Aihe: Simppeli ohjain LED-kannuille
1 2
Ylläri
27.03.2007 15:57:38
Moro gurut,
 
LED-pareista on ollut tälläkin palstalla jo sivukaupalla puhetta ja ne olen jotakuinkin kahlannut läpi. Aivan selkeää, yksiselitteistä rautalangasta väännettyä vastausta en kuitenkaan omaan kysymykseeni ole saanut, joten päätin avata aiheesta kejun.
 
Elikkäs bändillämme on nippu LED-par 56-kannuja (tällä hetkellä neljä, jatkossa ehkä enemmänkin) valaisemassa lavaa ja niitä olisi kiva päästä ohjailemaan muutenkin kuin töpseliä irrottamalla ja/tai dippikytkimiä sorkkimalla. Emme hae mitään stroboilua tai muuta vilkuttelua, vaan tarkoituksena olisi lähinnä vaihdella värien avulla tunnelmaa aina silloin tällöin biisien välillä (sinistä slovareihin etc.) ja tietenkin pimentää lava taukojen ajaksi.
 
Valomiestä ei ole, eikä useimmiten miksaajaakaan, joten ohjainta käytettäisiin useimmiten lavalta käsin. Sanomattakin lienee selvää, että valotekniikan hienoudet ovat meille täyttä hepreaa, joten helppokäyttöisyys on ensisijaisen tärkeää. Kompakti kokokaan ei olisi pahitteeksi, eikä edullinen hintakaan tietenkään haitaksi ole.
 
Olisiko esmes tällaisista iloa:
 
http://www.equipson.es/product.php?id=936
http://www.thomann.de/fi/stairville_ddc6_dmx_controller.htm
 
Pystyykö tuollaisilla kuusikanavaisilla ohjaimilla ohjaamaan vain osaa heittimistä, vai aina kaikkia kerralla? Eli jos haluaisi vaikkapa yhdessä biisissä eteen valkoista ja taakse punaista valoa ja toisessa taas koko lavan siniseksi, onnistuuko se? Vai tarvitaanko lisää kanavia?
 
Pyydän arvon vastaajia muistamaan että olen todellakin valoummikko, joten saa puhua kuin idiootille.
"Toiset uskoo Jumalaan, toiset joulupukkiin, mutta minä uskon Martti Vainioon" -Jari Porttila
aimotuska
27.03.2007 17:30:12 (muokattu 27.03.2007 17:30:46)
Nuo molemmat ohjaa yhteensä kuutta kanavaa. Yksi lediparri (no ne perus thomann-roskat, mitä kaikilla pyörii nurkissa) vie muistaakseni juurikin sen kuusi kanavaa, joten ainoa mahdollisuus noiden kanssa on ohjata kaikkia kerralla. Jos haluat kaksi erillistä valoryhmää (esim. etu+takavalo), niin tarvit 12 kanavaa. Jos haluat kolme ryhmää, niin 18 kanavaa, neljä ryhmää 24 kanavaa jne.
Haistakaa p*ska koko valtiovalta.
pwc
27.03.2007 17:38:01
Onkohan niissä mahdollisuutta valita vain kolmea kanavaa käyttöön jollain dipillä, että saisi kahden ryhmän RGB-miksauksen kuudella kanavalla, jos ei selkeästikään ole tarvetta strobe-/macro-toiminnoille?
Ylläri
27.03.2007 20:00:29
Onkohan niissä mahdollisuutta valita vain kolmea kanavaa käyttöön jollain dipillä, että saisi kahden ryhmän RGB-miksauksen kuudella kanavalla, jos ei selkeästikään ole tarvetta strobe-/macro-toiminnoille?
 
Jotain tämän kaltaista itsellänikin kävi mielessä, mutta meneekö kikkailuksi (jos on ollenkaan mahdollista)?
 
Viisi kanavaa muistaakseni vaativat nämä meidän "Thomannin roskamme", joten 16-kanavaisella ohjaimella saisi siis kolme ryhmää käyttöön, eikö? Olisiko esim. tästä mihinkään:
 
http://www.thomann.de/fi/stairville_dj_x_16_dmx_controller.htm
 
Miten noista kannuista muuten määritellään käytettävät DMX-kanavat? Niillä dipeillä ilmeisesti?
"Toiset uskoo Jumalaan, toiset joulupukkiin, mutta minä uskon Martti Vainioon" -Jari Porttila
aimotuska
27.03.2007 21:32:18
Jotain tämän kaltaista itsellänikin kävi mielessä, mutta meneekö kikkailuksi (jos on ollenkaan mahdollista)?
 
Ei ole mahdollista. Jos pistät tommosen ledilampun osoitteeksi vaikkapa ykkösen, se ymmärtää silloin kanaviin 1, 2, 3, 4 ja 5 tulevan tavaran omakseen huolimatta siitä, miten muut lamput on pätsäilty.
 
Viisi kanavaa muistaakseni vaativat nämä meidän "Thomannin roskamme"
 
Niinpä ne saattaa mullakin olla... No kuitenkin.
 
Miten noista kannuista muuten määritellään käytettävät DMX-kanavat? Niillä dipeillä ilmeisesti?
 
Juu. DMX-vehkeissä voidaan siis määritellä yleensä vain osoite, eli ensimmäisen kanavan numero. Hyvin harvassa on sellaiset vermeet, joissa pystyy yksittäisille kanaville määritteleen omat osoitteet.
Haistakaa p*ska koko valtiovalta.
rintapek
28.03.2007 00:00:55
 
 
... Yksi lediparri (no ne perus thomann-roskat, mitä kaikilla pyörii nurkissa) ..
 
En nyt heti muista, että noita kukaan ainakaan tuolla tuolla led-par ketjussa, tai livebändin valaisussa olisi noita T- roskaksi ehtinyt tuomita. Saati, että niitä pyörisi kaikilla nurkissa, kun ei käytettynä vielä näy myynnissä lainkaan ;-)
 
Hinnathan noissa on pudonneet, viimeksi kun katsoin, niin par56led kustantaa "enää" 66,-. Jos tavallinen kannu polttimoineen kustantaa kolmisenkymppiä, niin polttoaika huomioiden tuo ero on jo mitätön. Sitä en tiedä onko kukaan ehtinyt ledeillä vielä sataa tuhatta tuntia testaamaan, että miten ne kestää? Se hinnanpudotus ei vielä tuotetta huononna. Tuossa juuri tuli katsottua, että 386- tietsikka maksoi vuonna -89 yli 25.000 mk. Huh- huh.
 
Tuo sähkön säästö noissa minuakin viehättää. Käytännössä pakollinen DMX- ohjaus ei viehätä sitten lainkaan. Nyt jos on tullut uutta tietoa/kokemusta noista led- pareista, niin saisiko infoa vaikka tuolla led- kannuketjussa jatkaen?
One kind of music only - the good kind
Ylläri
28.03.2007 01:42:26
Tuo sähkön säästö noissa minuakin viehättää. Käytännössä pakollinen DMX- ohjaus ei viehätä sitten lainkaan. Nyt jos on tullut uutta tietoa/kokemusta noista led- pareista, niin saisiko infoa vaikka tuolla led- kannuketjussa jatkaen?
 
Niin no, korjatkaa jos olen väärässä, mutta ei kai DMX-ohjaus led-pareissa ole sen pakollisempaa kuin perinteisissäkään pareissa. Pikemminkin päinvastoin, led-parit sentään osaavat haluttaessa vähän vilkkua itsekseenkin.
 
Tietenkään mitään kovin syvällisesti ilmaisevaa valotaidetta ei ledikannujen automatiikalla (tai ääniohjauksella) saa aikaiseksi, mutta joissain tilanteissa siitä voi olla iloa. Itse kokeilimme viime keikalla sellaista viritystä että etuvalot antoivat staattista sävyä, kun taas takavalot laitettiin vaihtamaan väriä automatiikan hitaimmalla asetuksella eli noin parin kolmen sekunnin välein. Toimi ihan tyydyttävästi paremman puuttessa.
 
Mitä tulee led-kokemuksiin noin muuten, niin niitä ei ole kertynyt niin paljon että jaksaisin kaivaa sitä vanhaa ketjua esiin ;-) Mutta kyllä ne vaikuttaisivat ainakin meidän käyttöömme enemmän kuin passelilta ratkaisulta. Eihän niiden valotehoa voi edes verrata johonkin kilowattiseen pariin, mutta toisaalta kilowateissa laskettavat valot eivät ole meille edes vaihtoehto. Keikkapaikat ovat pieniä, eivätkä useinkaan esiintymiskäyttöön suunniteltuja, ts. sähköä on tarjolla yleensä niukasti. Turvallisuusseikkojakaan ei pidä väheksyä: meidän kaltaistemme sähläreiden käsissä tulikuumat saunankiukaat olisivat aika tappava ase.
 
Led-parien kestävyys toki on vielä kysymysmerkki, mutta jos käyttötunteja löytyy edes kymmenesosa luvatusta, niin meidän keikkatahdillamme näillä mennään aika monta vuotta.
"Toiset uskoo Jumalaan, toiset joulupukkiin, mutta minä uskon Martti Vainioon" -Jari Porttila
rintapek
28.03.2007 01:54:40
 
 
Niin no, korjatkaa jos olen väärässä, ... joku tuolla avauksessa jo sanoi, että niitä olisi kiva päästä ohjailemaan muutenkin kuin repimällä töpseliä tai kääntelemällä dippikytkimiä... ;-)
 
terv vastaavanlainen valoummikko, jolta nuo kannut on toistaiseksi vielä hankkimatta. Voi olla, ettei hankikaan, aika näyttää...
One kind of music only - the good kind
aimotuska
28.03.2007 08:58:54 (muokattu 28.03.2007 09:01:57)
En nyt heti muista, että noita kukaan ainakaan tuolla tuolla led-par ketjussa, tai livebändin valaisussa olisi noita T- roskaksi ehtinyt tuomita.
 
Ei tässä mistään tuomitsemisesta oo kyse. Tuleepahan käytettyä "roska" sanaa vähän kaikesta ja satunnaisesta. Elekää vetäkö hernettä nenään... :) Mut todettakoon silti, että halvoista vehkeistä on jälleen kyse, eikä nuokaan oo loppujenlopuksi mitään ihmeellisiä härpättimiä. Perushumppaan ihan kivoja vilkuttimia, mutta vähänkään taiteellisemmalle sielulle ne aiheuttaa vatsahaavan.
 
Hinnathan noissa on pudonneet, viimeksi kun katsoin, niin par56led kustantaa "enää" 66,-. Jos tavallinen kannu polttimoineen kustantaa kolmisenkymppiä, niin polttoaika huomioiden tuo ero on jo mitätön.
 
Joo, mutta valoteho on vaan murto-osa ledpar56:lla vs. 300W halogeeni par56. Niillä ei oikeasti tehdä vähänkään isommalla steitsillä mitään muuta kuin yövaloa tai oikein läheltä vaaleeseen taustaan jotain pientä (ja likaista) pesua.
 
E: Ylläri jo totesikin jotain tosta värinvaihtoautomatiikasta. Se on oikeastaan varsin kiva fiitseri, jos pitää saada pikaisesti jotain fiilisvaloa ilman ohjausta.
 
Käytännössä pakollinen DMX- ohjaus ei viehätä sitten lainkaan.
 
Onhan noissa se ääniohjaus mukana, mut se on kyllä vähän turhankin herkkä. Ei tartte kuin pieraista niin ne vilkkuu varttitunnin :) Vai mitä meinasit tuon DMX:n korvikkeeksi?
Haistakaa p*ska koko valtiovalta.
rintapek
28.03.2007 10:28:34
 
 
Vai mitä meinasit tuon DMX:n korvikkeeksi?
 
En ole tuolle korviketta keksimässä.
Kymmenkanavainen kytkintaulu, valoa päälle ja pois tarpeen mukaan.
En vain viitsi DMX- ohjattavia lamppuja hankkia sitä varten, että niitä sitten ohjataan katkaisijalla ranteenpaksuista kaapelinippua pitkin.
 
En minä tuota deeämäksää muuten arastele, mutta bändi on tuossa viime vuonna vaihtanut kamoja jo sen verran, että siinä on sulattamista hetkeksi. Neljän miehen bändissä jokaisen pitäisi osata käyttää vehkeitä sen verran, että saa vehkeisiin virrat päälle. Tuo digimikseri on jo sellainen, että se on sitten käytännössä minun vastuulla. Enkä minäkään tuon kanssa kovin sinut vielä ole.
Siihen kun lisätään lisää digitaalista, niin käy pian siten, että minä kun käyn heittämässä auton pääoven edestä parkkiin, poltan röökin ja vessan kautta lavalle, niin siellä kolme jätkää seisoo tumput suorina ja tuskailee.
 
Mutta kyllähän nuo ledit kiinnostaa. Paikat on pienet, lavalla ahdasta, sähköt on mitä sattuu. Bailumeiningillä vedetään, joten väri ja pieni välke olisi ihan poikaa.
Katsoo nyt miten tuon toteuttaa. Pitkään tuli takavuosina vedettyä ilman minkäänlaista valaisua, joten ei tässä kiirettä ole.
 
Yllärille sitten tiedoksi, että tuo IsoJussi noita ainakin kertoi hankkineensa ja ohjaimena taitaa olla tuommoinen: www.thomann.de/fi/stairville_dmxmaster_i.htm
One kind of music only - the good kind
Ylläri
28.03.2007 12:49:25 (muokattu 28.03.2007 13:31:28)
Joo, mutta valoteho on vaan murto-osa ledpar56:lla vs. 300W halogeeni par56. Niillä ei oikeasti tehdä vähänkään isommalla steitsillä mitään muuta kuin yövaloa tai oikein läheltä vaaleeseen taustaan jotain pientä (ja likaista) pesua.
 
Näinhän se on. Toisaalta taas halogeeni-parit ovat pikkulavoilla (jos lavaa edes on) usein epäkäytännöllisiä: siinä korvanjuuressa käyvät nopeasti hiostamaan ja palaneen käry nousee kun kaikki on yhdessä tiiviissä nipussa keskenään - jollei tietysti sähkökaapista ensin pauku sulakkeet... Eli kamat mitoitetaan keikkapaikkojen mukaan, tämähän pätee kaikessa.
 
Eihän tässä siitä ole kyse että LED-parit olisivat jokin mullistava uutuus, joka panee koko valomaailman uusiksi. Onpahan vaan ihan näppärä ratkaisu pieniä mestoja kiertävälle bändille, joka tahtoo vähän väriä lavalle, mutta haluaa kuitenkin pitää systeemin simppelinä ja turvallisena.
 
Se tuppaa kuitenkin olemaan niin, että kun noita "rakennetaan bändille valoshow"-ketjuja lukee, niin aika pian alkaa tulla äitiä ikävä kun siellä peräänkuulutetaan minimivaatimuksina jotain 8x 300W-kannuja dimmereineen, DMX-pöytineen, sähkökeskuksineen ja turvavaijereineen päivineen. Maustettuna tietenkin perinteisellä "älkää perkele koskeko mihinkään, jos ette tiedä mitä olette tekemässä"-litanialla. Ei sillä etteivätkö nuo neuvot olisi hyviä ja asiantuntevia, näkökulma vaan ei ehkä aina ole sama kuin tällaisella ruohonjuuritason aktilla.
 
EDIT: Lisäisin vielä, että tavallaan LED-parit tarjoavat sellaisen mukavan välimallin bändeille, joille pelkät Bilteman työmaavalot eivät riitä, mutta jotka eivät myöskään ole halukkaita panostamaan em. kaltaiseen semi-pro-kattaukseen.
"Toiset uskoo Jumalaan, toiset joulupukkiin, mutta minä uskon Martti Vainioon" -Jari Porttila
rantes
29.03.2007 07:58:35
Onkos kukaan päässyt kokeilemaan tai näkemään Eurolite PS86 Led lamppuja
Discoland myy niitä 59 euroo kappale ja tehon kulutus näyttäs ainakin samalta kuin Ledpar 56 lampuissa.
 
http://www.discoland.fi/discokanta_display.php?pkey=1111671163
dick.b
JK
29.03.2007 20:20:14
Eihän tässä siitä ole kyse että LED-parit olisivat jokin mullistava uutuus, joka panee koko valomaailman uusiksi. Onpahan vaan ihan näppärä ratkaisu pieniä mestoja kiertävälle bändille, joka tahtoo vähän väriä lavalle, mutta haluaa kuitenkin pitää systeemin simppelinä ja turvallisena.
 
Meillä oli bändin valaisussa 8 kpl PAR 56- kannuja.
Ei niillä mitään valoshowta saanut aikaiseksi, tarve on lähinnä samankaltainen kuin Yllärin bändillä.
 
Ongelmaksi alkoi tulla lamppujen kuljettelu. Niitä ei aina viitsinyt irroitella puomeista ja kuljetuskapasiteetti (pikkupaku) on nykyisen bändikaluston kuljettamiseen nippa nappa riittävä. Melkoinen Tetris pakkaaminen on aina.
 
No, myin PAR- kannut pois ja ostin kaksi tuollaista.
 
http://www.thomann.de/fi/stairville_hl40_dmx_compact.htm
 
Ja ohjaimena tuollainen.
 
http://www.thomann.de/fi/stairville_dmxmaster_i.htm
 
Noista lähtee valoa riittävästi oman bändin kayttöön ja on helpot kuljetella.
"Stop, Shake, Honey, Go!"
Woodoo
29.03.2007 23:31:46 (muokattu 29.03.2007 23:41:32)
En tiedä onko esittämäni ratkaisu simppeli, mutta esullisuuden ja monipuolisuuden takia viehättää. Kaverini kautta tilasin USB-dmx interfacen joka tietokoneeseen kii ja ilmaisohjelma päälle. Kanavia, automatiikkaa ja vaikka mitä piisaa. Kone meidän bändin kohdalla on joku pieni vanhahko knnettava, joka tupataan miun rumpusetin viereen tomistandiin roudarinteipillä. halpa ratkaisu millä ohjaa isompaakin settiä ja hintaa tuli 60e+mikkipiuhat ja terminaattori.
 
Ajattelinpa vielä ohjelmoida valot siten että saan niistä temmon :)
Ylläri
30.03.2007 02:46:40
En tiedä onko esittämäni ratkaisu simppeli, mutta esullisuuden ja monipuolisuuden takia viehättää. Kaverini kautta tilasin USB-dmx interfacen joka tietokoneeseen kii ja ilmaisohjelma päälle.
 
No tuohan kuulostaa sangen kiinnostavalta, ihan noin nypläysmielessä vähintäänkin. Saako udella tarkempia tietoja interfacesta? T-kaupassa nuo USB-DMX-hässäkät maksavat muistaakseni useita satasia.
"Toiset uskoo Jumalaan, toiset joulupukkiin, mutta minä uskon Martti Vainioon" -Jari Porttila
Woodoo
30.03.2007 17:33:41 (muokattu 30.03.2007 17:35:59)
Kaveri on muuteman sellaisen tilannut Ulvilassa sijaitsevasta liikkeestä, joku discoalan yritys. Ilmottelen tarkemmin kun näen hänet niin kysäisen. Nämä interfacet on kuitenkin siellä tehty. Suomalaisia siis vielä :) Koponenteiltaan se ei kummonen ole, jossain vaiheessa varmaan kurkkaan sinne sisälle jos vois niitä itsekkin kolvailla.
 
Se interfacehan ei maksa missään juuri mitään, mutta siinä kun tulee softa samassa. Se nostaa hinnan aina kattoon. Lightjockeystäkin on ilmainen klooni freeware ohjelma olemassa.
Marzi
30.03.2007 23:52:32
 
 
Öh. chamsys.co.uk -> ladatkaa magigQ-softa. Ei maksa mitään ja toimii.
 
USB-DMX palikaksi Enttecin Pro. 512 kanavaa läppäristä ulos.
 
Pikastartti: http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=50&t=132638
No yhyy.
isojussi
09.04.2007 05:49:01
...Yllärille sitten tiedoksi, että tuo IsoJussi noita ainakin kertoi hankkineensa ja ohjaimena taitaa olla tuommoinen: www.thomann.de/fi/stairville_dmxmaster_i.htm
 
Juupa hyvinkin ja jo vain on ainakin näin soittajan logiikalle sopiva ohjain. Toimii.
Ilman mersua Suomi olisi polkupyörien ja uiton varassa
dust sucker
08.08.2007 09:42:41
No, myin PAR- kannut pois ja ostin kaksi tuollaista.
 
http://www.thomann.de/fi/stairville_hl40_dmx_compact.htm
 
Ja ohjaimena tuollainen.
 
http://www.thomann.de/fi/stairville_dmxmaster_i.htm

 
Riittävätkö tuollaiset bändille? Minkälaista valoa noista tulee? Onko sulla kuvia noista in action? Pystyykö noita käyttämään ilman valomiestä?
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)