Aihe: kaiutinkaapeleista
1
juso
29.05.2007 16:18:05
 
 
Tarkoitus väsätä hieman pidemmät kaiutinpiuhat. Subbareille menee tehoja 2 kw joten kuinka pitkä voi neljän neliön piuha olla ettei tehoja häviä merkittävästi?
aimotuska
29.05.2007 16:50:38 (muokattu 29.05.2007 16:54:49)
Todella pitkä :) Kyllähän sitä hävikkiä tapahtuu jo sentin matkalla, mut jos puhutaan alta sadan metrin kaapelista niin ei syytä huoleen.
Pah
juso
29.05.2007 17:01:11
 
 
Jopas helpotti. kaapeli olis tosiaankin max 25 metriä. mutta ajattelin että kannattaako tuosta tinkiä jos tehoja alkaa häviämään pituuden aiheuttaman vastuksen takia kovinkin paljon.
ragol
29.05.2007 21:01:03
 
 
Sinällään kaapelista ei kovin kummoisesti tule resistanssia, mutta damping factoriin kaapelilla on enemmän kuin suuri vaikutus. Se, että kuinka paljon tuolla oikeasti on merkitystä, onkin sitten jo ihan toinen kysymys. :) Jos asiasta haluaa tietää lisää, niin googlella varmaan löytynee enemmän kuin tarpeeksi harhaanjohtavaa tietoa.
 
Eräs asiasta oikeasti jotain tietävä kaveri on kuitenkin vääntänyt seuraavan laskimen, jolla asiaa voi tarkastella: http://www.soundfirst.com/LZ_DF_calculator.zip (tuo tyyppi on mm. ollut Jenkkien senaatin äänentoistoa suunnittelemassa jossain vaiheessa ja ollut vaikuttamassa MediaMatrixin kehitykseen. Nykyään se tosiaan taitaapi olla Nion, tjsp) Kannattaa tosin ottaa huomioon, että tuo laskin on jenkin kehittämä, joten sekä kaapelien pituudet (jalkoina) että kaapelien halkaisijat (AWG, American Wire Gauge tms, http://www.churchsoundcheck.com/wiresize.html tuolta esim jotain vinkkiä) ovat jenkkimittoina, joten pientä konversiota joutuu tekemään.
 
Ja ei, vahvistimen omalla damping factorilla (mitähän tämä mahtaa olla suomeksi??) ei ole käytännössä juurikaan mitään merkitystä, vaikka joissain piireissä (hifistit, anyone? ;) siitä kohutaankin toisinaan paljon. Kaiutinkaapelin pituus/paksuus vaikuttaa siihen enemmän.
 
Mutta nyt kone pois ja tutimaan, että jaksaa huomenna nousta ylös. :)
RFL, no, toivottavasti ei nyt kuitenkaan
ragol
30.05.2007 14:11:14
 
 
Hmm, taidat olla LABgruppen käyttäjä :) Kyllä tuosta damping factor:ista ollaan kahta eri mieltä vahvistinvalmistajien keskuudessa. LG ei taida edes ilmoittaa damping factori:a (muistelisin, että FP6400-mallin damping factor:iksi olisi mitattu vähän yli 100, Crownin I-Tech ja Powersoft K10 damping factor on 5000).
 
Ottamatta kantaa kumpaankaan suuntaan:
LABin sivuilla damping factor on merkityksetön, sillä kaiuttimien impedanssi vaihtelee taajuuden mukaan; Crownin sivuilla sanotaan: High damping factor equals tight bass :)

 
No siis, en omista yhtään labbalaista, mutta kaverin setissä niitä jokunen on. ;) Tosin, sillä nyt ei tähän ole vaikutusta.
 
Tuota asiaa on pohdittu ja tutkittu todennäköisesti kohtalaisen monissa piireissä. Eräällä seuraamallani miksauslistalla tuota käsiteltiin juuri muutama viikko takaperin. Muutama henkilö, joiden sanaan oikeasti luotan näissä asioissa oli sitä mieltä, että tuolla damping factorilla on tosiaan bassotoistoon vaikutusta. Taisi tuolla laskurissakin olla mainittu, että eräiden pitkällisten kuuntelukokeiden perusteella PA-käytössä koko järjestelmän df:ksi riittää se 20 ja kriittisessä studiokuuntelussa 50. Jos noista pistää paremmaksi, niin sitä ei enää erota, ja noidenkin saavuttaminen voi toisinaan olla aika haastavaa. Tietysti ainahan voi laittaa paksumpaa kaapelia, mutta rajansa tietysti kaikella.
 
Sitä kuitenkin tuolla viestilläni yritin kertoa, että mikä se vahvistimen df on, niin sillä ei käytännössä ole mitään vaikutusta, koska kaapeli aiheuttaa suurimman osan koko jäjestelmän df:stä. Mutta, sitten herääkin kysymys, että kuinka homma mitataan. ;)
 
Kuten tuolla toisella listalla jaksetaan aina todeta "It depends", eli äänihommissa asiat eivät aina ole ihan sitä miltä näyttää ja myöskin tilanteella on erittäin paljon vaikutusta asiaan.
 
Ei, en yritäkään väittää tietäväni tästä asiasta tämän enempää. Tuli vain mieleen tuo taannoin keskustelu tuolla toisaalla, ja ajattelin sen pohjalta kommentoida. Voin toki yrittää kaivaa lisää infoa sieltä, jos jotakuta sattuu kiinnostamaan.
 
Olli
RFL, no, toivottavasti ei nyt kuitenkaan
Calyamaha
30.05.2007 15:15:26
Sitä kuitenkin tuolla viestilläni yritin kertoa, että mikä se vahvistimen df on, niin sillä ei käytännössä ole mitään vaikutusta, koska kaapeli aiheuttaa suurimman osan koko jäjestelmän df:stä. Mutta, sitten herääkin kysymys, että kuinka homma mitataan. ;)
Olli

 
Tuo vahvistimien (spekseissä ilmoitettu) df on yleensä laskettu jakamalla 8 Ohmin kuorma vahvistimen ulostulo-impedanssilla.
 
Esim:
Crown I-T4000, speksi df 5000
Lab Gruppen FP6400 df 133
CAMCO Vortex6 df 400
 
Laskemalla kokonais df:ia käytetään kaavaa (flame suit on) "R total = Ro + 4 Rc + 2 Rl", jossa Ro=vahvistimen ulostulo-impedanssi, Rc=liittimen resistanssi ja Rl=kaapelin resistanssi, näin saadaan (vahvistimen ja kaapelin) kokonaisimpedanssi. Tällä sitten jaetaan kaiuttimen kuorma (alla olen käyttänyt 8 Ohmia).
 
Käyttämällä liittimelle arvoa 0,01 Ohmia ja 10 metrin 2,5mm2 kaapelille 0,07 Ohmia päästäänkin mielenkiintoisiin tuloksiin:
 
Crown I-T4000, total df 44
Lab Gruppen FP6400 total df 33
CAMCO Vortex6 total df 40
 
Eli ei sillä speksin df:llä tosiaan paljoa vaikutusta ole, tuolle kaapelillehan tuossa kaavassa annetaan eniten "painoarvoa". Ja aika lähellä tuota "hifi-speksiä" 50 tuossa mennään noilla esimerkeillä :)
Wescu
30.05.2007 15:27:23 (muokattu 31.05.2007 20:08:58)
Kyllähän sitä tehoa aina hukkuu jonkin verran kaapeliin, kuparihäviöksi taitavat sitä sähkötekniikan piireissä nimittää.
 
Crestin CA-sarjan päätevahvistimien manuaalin takaa löytyy taulukko, josta käy ilmi miten kaapelin pituus ja poikkipinta-ala vaikuttavat tehohäviöön eri kuormilla. http://www.crestaudio.com/media/pdf/caman11-25-97.pdf (sivu 20)
 
Ketjun aloittajalla on kuitenkin homma hyvällä mallilla, koska olet valinnut riittävän paksua jöötiä!
Crestin taulukon mukaan 30m pitkällä 4mm2 paksulla kaapelilla häviää tehoja esimerkiksi 4 ohmin kuormalla 6,3%, eli 2kWn tehosta häviäisi 126W.
Vastaavasti saman pituisella 1,5mm2:n kaapelilla menetetään 310W
 
Taitaa sillä kaapelin paksuudella jotain merkitystä kuitenkin olla. ;)
"Kyllä se vielä eilen toimi!"
eetuss
08.06.2007 11:02:10
 
 
Onko mahdollista että kaiutinkaapeli on LIIAN paksua?
Roadari
08.06.2007 11:17:04
Onko mahdollista että kaiutinkaapeli on LIIAN paksua?
 
On. Joskus voi ruveta vituttaan jäykän ja painavan kaapelin kanniskelu!!!
Ei maar, voihan siitä tulla jonkinlaista vaimenemaa soundiin, mut ne on kaikkin niin pientä että pienellä equttamisella ollaan taas samoissa. Eli ainakaan mää en oo huomannu ikänä et paksusta johdosta olis harmia. 2,5mm on yleensä käytössä, subeissa joskus vielä pykälää isompaa. Hyvin pelaa!
 
Roadari
"Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa."
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)