Aihe: Puhtaasti laulaminen
1
Coelhinho21
28.09.2007 18:09:11
 
 
Mikä helpoittaisi oikeisiin nuotteihin pääsyn 90% ajasta?
 
Ois kiva osua nuottiin se 100 %, mutta ei se aina vaan osu (miksi laulaa nuotille, kun vieressä on niin paljon tilaa, Hehe). Itselläni eniten "huojumista" tulee kun monitorointi joko puuttuu tai on heikonlainen, eli kun ei itseään ja/tai muita kuule.
Yks vinkki tietenkin; harjoittelu ja harjoittelu ja harjoittelu... taitaa olla, että noita "sivuosumia" tulee kaikille, jopa koville ammattilaisille, vai..?
Parempi pitää suunsa kiinni ja vaikuttaa typerältä kuin avata se ja poistaa kaikki epäilykset :-)
tanjuli
29.09.2007 00:59:01
Yks vinkki tietenkin; harjoittelu ja harjoittelu ja harjoittelu... taitaa olla, että noita "sivuosumia" tulee kaikille, jopa koville ammattilaisille, vai..?
 
Aamen.
 
Ja harjoitella kannattaa nimenomaan sitä puhtautta. Vaikkapa silleen että opettelee laulamaan tiettyjä skaaloja ja intervalleja (sävelten välisiä etäisyyksiä) tai vaikka sointuja (sävelet vuoronperään alhaalta ylös ja ylhäältä alas). Sitten pistää biisiä palasiksi että mitä skaaloja, intervalleja ja sointuja siinä käytetään ja sitten soveltaa treenaamaansa.
 
Mä en tykkää ylipuhtaasta laulamisesta. Siitä puuttuu useimmiten sävyt ja saa sellasen laulun kuulostaman kliiniseltä. Tärkeämpää kun absoluuttinen vire on se, miten tuo biisin melodiaan sisäänkirjoitetut asiat (tunteet yms.) esiin. Jos tunne ulottuu takariviin asti, ketään ei kiinnosta oliko se nyt hertsilleen vireessä. Ei edes sitä pahinta rokkipoliisia. Ja studiosessioissa voi aina autotunettaa tai kikkailla muutoin.
[i hear voices but at least they're on tune]
peteihis
29.09.2007 03:37:23 (muokattu 29.09.2007 03:49:54)
No mä jo päätin, etten tänään kirjota m-nettiin yhtään mitään, mutta pakko on....
 
ennen en kiinnittänyt huomiota kun pysyin kuitenkin suurinpiirtein sävelessä, mutta nykyään se vaan häiritsee.
 
Oppiminen on kamalaa :D:D:D:D
 
Joskus sitä vaan huomaa olevansa viksumpi kuin mitä oma fysiikka on vielä oppinut tuottamaan. Että kärvistele siinä sitten, kun sulla kerran on siihen tilaisuus!
 
Mä voin luvata, että kun olet tämän "kaksintaisteluareenan" itsesi kanssa nyt löytänyt, niin koskaan et siltä areenalta lähde.... (vrt. Tanjuli edellä) ..ja siksipä sun laulamisesta ...... no .. siis ... "tykätään"?
 
Teretulemast!
 
EDIT: Nii, siis vastauksena kysymkseen .. kyllä se auttaa, kun ottaa itsellen aikaa käydä läpi ne epäonnistuvat paikat ja miettii ihan järjen kanssa, mikä siinä nyt sitten mättää. Useimmiten se on jostain ihan pikkuasiasta kiinni, mitä vaan ei uudessa tilantessa ens-alkuun meinaa oivaltaa... (ja ne täsmälliset oikeat vastaukset ei tosiaankaan löydy interwebistä -- mutta toisaalta, onhan meitä täällä, ketkä ihan mielellämme autellaan... ;)
Shadowling
29.09.2007 19:28:02
Kiitos vaan kommenteista. Tuota tuo nyt oli semmonen satunnainen vitutuksen hetki, kun en meinannu yks kohta luistaa ollenkaan. Joo, oonh harjotellu kitaran kanssa tuota sävelten vaihteluhommia, soittanu jotain pätkiä ja vokalisoinut sitten samat soinnut päälle.
Mut joo, täydellisyyteen on tässäkään asiassa turha pyrkiä, ei moni ammattimuusikkokaan vedä nuotilleen aina, ja silti kuulostavat pirun hyvältä!
Instrumenttisi on parhaimmillaan kevyessä epävireessä!
ap78
29.09.2007 21:49:29
 
 
pakko vielä tässä huomauttaa että kun sitä puhtauttakin on monenlaista.
Kun se piano edelleen on tasavireinen soitin ja muut ei.
Soulbändi on mielenkiintoinen yhdistelmä noin puhtauden kannalta,ainakin jos pidetään niitä kosketinsoittimia mukana..
 
Mun mielestä siihen sävel"puhtauteen" pitää aina lähteä rentouden kautta.ei siis lähdetä liikaa pinnistelemään sen puhtauden eteen koska se aina luo lisää lihas jännitystä.
Suurimmalla osalla ihmisistä korva kertoo puhtauden mutta kroppa ei toteuta sitä..
MartinB
30.09.2007 11:14:56
Sekin on IMO aika makuasia, että pitääkö laulaa niin että liukuu sävelten välissä jonkun verran vai yrittääkö laulaa kuten piano, pykälä pykälältä. Tässä onkin aika suuret erot laulajien välillä, olen huomannut. Toisaalta olen huomannut että monet "fiilis-biisit" soivat paremmin kun vetää pikkasen glissandoa eli sellaista "bendiä" tai liukua sävelten välissä...
 
Taas sellaiset melodiat kuten e-f-a#--- e-f-c-- e-f-d-- e-f-d#------ pitääkin vetää aika tarkkaan heti nuotilleen, kuten ornamenttitapaisissa jutuissa yleensäkin... en juurikaan osaakaan niitä vetää..
Better Taste
30.09.2007 13:47:47
 
 
Yleensä vireen eroaminen halutusta johtuu kurkun jännityksistä. Tähän viittaisi se, että äänet ovat epävireisiä silloin, kun teet jotain "tavallisesta" poikkeavaa. Uskon, että ongelman voi ratkaista tukemalla enemmän. Siitä kannattanee lukea Tuki-ketjusta. Joka tapauksessa kyseessä on pieni ongelma, joka on ratkaistavissa helposti.
Better Taste Music - Laulunopetusta pääkaupunkiseudulla www.laulunopetus.fi
Shadowling
04.10.2007 15:10:39
Kiitän vastuksista. Tosiaan alussa kun lauloin ihan "normaalisti" niin sitä kautta tullu myös harjotettua tuota osa-aluetta enemmän, joten se menee helpommin nuotilleen. Sitten kun laulan suurinpiirtein oktaavin ylempää, niin ääntä lähtee jo paljon enemmän, ja käytän hiukan eri tekniikkaa. Voi olla että kun olen vasta puolitoistavuotta tai jotain harjoitellut tuota, niin se ei ole aivan niin hyvin hanskassa kun tuo normilaulu. Tosin vaikuttaa sekin että jos musiikki ei ole tarpeeksi kovalla niin en kuule omaa ääntäni niin että voisin verrata musiikkiin(että tietäisin vedänkö oikeita nuotteja vai en).
Instrumenttisi on parhaimmillaan kevyessä epävireessä!
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)