Aihe: laulun treenaaminen
1
tanjuli
07.07.2007 14:24:36
Kerralla suositellaan siis laulamaan korkeintaan puoli tuntia ja tauko sitten.
 
Kuinka moneen muuhun juttuun jaksat keskittyä yhtä intensiivisesti kun laulamiseen pitää keskittyä pidempään kuin sen puoli tuntia? Ei se ole minuuteista kiinni vaan keskittymiskyvystä. Toiset kykenee 10 min ilman taukoa, toiset 20 min, jotkut jopa tunnin tai kaksi. Keskittymättä laulaminen on sama kuin keskittymättä ajaminen autolla. Mitä vähemmän oot ajanut, sen suurempi riski tehdä jotain pieleen. Muutaman vuoden koksemuksen jälkeen "autopilotti" hoitaa jo jonkun verran, muttei koko hommaa. Jos oot ammattiautoilija niin sitten "autopilotin" varaan voi jo jonkun verran laskea, mutta silti pitää tarkkailla tilannetta odottamattomien tilanteiden varalta. Ja silti pitää välillä pitää pissatauko, joten ei ne prootkaan vedä täyttä päivää tauotta...
 
1.Onko suositusta, monestiko päivässä sen 30min. voisi laulaa ja kuinka pitkä tauko on riittävä?
 
Yksilöllistä. Riippuu keskittymiskyvystä.
 
2.Jos treeni venähtää(niin käy joskus) vaikka 90 minuutin pituisiksi, mitä palautumiseen? Ei ole aina mahdollista pitää taukoja..(tiedän..jäitä hattuun..;p)
 
Sitä, mihin tarvii palautumista. Jos kroppa väsynyt, anna kropan levätä. Jos ääni väsynyt, anna äänen levätä. Jos päässä surisee liikaa ajatuksia koskien treeniä, tee jotain muuta.
 
3.Äänen avaus -vinkkejä? (En omaa soittotaitoa niin, joten en voi säeistää.)
 
1. Ääntä ei tarvi avata jos sitä ei laita kiinni.
2. Äänentuottoelimistön lämmittely riittää "avaukseksi".
3. Äänenavaus ei ole yhtä kuin äänenmuodostusharjoitukset, joiden tarkoitus on kehittää äänen hallintaa, äänialaa, äänenväriä, teknistä taitoa, tulkintaa jne.
 
4.Monestiko viikossa voin ottaa 20 minuutin laulutunteja, jos kuviteltaisiin, että rahaa on loputtomasti? :D
 
Niin monta kun opettaja suostuu pitämään. Kannattaa myös miettiä, kuinka paljon aikaa tarvitsee "läksyjen" katsomiseen: Jos tunnilla sovitaan että harjoittelet seuraavaksi kerraksi kappaleen X niin ei ehkä kannata mennä tunnille ennenkuin olet ehtinyt harjoittelemaan sen kappaleen X. Jos pystyy itse opettelemaan kappaleiden melodiat, rytmit ja sanat niin on ehkä turhaa maksaa opettajalle siitä että opettaja istuu vieressä kun opettelet melodiaa, rytmiä tai sanoja.
 
5.Ja tuosta äänialan laajentamisesta vielä: tunnilla aina äänen avauksessa koitetaan maikan kanssa rajoja, mutta itse laulut me valitaan siitä keskirekisteristä..Niin onko tässä taka-ajatus kehittää ääntä tarpeeksi basic-jutuilla, jotta vahvoille juurille saa kantavat siivet?? :D
 
Aika pitkälti juu. Jos esim. ylä-äänet ei vielä toimi kunnolla niin kannattaa treenata niitä ääniharjoituksilla eikä "biisillä", koska siinä menee helposti biisi pilalle tai liian haastavaksi jos koko ajan pitää keskittyä johonkin mitä ei vielä ihan osaa. Sitten kun ne ylimmät äänet alkaa pikku hiljaa vahvistua niin sitä mukaa sitten otetaan ylä-ääniä sisältäviä kappaleita ohjelmistoon. Sitten kun ne on täysin hallussa niin voi vetää semmoista kamaa mikä on kokonaan yläkertaa.
 
Ja faktaa on se että vaikka olis millaiset ylä/alaäänet niin keskialalla suurin osa sävelletystä matskusta liikkuu... loppuu ohjelmisto aika nopeasti kesken jos keskittyy vaan ylimpään oktaavialaan tai alimpaansa. Eikä sitäpaitsi monikaan jaksa kuunnella ääriääniä kokonaisen konsertin verran. Keskiala on kuuntelijaystävällisintä.
[i hear voices but at least they're on tune]
ap78
07.07.2007 14:45:37
 
 
Ja minä puolestani kehottaisin antamaan äänelle ja kropalle armoa.Ymmärrän täysin että on innoissaan ja haluaa oppia mahdollisimman vauhdikkaasti.Silti on osattava levätä,nauttia myös kesästä ja ihan vaan ihmisenä olemisesta.
 
Myös kannattaa käyttää aikaa ja energiaa musiikin teoriaan,biisien kuunteluun konserteissa,levyiltä..selaamalla opuksia,elämänkertoja,festareita ym musiikkiinliittyvää,sinusta tulee monipuolinen musiikin harrastaja ja jos ammattiin aikoo,laaja-alaisuudesta ei ole kuin plussaa..
 
Laulamisen ilo ei löydy pelkästä tekniikasta vaan siitä että musiikki on jeppee ja se vie mennessään kokonaisvaltaiseen elämäntyyliin..

tässä mun luento aiheesta ;)
MartinB
10.07.2007 15:45:35
kyllä tanjuli tietää jutut, ja vaikka en taida olla laulun malliesimerkkejä, niin itselläni on suht. helppoa laulaa aika kauankin, ainakin jos on helppoja kappaleita, vaikeat ja pitkät biisit on taas verottavampia... Kappale kestää kumminkin se 3-5 minuuttia, tai voi kestää kauemmin (mutta harvemmin se on enää silloin yhtäjaksoinen), ja pienet introt ja outrot antaa mukavasti palautumisaikaa. Tutut ja varmat biisit ei oikeastaan tunnu missään, mutta vieras kipale aiheuttaa huomattavasti enemmän vaivaa, luonnollisesti ja siinä piilee jopa mahdollisuuksia vetää ihan väärin tai vetää kukkoja (en harrasta niitä)... joten se on vähän ohjelmistosta kiinni.
ap78
10.07.2007 18:38:51
 
 
niissä pitkissä ja "vaikeissa" sitä tekniikka just testataan.
siksi on tärkeää antaa itselleen aikaa ja treenata pikku hiljaa..Oppiminenkin on silloin tehokasta.
tanjuli
10.07.2007 19:35:33 (muokattu 10.07.2007 19:39:39)
...mutta vieras kipale aiheuttaa huomattavasti enemmän vaivaa, luonnollisesti ja siinä piilee jopa mahdollisuuksia vetää ihan väärin tai vetää kukkoja (en harrasta niitä)...
 
Kikkelis kokkelis, miul on siun kukot! :D
 
Ei vais. Oon huomannu ton keskittymisen merkityksen viime aikoina jo ihan siinä että aina kun alkaa herpaantua niin samantien kiksaa tai menee "tukkoon". Sinänsä ihan mukava että jos tekee jotain pieleen tai puoliteholla niin sen kuulee itsekin samantien mut ottaa kyllä sit yhtälailla päähän jos "nyt olis se hetki treenata" eikä sit vaan voikaan keskittyä eli treeni kuulostaa niin pahalta että parempi vaan olla hiljaa sit. Mielummin kuitenkin ehkä näin päin kun silleen että pystyis puoliteholla lallattelemaan puol päivää jolloin oppii vaan tekemään puoliteholla. Sitä tulikin sitten männävuosina tehtyä ihan liikaa... ja opittua kantapään kautta että puoliteholla tai pieleen jos vetää niin jotkut yksinkertaisetkin biisit saattaa vetää mehut pois ihan täysin, mut jos jaksaa keskittyä ja tehdä omien voimiensa mukaan täysillä niin johan alkaa isojen tyttöjen biisit luistaa.
 
Ehkäpä sit joku päivä jo täryharjoituksiinkin saa semmosen imun päälle että kasvaa kypärä ja sarvet päähän... Sitä odotellessa ;)
[i hear voices but at least they're on tune]
widebit
11.07.2007 17:39:37
Miten saa treenattua tuollaisia korkeita ääniä jotka ei ole ihan niin advanced kuin esimerkiksi Timo Tolkit ja kumppanit. Puhun nyt esimerkkinä mainittakoon vaikka David Bowie. Biisi esimerkkejä vaikka kertosäkeet kappaleista Life on Mars ja Lady Stardust..
Minä en saa niitä menemään, joten miten voisin tätä asiaa harjoittaa?
superheikki
14.07.2007 14:42:43
Tärkeimmät:
Harjoittele säännöllisesti.
Älä laula väsyneenä.
Äänen avauskin on harjoitus.
Opettele hengittämään oikein.
Ota rennosti. (Jos voit ottaa, olet hyvä)
Kappaleita ei ole pakko laulaa heti.
Nuottien tutkiminen ja kuunteleminen on hyödyllistä.
Älä mieti liikaa, kyllä siitä hyvä tullee :D
superheikki
15.07.2007 11:15:14 (muokattu 15.07.2007 11:15:45)
Sanoisin tähän lisäykseksi, että tuo hengittäminen on se ydin. Sillä ne korkeatkin äänet saa auki. Helpommin sanottu kuin tehty.
-veera-
15.07.2007 17:53:52
Voisitteko kertoa minulle, että kuinka sitä niin suuresti arvostettua hengitystekniikkaa voi harjoitella? Olen lauleskellut koko pienen ikäni, mutta laulutunteja alan ottamaan vasta n.kuukauden kuluttua.. En haluaisi mennä laulutunneille aivan tietämättömänä.. Auttakaa...!
superheikki
17.07.2007 00:02:58 (muokattu 17.07.2007 00:03:55)
www.voiceteacher.com
 
Hyviä artikkeleita, jos jaksaa lukea.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)