Noh...siis siinähän on niin selvä logiikka kun olla ja vaan voi :D vaikka se aluks vähän näyttääkin yheltä puurolta. No ei vaan...vaatiihan se vähän opettelua :)
Elikäs kaks sisintä riviä on perusbassoja ja loput sointubassoja, eli kolmas duurit, neljäs mollit, viides septimit, ja kuudes dimit, jotka sitten soitetaan vähän jännästi :)
Sa siitä keskimmäisestä merkatusta koskettimesta kun lähdetään liikkeelle niin se on C. Sitten jos hakee C-duuria, ottaa mukaan sen seuraavan(kolmannen) rivin. Monesti soitetaan ns. vaihtobassoa, joka voi mennä esim. että ykköselle lyödään perusbasso, kakkoselle sointubasso, kolmoselle perusbasso(C)/tai vaikkapa kvintti(G) siitä Ceen yläpuolelta ja neloselle taas se sointubasso. Eikä sitten niitä laahaavia, vaan yleensä basso soitetaan varsin terävästi.
Ne sävelet siinä toisella rivillä sitten menee C:stä fyysisesti ylöspäin seuraavasti(kvinvtin verran ylöspäin): C, G, D, A, E(merkattu), H, F#/Gb, C#/Db, G#/Ab jne, riippuen siitä miten pitkälle riittää nappuloita :)
Fyysisesti alaspäin taas sitten: C, F, Bb/A#, Eb/D#, Ab/G#(merkattu) jne.
Sisin rivi sitten tulee mukaan, kun halutaan vähän "väriä" esim. bassosoolojen myötä. Siinä logiiikka menee samalla lailla, että fyysisesti ylempänä oleva kosketin, on alempaa kvintin verran ylempänä. "Kohdistus" toiseen riviin on siten, että kun otetaan toiselta riviltä ääni, ja painetaan siitä "yläviistoon" sisemmälle riville niin saadaan puoli sävelaskelta matalampi ääni.
Tässäpä linkki pikaisesti väsäämääni "bassokaavioon". Sitä luetaan edestä päin, ja merkatut koskettimet on ympyroity.
http://koti.mbnet.fi/aoksman/basso.gif