Muusikoiden.net
25.04.2024
 

Kitarat: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Mikä on hyvä kitaristi? Mitä on hyvä kitaran soitto?
1 2 3 4 5 6 7 8
Mr Feelgood
15.09.2007 23:47:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikä kitaran soitosta tekee hyvää? Sen monimutkaisuus? Tekninen osaaminen? Soitettavien kappaleiden monimutkaisuus? Soittamisen nopeus? Joskus kitaran soitosta saakin helposti enemmänkin väline/kilpaurheilun kuvan kuin oikeasti hyvän musiikin luomisen (yritetään soittaa nopeammin, teknisemmin, monimutkaisemmin siis aina paremmin kuin muut ja erottua näin massasta). Onhan se hienoa jos osaa soittaa teknisesti ja nopeasti mutta entä se hyvä musiikki. Hyvin usein siis tuntuu että näiden edellämainittujen ominaisuuksien lisääntyessä itse biisit alkavat kärsiä. Onko tavoitteena siis kehittyä tekniseksi ja erittäin nopeaksi kitaristiksi joka osaa vähintään 300 biisiä soittaa ulkomuistista lähes täydellisesti. Vai vaan itseä toteuttavaksi kitaristiksi tavoitteena tehdä itse hyvää musiikkia. Luovuus onkin eri asia kuin itse osaaminen, joku luova kaveri ei ehkä osaa kovin teknisesti soittaa. Ymmärrättekö mitä haen. Joku aivan kömpelö kitaristi voi hurjalla luovuudellaan ja tahdollaan ilmaista itseään mennä kaikkien tilutusten maailmanmestareiden ohi. On varmasti tuhansia maailmanluokan kitaristeja jotka eivät koskaan pääse parrasvaloihin ja kuitenkin jotkut ihan yksinkertaisesti soittavat kaverit saavat kuuluisuutta. Itseäni ei pahemmin liikuta itse teknisyys, nopeus tai vaikeusaste vaan hyvä musiikki, tunnelataus musiikissa, yksinkertaisuus on kaunista.
 
atimoc
16.09.2007 00:15:37
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eikös se ole hyvä vaan, että löytyy niitäkin, jotka jaksavat treenata ja "erottua massasta". Kävisihän se pidemmän päälle aivan saatanan tylsäksi, jos kaikki vetäisivät tunteella sitä E-A-B -ränttätänttää.
 
Sori. Näitä ketjuja, joissa demonisoidaan tekniikka ja monimutkaiset biisit, on vaan nähty jo niin monta, eikä niissä ikinä päästä mihinkään järkevään lopputulokseen. Oma mielipiteeni on edelleen se, että hyvä ja monipuolinen tekniikka mahdollistaa parhaimmillaan juurikin mainitsemasi luovuuden siirtämisen pään sisältä otelaudalle ja sitä kautta ääniaalloiksi. Itseltäkin löytyy pöytälaatikosta kaikenlaisia ideoita, joita ei vaan pysty toteuttamaan. Liian hapokasta tavaraa omille sormille, vaikka ne eivät olekkaan molliarpeggioiden sahausta 18 nuottia sekunnissa.
 
"These songs are long and there are fast parts, so that automatically means that they're good" -Matt Smith
Torspo83
16.09.2007 00:35:25 (muokattu 16.09.2007 00:49:25)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tämä aihe menee kyllä helposti aina kiistelyksi, mutta voinen antaa oman näkökantani asiaan.
 
Vastauksena otsikon kysymykseen: Hyvän kitaristin tunnistaa siitä, että se yksinkertaisesti kuulostaa hyvältä :) Soittamisen alkuvaiheessa on hyvinkin monesti tärkeää se nopeus ja teknisyys, mutta en itse näkisi sitä huonona asiana. Kovalla innostuksella alkuvaiheessa voidaan paikata harjoituksien tylsyyttä huomattavasti. Itse en jaksaisi enää soittaa samoja sormiharjoituksia mitä esim. pari vuotta soittaneena tuli räimittyä. Toivoisin kyllä että jaksaisin, mutta jossain vaiheessa asiat muuttui ja tärkeimmäksi nousi biisien tekeminen.
 
Teknisyys tai paremminkin sen tavoitteleminen kuitenkin yrittää puskea läpi omassa soitannassa ja musiikissa edelleen. Ja jälleenkään en näe sitä huonona asiana. Itseäni se pakottaaa tekemään asioita eritavalla, monipuolisemmin tai yleistettynä vaikeammin :).
 
Monestikin on todettu, että reenaamalla tilua oppii tiluttamaan ja tekemällä biisejä oppii säveltämään. Mitä pitäisi siis opetella.. No kaikkea tietenkin :) ja mahdollisimman monipuolisesti vielä. Ja ei ne 100 opeteltua hittibiisiä ainakaan haittaa siinä opin tiellä, onpahan juhannuksena mitä soittaa nuotion ääressä. Tytötkin saattaa jopa tykätä :).
 
Jos itse joudun tai joutuisin yleisön eteen soolona ja haluaisin tehdä vaikutuksen yleisöön, niin aivan ehdottomasti soittaisin jotain Tommy Emmanuel-tyylisiä juttuja. Melodiaa ja bassolinjaa yhtäaikaa. Pelkästään sen takia koska se on mielestäni ehdottomasti vaikuttavinta soittoa mitä kitaralla saa aikaan jopa yksinkertaisimmillaan. Ja tässä sitten päästään taas siihen tekniikkaharjoitteluun koska tuollainen ei irtoa aivan itsekseen :)
 
Meniköhän jo aiheen vierestä. Alkoholilla oli osuutta asiaan.
 
L4t3
16.09.2007 00:47:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvä kitaristi on jokaisen korvien välissä. Eise teknisyys, eikä mikään helvetin tunne vaan se tykkääkö itse. Sama se onko kyseessä Johnny Ramone tai John Petrucci.
 
hapan
16.09.2007 00:48:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Andy Timmons. Siihen se kulminoituu.
 
gorgonoidi
16.09.2007 11:04:19 (muokattu 17.09.2007 15:51:13)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ihan maku asia. Meikä diggaa kaikenlaisista.
 
Fareri on kova...
 
fuzz
16.09.2007 12:09:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kitaran soitosta tekee hyvää myös muu biisi ympärillä kuin vain ne riffit. Mielestäni hyvän soiton ei tarvitse olla monimutkaista, hyvä esimerkki jo yllä mainittu Johnny Ramone. Toki tekninen taituruus on myös hienoa kuunnella, otetaan vaikkapa Jimi Hendrix.
 
elämän tarkoitus on 42
Kasperi Tervonen
16.09.2007 12:45:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuosta 4:20 kohdasta eteenpäin Devin filosofoi aika hienosti tuota nopeuden kehittämistä: http://youtube.com/watch?v=aQaZQYxkW-s&mode=related&search=
 
"Voisin helvetti video no pitäiskö se video laittaa you tubeen vai jotain..." -Ushimir
ushimir
16.09.2007 13:00:58 (muokattu 16.09.2007 14:23:03)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moni haluaisi olla "paras" kitaristi,mutta kun ei tiedä miten... Ja nopeus on tärkeää myös... Jos tulee vastaan tyyli esim. tHrash Metal. Niin ei osaa soittaa niitä nopeita riffejä.
 
On hyvä olla nopea. Ei siitä mitään haittaakaan ole.
 
Nopea tilutus on kyllä hauskaa kuunneltavaa kun tiluttajat ovat joskus jopa "yliluonnollisen" tuntuisia. Mutta yleensä sanotaan että "tunne" on tärkeintä ja sitten minä alan väittämään...
 
Olen kuullút että jotkut luulevat tunteen tulevan "suoraan sydämestä"... No ei sydämen tykytys siihen soittoon kuulu! Tunne tarkoittaa soiton "hallitsemista". Hallittuja vibratoja... Ja heti tulee mieleen blues... Bluesissa käytetään vibraattoa paljon jolloin siitä tulee "tunteikasta"... Ja muutenkin sanotaan että "Vibratolla saa soittoon Todella paljon tunnetta.
 
E. Ja se on muuten sanonta että tulee "suoraa sydämmestä"
 
Sanonnathan pitää aina ottaa kirjaimellisesti=D
 
gorgonoidi
16.09.2007 13:13:17
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

^Kyllä voi tiluttaa tunteikkaastikkin, ei ole tyylistä kiinni soittaako tunteella.
 
Vai mikä oli pointti?
 
Ja se on muuten sanonta että tulee "suoraa sydämmestä" :P
 
eewo
16.09.2007 13:16:39 (muokattu 16.09.2007 16:13:13)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mielestäni se kuuluisa "tunne" on sitä kun kuunnellessa, tai varsinkin soittaessa, naama pakonomaisesti vääntyy irvistykseen.
 
Tai (yleensä jos biisi on rauhallisempi) silmät menevät puoliksi kiinni ja on sellaisessa transsinomaisessa tilassa: http://www.born-today.com/Today/pix/hendrix_j3.jpg
 
Eli hyvä kitaristius on sitä, että soitto kuulostaa hyvältä ja soittaja itse nauttii siitä. Toisaalta kaikki sanovat esim. että "Esa Pulliainen tosi kova kitaristi", vaikeivat välttämättä pidä herran musiikista. Ja kaikki tietävät että esim. SRV, Clapton, Knopfler, Rhoads ja Vai ovat/olivat hyviä, vaikkeivat tyyppien musasta välitä. Eli jos kitaristin tekniikka on kunnossa ja hän nauttii musastansa, on hän hyvä.
 
Oliko tarpeeksi epäselvästi ilmaistu? ;)
 
E: Niin ja "ihan hyvän" ja "tosi kovan" kitaristin erottaa tyylitaju, eli taitava kitaristi tietää milloin, miten ja miten nopeasti soittaa.
 
"The blues ain't about feeling better. It's about making other people feel worse."
--Tomppa--
16.09.2007 13:16:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moni haluaisi olla "paras" kitaristi,mutta kun ei tiedä miten... Ja nopeus on tärkeää myös... Jos tulee vastaan tyyli esim. Trash Metal.
 
Se on tHrash metallia! Prkl ku ihmiset kirjottaa ton aina väärin...
 
Up to Eleven!!
gorgonoidi
16.09.2007 13:33:45
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

http://www.youtube.com/watch?v=tSONbye6n98
 
Tuossa Metheny pistää hienosti tunnetta peliin.
 
Heikki290394
16.09.2007 14:08:21 (muokattu 16.09.2007 14:08:43)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

^Kyllä voi tiluttaa tunteikkaastikkin, ei ole tyylistä kiinni soittaako tunteella.
 
Vai mikä oli pointti?

 
Voihan sitä kyllä tiluttaa tunteikkaasti. Otetaan Esimerkkinä vaikka Matias Kupiainen. Jätkä tiluttaa aivan sairaan hyvin mutta tuntella. Tyyppi on mielestäni suomen toiseksi paras kitaristi heti Latvalan jälkeen.
 
Mitä enemmän vilkkuvia valoja, Sitä enemmän piparii
 
Miksi soittaa oikein kun voi myös soittaa väärin?
gorgonoidi
16.09.2007 14:13:28
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ja ainiin, ystävämme Andy Latimerhan tapasi päästää joskus oikein tunteikkaan itkun soolonsa aikana, siinä jos jossakin on tunnetta.
 
John Titor
16.09.2007 14:18:23
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Voihan sitä kyllä tiluttaa tunteikkaasti. Otetaan Esimerkkinä vaikka Matias Kupiainen. Jätkä tiluttaa aivan sairaan hyvin mutta tuntella. Tyyppi on mielestäni suomen toiseksi paras kitaristi heti Latvalan jälkeen.
 
Mitä enemmän vilkkuvia valoja, Sitä enemmän piparii

 
Matias saattaa olla asiasta hiukka toista mieltä:D
 
Haluan vain päteä, oikeasti olen kuuro.
ushimir
16.09.2007 14:24:42
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ambitus saattaa olla paikallakin=D. Varmasti mukava kuulla kehuja.
 
M!Xu
16.09.2007 14:25:03
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tunnetta sooloon saa fraseeraamalla ja luomalla nyansseja. On nähtvä ero hypernopean paahtamisen ja rauhallisen hiljaisen fiilistelyn välillä. Hyvä soolo on rakennettu osista. Hyvällä soololla on juoni, alku, keskikohta ja loppu.
 
Jos halutaan ilmaista vihaa, soitetaan nopeasti ja kovaa. Jos halutaan ilmaista surua, soitetaan hitaasti, pitkiä ääniä ja paljon vibratoa.
 
Hyvä kitaristi tietää soittimestaan, tietää, minkälaisen äänen saa mistäkin. Hyvä kitaristi tietää, mitä pitää soittaa minkäkinlaisen taustan päälle. Hyvä kitaristi tietää mitä pitää soittaa, jos halutaan ilmaista jotakin tunnetta. Hyvä kitaristi voi olla nopea, ei siitä ainakaan mitään haittaa ole.
 
Eikä tämäkään perustu mihinkään faktoihin, omia mielipiteitä.
 
pöö
Mr Feelgood
16.09.2007 14:47:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Curt Cobain ei ollut mikään ihmeen tekninen soittaja, sitten se kehitti oman tyylin soittaa. Saman soundin saa kitarasta ulos monella eri tyylillä, omaperäsyys mun mielestä kitaransoitossaki siis hyvä juttu.
 
Fender Stratocaster
16.09.2007 17:06:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tyylitaju, tämä pätee niin riffeihin kuin sooloihinkin. Kuten jo monesti todettua, paras soolo ei ole se nopein. Vaikka kyllä se tiluttaminenkin ja nopeat riffittelyt ovat välillä hyvästä. Itse soitan siltä pohjalta, että tiluttaminen on mauste, eikä täyte.
 
Orange amplifiers - Voice of the world
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4 5 6 7 8

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «