Aihe: Aloittelijoille
1
juggga
17.12.2007 15:30:50
 
 
Terve, aloitin nyt uuden ketjun, kun ei apua tuntunut vanhoista ketjuista löytyvän.
 
Elikkäs, tuleva uudenvuodenlupaukseni tulee olemaan akustisenkitaran soittaminen, ja olen aloittanut sen harjoittelun jo nyt etukäteen! :) TArvitsisin apua, neuvoja ja vinkkejä kokeneimmilta soittajilta siihen, että mistä ja miten kannattaaa harjoittelu aloittaa?
 
Oma kitara kotoa jo löytyy ja aikaa sitäkin enemmän, motivaation puutteeseenkaan homma ei kaadu! kaikki niksit auttavat! kiitos
flattopguitar
17.12.2007 15:40:45 (muokattu 17.12.2007 15:45:01)
1. Homma kirja tai katso netistä perussointujen sormitukset, eli otteet otelaudassa (E/Em, F, G, A/Am, Hm, C, D/Dm) ja opettele soittamaan ne kaikki niin, että pystyt vaihtamaan toisesta toiseen ilman, että soitto katkeaa. Sen jälkeen voitkin soittaa 95% pop ja rock-kappaleista, eikä lopu opeteltavat kappaleet heti alkuun. Tällälailla itse lähdin liikkeelle.
 
2. Seuraavaksi voit opetella samoista soinnuista mollit ja 7. soinnut, samoin kaikkista muista väleistä. Tämä riittääkin sitten 99% pop- ja rock-kappaleiden soittamiseen.
quitaristi
19.12.2007 09:14:09
Opettele hyvin soinnut. Siitä ei voi olla muuta kuin hyötyä. Ainakin kaikki mollit, duurit, seiskat.
 
Sitten tää ihan perinteinen näppäily kuvio ja soitat siihen pääle Nothing Else Mattersia ja Sanish Romancea:
 
|----------|a
|----------|m
|----------|i
|----------|
|----------|
|----------|p
 
Sanokaa jos muistan väärin mutta:
p = paukalo
i = etusormi
m = keskisormi
a = nimetön
 
Ja niitä hyviä biisejä voi katsoa sitten ko. topicista.
Laxter
19.12.2007 11:22:57
Kiitos vain, itsekin olen juuri akustista kitaraa ostamassa. Budjetti 200€ luokkaa, eli jotakin teräskielistä haetaan. Sointuja siis vain reenailemaan. ;)
juggga
19.12.2007 18:00:13
 
 
kiitos vaan neuvoille :) pitää ruveta heti harjoittelemaan!
Samperi666
19.12.2007 18:40:23 (muokattu 19.12.2007 18:42:24)
Mikäli lähtötaso on nolla, kannattaa ihan ensimmäiseksi opetella kitaran viritys. Itse sijoittaisin muutaman kympin ja ostaisin viritysmittarin. Siitä on apua vaikka mielestään virityksen taitaisikin.
 
Sointujen opettelusta on tosiaan viisainta lähteä liikkeelle. Kannattaa unohtaa aluksi Hm, F ja muut barre-otteet ja ottaa ne repertuaariin vasta kun taidot kasvaa. Sointuja ei kannata opetella tyyliin: rämpytän vuoron perään A, Am, A7... Parempi opetella yksinkertaisia sointukulkuja, kuten:
 
C - Am - Dm - G7
 
Em - C - G - D
 
Näin ymmärtää paremmin soinnun "käyttötarkoituksen" ja sen, miten pienillä sormien liikkeillä voi vaihtaa seuraavaan sointuun. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mitä kieliä missäkin soinnussa soitetaan, ettei rämisytä esim D-duuria läpi kuuden kielen..
Laxter
28.12.2007 13:11:11
Mä päätin yhdistää tämän puhkisoitetun bluesrinkutuksen ja pentatoniset asteikot. Tuloksena oli ihan hauskankuuloisia "sooloja". Tämä nyt ei ehkä ole vain akustiselle sopivaa reeniä, mutta ihan hauskaa, jos ei ole parempaakaan tekemistä. :D
quitaristi
28.12.2007 18:23:04
Mä päätin yhdistää tämän puhkisoitetun bluesrinkutuksen ja pentatoniset asteikot. Tuloksena oli ihan hauskankuuloisia "sooloja". Tämä nyt ei ehkä ole vain akustiselle sopivaa reeniä, mutta ihan hauskaa, jos ei ole parempaakaan tekemistä. :D
 
Miten niin, "jos ei ole parempaakaan tekeimistä"? Tuohan on aivan loistavaa ajan kulua, tosin se on vielä hauskempaa blues skaaloilla: http://www.all-guitar-chords.com/gu … ch=G&scchnam=Blues&get2=Get
 
Noi pentaatooniset on lähinnä "riisuttuja versioita" noista normeista.
cocoon
31.12.2007 10:14:11
 
 
TArvitsisin apua, neuvoja ja vinkkejä kokeneimmilta soittajilta siihen, että mistä ja miten kannattaaa harjoittelu aloittaa?
 
Hyviä neuvojahan tässä tuli jo kuinka pääsee alkuun. Mielestäni jo alussa kannattaa harjoitella myös sellaisia juttuja mitkä itseä erityisesti kiinnostaa, niitä mitkä on ylipäätään saanu tarttumaan kitaraan. Omalla kohdallani ne jutut oli kyllä niin vaikeita ettei aluksi voinut käsittää miten niitä voi edes soittaa, mutta näin jälkeen päin ajateltuna olisi voinut keksiä monta tapaa harjoitella juuri sellasen musiikin parissa mikä soittoon eniten inspiroi. Suosikkibiiseistä voi opetella pieniä riffejä, sointuja, melodiaa, pistää biisin soimaan ja soittaa mukana.
 
Paljon toistoahan soiton opettelu tietysti vaatii. Sointusäestys on siitä kiva, että kun oppii perustekniikat niin harjoittelu on helppoa, eikä välttämättä edes huomaa harjoittelevansa vaan soittavansa biisejä. Netistä löytyy paljon oppimateriaalia ihan alkeista vaikeempiin tekniikoihin, esim:
 
http://www.cyberfret.com/first-fret/index.php
rääpivä
11.01.2008 12:25:54
Kahlaan läpi tämmöistä "kitaraopas - Bruce Buckingham"- kirjaa ja jonkin verran jo edennyt, mutta kun sitä yksikseen kotona opettelen näitä alkeita niin en aina ihan varma oo siitä että oonko nyt ymmärtänyt asiat oikein.
Eli tuossa kun on noista ensimmäisen aseman asteikoista, niin siinä on C,G,D ja A-duurit. Ja kun esimerkiksi C-duuriin kuuluu c,d,e,f,g,a ja b sävelet niin tarkoittaako se sitä, että kun soitan C-duurissa, niin nämä sävelet kaikilta nauhaväleiltä ja kieliltä kuuluvat siihen? Ja G-duurissa on sitten samat sävelet paitsi F sävel korotettu F# säveleksi?
Ja sitten ihan vaan sen varmistaisin, että kun nuo kolmisoinnut oli ihan alussa, niin esimerkiksi c-duurisointuun kuuluu sävelet c,e ja g. Tarkoittaako se sitä että voin soittaa C-duurisoinnun mistä nauhavälistä vain ja miltä kieliltä tahansa, kunhan vain saan sormet noihin kolmeen säveleen?
Sitten vielä on epäselviä nuo siirrettävät pentatoniset asteikot. Eli kun tuossa nyt on duuripentatoninen ja mollipentatoninen asteikko, ja niissä molemmissa viisi eri säveltä, niin tarkoittaahan tuo siirrettävät juuri sitä että kaikilta nauhaväleiltä ja kaikilta kieliltä ne kyseiset 5 säveltä kuuluu mukaan?
Ja vielä yksinkertaisten kysymysten lista jatkuu, toivottavasti riittää jollakulla kärsivällisyyttä vastailla näin yksinkertaisiin kysymyksiin :D Niin, että terssi on asteikon 3. sointu? Ja kvintti asteikon 5. sointu? Olenko ymmärtänyt edes sen asian oikein :p
Tuosta toisesta kysymyksestä vielä että siis jos asia on niin, niin päteekö se sitten kaikkiin sointuihin? Että soinnun voi soittaa mistä vain, missä sormet niihin säveliin taipuvat? Toivottavasti en ollut liian epäselvä.
cocoon
11.01.2008 15:12:41 (muokattu 11.01.2008 19:56:59)
 
 
Kahlaan läpi tämmöistä "kitaraopas - Bruce Buckingham"- kirjaa ja jonkin verran jo edennyt, mutta kun sitä yksikseen kotona opettelen näitä alkeita niin en aina ihan varma oo siitä että oonko nyt ymmärtänyt asiat oikein.
 
Noi kysymykset liittyy ennemminkin musiikin teoriaan kuin itse kitaransoittoon.
 
Kyllä, mainitsit oikein mitkä sävelet kuuluvat C- ja G-duureihin, ja kaikki nuo sävelet joka korkeudelta kuuluvat kyseiseen sävellajiin. Kitaran kaulaltahan löytyy täsmälleen samoja nuotteja monesta paikasta. Jos soitat asteikkoja ylös ja alas, niin valitset vaan mistä soitat kunkin nuotin. Sävellajin taas voi ajatella tarkoittavan sitä, että jos kappale on esimerkiksi C-duuri -sävellajissa, niin suurin osa siinä esiintyvistä nuoteista ovat noita, jotka mainitsit.
 
Soinnut voi soittaa ihan mistä tahansa, kunhan soittaa oikeat sävelet. Jos alin sävel on jokin muu kuin soinnun perussävel, niin sitä sanotaan sointukäännökseksi. C-duurilla on käännökset C/E (terssikäännös) ja C/G (kvinttikäännös). Esimerkiksi avoimessa C-duurisoinnussa on sävelet c e g c e.
 
Termillä "siirrettävä" tarkoitetaan kitaransoitossa yleensä sitä, että esimerkiksi sointuote tai asteikon soittotapa voidaan soittaa eri kohdasta otelaudalta, jolloin samalla otteella saadaan soitettua eri sointu tai asteikko. Käytännössä tarkoittaa sitä ettei soittoon käytetä avoimia kieliä.
 
Terssi ja kvintti on intervalleja, eli kertovat paljonko kahdella sävelellä on väliä. Esimerkiksi perusvireessä kitaran kielet ovat kvartin päästä toisistaan, paitsi G- ja H-kieli ison terssin. Termillä kvinttisointu tarkoitetaan sointuja, jossa on asteikon pohjasävel ja viides sävel. Tätä kutsutaan yleiseisimmin voimasoinnuksi tai vitossoinnuksi, esim. C5-soinnussa on sävelet c ja g.
 
Soinnuille on paljon mahdollisia sormituksia. Niistä löytyy kaavioita esim. googlen kuvahaulla.
 
Toivottavasti onnistuin vastaamaan ymmärrättävästi edes osaan kysymyksistäsi :) Sanoisin ettei alkuvaiheessa kannata teoriasta hirveästi välittää, vaan harjoitella vaan. Erilaisia sointuotteita ja nuottien paikkoja otelaudalla oppii kyllä soittamisen myötä. Tosin mikäs siinä jos teoria kiinnostaa. Alueelta
 
http://muusikoiden.net/keskustelu/threads.php?c=39
 
näyttäisi löytyvän ihan hyviä FAQeja, jotka kyllä menevät aika nopeasti aika pitkälle.
 
EDIT: korjattu typo soinnun nimessä, kiitos panadol :)
panadol
11.01.2008 16:31:37
C-duurilla on käännökset C/E (terssikäännös) ja D/G (kvinttikäännös)
 
C -duurisoinnun kvinttikäännös on kylläkin C/G, eikä D/G, kuten yllä lukee. Kyseessähän on tietenkin aivan ilmiselvä typo, ja puutunkin siihen vain jotta alkuperäinen kysyjä ei hämmentyisi. ;)
 
Siirtyvillä (pentatonisilla tai millä hyvänsä) asteikoila tarkoitetaan sellaisia sormituksia joissa ei käytetä vapaita kieliä. Tällöin sormitusta voidaan siirtää sellaisenaan kaulalla kromaattisesti, joloin vaikka kaikki 12. sävellajia voidaan soittaa samalla sormituksella. Intervallisuhteet siis pysyvät muuttumattomina, mutta sävelikkö vaihtuu.
rääpivä
11.01.2008 17:16:41
No helpotti kyllä jonkun verran kiitoksia suuresti! Joo tuli vähän väärään topicciin seuraavat kysymykset pistän sitten teoriaan erikoistuneisiin topicceihin :p
Xae
16.01.2008 21:25:16

 
Sanokaa jos muistan väärin mutta:
p = paukalo
i = etusormi
m = keskisormi
a = nimetön
 
Ja niitä hyviä biisejä voi katsoa sitten ko. topicista.

 
En haluaisi takertua pikkuseikkoihin, mutta eikös se ole peukalo eikä paukalo? ;D
Puavali
16.01.2008 21:43:53
En haluaisi takertua pikkuseikkoihin, mutta eikös se ole peukalo eikä paukalo? ;D
 
Ilmeisesti olet jostain murrealueelta, kun noin luulet. Paukalo se on.
Olen rento, rauhallinen ja ulospäin suuntautunut. Minulla on positiivinen mielikuva itsestäni.
kalamies#19 >-)))> ; ESTR #2 ; Relic #5
rattledad
16.01.2008 21:47:05
 
 
Elikkäs, tuleva uudenvuodenlupaukseni tulee olemaan akustisenkitaran soittaminen, ja olen aloittanut sen harjoittelun jo nyt etukäteen! :) TArvitsisin apua, neuvoja ja vinkkejä kokeneimmilta soittajilta siihen, että mistä ja miten kannattaaa harjoittelu aloittaa?
 
Näköjään laittaneet kirjautumisen taakse suunnilleen kaiken materiaalin:( Kannattaa kyllä vilkaista jos törmää tuohon kitaralehteen.
http://www.acousticguitar.com/
Timoteemus
26.01.2008 23:46:05
Heippa!
Osaisikohan joku kertoa kansantajuisesti kitaralla säestämisestä. En tiedä onko tämä oikea sanonta, mutta haluaisin tietää sointukuvioista. Eli siis miten nuoteista saa selville koska pitää lyödä alaspäin ja milloinka ylöspäin niin, että säestämisen saa samalla kertaa rytmikkääksi sekä eläväksi. Olen harjoitellut kitaran soittoa sekä sointuja noin puoli vuotta ja nyt haluaisin lastenlasten kanssa opetella lasten lauluja.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)