Aihe: Mikä sointu?
1 2 3
Dr Dominant
16.12.2007 12:37:39
 
 
http://www.fretplay.com/tabs/m/mitc … joni/ladies_of_the_canyon-crd.shtml
 
Kyllä se A6add4 on ihan elävästä elämästä otettu eikä hatusta vedetty, mutta jotkut ovat ortodokseja ja uskovat vain yhteen totuuteen.

 
Hmmm. Jos alkuperäiseen kysymykseen palataan (Missä soinnussa on sävelet F# A C# ja D) minun mielestänii asiaa ei voida tyhjentävästi ratkaista tällä forumilla ilman soivaa esimerkkiä tai tarkkaa tietoa soinnun asettelusta ja jopa orkestroinnista. Tarvitaan soiva kuva koko tilanteesta tai kiintopiste, mikä katsottais soinnun perussäveleksi jota vasten voisi sitten argumentoida jollain oikeilla perusteilla, muuten ollaan siinä tilanteessa että kaikki ovat oikeassa omasta näkökulmastaan katsoen ja väärässä toisten näkökulmista katsoen. Eli kaikki ovat oikeassa ja väärässä riippuen näkökulmasta.
 
Nyt kun sävelet on listattu tuossa järjestyksessä, se antaisi ymmärtää että F# on matalin soiva sävel. Silloin väreiksi voisi löytyä esim. F#-aiolinen, F#-lokrinen, F#-harmoninen molli, F#-mustalaismolli tai D-harmonisen duurin kolmonen. En nyt jaksa keksiä muita, niitä varmasti on mutta ei nopeasti tule mieleen. Sitten vaan siirretään ajatus perussävelestä A:han C#:ään tai D:hen ja saadaan yhtä monta värivaihtoehtoa kuin nuo mitkä listasin F#:stä alkaen, plus ne mitä en nyt heti tähän keksi.
 
Tarkastelua eri perussävelistä alkaen:
 
F#m addb13 (luonnollinen molli, harmoninen molli, mustalaismolli) modaalinen estetiikka
Dmaj7 tai Dmaj7/F# (jooninen, lyydinen, harmoninen duuri) tonaalinen/modaalinen estetiikka
D/C# (fryyginen tai lokrinen) tonaalinen/modaalinen estetiikka
A6add4 (jooninen, harmonisen duurin V) modaalinen estetiikka
 
Nuo estetiikat nyt mainittu vaan siltä pohjalta, että mistä noi ehkä yleisimmin löytyy, ei nekään ole ehdottomia totuuksia. Riippuu varmaan myös miten kukin ne kokee. Sitten meiltä puuttuu vielä varmistus soinnun tarkasta asettelusta, se vaikuttaa kuulokuvassa myös, suurimmilta osin siis basson osalta mutta myös "yläkerta" vaikuttaa asiaan. Ja orkestraatio, tuleeko samalla vehkeellä vai eri vehkeillä - miten sointiväri saattaa joissakin tilanteissa vaikuttaa hahmottamiseen.
 
Niin, ja entäs jos tilanne onkin omissio-tyyppinen (eli soinnun vajaamuoto, jokin sointusävelistä puuttuu) - jospa tämä onkin Bm9 josta puuttuu perussävel hetkellisesti jostain syystä?? Tai E13sus4-soinnun ylärakenne joka paljastuu kun basso täräyttää seuraavalle neljäsosalle sen E-sävelen. Allikko senkun syvenee ...
 
Disclaimer: mä en usko erityisesti mihinkään edellämainitusta totuutena, kaikki riippuu aina tilanteesta. Peace and love Baron! ;)
"Dr. Dominant, I presume?"
baron
16.12.2007 21:54:20 (muokattu 16.12.2007 21:56:28)
 
 
Peace and love Baron! ;)
 
Ihan samaa mieltä mä oon:
1. Mistä tahansa säveljoukosta voidaan rakentaa sointu käyttämällä mitä tahansa säveltä pohjasävelenä
2. Kaikki ovat ihan yhtä oikeita ilman tietoa melodiasta ja sointuympäristöstä.
3. Mä oon vain yrittänyt kertoa vaihtoehtoja.
"Näkemykseni mukaan pianolla on korkein asema soitinten joukossa" (Franz Liszt) The piano is essentially a percussion instrument (Cindy Cox)
masterhat
18.12.2007 02:21:53
joulu rauhaa rakkaat. tapelkaa ennemmin mielipide asioista, niistä on mukavampi vääntää
Snails against humanity
komppaaja
29.01.2008 12:35:17 (muokattu 29.01.2008 12:50:38)
Onpas saatu paljon riitaa aikaiseksi yhdestä maj7 soinnusta ! !
 
LOL
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2 3
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)