Aihe: Tahdon joulupukilta samplerin - mitä tehdä?
1
Nocticola
16.11.2007 21:54:57
Otsikko kuvailee tilannetta. Olen täysi amatööri tällaisessa musisoinnissa, mutta olen päätynyt siihen kuvitelmaan että sampleri on se koje, josta saattaisi hyvässä lykyssä tulla ulos toivomiani biittejä ja kiemuroita. Olen tällaisen ihmeen nähnyt ja sen nappeja painellutkin, ja kuvittelin että hardware-kone olisi se juttu.
 
Kuulin kuitenkin vastikään että nykyaikana tällaiset asiat tehdään enimmäkseen ohjelmilla ja että varsinaiset samplerikoneet ovat hirveän kalliita. Ehkä se sitten on jotenkin kätevämpääkin, kun tietokoneeseen mahtuu suurempi kirjasto äänipätkiä. Nyt en sitten tiedä että mitä joulupukille sanoisin. Minulla on kohtuullisen tehokas iBook G4 Mac OS X -käyttöjärjestelmällä sekä Sennheiser HD 600 -kuulokkeet eikä sitten muuta.
 
Voisitteko ystävällisesti suositella ohjelmia tällaiseen tarpeeseen? En ymmärrä mitään mistään filttereistä ja suodatuksista tai muutenkaan mistään. Haluaisin ohjelman, jota voi sorkkia ja säädellä ja oppia tekemällä. Hintatasosta olisi myös mukava kuulla.
 
Samaan kasaan liittyy pari muutakin kysymystä, siis että tarvitsenko ulkoisen äänikortin ja mitä pitää katsoa sellaista hommatessa? Ja millainen mikrofoni on hinta-laatusuhteeltaan paras? Olen varma että tästä on keskusteltu jossain täällä, mutta kun en tiedä yhtään että millä hakusanalla nämä jutut löytyisivät, en löydä.
 
Kiitoksia etukäteen!
Nocticola
17.11.2007 10:48:16
No nyt löysin Native Instrumentsin sivuilta tuollaisen laitteen, jossa on samassa ohjelmisto sekä USB:n kautta toimiva musta laatikko, jolla sitä ohjelmaa voi säädellä, ja tämän systeemin nimi on Kore. Onko kellään ollut tuollaista?
 
En tajua mitä siitä laitteesta puhutaan esittelyissä (the uniform sound platform jne.), mutta olisiko mahdollista että tuo olisi sekä äänikortti että sampleri? Onko tuo ohjelma siis yksinään kykenevä koko kappaleen tekemiseen vai onko se vain jotain, joka muokkaa ääntä matkalla?
 
Ja jos ostaa mikrofonin, niin voiko sen mikrofonin johdon laittaa sitten siihen Koren laatikkoon kiinni ja saada hyvän äänitystuloksen?
 
Tällainen se on:
http://www.native-instruments.com/index.php?id=kore1
SKene
17.11.2007 11:45:32 (muokattu 17.11.2007 11:47:28)
Onko tuo ohjelma siis yksinään kykenevä koko kappaleen tekemiseen vai onko se vain jotain, joka muokkaa ääntä matkalla?
 
Luultavasti tolla pystyy tekemään kokonaan valmiiksi, mutta ihan varma en ole. Mutta jos tollasta biittiohjelmaa etsit kovaan käyttöön etkä vain satunnaiseen sämpläilyyn, ni suosittelen Reasonia http://www.propellerheads.se/ tai FL Studiota http://www.flstudio.com/ . Molemmista on myös ladattavissa demo jotta voit kokeilla, varsinaiset hinnat nimittäin on Reasonilla 449 euroa ja FL Studiosta versiosta riippuen 49-449 euroa. FL Studiossa on kyllä se hyvä' puoli että ostamalla sen saa elinikäset, ilmaset päivitykset siihen. Eli sittenkun tulee FL Studio 8, niin saat päivitettyä 7:n 8:iin ilmaseksi, kun taas Reasonilla se maksaa jonkin verran.
Itellä on FL Studio 7 XXL ja Reason ja hyvinhän ne toimii. Niitten täydelliseen hallinnan opetteluun menee aikaa, mutta kun niitä käyttää yhdessä niin ainakin käytössä on kasa erilaisia vocodereja ja kaikenlaista muuta kivaa, kaikkea tarpeellista. FL Studio tukee myös suoraa nauhoitusta siihen, ettei tarvitse vokaaleja nauhoitella erikseen vaikka Audacityyn.
Molemmat ohjelmat tukee muuten myös muistaakseni kaikki äänitiedostomuotoja, eli siitä ei tarvitse huolehtia sämplejä ettiessä/nauhottaessa
Im just a human... ...beatbox
Jurza
17.11.2007 15:37:22
 
 
Aikaisemminkin tainnut näistä softista olla täällä puhetta, mutta pakko taas kerran mainostaa Renoisea (www.renoise.com) kun se on osoittautunut elektronisen musan tekemiseen varsin oivaksi välineeksi.. Ei kannata antaa tracker-käyttöliittymän hämätä alussa, peruskomentojen oppimisen jälkeen työ alkaa luistaa mainiosti.
Rekisteröinti maksaa sen 49.99€ + verot, eli jonnekin 70€ paikkeille se lopullinen hinta muistaakseni meni.
"Just when you thought it was safe to take a pee" - Ronn Moss
D-10
17.11.2007 21:03:57
Minulla on kohtuullisen tehokas iBook G4 Mac OS X -käyttöjärjestelmällä sekä Sennheiser HD 600 -kuulokkeet eikä sitten muuta.
 
Suosittelen lämpimästi Logic -nimistä ohjelmaa.
 
http://www.thomann.de/fi/apple_logic_studio_8_engl.htm
Nocticola
20.11.2007 15:55:07
Kiitos vinkeistä! Hankin jo tuon Reasonin demoversion, mutta enhän minä tumpelo ehtinyt 20 minuutissa oppia paljon mitään siitä, hyvä että löysin kuhunkin raitaan vaikuttavan vempeleen. Hakuammunnaksi siis ehkä menee. Täytyy kokeilla vielä tuota FL studiota, Renoisea ja Logicia, jos niistä on demo.
 
Voi ääh. Minulla ei ole päässäni mitään kontekstia jonka sisällä näitä voisi laittaa järjestykseen.
 
Oletteko kuulleet sellaisesta ohjelmasta kuin Appleton Live tai jotain sinne päin? Kuulin pari vakuuttavaa livekehua sellaisesta. Onko se yhtään saman tyyppinen kuin nämä jo mainitut?
 
Kuulin myös, että on olemassa tuon Koren lisäksikin sellaisia analogisia laitteita, jotka voi laittaa USB:lla kiinni tietokoneeseen ja kontrolloida ohjelmia sen kautta, ja kuulemma jotkut sellaiset ovat vielä halpojakin. Nimi vain ei tarttunut mieleeni, mitähän tällaisia on? Ja toimiikohan joku sellainen mahdollisesti ulkoisena äänikorttinakin? (Utopiaa ehkä.)
 
En oikein osaa kuvailla edes sitä kappaletta jonka haluaisin tehdä. Jospa kuitenkin yrittäisin karsia vaihtoehtoja sen perusteella. Oletetaan, että kappale koostuisi nauhoitetuista äänipätkistä, joissa kuuluu vierivän soran ja kivien ääniä, ja näistä äänistä koostuisi rytmi ja melodia. Periaatteessa olisi mukavaa, että ohjelmalla pystyisi muuttamaan näiden samplejen sävelkorkeutta sen melodian aikaansaamiseksi, mutta en tiedä että teenkö varsinaisesti mitään sellaisella ominaisuudella, että sinikäyrästä käsin muotoilee jonkun tietyn äänen. Onko näissä joissain ohjelmissa siis minun käyttööni peräti liikaa ominaisuuksia?
t-termiitti
20.11.2007 16:19:06
 
 
Hankin jo tuon Reasonin demoversion, mutta enhän minä tumpelo ehtinyt 20 minuutissa oppia paljon mitään siitä ...................................... Onko näissä joissain ohjelmissa siis minun käyttööni peräti liikaa ominaisuuksia?
 
20 minuuttia on melko lyhyt aika opetellessa mitä tahansa muuta ohjelmaa kuin winukan miinaharavaa.
 
Melkeinpä kaikissa ohjelmissa on kaikki ominaisuudet, joita tarvitset - ja paljon niitä joita et tarvitse, ainakaan vielä. Valitse ohjelma työtapojesi ja käyttöliittymän perusteella - tai sen perusteella, millä on mukava työskennellä. Kaikilla voi päästä samaan lopputulokseen, mutta kuljettu reitti on erilainen. Toiselle trackkeri on paras, toiselle sekvenseri ja kolmannelle jotain siltä väliltä.
 
Malttia.
Pyöveli puhdisti kirveensä terän ja nauroi päälle.
Gandhi
20.11.2007 19:37:30
Malttia.
 
Malttia todellakin. Ei tietokoneohjelmalla musiikin vääntäminen ole yhtään helpompi tie, kuin ottaa sitä kitaraa käteen ja alkaa sitä kautta. Jos vaikka puolen vuoden jälkeen on ensimmäinen kokonainen (hyvä) biisi kasassa, niin olet edennyt jo melkoista vauhtia! Tai sitten itse vain lähdin hitaasti liikkeelle...
Allekirjoitus puuttuu!
Nocticola
20.11.2007 21:33:16
Heh, taisin tulla ilmaisseeksi itseäni vähän hätäisesti.
 
Tuon Reasonin demoversion käyttöaika oli siis rajattu 20 minuuttiin, siksi opettelu oli hätäistä. Meinasin sitä, että että en ehtinyt tuossa ajassa tajuta hölkäsen pöläystä siitä että onko juuri tuo ohjelma tarpeisiini sopiva vai olisiko joku muu parempi.
 
Se ajatus mahdollisista liioista ominaisuuksista kumpusi siitä, että piheyttäni ajattelin että voisi että ottaa halvemman ohjelman jos jokin tietty itselleni turha ominaisuus nostaa hintaa kovasti. No, tietenkään tällä lailla koskaan mitään säveltämättä ei varmaan vielä ei voi tietää että mitä sitten lopulta tarvitsee.
 
Maltintoivotukset otettu kuitenkin vastaan, niitä varmasti tarvitaan vielä myöhemmissä vaiheissa.
 
Tuosta Appleton Livestä kyllä kiinnostaisi vielä kuulla. En löytänyt siitä mitään tietoa netistäkään, lieköhän kirjoitusasu pielessä?
Gandhi
20.11.2007 22:25:45
Tuosta Appleton Livestä kyllä kiinnostaisi vielä kuulla. En löytänyt siitä mitään tietoa netistäkään, lieköhän kirjoitusasu pielessä?
 
Ableton Live.
Allekirjoitus puuttuu!
t-termiitti
20.11.2007 23:20:15
 
 
...että piheyttäni ajattelin että voisi että ottaa halvemman ohjelman jos jokin tietty itselleni turha ominaisuus nostaa hintaa kovasti. ...
 
Jos halvalla haluaa päästä, niin löytyy niitä täysin ilmaisiakin ratkaisuja pilvin pimein. Sijoittamalla viiskymppiä saa jo muutaman hyvän vaihtoehdon lisää. Trackereistä tuo mainittu renoise ja madtracker toimivat mainiosti ilman rekisteröintiäkin, niin kauan että osaat sanoa tykkäätkö vai et - monet muut trackerit ovat taas kokonaan ilmaisia. Sekvenseripuolellakin on ilmaisia/halpoja vaihtoehtoja - tuota "tietokoneet ja musaohjelmat" -aluetta selailemalla pääset näistä perille.
Pyöveli puhdisti kirveensä terän ja nauroi päälle.
wilzhu
22.11.2007 23:08:51
Jos halvalla haluaa päästä, niin löytyy niitä ratkaisuja pilvin pimein. Sijoittamalla viiskymppiä saa jo muutaman hyvän vaihtoehdon lisää. Trackereistä tuo mainittu renoise ja madtracker toimivat mainiosti ilman rekisteröintiäkin, niin kauan että osaat sanoa tykkäätkö vai et - monet muut trackerit ovat taas kokonaan ilmaisia. Sekvenseripuolellakin on ilmaisia/halpoja vaihtoehtoja - tuota "tietokoneet ja musaohjelmat" -aluetta selailemalla pääset näistä perille.
 
Omasta mielestäni trackeri olisi tuohon tarkoitukseen ehkäpä paras. Itse tykkään käyttää Renoisea ja Cubasea. Molempia melko eri tarkotuksiin. Cubasella on mielestäni helpompi tehdä perinteistä musiikkia, sillä sillä on helpompi käsitellä pidempiä raitoja sekä kappaleen rakenne näkyy paljon paremmin. Pieniin sampleihin ja plugareihin Renoise on mielestäni ehdoton. Myös sen efektilenkkiratkaisu on mielestäni aivan tajuttoman kätevä! Ainoa mitä kaipaisin, on se, että efektejä saisi myös rinnan kytkettyä(Jos joku tietää miten, niin olisin erittäin onnellinen, jos jakaisit tämän tiedon minunkin kanssani!). Se on vain niin yksinkertainen, kun sen tajuaa. Ja kun tajuaa vähän lisää, on se vieläkin parempi.
 
Toki molemmilla pystyy tekemään millaista musiikkia tahansa, mutta helpottaa huo mattavasti hallita molemmat. Cubase on vain ensisilmäyksellä helpompi tajuta. Renoisen kanssa kannattaa lukaista jokin yleisopas trackereista ennen kuin edes koskee koko ohjelmaan. Loppujenlopuksi sekin on ERITTÄIN yksinkertainen.
 
Tässä on ehdotukseni lyhyesti ja ehkä ymmärrettävämmin: Lukaise netistä joku erittäin lyhyt opas trackereista. Lyhyt siksi, että sellaisessa on yleensä kerrottu asia erittäin selkeästi ja ytimekkäästi. Tämän jälkeen lataa renoise ja ihmettele. Hetken kuluttua lukaise Renoisen oma opas, niin alkaa olemaan pullat jo erittäin hyvin uunissa! Renoisen voit ladata jo sitä lyhyttä opasta lukiessa, mutta mielestäni ei kannata ruveta ihmettelemään sen rakennetta ennen kuin olet lukenut oppaan. Menetät vain intosi, sillä tuskin saisit siitä ääntäkään ulos ennen oppaan lukemista.
 
Renoisen kanssa kannattaa myös vilkuilla niitä demobiisejä. Vaikkei niistä paljon ymmärtäisikään, huomaat niistä sen, että jokainen käyttää trackeria eri tavalla eikä ole mitään yleispätevää sääntöä, miten sen kanssa pitäisi toimia. Pääasiahan on se, että saat tehtyä sen, mitä olet tekemässä.
Elämä off.
vaakkuraakku
23.11.2007 14:12:50
Noh suosittelen lämpimästi tuota FL studiota koska se on loppujen lopuksi helppo omaksua ja hyvä ohjelma muutenkin hintaansa nähden.Itse omista Producer Editionin Fl studiosta ja se maksoi noin 107 euroa.Yli puolet biiseistäni mitä olen tehnyt ovat tehty FL studio demolla.ELi suosittelen FL studiota tai Jeskola Buzz trackeriä.
t-termiitti
23.11.2007 15:32:02
 
 
Myös sen efektilenkkiratkaisu on mielestäni aivan tajuttoman kätevä! Ainoa mitä kaipaisin, on se, että efektejä saisi myös rinnan kytkettyä(Jos joku tietää miten, niin olisin erittäin onnellinen, jos jakaisit tämän tiedon minunkin kanssani!).
 
En tiedä nyt tiedä mitä tarkalleen tarkoitat "efektien rinnan kytkemisellä", mutta EnergyXT-paketissa tulee standalone-ympäristön ohella VSTi ja VSTe -kökkäreet, jotka voidaan ladata mihin tahansa muuhun ohjelmaan, joka tukee VST:tä.
 
Tulee käytettyä paljon tuota VSTe:tä - sinne voit ladata setin muita plugareita ja kytkeä ne siellä rinnan, peräkkäin ja solmuun...
 
Muitakin ratkaisuja on, mutta tuo on kyllä ainakin toimiva/helppo.
Pyöveli puhdisti kirveensä terän ja nauroi päälle.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)