Muusikoiden.net
28.03.2024
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kotistudion akustointi
1 2 3
deep n dark
08.09.2007 16:39:43 (muokattu 08.09.2007 17:25:48)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Terve!
 
Olen kohta muuttamassa uuteen asuntoon ja olen harkinnut vakavasti ottaa uusi askel kohti parempaa saundia koska olen jo yli 10 vuotta musiikkia säveltänyt ja ainoa heikkous joka minua vaivaa olisi saada miksattua ja masteroitua parhaissa mahdollisissa olosuhteissa. Olen nyt googlettanut aiheesta ja on löytynyt paljon juttua asiasta, huomasin myös FAQin tältä sivulta. Mutta liian paljon tietoa sekoitti pään joten koitan nyt saada tiivistettyä tämän aiheen tähän threadiin.
 
Olen siis kohta muuttamassa uuteen kämppään ja haluaisin saada akustoinnin mahdollisimman hyväksi mahdollisimman halvalla. Tulevan huoneen mitoista en vielä paljon tiedä, mutta haluaisin jo perehtyä asiaan. Minua kiinnostaa löytää mahdollisimman lyhyet ja ydimmekkäät ohjeet halpaan mutta toimivaan akustointiin kotistudiota varten. Luultavasti ensimmäiseksi haluaisin tietää ohjeet seinien päällystämisestä sopivalla materiaalilla.
 
Asiaan:
 
1) Mitä materiaalia kannattaa ostaa: Seiniä, kattoa ja lattiaa varten. - Käykö seiniin ja kattoon vaahtomainen tai villainen materiaali ja lattialle iso matto?
 
2) Mihin paikkoihin niitä materiaaleja mitää laittaa (kannattaako vuorata kaikki seinät, katto jne) - onko jossain selvät ohjeet kuvineen?
 
3) Basstrapit - kuinka paljon niitä tarvitaan, mihin ne pitää sijoittaa ja mistä niitä saa (vai onko ohjeita miten tehdä ne itse) ??
 
4) Onko vielä jotain mitä unohdin ja onko jotain hyviä linkkejä missä on asiat kerrottu selvästi ilman turhaa bullshittiä?
 
Kiitos!
 
Antti1
08.09.2007 16:53:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nyt on taas vähän sellainen perse edellä puuhun -meininki. Ensin sun pitäisi TIETÄÄ ne on ongelmat, joita siellä oikeasti on. Sitten lähdetään suunnittelemaan tilan kannalta järkevintä ratkaisua. Niin kauan, ku ei oo mitään tietoa, on kaikki suunnittelu ihan totaalisen turhaa ajan haaskausta.
 
Hyvää lopputulosta hakiessa suosittelen jotain konsultointiapua. Jos taas pitää edukkaasti jotain epämääräistä saada, niin hommaa lainaan joku mittausjärjestelmä, pistä yksinkertaiset pohjapiirustukset ja sanallinen kuvaus tilan ongelmista. Katotaan sitten yhdessä. Jookostakookosta?
 
"Ei pidä ostaa halpaa jos haluaa kallista." - rosberg
vanaha kettu
08.09.2007 17:14:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

3) Basstarpit - kuinka paljon niitä tarvitaan, mihin ne pitää sijoittaa ja mistä niitä saa (vai onko ohjeita miten tehdä ne itse) ??
 
Bassoansoja mahdollisimman paljon. Etuseinälle, nurkkiin, sivuille ja mahdollisesti takaseinälle. Kattoon sitten vähän korkeampia ääniä imeviä pintoja, kuten lasivillalevyä päällystettynä kankaalla.
 
Aihe on todella laaja. Itsekin suosittelisin, että hankit asiantuntijan suunnittelemaan huoneesi. Akustiikka on monimutkaista, mutta esim. John Sayers (www.johnlsayers.com) on australialanen suunnittelija, joka auttaa vähemmän osaavia näissä asioissa. Etusivulta löydät linkit foorumille, jossa käy asiantutevaa väkeä neuvomassa, sekä esim. linkin rakoresonaattorien rakentamiseen. Rakoresonaattorit ovat siis bassoansoja, jotka rakennettaan villasta (suosittelen tiheää ja raskasta kivivillaa) sekä laudoista, jotka kiinnitetään tietyin välein (30mm-120mm) kehikkoon.
 
Unohda heti alkuun munakennot ja styroksit ynnä muut turhat pölynkerääjät. Mattoakaan et välttämättä tarvitse sillä se on melko turha hyvin akustoidussa tilassa. Lattian siis voi jättää hyvinkin heijastavaksi.
 
Kuva rakoresonaattorista: http://www.johnlsayers.com/Studio/Images/BlueBear/Update8/studio2a.jpg
 
Rakennusohjeet: http://www.johnlsayers.com/HR/index1.htm
 
deep n dark
08.09.2007 17:46:41
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo, täytyy odottaa vielä asian kanssa koska en tiedä vielä tilan mitoista mitään. En usko että on varaa palkata ketään suunnittelemaan huonetta, mutta kun saan tietää tilan mitat niin postitan ne kyllä.
 
Anyway: thomannilla on nämä http://www.thomann.de/fi/takustik_noppenschaumstoff.htm levyt - onko jotain halvempaa materiaalia joka käy yhtä hyvin? Kannattaako vuorata kaikki pinnat (tulee aika kalliiksi) vai onko ne tarpeen vain tietyissä paikoissa?
Oisko asiallista kiinnittää toi vaahtolevy ruuveilla jotta muuton edessä voisi irrottaa ne ja käyttää uudestaan, entäs katto - miten kiinnittä ne kattoon?
 
Tässä muuten suomeksi PDF melkein kaikista termeistä - aika asiallinen juttu: http://www.joelkalsi.com/akustointi/akustointi.pdf
 
Antti1
08.09.2007 18:24:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Anyway: thomannilla on nämä http://www.thomann.de/fi/takustik_noppenschaumstoff.htm levyt - onko jotain halvempaa materiaalia joka käy yhtä hyvin?
 
Mun mielestä sun kannattaa unohtaa toi levy oikeastaan kokonaan ja keskittyä itse tehtyihin ratkaisuihin. Niistä tulee paremman näkösiä ja paremmin toimivia. Tommosilla vaahtomuoveilla ei mitään kovinkaan kummallisia ihmeitä tehdä.
 
Kannattaako vuorata kaikki pinnat (tulee aika kalliiksi) vai onko ne tarpeen vain tietyissä paikoissa?
 
Ei kannata vuorata kaikkia pintoja. Kun sanot, että toi tulee kalliiksi, niin kannattaa sitten miettiä vielä kahteen kertaan akustointia. Siihen saa palamaan tuhansia euroja, vaikkei mitään hirveän ihmeellistä tekisikään. Tommosen vaahtomuovin lätkiminen seinille, kun ei ole minkäänlaista akustointia. Todennäköisesti siitä on enemmän haittaa, kuin hyötyä.
 
Oisko asiallista kiinnittää toi vaahtolevy ruuveilla jotta muuton edessä voisi irrottaa ne ja käyttää uudestaan, entäs katto - miten kiinnittä ne kattoon?
 
Mun mielestä kaikki akustoinnit kannattaa tehdä irroitettaviksi elementeiksi, joita voi siirrellä ja kiinnittää eri paikkoihin. Käytännössä tarkoittaa puukehikoita, vaneripohjia tms.
 
"Ei pidä ostaa halpaa jos haluaa kallista." - rosberg
mhelin
08.09.2007 18:43:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen kohta muuttamassa uuteen asuntoon ja olen harkinnut vakavasti ottaa uusi askel kohti parempaa saundia koska olen jo yli 10 vuotta musiikkia säveltänyt ja ainoa heikkous joka minua vaivaa olisi saada miksattua ja masteroitua parhaissa mahdollisissa olosuhteissa.
 
Onkohan kyse ns. makuuhuonestudiosta vai jostain isommasta paikasta? Mistähän materiaalista ko. talo on rakennettu? Nimittäin pienen betonisen makkarin (tai vastaavan) täydellinen akustointi on käytännössä mahdoton homma. Toki akustoinnilla saadaan jonkinlaisia parannuksia aikaan, mutta käytännössä huonemmoodit ovat niin voimakkaita ja niin korkeilla bassotaajuksilla että homma on vaikeata. Eli parempi olisi hommata kunnollinen eli riittävän tilava paikka noille äänihommille.
 
Asiat on noissa linkeissä mitä tuolla FAQ:lla on kerrottu kyllä riittävän hyvin. Akustoinnin tarkoitus on ensimmäiseksi vähentää huonemoodien vaikutusta taajuustoistoon (eli tasoittaa taajuusvastetta, varsinkin bassotoistoa) ja toiseksi säätää huoneen jälkikaiunta-aika sopivaksi koko taajuusspektrin osalta - matalilla taajuuksilla yleensä pyritään vaimentamaan heijastuksia ja korkeammilla taajuuksilla lisäämään niitä.
 
Koska ammattimaiset äänitysstudiot ovat yleensä riittävän suuria kooltaan (pinta-ala ja korkeus) ja niiden akustointi on helpompaa kuin pienten tilojen niin myöskään akustiikka-alan ammattilaisilla ole välttämättä riittävää kokemusta pienten tilojen akustoinnista (eikä välttämättä kinnostustakaan asiaa kohtaan), joten on tosiaan parasta kysellä neuvoja täältä, tai esim. dvdplaza.fi:n foorumilta josta löytää myös paljon alan asiantuntijoita - kotiteatterin ja äänitysstudion akustointi ei käytännössä eroa yhtään (tosin esim. rumpusetin äänitys voi käytännössä onnistua akustisesti aika kummallisissakin paikoissa, nyt ilmeisesti on kuitenkin kyse tarkkaamon akustoinnista).
 
Noista materiaaleista ehkä parasta on raskaahko kivivilla (esim. Paroc COS5) joka maksaa muutaman kympin per paketti (joita tarvitaan korkeintaan muutama). Lisäksi tarvitaan sekalaista puutavaraa ja kangasta jolla villabassoansat voi peittää. Bassoansojen lisäksi voidaan käyttää ääntä hajottavia rakenteita. Tasaisille pinnoille (katot, seinät ja lattia) riittää tärykaiun vaimentava päällystys, ja sitäkin käytännössä tarvitaan vain kaiuttimien ja kuuntelupaikan välisellä alueella heijastuskohdissa. Mutta parempi että palaat asiaan myöhemmin ja laitat lisää tietoa akustoivasta tilasta.
 
deep n dark
08.09.2007 18:47:34
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tommosen vaahtomuovin lätkiminen seinille, kun ei ole minkäänlaista akustointia.
 
Mikä sitten on akustointia (vaihtoehtoista ja toimivaa)?
 
deep n dark
08.09.2007 18:53:44 (muokattu 08.09.2007 18:54:34)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Veikkaan että huoneen mitat ovat jotain tätä luokkaa: pituus 5m, leveys 4 metriä - korkeus semmoinen yleinen jotain päälle 2 metriä.
 
vanaha kettu
08.09.2007 21:01:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikä sitten on akustointia (vaihtoehtoista ja toimivaa)?
 
Ongelmana noissa on se, että jos käytät pelkästään niitä, saat huoneesi pelkästään tunkkaisen kuuloiseksi. Basso kumisee (varsinkin betonihuoneessa), joten tuskin parannat tilannetta yhtään jos demppaat yläpäätä.
 
deep n dark
08.09.2007 21:21:27
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ongelmana noissa on se, että jos käytät pelkästään niitä, saat huoneesi pelkästään tunkkaisen kuuloiseksi. Basso kumisee (varsinkin betonihuoneessa), joten tuskin parannat tilannetta yhtään jos demppaat yläpäätä.
 
Ajattelin laittaa vaahtista seiniin ja bassoansoja 6 (1 joka nurkkaan ja 2 katon tasolle kuuntelupisteen kohdalle) - silleinhän näyttää olevan myös yksi esimerkeistäkin.
 
axelsson
08.09.2007 22:48:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mun kokemus on että nimenomaan tuo "normaali huonekorkeus" ja betonielementit on pahasta. Ehkä kattoa laskemalla saisi jotain oikeata iloa aikaan kumisevaan bassoon. Toinen pointti on että yleensä kumina tulee jostain yhdestä tietystä piikkitaajuudesta ja siihen ei bassoansoista ole mitään iloa. Sopivan kokoisessa betonihuoneessa voi joku taajuus piikittää helposti +20db.
 
Todellakin kannattaa ensin tehdä tai teettää mittaukset huoneessa ennenkuin tekee yhtään mitään.
 
Ja mitään taikatemppua akustoinnissa ei ole. Halvalla ei helposti ei tule saamaan hyvää toistoa.
 
masterhat
09.09.2007 10:36:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

pyydät hifilehen pojut kyläilemään. ne mitailee sitten aikansa ja kertoo mitä tehdä...
 
Snails against humanity
mhelin
09.09.2007 13:35:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuon kokoiseen huoneeseen voisi jo ajatella kipsilevyseinien rakentamista (siis jos kyse betoniseinistä). Jos korkeutta kattoon on vain tuo n. 240 cm niin sitä ei paljon alas lasketa, toki pelkkään kuunteluun se voisi käydä. Katto voisi vieläpä olla etupäästä alemmalla kuin toisesta päästä, samoin sivuseinät voisivat kaventaa huonetta enemmän etupäästä. Kipsilevyjen taakse villaa, ja kipsilevyseinien paksuus taas määrätään mittaamalla toisto. Vaahtomuoviprofiileita ei kannata paljon käyttää, ne vaikuttavat vain ylemmällä taajuusalueella. Toki niitä voi laittaa kivivillalevyjen päälle koristeeksi :)
 
zepeteus
09.09.2007 19:16:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Siis vuokra-asunto kyseessä. Akustoinnista on puhuttu, mutta entäpä ääneneristys? Sen tarpeenhan määrittelevät yleensä kanssaeläjät ja naapurit, joten liekö haittaa heistä tai heille?
 
Sain edellisen vuokra-asuntoni kohtuulliseen kuuntelukuntoon pelkällä akustoinnilla, vuosien säätämisen tuloksena jopa käytännössä ilmaiseksi.
 
Siitä huolimatta, mhelin viittoili hyvään pointtiin
Nimittäin pienen betonisen makkarin (tai vastaavan) täydellinen akustointi on käytännössä mahdoton homma. Toki akustoinnilla saadaan jonkinlaisia parannuksia aikaan, mutta käytännössä huonemmoodit ovat niin voimakkaita ja niin korkeilla bassotaajuksilla että homma on vaikeata. Eli parempi olisi hommata kunnollinen eli riittävän tilava paikka noille äänihommille.
 
Joka tapauksessa, nyt vastaavanlaisessa asunnossa edessä oli ensimmäisenä suorastaan törkeästi grynderöityjä standardeja, mm. vuosikymmenten takaisten lakisääteistenkin ääneneristysminimien alitusta.
 
Jos jo naapureiden puhe ja esim. useiden kerrosten päästä kuuluva tv ovat häiriötekijöitä, sama toimii toisinkinpäin. Tällöin akustointi ei ole välttämättä ensimmäisiä pähkäiltäviä, hyvä jos siihen vaiheeseen pääsee. Ketuttaa kenties hieman, jos huoneen saa akustoitua hyvänkin kuuloiseksi, mutta meluhaitta estää kunnollisen käytön.
 
Muutama tonni ei ole eristystouhuissa mitään eikä ilmainenkaan urakointi paljoa helpota jos pitää miettiä samalla jo kuinka purkaa systeemit mahdollisen muuton edessä.
 
Tarkoituksena ei ole lannistaa, mutta omakohtaisista kokemuksista tämä kaivertaa ensimmäisenä, niin paljon täpäkkää on mennyt pelkkään lähtötilanteeseen pääsemiseen....se oikea kotistudio tulee varmaan sitten omaan taloon.
 
Edes muutama päivä ja yö oleskelua ja kuulostelua siinä tulevassa asunnossa(?) ensin, sitten on jo paremmat suuntimat siitä mitä pitää ja kannattaa tehdä. Noita hyviä linkkejä ja vinkkejä olikin jo tuolla ylempänä kosolti.
 
Vilhelmus
20.11.2007 12:23:17
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Bongasin tällaisen vanhemman ketjun omaa kysymystäni varten. Koitin tuolta yleisen keskustelun palstan jelppikerhosta jo kysellä, mutta vastauksia ei tainnut tulla kuin yksi. Josko joku osaisi meikäläiselle jotain vinkata, tässä sinne jelppikerhoon jo postaamani kyssäri:
 
Työhuoneeni (musasellaisen, siis) pöytä kaiuttimineen sijaitsee juuri sillä seinällä, minkä takaa löytyy naapuri. Tila ei mahdollista muuta. Muuten pajaa ei tarvi akustoida, mutta ajattelin tuon seinän päällystää jollain akustiikkamateriaalilla niin, että se söisi mahdollisesti naapuriin kuuluvaa ääntä.

Mihinkään remonttiin en ole ryhtymässä, mutta olisiko tietämättömälle vinkkejä, minkälaista materiaalia seinään sopisi lyödä? Ei haittaisi, jos materiaali olisi myös siedettävän näköistä. Päällystettävän seinän mitat ovat 265x250cm ja syvyyttä materiaalilla saisi olla maksimissaan 10 senttiä. Silloinkin tekee jo tiukkaa.

Toki ko. materiaali saa vaikuttaa positiivisesti myös muulla tapaa koko huoneen akustiikkaan.

Yleensä en Thomannilta mitään tilaile, mutta onko esimerkiksi missään näistä mitään järkeä ko. tilanteessa: http://www.thomann.de/fi/akustiikka_elementit.html (yhdyssanavammasta huolimatta) ?
 
Jäätävä mänkkinen.
pimp
20.11.2007 15:59:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikään akustiikkamateriaali ei juurikaan estä ääntä kantautumasta ulos huoneesta, eli thomann-paneelista ei liene apua muutakuin huoneen sisäiseen akustiikkaan. Äänieristykseen tarvitaan massaa. Tai vaikka kaksi kipsilevyä ja villaa välissä rakenne.
 
"Don't these talking monkeys know that Eden has enough to go around?" tool - right in two
LaMotta
20.11.2007 16:50:43 (muokattu 20.11.2007 17:38:14)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tere
 
Aihe liippaa läheltä hifipuolen akustointia.
 
Omista aktiivisista hifivuosista on jonkin aikaa, joten ei millään muista kaikkea.
 
Yleisimmät ongelmat kuuntelutilassa ovat kaikuisuus ja seisovat aallot.
 
Kaikuisuus liittyy lähinnä seinä, katto, ja lattiapinnoista johtuvaan äänen heijasteluun. Hifipuolella heijastuspintaa etsitään esim. kuljettamalla peiliä seinää pitkin ja se kohta jossa kaiutin näkyy kuuntelupakalle peilistä, on se jota yleensä akustoidaan jotenkin.
 
Yleisenä nyrkkisääntönä on pidetty sitä että paksut matot ja verhot sekä paksut sohvat ja istuimet riittävät vaimentamaan kuuntelutilaa riittävästi.
 
Studiomaista "kuollutta huonetta" pidetään liian vaimeana esim. musiikin kuunteluun.
 
Seisovat aallot taas syntyvät bassotaajuuksille ja ne kuuluvat tiettyjen bassoäänien korostumina > ns. vuoristoratabasso. Tämän synnyttää kahden seinäpinnan välinen matka.
 
Voidaan laskea kaavasta 343/L/2=Hz, jossa L=seinäpintojen välinen matka.
 
Esimerkiksi suomalaisten asuntojen tyypillinen huonekorkeus synnyttää seisovan aallon 343/2,5m/2=69 Hz, mistä johtuu että lähes tulkoon aina basson a-kielen c-d sävel jumputtaa musiikissa. Taajuudet lasketaan yleensä 1 ja 2 harmoniselle sävelelle.
 
Tästä johtuen huoneen mittojen suhteisiin on olemassa nyrkkisääntöjä joílla seisovia aaltoja voidaan minimoida. Tästä on luonnollisesti apua vain rakennus-suunnitteluvaiheessa, valmiissa asunnossa huoneen mitat on mitä on.
 
Jokainen seinäpinta synnyttää seisovan aallon ellei kyseessä ole dipoliäänilähde. Bassokaiutin on yleensä ns. suljettu kotelo joka säteilee ääntä kaikkiin suuntiin.
 
Bassoalueen ongelmat ovat yleensä niitä jotka vaativat joko equa tai bassoa vaimentavien resonaattorien rakentamista
 
Toivottavasti tästä on jotain apua, josta jatkaa omin voimin eteenpäin.
 
Omat korvat kertoo esim. musiikkia kuunnellessa onko akustiikka aivan surkea tai hyvä. Sen vuoksi akustoiniin ei yleensä ryhdytä etukäteen, vaan jälkikäteen.
 
Puuseinät/rakenne on parempi kuin gyproc tai kivi jne.
 
Kovat tasaiset pinnat = paha.
 
Pehmeät/kovat epätasaiset pinnat = hyvä.
 
Studion tai "kuolleen huoneen" idahan perustuu siihen että kiilamaisella seinäpinnalla pyritään hajoittamaan äänen säteilyä.
 
Google+
akustiikka
akustointi
seisovat aallot
jälkikaiunta
 
EDIT:
Kysyjällä oli tarkoitus suorittaa loppumiksausta, joten tarkkailumonitorien merkitystä ei voi väheksyä.
 
Hyvät kuulokkeet < kuulokkeilla ei synny haitallisia seisovia aaltoja.
 
Kauittimen bassodipolirakenne vähentää seisovia aaltoja, kuten jo mainitsin. Stereo-ominaisuuksiin eniten vaikuttanee kaiuttimen vaihelineaarisuus < näkemys jakaa ilmeisesti kauitinsuunnitteljoita jossain määrin. Toiset painottavat tasaista taajuusvastetta.
 
"Levyä on soitettava pirun lujaa, pitäähän naapurinkin kuulla, ei ne seinät siitä hajoo."
Vilhelmus
20.11.2007 20:56:31
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikään akustiikkamateriaali ei juurikaan estä ääntä kantautumasta ulos huoneesta, eli thomann-paneelista ei liene apua muutakuin huoneen sisäiseen akustiikkaan. Äänieristykseen tarvitaan massaa. Tai vaikka kaksi kipsilevyä ja villaa välissä rakenne.
 
Onko se näin mustavalkoista? Kun täällä ei mitään rumpuja kuitenkaan soiteta, niin riittäisi että melu vaimentuisi edes hieman.
 
Jäätävä mänkkinen.
vanaha kettu
20.11.2007 21:18:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko se näin mustavalkoista? Kun täällä ei mitään rumpuja kuitenkaan soiteta, niin riittäisi että melu vaimentuisi edes hieman.
 
Kaiuttimista lähtee melko matalia ääniä, jotka pääsevät helposti paksumpienkin rakenteiden läpi, joten massaa tarvitaan. En usko, että jos ei ole mahdollista tehdä mitään isompaa rakennelmaa niin tuskin merkittäviin tuloksiin päästään.
 
Hyvin auttaisi, jos rakentaisi uuden seinän entisen viereen jättäen ilmaraon niiden väliin, mutta taitaa olla jo turhan iso juttu.
 
Mikael
20.11.2007 21:21:21 (muokattu 20.11.2007 21:36:11)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko se näin mustavalkoista? Kun täällä ei mitään rumpuja kuitenkaan soiteta, niin riittäisi että melu vaimentuisi edes hieman.
 
Ikävä kyllä se ääni kulkeutuu rakenteita pitkin ja on melko lailla sama et siirtyykö ääni rakenteeseen siitä naapurin ja sun välisestä seinästä vai siitä sivuseinästä mikä on samaa rakennetta... tai katosta tai lattiasta...
 
Inhimillisyys on hyve.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «