Muusikoiden.net
23.04.2024
 

Klassinen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Klassinen musiikki muita musiikkityylejä arvokkaampi?
1 2 3 4 554 55 56 57 58
piiska2
14.08.2007 09:47:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hesarissa on ollut mielenkiintoinen keskustelu eri musiikkityylien paremmudesta.
Eräskin klasari-huilisti nimitti musiikillisesti kaikkiruokaisia ihmisiä sioiksi, koska siatkin ovat kaikkiruokaisia. Klassinen musiikki on hänen mielestään ainoaa oikeaa ja aitoa "taidemusiikkia".
Olen luullut, että elitismi on jo katoavaa kansanperinnettä, mutta näköjään ei. Oletteko törmänneet vastaavanlaisiin asenteisiin konkreettisesti, tai oletteko peräti samoilla linjoilla huilistin kanssa?
 
Writing about music is like singing architecture - Elvin Jones
mooch
14.08.2007 11:38:36 (muokattu 14.08.2007 11:40:26)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oletteko törmänneet vastaavanlaisiin asenteisiin konkreettisesti
 
Ai ollaanko?
 

 
Noh... aihe on ehdottomasti erittäin mielenkiintoinen, ja täälläkin on siitä jaksettu jauhaa. Yllätysyllätys - ilman mitään lopputulosta. Tosin kyllä täällä on tuntunut ihan fiksua porukkaa olevankin.
 
Eli sori vaan mutta en usko että tämä keskustelu välttämättä kannattaa. Viime Rondossa oli vikan sivun kolumnissa asiasta jonku verran, hyvä teksti vaikken kaikkea ihan allekirjoitakaan.
 
Edit: tai no, keskustellaan toki asiasta. ihan hauskaahan se kieltämättä on. En oo Hesaria lukenut mutta toi huilistijuttu on mun mielestä jo huumoria.
 
Chemo
14.08.2007 16:29:06
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

nimitti musiikillisesti kaikkiruokaisia ihmisiä sioiksi, koska siatkin ovat kaikkiruokaisia.
 
Olipa muuten harvinaisen idioottimainen kommentti.
 
Mulla on pitkään ollut onni olla törmäämättä tuonkaltaisiin ihmisiin. Lähin mitä tulee mieleen, on se että joskus keskustellaan siitä sopiiko tietty artisti/sävellys/tyyli/whatever johonkin tiettyyn tapahtumaan, mutta se on kuitenkin eri asia kuin tämä.
 
Päätän raporttini ulkoavaruudesta tähän.
filtteri
14.08.2007 18:52:30 (muokattu 14.08.2007 18:54:23)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllä klassinen musiikki taidemusiikkina on hyvin arvokasta itsessään, mutta on hieman turhaa lähteä nostamaan hyvin vaikeastimääriteltävissä olosuhteista yhtä musiikkityylilajia toisen edelle; mutta jos kuitenkin vertailtaillaan keskimääräistä populaarimusiikkia ja klassista musiikkia, niiden väliltä löytyy suuria eroja, joita voidaan jossain määrin sovittaa arvokkuuskehyksiin.
 
Pop-musiikki on paljon "ihmisläheisempää" kuin klassinen musiikki; klassinen musiikki on enemmän hengellistä, korkeamman voiman (luonnon/jumalan) ylistämistä ja toisinaan hyvin filosofisesti puettua, toisin kuin keskimääräinen populaarimusiikki, jossa yleensä käydään läpi ihmissuhteita (seksuaalisuutta, ystävyyttä), ja tuodaan esille sellaisiakin asoita kuin alkoholi, huumeet ja väkivalta.
 
Ruokatermein sanoisin, että populaarimusiikki on pääosin sitä spagettia lihapullilla, ja varsinainen gourmee löytyy klassisen musiikin puolelta, jossa musiikin lähtökohtaiset erot mm. sävelkielen monimuotoisuussa, ja pyrkimyksessä avartamaan ihmismieltä korkeakultuurin avulla ovat usein ylivertaiset. En tarkoita, etteikö populaarimusiikilla olisi sijaa musiikkimaailmassa, päinvastoin; tulee kuitenkin muistaa, että se mikä lopulta merkitsee on musiikin hyväntahtoisuus, ilmaisuvoima ja selkeä musiikillinen sanoma, ja useimmiten esim. radiomusiikista näitä kaikkia on vaikea löytää.
 
Ja mitä musiikin esilletuontiin tulee, klassisen musiikin konsertteihin lähdetään nimenomaan kuuntelemaan musiikkia, ja vaikka hyväkäytöksisyys ja pukeutuminen eivät välttämättä olekaan se musiikin ydin, on siinä huomattava ero arvokkuudessa verrattuna esimerkiksi rock-festareihin, joissa yleisö suuriltaosin kuuntelee musiikkia juoden viinaa, oksennellen ja pusikossa naiden...bändin keulahahmot kiroilevat ja saattavat särkeä kitaransa keikan päätteeksi. Mitään tällaista ei taideta nähdä klassisen musiikin parissa -- ei lähimainkaan.
 
mooch
14.08.2007 19:04:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ja useimmiten esim. radiomusiikista näitä kaikkia on vaikea löytää.
 
No tuota, musiikkia löytyy kyllä sitten muutakin kuin klassinen musiikki ja "radiomusiikki".
 
filtteri
14.08.2007 19:07:04 (muokattu 14.08.2007 19:07:37)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No tuota, musiikkia löytyy kyllä sitten muutakin kuin klassinen musiikki ja "radiomusiikki".
 
kyllä, mutta jos jostain haluaa puhuakin, pitää hieman yleistää, rajoittaa ja ottaa vertailuakohtia.
 
Sävis
14.08.2007 19:12:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Äh, kaikki on hyvää!
 
Varmasti kaikissa musiikkipiireissä on yksinkertaisesti tyhmiä ihmisiä, jotka ovat uppoutuneet siihen omaan genreensä niin syvälle, että se on ainoa näkökulma kaikelle musiikille. Vain sen genren ilmaisu on kaikkein koskettavinta ja vain sen genren hienoudet ovat oikeasti tarpeeksi hienoja.
 
Kun jotain tuollaista sanoo taidemusiikin ammattilainen, se on elitismiä ja kauheeta, mutta jos jotain tuollaista sanoo vaikka black metal -yhtyeen laulaja, se on vain huvittavaa. :)
 
"Kato! Mää joogaan sua nopeemmin! Mun aurani on rauhallisempi ku sulla, saatana! Mun sieluni kiertää korkeammilla tasoilla, senkin paskavelli! Siinäs istut lootusasennossa, niinku mykkä paskalla, sillävälin ku meikä harppoo pitkin avaruutta! NI!" -noir
Milkop
15.08.2007 09:06:34
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Näinhän sitä on ollut tapana tosiaan joissain piireissä ajatella, mutta itse en väitettä allekirjoita. Totta on toki että klasarilla on pidemmät perinteet kuin muilla musatyyleillä ja se on tavallaan niitä ensimmäisiä länsimaalaisia musiikkimuotoja, mutta ei se siitä tee silti mielestäni yhtään arvokkaampaa, ainakaan omissa korvissani. Klassinen musiikki on itselleni kuitenkin ihan yhtä arvokasta kuin Dark Lotuksen murharäppi, Nilen deathmättö tai Chemical Brothersin konemusa.
 
Antaa kaikkien kukkien kukkia ja niin eespäin. Hippie vibes!
 
"I believe that people who are going to commit crimes should not have guns" -- George W. Bush
Kuvataide
wrshredder
15.08.2007 15:38:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tietyssä merkityksessä kyllä.
 
Kuten vaikka Mozartin partituureja ei ihan jokapaikasta saa ,ne on arvotavaraa.
Samalla lailla siitä Emineminkin levystä sitten 400 vuoden päästä maksetaan miljoonia. Ehkä. heheh.
 
TÖ MOUST SÄTISFAIN FIILIN JUU KÄN KET IN TÖ TSIM IS TÖ PAMP!!!1
piiska2
15.08.2007 16:01:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mielipiteet sellaisenaan eivät hetkauta normaali-ihmistä suuntaa tai toiseen, mutta joskus musiikkioppilaitoksissa on vastakkainasettelua, joka voi vaikuttaa työilmapiiriin.
Puhumattakaan uskonnollisista hihhuleista, joiden mielestä kaikki pop on paholaisesta.
Näitäkin tulee vastaan.....
 
Writing about music is like singing architecture - Elvin Jones
Klassikko
15.08.2007 18:17:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllähän klassinen musiikki noin lippujen hintoja tarkastellen on vähän arvokkaampaa kuin moni muu (eikä silloinkaan ero ole kovin merkittävä), mutta muuten en tiedä.
 
"I'd love to talk philosophy, but I gotta take a piss. Man, that philosophy runs right through ya..." (David Lee Roth)
Cliffies
15.08.2007 18:54:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllähän klassinen musiikki noin lippujen hintoja tarkastellen on vähän arvokkaampaa kuin moni muu (eikä silloinkaan ero ole kovin merkittävä), mutta muuten en tiedä.
 
En allekirjoita, useimpien kaupunginorkestereiden (jne.) konsertteihin pääsee alkaen vitosella (eläkeläinen opiskelija, lapsi ja varsinkin jos ostaa muutamaa tuntia ennen konserttia). Oopperaan näkyi pääsevän alkaen 12 eurolla. Sitten on iso liuta kamarimusiikkikonsertteja, resitaaleja jne. johon monesti pääsee ilmaiseksikin, varsinkin jos ovat kirkossa. Musiikkiopistoissa on jatkuvasti konsertteja joihin pääsee ilmaiseksi. Sibelius-Akatemialla ja Konservatorioilla on omat konserttisarjansa, laadukkaita esityksiä taatusti edullisesti.
 
On toki kalliitakin konsertteja, mitä suurempaa esiityjäjoukkoa liikutellaan ja mitä vähemmän on julkista tukea mukana sitä korkeampi lipunhinta. Sama pätee minkä tahansa musiikkitapahtuman kohdalla, mitä isompi määrä rekkoja sitä hintavampi lippu.
 
Käsitys klassisten konserttien kalliudesta syntyy pitkälti oopperakeskustelun perusteella, oopperoihin kun yleensä tarvitaan hirveä leegio esiintyjiä sekä teknisen puolen ammattilaisia. Samoin konsertti on kallis jos otetaan joku todella suuri nimi esiintymään. Oli genre mikä tahansa niin starat maksavat paljon.
 
Keskustelu eri musiikkityylien paremmuudesta on varsin turhaa. Yleensä tällaisia keskusteluja eivät aloita esiintyjät, vaan jokin muu pätemisen tarpeessa oleva taho. Sääli sinänsä, ei näistä keskusteluista juuri mitään käteen jää, kunhan nyt vaan tyylien väliset raja-aidat taas vähän vahvistuu. Onneksi raja-aitojen kaatajiakin on nykyään ihan tarpeeksi, kunhan vaan ovat liikkellä tosissaan. Mikään ei ole pahempaa kuin ihminen joka ei ole täysillä mukana soittamisessaan, oli tyyli mikä tahansa.
 
(Max Reger: Kirje kriitikolle) Istun taloni pienimmässä huoneessa. Arvostelunne on edessäni. Tuossa tuokiossa se on oleva takanani.
Cliffies
15.08.2007 19:00:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mielipiteet sellaisenaan eivät hetkauta normaali-ihmistä suuntaa tai toiseen, mutta joskus musiikkioppilaitoksissa on vastakkainasettelua, joka voi vaikuttaa työilmapiiriin.
Puhumattakaan uskonnollisista hihhuleista, joiden mielestä kaikki pop on paholaisesta.
Näitäkin tulee vastaan.....

 
Mitä pohjoosemmaksi mennään sitä enemmän. Ei uskoisi että menuetti (=tanssi)on syntiä mutta vielä löytyy sellaisiakin ihmisiä tästä maasta. Eräs tuttu totesi että vedä nyt puhallinorkesteria kun keikalta on puolet lapsukaisista poissa (ohjelmistossa oli viihteellisiäkin kappaleita). Musiikkioppilaitoksissa onneksi on nykyään aika avomielinen suhtautuminen kevyempään musiikkiin, ja hyvä niin. Monipuolinen soitonopetus nuorena on kaikkien etu, erikoistua ehtii kyllä jos alalle tosissaan hinkuu.
 
(Max Reger: Kirje kriitikolle) Istun taloni pienimmässä huoneessa. Arvostelunne on edessäni. Tuossa tuokiossa se on oleva takanani.
piiska2
16.08.2007 16:28:34 (muokattu 19.08.2007 22:01:22)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Keskustelu eri musiikkityylien paremmuudesta on varsin turhaa. Yleensä tällaisia keskusteluja eivät aloita esiintyjät, vaan jokin muu pätemisen tarpeessa oleva taho. Sääli sinänsä, ei näistä keskusteluista juuri mitään käteen jää, kunhan nyt vaan tyylien väliset raja-aidat taas vähän vahvistuu. Onneksi raja-aitojen kaatajiakin on nykyään ihan tarpeeksi, kunhan vaan ovat liikkellä tosissaan. Mikään ei ole pahempaa kuin ihminen joka ei ole täysillä mukana soittamisessaan, oli tyyli mikä tahansa.
 
Kekustelussa oli mukana esiintyviä taiteilijoita. "Paras" kuulemani kommentti oli, että "musiikissa pitää olla raja-aidat, koska maittenkin välillä on".
 
Sääli, että jotkut harvat likaavat oman kotipesänsä. Suomessa on paljon loistavia ja avoimia (=ennakkoluulottomia) klassisen soittajia. Muutaman snobin takia helposti yleistetään.....ellei ole fiksu lukija.
 
Writing about music is like singing architecture - Elvin Jones
PIM
16.08.2007 17:07:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  


Käsitys klassisten konserttien kalliudesta syntyy pitkälti oopperakeskustelun perusteella, oopperoihin kun yleensä tarvitaan hirveä leegio esiintyjiä sekä teknisen puolen ammattilaisia. Samoin konsertti on kallis jos otetaan joku todella suuri nimi esiintymään. Oli genre mikä tahansa niin starat maksavat paljon.

 
Tosin populaarimusiikin puolella ne starat maksaa yleisö eikä yhteiskunta, kuten asianlaita on juuri oopperan kohdalla ja erityisesti kansallisoopperan. Miksi populaarimusiikki ei saa vastaavaa yhteiskunnan tukea kuin suhteellisen pienen piirin taidemusiikki on minusta se oleellinen kysymys tässä keskustelussa, ja kysymys, joka pitäisi selvittää perin pohjin. Vastaavasti myös kysymys siitä, että miksi klassisten soittimien soitonopetusta tuetaan yhteiskunnan varoista huomattavasti enenemmän kuin muiden soittimien soitonopetusta kuuluu samaan sarjaan.
 
Cliffies
16.08.2007 17:27:10 (muokattu 16.08.2007 18:37:21)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kekustalussa oli mukana esiintyviä taiteilijoita. "Paras" kuulemani kommentti oli, että "musiikissa pitää olla raja-aidat, koska maittenkin välillä on".
 
Sääli, että jotkut harvat likaavat oman kotipesänsä. Suomessa on paljon loistavia ja avoimia (=ennakkoluulottomia) klassisen soittajia. Muutaman snobin takia helposti yleistetään.....ellei ole fiksu lukija.

 
Tottakai mukana oli sitten esiintyviä taiteilijoita, harmi sinänsä. Aloittajahan tälle kyseiselle Hesari-keskustelulle ei kyllä muistaakseni ollut sellainen, mutta virkistäkäähän muistiani että kuka se olikaan ja mitä hän ajoi takaa.
 
Klassinen musiikki on vähän niinkuin kirkko, pitkät perinteet omaava instituutio jonka arvosteleminen on niin helppoa että harva edes viitsii.
 
*Edit* Voi nyt v*ittu, menin kadottamaan pitkän kirjoituksen kun pelleilin selaimella. Tätä tää kädettömyys teettää...
 
(Max Reger: Kirje kriitikolle) Istun taloni pienimmässä huoneessa. Arvostelunne on edessäni. Tuossa tuokiossa se on oleva takanani.
Cliffies
16.08.2007 19:39:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vastaavasti myös kysymys siitä, että miksi klassisten soittimien soitonopetusta tuetaan yhteiskunnan varoista huomattavasti enenemmän kuin muiden soittimien soitonopetusta kuuluu samaan sarjaan.
 
Kadotin pitkän vastaukseni, mutta ihan nyt pikaotantana top-40 listalta, näistä siis löytyi helposti tieto, kaikista artisteista ei ollut mitään tietoa lapsuuden opinnoista ja muutamalla artistilla on sen verran ikää ettei mahdollisuuksia opintoihin juuri ollut.
 
Tämän hetken top-40 listalta:
 
Tea: syventyi esiintymis-ja musiikkiopintoihin ilmaisutaidon lukiossa ja vapaa-ajallaan hän opiskeli klassista laulua.
 
Johanna Kurkela: ...ja eipä aikaakaan kun minäkin tepastelin ensimmäiselle viulutunnilleni 5-vuotiaan pienin askelin. Sitä tietä taivalsin aina 12-vuotiaaksi asti, jolloin päätin ettei viulu ehkä sittenkään ole se "minun instrumenttini" jota opiskella aina ammatiksi asti. Vaikka viulu sitten jäikin koteloonsa, ei musiikki minussa vaiennut. Jatkoin muutaman vuoden klassisen pianon opiskelua, mutta vähitellen sekin innostus laantui.
 
Irina: viulua Kauhajoen musiikkiopistossa 14-vuotiaaksi
 
Kristian Meurman: 6-vuotiaana pianotunneille
 
Sonata Arctica-Tony Kakko: Tony Kakko (s. 16. toukokuuta 1975, Kemi) on suomalainen muusikko. Hän on tullut tunnetuksi Sonata Arctican laulajana. Nuorena hän opiskeli musiikkiopistossa koskettimien soittamista
 
Jonna Kosonen: Aloitti uransa pikkutyttönä viulunsoitolla ja balettia tanssimalla. Hän opiskeli viulunsoittoa viisi vuotta Itä-Helsingin musiikkiopistossa. Balettia Kosonen opiskeli kymmenen vuoden ajan sekä Suomen kansallisoopperan balettikoulussa että Helsingin tanssiopistossa.
 
Yölintu-Matti Silmu: Sittemmin instrumentiksi päätyi kitara. Aikansa yksin treenattuaan, miehemme rohkaistui ja lähti lisäopin hakuun Porin musiikkiopistoon Tynin Sepon kitaratunneille.
 
Laura: aloitti musiikki opinnot jo viisivuotiaana Voutilaisen perheen muutettua Jyväskylästä Hollolaan, aluksi musiikki-leikkikoulussa ja vuotta myöhemmin Lahdessa Päijät-Hämeen konservatorion muusikon opintolinjalla. Soittimena Lauralla oli sello.
 
Tärkeintähän se on nuorella ihmisellä että saa niitä pelivälineitä, eli siis oppii soittamaan jotain, käyttämään korviaan, lukemaan musiikkia ja tekemään musiikkia. Klassisen soittimen soitto ei siis nähtävästi ainakaan heikennä mahdollisuuksia kevyellä puolella. Viulunsoittajia ei kaikista tule jo ihan senkin takia että se vaatii pirusti työtä ja sitä täytyy rakastaa ihan tosissaan, mutta vaikkapa nyt sitä viulua soittamalla kehittyy ihan kummasti sävelkorva ja hahmotuskyky.
 
Musiikkiopistoihin perustetaan jatkuvasti pop-jazz-linjoja, ja soitinvalikoimat laajenee, mutta se ei vaan kunnallisessa päätöksenteossa tapahdu tuosta vaan. Hyviä opettajiakin löytyy jo runsaasti nykyisin. Kevyen musiikin puolella perinteiden puuttuminen pitäisi korvata kovalla työllä pelkän "mutku meilläkin kuuluisi olla"-itkemisen sijaan. Klasaripuolella työtä on tehty jo ennen itsenäisyyden aikaa, kyllä se kevyt musiikki tulee perässä ja menee ohikin kunhan vaan löytyy perusteluista ja ihmisiä jotka tekee työtä sen eteen. Ei se klasareillakaan mennyt niin että valtio tipautti massillisen rahaa että perustakaas orkesteri.
 
(Max Reger: Kirje kriitikolle) Istun taloni pienimmässä huoneessa. Arvostelunne on edessäni. Tuossa tuokiossa se on oleva takanani.
badcompany
17.08.2007 14:01:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ja mitä musiikin esilletuontiin tulee, klassisen musiikin konsertteihin lähdetään nimenomaan kuuntelemaan musiikkia, ja vaikka hyväkäytöksisyys ja pukeutuminen eivät välttämättä olekaan se musiikin ydin, on siinä huomattava ero arvokkuudessa verrattuna esimerkiksi rock-festareihin, joissa yleisö suuriltaosin kuuntelee musiikkia juoden viinaa, oksennellen ja pusikossa naiden...bändin keulahahmot kiroilevat ja saattavat särkeä kitaransa keikan päätteeksi. Mitään tällaista ei taideta nähdä klassisen musiikin parissa -- ei lähimainkaan.
 
tämä puuttuu rokista:(
 
wrshredder
17.08.2007 15:51:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ja mitä musiikin esilletuontiin tulee, klassisen musiikin konsertteihin lähdetään nimenomaan kuuntelemaan musiikkia, ja vaikka hyväkäytöksisyys ja pukeutuminen eivät välttämättä olekaan se musiikin ydin
 
No tuo pukeutuminen ei ole mikään tärkein asia. Itse käyn ihan normi vaatteissa ja parempi näin koska yleensä ne onkin paremmin päälle sopivat ja näin parantaa kuuntelumukavuutta. En laittaisi päälleni yhtä konserttia varten mitään batistinin pukua jossa tulisi kuuma ja tuntuisi ehkä epämukavalta.
 
, on siinä huomattava ero arvokkuudessa verrattuna esimerkiksi rock-festareihin, joissa yleisö suuriltaosin kuuntelee musiikkia juoden viinaa, oksennellen ja pusikossa naiden...bändin keulahahmot kiroilevat ja saattavat särkeä kitaransa keikan päätteeksi. Mitään tällaista ei taideta nähdä klassisen musiikin parissa -- ei lähimainkaan.
 
Niin klassisen musiikin puolella noi viinanjuonnit ,oksentelut ,kiroilut ja muut suoritetaan vasta konsertin jälkeen :)
 
e: soittimien rikkomiset on ihan hyvä juttu että ei tehdä niitä ,kävisi kalliiksi., :P
 
TÖ MOUST SÄTISFAIN FIILIN JUU KÄN KET IN TÖ TSIM IS TÖ PAMP!!!1
John Titor
17.08.2007 18:36:31
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No tuo pukeutuminen ei ole mikään tärkein asia. Itse käyn ihan normi vaatteissa ja parempi näin koska yleensä ne onkin paremmin päälle sopivat ja näin parantaa kuuntelumukavuutta. En laittaisi päälleni yhtä konserttia varten mitään batistinin pukua jossa tulisi kuuma ja tuntuisi ehkä epämukavalta.
 
Batistini onkin huono.
 
Haluan vain päteä, oikeasti olen kuuro.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4 554 55 56 57 58

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «