Aihe: Signaalia päätevahvarilta subbasille - ohmi kertaa käämi?
1
puusormi
26.12.2007 19:21:45
 
 
Minulla on kaksi samanlaista passiivista subbaria, kummankin impedanssi 8 ohmia ja tehonkesto (rms) 600w. Pystyykö näitä ajamaan monovahvistimella, joka antaa 1300w (rms) 4 ohmiin (ja 700w 8 ohmiin) siten, että kaappeista saadaan ulos kaikki niiden speksien mukainen teho?
 
Lukiopohjalta muistelen, että jos kaapit kytkee vahvistimen lähtöön rinnakkain, tulee kokonaisimpedanssiksi 4 ohmia ja kumpikin kaappi ottaa puolet vahvistimen antamasta tehosta. Vai mitenkä?
LLLoyd
30.12.2007 19:27:34 (muokattu 30.12.2007 19:28:55)
pitäis pystyä, älä luukuta ihan täysiä.
puusormi
31.12.2007 13:44:39
 
 
pitäis pystyä, älä luukuta ihan täysiä.
Ok. Tuntuu tosiaa toimivan.
 
Ihmeelliseltä tuntuu että yhteen 8 ohmin kaiuttimeen jaksaa yksi ja sama vahvari puskea vain puolet siitä tehosta jonka se saa tyrkättyä kahteen samanlaiseen rinnankytkettyyn laatikkoon. Sähkö on kummallista ainetta.
IJarro
02.01.2008 01:10:58
Eikä pelkästään sähkö. On nimittäin paljon helpompaa kantaa molemmissa käsissä täyttä kaljakoria (tai muuta painavaa esinettä), kuin pelkästään toisessa. hehe.
 
Hehee.
 
plus+
Let's do some living after we die...
puusormi
08.01.2008 09:09:11
 
 
No niin, nyt sähköinsinööri väänsi minulle rautalangasta miksi kaiuttimet käyttäytyvät vahvistimen kanssa kuten kaljakorit ihmisten käsissä. Jutun juonena on se, että vahvistimen muuntaja pystyy antamaan vain tietyn verran jännitettä ulos, kuormasta riippumatta. Kun impedanssin yli muodostuu jännite on syntyvä virta Ohmin lain mukaan jännite per impedanssi. Eli kun impedanssi kasvaa kaksinkertaiseksi, virta puolittuu ja kun impedanssi puolittuu, virta kasvaa kaksinkertaiseksi. Tehohan on puolestaan jännite kertaa virta. Joten kun jännite ei muutu ja virta kaksinkertaistuu niin teho tuplaantuu. Ja virtahan kaksinkertaistuu kun impedanssi putoaa puoleen. Ja impedanssi putoaa puoleen, kun kaksi samanlaista kaappia kytketään rinnan. Yksinkertaista.
 
Ongelmaksi tulee sitten tilanne, jossa impedanssi on kovin pieni. Tällöin syntyvä virta on liian suuri, eivätkä vahvistimen komponentit sitä välttämättä kestä, vaan ylikuumuvat ja päästävä savut pois sisuksistaan. Tämän vuoksi kannattaa uskoa jos vahvistin sanoo minimum load 4 ohms tai muuta vastaavaa. Paremmissa laitteissa on rakennettu suojaukset siten, että virtaa ei tule liikaa tai vahvistin kytkeytyy pois liian pieneen kuormaan kytkettynä.
 

Kaljakorien käytöstä tutkimme empiirisillä kokeilla ja onnistuimme vahvistamaan aikaisemman kirjoittajan dokumentoiman kaljakorien oudon käytöksen kannettaessa riippumatta niiden täyttöasteesta. Korien tyhjetessä käytös muuttui koko ajan oudommaksi, niin kantajalla kuin tarkkailijallakin.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)