Aihe: YAMAHA 01X balansoimattomat ulostulot
1
Shyron
27.08.2007 20:36:25 (muokattu 28.08.2007 18:09:19)
Tuossa mikserissä on balansoimattomat ulostulot.
Olen kuullut, kun genelecit ovat kytketty suoraan mikserin outputteihin ja kun ääntä rupeaa nostamaan, niin gengut alkoivat särkemään liian helposti.
Onko mahdollista muuttaa Yamahan balansoimattomat outputit balansoiduiksi?
// Pekka
Antti1
27.08.2007 20:42:49 (muokattu 27.08.2007 20:46:15)
Balansoimaton ulostulo + äänenvoimakkuuden nosto = särkevät Genelecit? Välipalikka = teho & laatu?
 
Mit sie oikee sekoilet kuule? Perusasioista selkoa nyt. Voit käyttää DI-boksia siinä välissä, jos välttämäti haluat. Ei ne mitään tehoa kyllä anna yhtään mihinkään suuntaan.
 
EDIT 1: Yhteen kysymyksistä vastaten Mitä siihen pitää väliin lykätä, jotta ääni ei kärsisi? Osaavan käyttäjän voisi laittaa... :)
 
EDIT 2: Sorry, tuli vähän töykeästi. Kotielämän ongelmat heijastuvat tännekin... No mutta mikä olikaan se ongelma ja minkälaista parannusta siihen kaipaat?
"Ei pidä ostaa halpaa jos haluaa kallista." - rosberg
Shyron
27.08.2007 21:39:55
Arvasin että joku vastaa noin :D, kun sitä nopeesti jotain suhaisee ilman sen kummempaa miettimättä.
Eli mul oli joskus tuo mikseri ja huomasin että ääni alkoi särkemään genguissani aikas helposti, kun mikseristä nosti voluumia.
Jos esim. lykkään analogiseen mikseriin nuo kajarini, niin saundi on paljon voimakkaampi eikä särje yhtään, niin helposti kuin tuossa yamahassa.
Muistaakseni kun yamahassa nosti puoleen väliin voluumit, niin alkoi jo punaset paukkumaan genguissa eikä niistä edes mielestäni kuulunut kovin.
Tais mennä kuulo =D
 
Kävin aikoinaan 01X:n foorumilla, ja siellä joku sanoi, että pitäisi lykätä joku "pieni pilipalipalikka" siihen väliin, ettei se ääni särkisi enää niin helposti.
// Pekka
Antti1
27.08.2007 21:46:56
Kävin aikoinaan 01X:n foorumilla, ja siellä joku sanoi, että pitäisi lykätä joku "pieni pilipalipalikka" siihen väliin, ettei se ääni särkisi enää niin helposti.
 
En saata käsittää mikä tämä maaginen taikalaite olisi. Masterointiprosessori? Hehehehe... Jaa ei ollutkaan hauskaa.
 
Siis jos ulos tuuttava signaali on liian kuumaa Geneille, niin se on vaan liian kuumaa. Siitä ei pääse mihinkään. Analogitiskillä ei tuu ainakaan mitään digiklippaamista mukaan, jos mennään reilusti yli nollan. Olisiko siitä kyse?
"Ei pidä ostaa halpaa jos haluaa kallista." - rosberg
Shyron
27.08.2007 21:54:04
Juu tämä se oli uskoisin!
Hmm... No perkule, mitä digimikseriä suosittelisit, mikä ois suunnilleen samassa hintaluokassa ja jossa olisi sentään balansoidut ulostulot. Tuo maksaa 1200 euroa thomanilla ja täällä torilla 800 euroa.
// Pekka
Antti1
27.08.2007 21:56:51
Tota mihis käyttöön sä sitä tarvitset ja mitä ominaisuuksia saisi olla? Pelkän balansoinnin takia en välttämättä pistäis haisemaan noin paljoa rahaa... Vai oliko niin, että tuo mikseri on jo poistunut kuvioista ja pitäisi uutta saada?
"Ei pidä ostaa halpaa jos haluaa kallista." - rosberg
Shyron
28.08.2007 17:51:47 (muokattu 28.08.2007 18:10:05)
- Unohda pilipalikat ja mieti ja kerro mitä olet tekemässä.
Sinulla on 01x, jossa on balansoimattomat plugiulostulot.
 
Ei ole Yamahaa, mutta oli aikoinaan ja nyt ehkä voisin ostaa sen uudelleen.
Tai jonkun muun digimikserin, jossa ois saman verran ominaisuuksia kuin 01X:ssä.
 
- Sinulla siis on piuha(t), joiden 01x puoleisessa päässä on monoplugi(t)
Piuhan toisessa päässä on liittimet x?, jotka on tökätty kiinni laitteeseen x?
Ja sitten?
 
Kyllä ja piuhan toisessa päässä on XLR liitin, joka menee genelecciin.
Eli muistan hyvin kuinka genelecit särkivät liian helposti, kun olivat kytkettynä suoraan 01X:n balansoimattomiin outputteihin ja se ärsytti. Ei voinut popittaa niitä oikein kunnolla lainkaan.
Jos kytken gengut esim. analogimikseriin Behringer eurorack mx802:een, niin siinä on huomattava ero voluumen voimakkuudessa, eivätkä särje läheskään niin helposti kuin Yamahassa. Eli tuossa Behringerissä luultavasti balansoidut outputit.
 
Olis pitäny alunperin muotoilla tuo aloituskysymys näin:
Mitä eroa on mikserin balansoiduilla ja balansoimattomilla outputeilla ja miten
ei balansoidun saa muutettua balansoiduksi? En oo hirveesti tutkiskellut näitä audiopiuha juttuja juurikaan koskaan.
// Pekka
Shyron
28.08.2007 18:07:49 (muokattu 28.08.2007 18:08:10)
..........
// Pekka
Reddie
28.08.2007 18:14:18 (muokattu 28.08.2007 18:15:52)
Särkeminen ei liity mitenkään balansoimiseen. Balansoitu liitäntä tarkoittaa sitä, että se on häiriösuojattu. Tämä ei ole sama kuin "särösuojattu". Perus instrujohdossa (monoplugijohto) on yks johdin sisällä, jonka ympärillä on suojasukka (maa). Johtoon kun johtoon tuppaa tulemaan häiriöitä, vaikka se olisi kuinka hyvin suojattu.
 
Balansoidussa johdossa, signaalia kuljettavia johtimia on kaksi: kuuma (+) karva ja kylmä (-) karva. Tämän lisäksi niilläkin on yhteinen suojasukka (maa). Balansoidussa liitännässä signaali tuplataan. Toinen signaali lähtee sellaisenaan toiseen johtimeen, mutta toisen signaalin polariteetti käännetään, ennenkuin se lähetetään toiseen johtimeen. Jos kuvittelet täydellisen siniaallon, ja käännät sen ylösalaisin, olet kääntänyt kyseisen aallon polariteetin.
 
Signaalit kulkevat nyt saman matkan samassa johdossa, ja saavat samat häiriöt sisäänsä. Nyt johdon toisessa päässä tämä ylösalaisin käännetty signaali käännetään takaisin oikeinpäin, ja summataan alkuperäiseen signaaliin. Koska molempiin signaaleihin oli tulleet samat häiriöt, häiriöt ovat nyt täydellisessä vastavaiheessa keskenään ja näin ollen nollaavat toisensa pois. Efekti on sama, kun jos kuvittelet siniaallosta vaan sen vaakaviivan yläpuolisen osan, ja piirrät samaan kohtaan samansuuruisen ja muotoisen aallon vaakaviivan alapuolelle: Ei kuulu mitään.
 
Näin nyt jotenkin kansantajuinen teoria aiheesta.
 
Balansoiminen ei siis aiheuta säröä, mutta poistaa häiriöitä tehokkaasti. Todennäköisesti sulla on nyt kyseessä ns. käyttäjän virhe: Sä ajat tavaraa liian lujaa sieltä Yamahan päädystä niihin Genelekkeihin. Jos se ääni on ruvella jo Yamahasta lähtiessä, sillä ei ole väliä kuinka lujaa soitat niitä Genejä, se kuullostaa silti säröiseltä.
"Tilanne on traagisuudessaan koominen"
Formed - Nu-metallia Espoosta
Adam & Santtu
The Vairus
Shyron
28.08.2007 18:32:13
Ok. Kiitoksia paljon vastanneille! Viisastuin taas paljon :D
// Pekka
rintapek
28.08.2007 21:17:43
 
 
Murheesi tuossa nyt näyttäisi olevan se, että sinulla on käytössäsi koko ajan samat johdot. Toinen mikseri, jossa on balansoidut ulostulot toimii siis ongelmitta.
Sitten sinulla on balansoitu johto, jossa on toisessa päässä XLR ja mikserin päässä TSR-plugi, eli tip-ring-sleeve. Kansantajuisemmin stereoplugi.
 
Nyt, jos tämän tökkäät balansoimattomaan lähtöön, jossa siis toimii vain tip ja sleeve, niin mitähän se ringiin kytketty karva mahtaa kaiuttimen suuntaan viedä?
Oli se mitä tahansa, niin se ei ole äänelle edullista.
 
Oikea ratkaisu on väliinkytketty laite, joka muuttaa signaalin balansoiduksi.
Tai vähintään vaihtaa siihen mikserin päähän monoplugi, josta se toinen karva jätetään kytkemättä.
Jotenkin luulen, että jos opiskelet tuon sivun, niin löydät sekä ongelmasi, että siihen vastauksen.
www.rane.com/note110.html
One kind of music only - the good kind
aimotuska
29.08.2007 08:47:03 (muokattu 29.08.2007 08:54:45)
Nyt, jos tämän tökkäät balansoimattomaan lähtöön, jossa siis toimii vain tip ja sleeve, niin mitähän se ringiin kytketty karva mahtaa kaiuttimen suuntaan viedä?
 
Ringiin kytketty karva menee maihin balansoimattomassa liittimessä. Eli silloin miinuskarvaa myöten tulee vain maata, signaalin taso tipahtaa puoleen ja häiriösuodatus häipyy sen siliän tien. Ei siinä kyllä mitään tuon eksoottisempaa pitäisi tapahtua. Varsinkaan säröytymistä, joka yleisimmin johtuu siitä, että jotain astetta ajetaan vaan yli sen kykyjen.
 
Voi toki olla, että ring jää kellumaan balansoimattomassa päässä ottamatta kontaktia yhtään mihinkään ja silloin lopputuloksena voi olla ylenpalttisesti häiriötä sun muuta räpsimistä. Mutta edelleenkään ei säröytymistä.
Tyhymä
rintapek
29.08.2007 15:04:11
 
 
Ei siinä kyllä mitään tuon eksoottisempaa pitäisi tapahtua..
 
Ei pitäisi. En minä sitä tarkoittanutkaan, että se ring- karva kytkeytyisi mihinkään särölähteeseen.
Mutta olisikohan se siinä, että kun tuo signaalitaso putoaa puoleen, niin sillä on epäedullinen vaikutus äänenvoimakkuuteen. Jota sitten paikataan tuuttaamalla aina vain kovempaa, kunnen jokin on muroilla.
 
Sitähän tuo kysymys itse asiassa koski. Ääni menee säröille, ennenkuin se edes alkaa kuulua kunnolla.
One kind of music only - the good kind
aimotuska
30.08.2007 08:44:49 (muokattu 30.08.2007 10:25:53)
Ei pitäisi. En minä sitä tarkoittanutkaan, että se ring- karva kytkeytyisi mihinkään särölähteeseen.
Mutta olisikohan se siinä, että kun tuo signaalitaso putoaa puoleen, niin sillä on epäedullinen vaikutus äänenvoimakkuuteen. Jota sitten paikataan tuuttaamalla aina vain kovempaa, kunnen jokin on muroilla.

 
Ei se pelkkää signaalin tasoa ajatellen vaikuta muuhun kuin lähtöpään liu'un asentoon. Balansoimattomaan linjaan ajaessa pitää liukua nostaa 6dB ylemmäksi kuin balansoidussa. Vaikka se vehjes tuottaiskin balansoitua kamaa, niin todennäköisesti särö olisi myös sen 6dB isommalla.
 
Sitähän tuo kysymys itse asiassa koski. Ääni menee säröille, ennenkuin se edes alkaa kuulua kunnolla.
 
Eikun se on todennäköisesti säröllä jo ennen kuin se lähtee tiskistä pihalle. Tietysti siinä voi joku ihmeen impedanssihässäkkä olla (mistä minä en tajua tuon taivaallista) mutta miksi linjalähtö ei passaisi linjatulon kanssa yhteen...?
 
E: Kiitokset miffelle korjauksesta. Eli 6dB. Mä en kertakaikkiaan muista ikinä noita debbajuttuja.
Tyhymä
miffe
30.08.2007 09:48:34 (muokattu 30.08.2007 12:56:25)
Balansoimattomaan linjaan ajaessa pitää liukua nostaa 3dB ylemmäksi kuin balansoidussa.
 
Eipäs kun 6dB. Puolittuva jännite (differential -> single-ended) tarkoittaa neljännekseen tippuvaa tehoa.
 
E: Tulipa täs mieleen, että sitten on nämä ns. ground-compensated ulostulot, joista tulee ulos sama jännite sekä balansoituun (2/3, T/R), että balansoimattomaan ulostuloon. (2/1, T/S).
turkulainen
rintapek
30.08.2007 10:14:15
 
 
Se on hyvä, että matikkapäätä riittää. Jos noita osaisin laskea, niin en todennäköisesti jaksaisi.
Se, mitä noista kytkennöistä muistan, on vain kupru, joka kävi joskus muinoin.
Yksi mikki oli käytännössä mykkä. Silloin taisi olla käytössä vanha piiviin mikserivahvistin, jossa ei juuri kummempia säätöjä ollut, kuin sisäänmenoreiät ja volumepotikat. Sen kanavan kun käänsi liki täpölle ja masterin myös,niin pelitti, mutta muut sisäänmenot sitten kellosepän tarkkuudella vain hitusen auki.
No, eihän noin voi toimia, joten vianmääritys alkoi. Ensimmäisenä kokeiltiin toista piuhaa ja hoppa palasi välittömästi normaalikuosiin.
Se syyllinen piuha oli juuri tuommoinen bal-unbal.
 
Mutu-metodilla laskien desibelejä katosi enemmän kuin 3 tai 6.
Käytännössä ne katosivat kaikki.
One kind of music only - the good kind
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)