tuon jälkeen musiikinharrastat ostavat siis jälleen single- ja LP-levyjä *) & muut kuuntelevat streameina yksilöityjä radiokanaviaan (ei kait niitä biisejä enää kukaan oikeasti halua ladata jonnekin soittimen muistiin - riittää kun laatii soittolistoja - kyllä kone noukkii ne joka paikkaan yltävän langattoman verkon avulla jostain palvelimelta... - jos haluaa kuunnella "randomradiota" niin palvelin arpoo sopivan samankaltaista musaa kuten nyt tekevät nettilevykauppojen robottitietokoneet)
 
- - tämä yhteisöllisyydestä yksilökeskeiseen on muutenkin ollut viime aikojen ja varmaan lähitulevaisuuden megatrendi, että sikäli voisi olla uskottava kehityskuva
 
- - sorry vaan "yleisradio" - - musiikin sijasta jäljelle jäänee pelkkä "Radio Peili" - -joka on kyllä hyvä radiokanava!!
 
*) Edit: ratkeaa tämä paljon puhetta aiheuttanut kopiointiprobleemakin kerralla!!
 
Leikari
10.02.2008 19:14:04 (muokattu 10.02.2008 19:16:02)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tässä on hyvä tilaisuus taas mainostaa sitä vanhaa juttua, että vinyyli voi mahdollisesti porskuttaa ihan kivasti tommosena marginaalisena julkaisumuotona vielä kun viimestä cd-soitinta kärrätään kaatikselle kun digitaalisen musan kuuntelu siirtyy cd:stä aineettomaan muotoon.
 
vinyyli voi olla semmoinen statement, että sillä voidaan vielä äänite ja fyysinen kappale yhdistää
 
... nythän juuri luin viime viikolla tekniikan maailmasta, että mekaaniset rannekellot ovat nousussa - - ja mitäpä muuta kuin brassailuvälineenä so. että voi erottautua muista/osoittaa kuuluvansa tiettyyn ryhmään
 
tähän liittyen voinkin mainostaa, että minulla on tallessa 70-80 -luvuilta hyväkuntoisia levykauppojen muovikasseja - myynkö keräilijöille vai elvistelenkö kadulla kanneksimalla jotain vinyyliaarretta ;-P
 
slowdive
10.02.2008 19:39:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

elikä: jos massat lopettavat cd-levyjen tms. tallenteiden hankkimisen, niin miten niitä kannattaa valmistaa enää diggariporukoillekaan tms. - - yksikkökustannukset nousevat melkoisesti - - vaiko?
 
No ainakin tällä hetkellä valtaosa pienemmistä levy-yhtiöistä myy levyjä huomattavasti, jopa yli puolet halvemmalla kuin isot levy-yhtiöt, joten paine on varmasti hinnoittelussa sinne suuntaan isoillakin, jos siis ylipäätään mitään meinaavat enää myydä.
Ja uskoisin että meinaavat.
 
Mutta hankala aihe siksi, että koko ajan pitäisi erotella ne tyypit joista toinen ostaa jotakuinkin kaikilla rahoillaan levyjä, ja se joka ostaa ehkä sen lauritähkän ja smurffihitit jouluna lahjaksi.
 
"One good thing about music, when it hits you, you feel no pain." (Bob Marley)
PsychedelicWarlord
10.02.2008 19:58:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tämä on taas tätä.Vinyylin nopea häviäminen johtui siitä ,että se lopetettiin.Suomeksi: Uusia levyjä -eikä oikein muitakaan- ei enää saanut vinyylinä.
 
Enpä usko ko.uutista.Ei häviä.Näitä on nähty ennenkin.
 
"I'm a free spirit baby - olen ilmainen väkevä alkoholijuoma,vauva"
Klezberg
10.02.2008 22:16:08 (muokattu 10.02.2008 22:48:32)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tämä on taas tätä.Vinyylin nopea häviäminen johtui siitä ,että se lopetettiin.Suomeksi: Uusia levyjä -eikä oikein muitakaan- ei enää saanut vinyylinä.
 
Enpä usko ko.uutista.Ei häviä.Näitä on nähty ennenkin.

 
Jos levyteollisuus vaihtoi vinyylistä cd-tekniikkaan koska se kannatti, miksei se vaihtaisi cd-tekniikasta sähköiseen jakeluun jos se nostaa katetta?
 
Jos niin käy, niin rinnalle voi toki jäädä jonkinlainen cd-valmistus, kenties on-demand -pohjalta. Ei välttämättä hassumpi ajatus, että saat tilaamalla minkä tahansa julkaistun levyn cd:nä. (EDIT: tosin nykyiset book-on-demand -palvelut eivät kovin hyvää lupaa --heikot valikoimat ja älyttömät hinnat).
 
tyyttydyy, tyytty dididii dii...
rintapek
11.02.2008 04:28:34
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Montako kertaa ihmisille täytyy myydä eri laitteet, että he voisivat kuunnella niitä samoja levyjä eri formaatissa?
Montako kovalevyä ja cd/dvd- asemaa yhdessä taloudessa täytyy olla, että on varmasti tarpeeksi?
Mulla on vinyylisoitin ja siihen jonkin verran levyjä.
Löytyy cd- soitin ja siihen jonkin verran levyjä.
On tämä antiikkinen pöytäkone, jossa on cdlaite.
Löytyy vaimolta makbokki, jossa on dvd- laite.
Lapsilta ps2, jossa dvd-soitin
Tyttärellä vielä ipodnano mp3 -soitin.
 
Jos tahdon levyn, niin menen ja ostan.
Jos tahdon nähdä elokuvan, niin ensisijaisesti menen leffateatteriin.
Haluamani leffa ei siellä kuitenkaan pyöri, joten ostan remasteroidun dvd- julkaisun, tai mielummin kympillä kolme.
 
Lataaminen, jossa saisi kenties pätkän fileä ruudulle ei minua kiinnosta.
Jos kotona kuuntelen/katson, niin fyysinen kappale ja kansilehti on oltava.
 
Tietokoneet ja nettisurffaus ovat se, mikä on tullut tiensä päähän, tai alkuun.
Vanhat vinyylit toimivat edelleen ongelmitta. Nämä nykyvimpaimet ne ovat niitä, joiden kanssa saa tapella. Mikäli suhde ei pikapuoliin ala vaihtumaan, niin Tyynenmeren paskalautta saa lisää rojua sisuksiinsa.
 
One kind of music only - the good kind
Chemo
11.02.2008 08:39:49
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tää saattaa tulla teille järkytyksenä mutta CD-levynkin "raidat" ovat digitaalisia tiedostoja.
 
Näinpä. Nollia ja ykkösiä nekin vaan ovat. Ja levyjen fyysisestä olomuodosta menetettiin suurin osa, kun maailma siirtyi vinyylistä cd:hen. Joku muisti silloinkin mainita että eihän ne kannet enää cd-kotelokoossa miltään näytä, mutta eipä se kyytiä haitannut.
 
Mä näen tiedostokuuntelussa paljon hyviä puolia, esim:
 
-saat minkä tahansa äänitteen kuunteluusi halutessasi miltei välittömästi
-...myös marginaalisempaa matskua, mitä Suomesta löytyisi korkeintaan erikoislevykaupoista - jos niistäkään
-äänite mahtuu mikroskooppisen pieneen tilaan: tilaa säästyy kotona
-...ja musakokoelman siirreltävyys on toista luokkaa kuin koskaan aikaisemmin
 
Mun veikkaus on, että toi ennustus toteutuu. Vinyylejä ja ehkä cd:täkin myydään keräilijöille varmaan jatkossakin, mutta arvaan että pääosin musankuuntelu siirtyy tiedostopohjaiseksi. Vaihdokset ovat tapahtuneet ennenkin nopeasti, voi olla että tämäkin tapahtuu nopeammin kuin parissa vuosikymmenessä, ehkä selvästikin nopeammin. Mulla toi on oikeastaan tapahtunut jo: itse ostan myös levyjä, mutta valtaosa niidenkin kuuntelusta tapahtuu iPodin kautta.
 
Päätän raporttini ulkoavaruudesta tähän.
jannu
11.02.2008 10:49:49 (muokattu 11.02.2008 10:50:22)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Dinosaurus ehkä kuolee, mutta sen pitkä häntä jää takuulla killumaan henkiin vielä yli tuon parin vuosikymmenen. Tai näin ainakin minä haluan uskoa.
 
"Enkä halunnut muuta kuin suudella sinua niin että huulet rohtuu..."
sub zero
11.02.2008 12:12:56 (muokattu 11.02.2008 15:26:53)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kehityshän, jos sitä kehityksenä pitää, menee siihen suuntaan, että lopulta on vaan yks laite mistä saa kaiken. Ja sit tietysti tarvii näytön erikseen, mihin tuon laitteen voi kytkeä.
 
Materiaalisissa levyissä on kyllä viehätyksensä, etenkin vinyylissä, mutta kaikista paras on mun mielestä et imee musat internetin vertaisverkoista. sieltä saa albumit, joita ei saa kaupasta tai edes amazon.comista. jatkuvastihan törmää tilanteeseen, että joku levy, jonka haluais, on kokonaan deletoitu katalogeista (tosin usein kun niitä imuttelee, niin ei enää ihmettele ne kuultuaan, miks ne on deletoitu). kirjaston cd:istä voi kans ripata, se on toisiks paras tapa.
 
jotain omaskustanne juttuja tai muuta pienen mittakaavan sinnittelijää kannattaa kylläusein rahallisesti tukee, mut siinäkin voi tietysti miettii, et ostaaks ne levyt vai laittaako kaksinkertasen summan rahaa lahjotuksena menemään.
 
oon kyl valitettavasti vähän koukussa cd-osteluun. mut yritän päästä irti siitä. vois myydä noi mun 200 levyäkin, mut pitäis ensin jaksaa ripata ne eikä mulla ole edes kovotilaa kun on niin vanha tietsikka.
 
huile alimentaire et la nudité est la paix mondiale
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4 5 6 7

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «