Aihe: Kosketinten osto edessä, tarvii neuvoja..
1 2
Titares
20.04.2007 08:21:22 (muokattu 20.04.2007 09:01:46)
PAS tuntuu olevan perinteistä parempi ratkaisu pienehköihin konsertteihin, alle 1000 kuulijaa.
 
PAS'n ympärisäteilevä suuntakuvio on erittäin tärkeä parannus verrattuna yksittäiseen kaiutinkaappiin, jonka suuntakuvio on mielestäni kelvoton muilla kuin ehkä bassotaajuuksilla. PAS'lla ei olla pelkästään tilan heijastusten armoilla, koska suora ääni on paljon voimakkaampi kuin ensiheijastus. Perinteisesti jokaisen kuuntelijan tulisi istua kaiuttimen sätelilykuvion keskiakselilla liikkumatta, mikä ei yleensä ole mahdollista. Minusta BOSE PAS on ratkaisu siihen ongelmaan.
 
He eivät kerro taajuusvasteita yms. kovin tarkasti luultavasti siksi, että heidän systeeminsä on huonompi kuin perinteiset kaiuttimet, MUTTA vain keskiakselilla! Eli tällainen vertailu ei ole järkevää. Vielä huonompi vertailu olisi tavalliselle kaiuttimelle säteilykuvion sivussa, jossa heijastusten suhteellisen voimakkuuden vuoksi lisäksi syntyy erittäin pahoja äänenvoimakkuuden vaihteluja eri kohtiin tilaa taajuudesta riippuen. Kaiuttimen omalla taajuusvasteella ei silloin ole enää juuri mitään merkitystä. Eikä ole mieltä puhua ko. kaiuttimen ominaisuuksista, kun vaste on tilan eikä kaiuttimen - paitsi suuntakuvion keskellä.
 
Suuntakuviolla tehoa voidaan suunnata haluttuun kohteeseen (joka harvemmin on keskiviivalla). PAS'lla teho siis suuntautuu enemmän kuuntelijoihinpäin (jotka sijaitsevat yleensä samassa vaakatasossa) ja vähemmän heidän ohitseen tai kattoon ja lattiaan (koska suuntakuvio on laajalla taajuusalueella leveä vaakasuunnassa. mutta kapea pystysuunnassa). Perinteisesti pääosa tehosta suunnataan kuuntelijoiden valtaosan ohitse, jolloin jäädään heijastusten armoille.
 
Uskon ulkomaisten käyttäjien kokemuksiin, että PAS on hyvä pikkubändeille ja pienissä konserteissa varsinkin, kun olen silloin tällöin kirjoitellut jonkin harvan, nykyään PAS-esiintyjän kanssa jo vuosia internetin välityksellä.
musamies
21.04.2007 11:04:11
PAS'n ympärisäteilevä suuntakuvio on erittäin tärkeä parannus verrattuna yksittäiseen kaiutinkaappiin, jonka suuntakuvio on mielestäni kelvoton muilla kuin ehkä bassotaajuuksilla.
 
Vähän vaikea ymmärtää tuota jos vertaa vaikka ympärisäteilevään lesliekaappiin - minun mielestä ei ollut hyvä puoli, että ääni menee joka suuntaan yhtä kovaa. Piti ottaa huomioon mm. takana ja sivuilla olevia rajapintoja.
 
Eikös PA-kaappien idea ole siinä, että äänen saa sunnattua sinne minne tarvii ja lavalla ei ole liian kova meteli. Voihan pienissä tilaisuuksissa ja pienillä voimakkuuksilla laittaa ämyrit bändin taakse jos haluaa bändille PA-kaappien äänen. Tai voi olla PA:n kanssa samaa ääntä toistavat kaiuttimet bändiä varten jos ei halua erilisiä monitoreja.
 
Uskon ulkomaisten käyttäjien kokemuksiin, että PAS on hyvä pikkubändeille ja pienissä konserteissa varsinkin, kun olen silloin tällöin kirjoitellut jonkin harvan, nykyään PAS-esiintyjän kanssa jo vuosia internetin välityksellä.
 
En tiedä mitä tuollaiset maksaa, mutta luulisi samaan hintaan saavan tarpeeksi hyviä perinteisiä PA-ämyreitä.
Leikari
21.04.2007 12:03:18
Epäilyttävää on se, että kun etsii teknisiä tietoja laitteesta, niin Bose jättää normaalit kaiuttimien ja vahvistimien tiedot kertomatta - esim. vahvarin teho tai kaiuttimien herkkyys ja maksimi äänenpaine. Todennäköisesti nämä suoritusarvot ovat heikot verrattuna saman hintaluokan kilpailijoihin. Valitettavasti tämä ei ole ainoa Bosen tuote, jonka mainonnan rohkeita väitteitä ei ole uskottavasti perusteltu.

 
Bosehan on "life-style" -tuote - - mielikuvilla ja uskomuksilla on ko. merkin tuotteissa suuri osuus. Muistan myös esim. erään kotiteatteripakettitestin, jossa Bosen laite maksoi vähintään tuplasti kuin muut - - sijoittui kuitenkin heikoiten. Kokeilematta en Bosea uskaltaisi mihinkään ostaa - eikä oikein kiinnosta kokeillakaan.
BubbleBob
21.04.2007 12:44:53 (muokattu 21.04.2007 13:02:22)
 
 
PASin ainoa "parempi puoli" on se että erillistä palaute-järjestelmää ei tarvita, vaan artisti kuulee ensikäteen saman kuin yleisö, joten sopii hiljaa soittaville, trubaduureille, et cetera..
 
Jos todela hienoista äänijärjestelmistä puhutaan niin tämä on ehdottomasti hulppein. Keikkasettiin olen kerännyt muutaman fiikuksen ja pari peikonlehteä, enää korkeille pari rahapuuta. Eli:
http://www.time.com/time/subscriber/2004/inventions/tech.html
Esittelykeikkoja on jo tehty vuodesta 2004 ja yleisesti käyttäjät ovat ollet äärettömän tyytyväisiä, varsinkin spatiaalivaikutela on kuulemma parempi kuin 5.1:llä. Treenikämpän ilmakin olisi aivan toisenlaista. No Gain, No Pain!
EDIT: Tässä vielä linkki valmistajan "kotisoitinmalleihin". Huom. toimii loistavasti myös leikkokukilla, mutta suosiittelen kauaskantoisempaa ratkaisua (tehokkaampia (orkesteri-)malleja saa tiolauksesta): http://www.lets-direct.jp/fsp/fsp4.htm
Floating out of the Screen..
Leikari
21.04.2007 14:34:26
minulle ei PAS:n nerokkuus oikein auennut - kaikista mainoslausesiteerauksista huolimatta...
 
en ole tarkemmin tutustunut, että kuinka monesta elementistä kukin pilari koostuu -- sikälihän se vastaa Line-Arraytä, että ääni kohdistetetaan johonkin kohti yleisöä. Isossa line-array -PA-systeemissä kaiuttimia vaan on paljon ja niillä saadaan hyvä, tasainen peitto sekä voidaan hoitaa vaiheistus/viiveongelmat.
 
Bose yrittää "pseudotieteellisellä" markkinointihypetyksellä pukea vanhan tutun asian omaksi uudeksi keksinnöksi
 
voimakkaasti suuntaavien kaiuttimien suunnitteluhan on hi-fi -piireissä ollut pitkään yksi suunnitteluperiaate - - toisena ääripäänä on ympärisäteilevät ja huoneen heijastuspintoihin tukeutuvat suunnittelufilosofiat
 
Bose vaikuttaisi esittävän, että heillä systeemi suuntaa tehokkaasti joka puolelle ... vai ymmärsinkö väärin
 
joka tapauksessa: yleisön kannalta paras tulos saadaan jos jokaiselle paikallaan istuvalle kuulijalle suunnataan oma kapea äänikeila siinä määrin kuin se fysiikan perusteella olisi mahdollista . .. käytännössä vaan joudutaan tekemään kompromissia äänikeilan leveyden ja peittoalueen kesken (jotenkin vaikeasti sanottu ... joo...) - - - ei Bosekaan fysiikkaa ole uusiksi keksinyt.
 
En sano, etteikö heidän hommassaan olisi ideaa - - varmaan toimiva ratkaisu monessa tilanteessa, mutta ei mikään pelastava ylivertainen yleispatentti
musamies
21.04.2007 15:04:17
Bose vaikuttaisi esittävän, että heillä systeemi suuntaa tehokkaasti joka puolelle ... vai ymmärsinkö väärin
 
Sopiihan se johonkin pieniin tiloihin niinkuin haitari akustisesti. Leslienkin kanssa tuppasi tulemaan ongelmia suuremmilla soittovoimakkuuksilla kun se soi itselle ja bändille turhankin kovaa silloin kun ääni on sopiva yleisölle.
Corvus
23.04.2007 11:25:15
Vertailu Leslie-kaappiin on erinomainen. Leslien toimintaperiaatteesta johtuen taajuustoisto ei ole paras mahdollinen, mutta soundia eivät pilaa useamman kaiutinelementin keskinäisestä vuorovaikutuksesta johtuvat ongelmat. Line arrayn saaminen toimivaksi on nimittäin selvästi haastavampaa kuin yksinkertaisten kaappien.
 
Konserttiäänentoistoa pienemmässä mittakaavassa olisi mielenkiintoista tutustua esimerkiksi heijastimilla toteutettuun keski- ja ylä-äänien ympärisäteilyyn, mutta tällaisiin en ole PA-kamoissa törmännyt. Tällainen ratkaisu voisi tuoda PASin yhteydessä esitettyä etuja ilman monien kaiutinelementtien keskinäisen interferenssin ongelmia.
 
Perusongelma taitaa kuitenkin olla, että sähköisesti vahvistetussa rock/pop-musiikissa äänenpaineen halutaan olevan varsin kovan ja siihen tarkoitukseen ei kukaan ole nykyisenkaltaista PA+monitorit-ratkaisua parempaa vielä esittänyt.
 
Olisi houkuttelevaa, jos kaikki soittimet olisivat sähköisiä, ilman instrumenttikaappeja, jolloin bändistä ei lähtisi akustisesti minkäänlaista pihahdusta. Korvamonitoroinnilla kullekin soittajalle rakennettaisiin oma versio sähköisestä äänestä ja saliääni miksattaisiin täysin salin äänentoiston ehdoilla - juuri sellaisella äänenvoimakkuudella, joka tilaisuuteen halutaan. Käytännössä miksaaja toimisi orkesterinjohtajana, tuottajana, bändin kiinteänä jäsenenä, joka pitäisi kokonaisuuden lapasessa.
Titares
02.08.2007 16:46:52
Tässä on malliksi ensimmäinen Yamaha S900-biisi PSRtutorial-sivuilta:
http://www.4shared.com/file/20618690/e81da0b1/Let_me_be_There.html
musamies
03.08.2007 13:22:14 (muokattu 03.08.2007 13:23:16)
Olisi houkuttelevaa, jos kaikki soittimet olisivat sähköisiä, ilman instrumenttikaappeja, jolloin bändistä ei lähtisi akustisesti minkäänlaista pihahdusta.
 
Helppo ja kohtuuhintainen tehdä tuollainen jos vaan halua on. Kaikkiin soittimiin MIDI. Äänet tulisi yhteisellä "palvelimella" olevista softasynista.
 
Korvamonitoroinnilla kullekin soittajalle rakennettaisiin oma versio sähköisestä äänestä
 
Meikäläinen ei kaikissa tilanteissa pidä sitä omaa versiota ehdottoman tarpeellisena vaan tarve suurenee sitä mukaa kuin yhtä aikaa soivien soittimien määrä.
 
Perusongelma taitaa kuitenkin olla, että sähköisesti vahvistetussa rock/pop-musiikissa äänenpaineen halutaan olevan varsin kovan
 
Joku haluaakin, minä en.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)