Aihe: tmix ja behringer
1
Karvanaama
20.03.2007 11:26:05
 
 
Elikkä oisin kattomassa kevyitä laulukamoja superedullisesti treeniskäyttöön. Törmäsin sitte thomannilla tämmöseen aktiivimikserin ja monitorien yhdistelmään:
 
http://www.thomann.de/fi/the_tmix_pm400_demo.htm
 
http://www.thomann.de/fi/behringer_monitor_1c.htm
 
Miten nämä toimis yhdessä ja riittääkö tehot?? Ohmit näyttäs passaavan mutta tehoero arveluttaa.. Itsehän en asiasta paljon mitään tiedä niin olisi mukavaa jos joku vähän avittaisi:) plus vinkkejä muihin halpoihin kamoihin mielellään otetaan vastaan..
Ei ole tarkoitus mitään muuta ku laulu ja ehkä joskus jotaki musaa vetää läpi.
Karvanaama
22.03.2007 12:03:31
 
 
Kiitos hyvistä neuvoista. Vähän tietoa laitteistosta:
kitaroissa käytössä Peaveyn 5150 Combo joka on tosiaan 60w putkivehje, peaveyn 30w pikku trankku ja bassossa joku hugheskettnerin suht iso (oisko 150-200w).
Tuo 5150 on tosiaan aika ylimitoitettu treeniskäyttöön vaikka tila on aika iso mutta saundi on hyvä. Volume kuitenkin yleensä järkevissä rajoissa (2-3,5) mutta silti puskee pahasti muitten yli.
 
Laulukamat tulisi tosiaan vain treeniskäyttöön, keikalla käytetään muita laina/vuokravehkeitä. Eli mikä arveluttaa on tuo tehon riittävyys. Ja vielä kysymys kumpaan panostan enemmän: kaiuttimet vai vahvistin?
peteihis
22.03.2007 19:36:03 (muokattu 22.03.2007 20:06:20)
No kyllä 150W täytyy treenikäyttöön riittää. Todennäköisimmin volyymiraja tulee vastaan kiertona.
 
Yleistä juttua taas alkuun -- saattaa tietysti olla tuttua sulle ennestään, mutta jospa joku muukin lukisi:
 
Erittäin suuri merkitys lopputulokselle on äänilähteiden sijoittelulla ja suuntauksella. Jos esim kitaristi pitää vahvistinta lattialla ja seisoo alta metrin päässä siitä, niin itse ei kuule soittoaan ollenkaan ja kaverit sen sijaan ei paljon muuta kuulekaan.
 
Laulu kuuluu parhaiten laulajalle, kun se tulee laulajan korviin suunnilleen sivulta päin. Tätä käytetään hyväksi ns. side-fill monitoroinnissa. Kämpällä laulu voi tulla laulajalle/bändille suunnilleen pään korkeudelta tai vähän ylempää, etuviistosta molemilta sivuilta (siis kuitenkin eri suunnasta kuin mihin mikrofonilla osoitetaan), niin vähempikin teho riittää.
 
Jos treenikämpän asettelee suht. keikkamaisesti (ns. back line:ksi), nostaa kitaravahvistimet vähintään tuolin korkeudelle ja kääntää niitä esim n. 30 astetta keskelle päin, niin molemmat kuulee sekä itsenä että toisensa. Varsinkin jos on varaa astua pari kolme metriä kauemmas vahvistimesta. (Jotkut tilttaa kitaravahvaimet taakse päin, mutta itte en tästä tykkää, koska oma pää osuu silloin helposti kaiuttimen diskanttikeilaan ja SE ei oo mukavaa)
 
Pienessä tilassa seinistä heijastuvat äänet ja huoneeseen muodostuvat seisovat aallot ovat vielä oma lukunsa... Vaimennusta peliin.
 
Kamoista:
 
No muistaakseni vanha sääntö kuului jotenkin niin, että jos kaiuttimet maksaa suunnilleen yhtäpaljon tai jonkun verran enemmän kuin vahvistin, niin ovat todennäköisesti suunnilleen saman tasoiset. Heikompi lenkki on kaiketi useimmiten ollut se kaiutinpuoli.
 
Mutta katsoppas vielä tällaista yhdistelmää:
 
http://www.thomann.de/fi/prod_cbund … =pamikm&cbcid=165&art=79756
 
Eli suomeksi, pikkumikseri ja aktiiviset (vahvistimelliset) kaapit. Tässä joutuu johtoja vetämään vähän enemmän ja minimihinta näyttäisi vähän isommalta kuin vahvistin-kaiutin-yhdistelmässä. Plussa puolella on, että mikseri ei ole mitenkän naimisissa käytettävän tehon kanssa, joten tollanen systeemi on kohtalaisen helposti laajennettavissa tai risteytettävissä toisten kanssa, kun vahvarin ja kaiuttimen yhteensopivuudesta ei tartte huolehtia.
 
Kroonisessa kalustopulassa esim harjoituskämppäkaapit voi viedä isomman systeemin monitoreiksi (Aux out). Useimpia aktiivipönttöjä pystyy käyttämään niinkin, että tökkää mikrofonin suoraan omaan sisäänmenoonsa kiinni --> "kuulutuskeikat" yms. hoituu minimikalustolla ilman mikseriä. (Kyllä niitä ennenpitkää tulee, kunhan joku kuulee, että kalusto on olemassa ;) )
 
Ja miksereissä (ei tosin kaikissa) on phantompower mahdollisuus, jolloin myös kondensaattorimikkien käyttö onnistuu.
 
Tosta linkistä löytyvissä vaihtoehdoista halvimmassa päässä on Behringerin Xenyx -mixerit (2 tai 4 mikki/instrumentti kanavaa, itse panisin sen parikymppisen siihen, että saan ne kaksi kanavaa lisää) ja The Box PA108A "pöntöt". Tuo 8 tuumainen kaiutin saattaa kuulostaa vähän ahtaalta, mutta teho ainakin riittää.
 
Tällasta tuli mieleen tällä kertaa, en tiiä sekottiko enempi vai selvensi.
 
KORJAUS: Halvin mixeri noista oli T Mix 1202 -- se efektitön versio.
Karvanaama
23.03.2007 02:47:05
 
 
Joo tuo suuntaus kuulostaa mielenkiintoselta:) Ei välttämättä olisi itselle tullut ensimmäisenä mieleen ottaa huomioon jo kalustoa hankkiessa. Toisaalta nuo aktiivikaapit kyllä kiinnostaa kovasti. Onneksi on niin onnellinen tilanne että treenikaverit lupas lähteä mukaan niin saatiin kustannuskapasiteetti kasvatettua mittoihin joilla aktiivikaappeja voidaan jo vakavasti harkita.
 
kiitos arvokkaista neuvoista. On varmasti muillekki aloitteleville laulukamojen ostajille käyttökelpoisia neuvoja. :)
Karvanaama
10.04.2007 12:00:06
 
 
Tervehdys! Ostettiin yllättäen vocopro 2X200w aktiivipömpelit. Elikkä yhteinen vahvistin kahella kaapilla. Aika pienet elementit (8") mutta pitäis kestää. Mistä johtuu että ei toimi pelkällä mikillä?? Nämähän ei ole suoranaisesti pa-kamat vaan karaokekaiuttimet ;) Eli pitää ilmeisesti saada joku etunen kaveriksi?? Riittääkö pelkkä mikseri??
peteihis
10.04.2007 17:02:51
Ilmeisesti PV-802? (http://www.vocopro.com/frm_product.html --> powered components/speakers)
 
Noita inputteja on periaatteesa kahdenlaisia: "LINE" ja "MIC". Ero on impedanssissa eli karkeasti ottaen siinä kuinka voimakasta signaalia ko. kanavan on tarkoitus ottaa vastaan. Periaatteessa (jos kytkentä on tehty oikein) linjasisäänmenostakin pitäisi jonkinlaista pihinää dynaamisella mikrofonilla kuulua, mutta jää tässä tapauksessa vain toiseen kanavaan ja kuuluu todella hiljaa.
 
MIC IN on self powered PA:ssa yleensä tehty XLR-liittimellä, (siis mikrofonin peräpäässä oleva kolme piikkinen on XLR ja inputissa on sen vastakappale). XLR:ssä käsitellään signaalin positivinen ja negatiivinen vaihe omassa johtimessaan, jolloin matkalla syntyvät häiriöt tulevat vahvistimelle vastavaiheeessa ja mitätöivät toisensa.
 
PV-802:ssa on vaan linjasisäänmenot RCA liittimillä, eikä mikrofoni paikkaa ollenkaan.
 
RCA-liittimellä tehdyt kytkennät on tutumpia viihde-elektroniikasta. Mikserien TAPE IN/OUT liitännät ovat yleensä myös RCA-liittimillä toteutettuja. LINE sisäänmenon pitäisi toimia mixerin signaalin kanssa. Mikseristä joko "TAPE OUT" (RCA) tai MAIN OUT joka on joko XLR tai joskus 6.3 mm plugi. XLR:n saa 1-pinni maadotettuna vietyä RCA-liittimellekin.
 
Joissakin mikrofoneissa on myös mahdollisuus vaihtaa impedanssi "kasettimankkaan" sopivaksi. Itselläni on moinen, mutta taitaa olla aika harvinainen kapistus nykyään, eikä ole hyvä idea viedä siten kytkettyä mikrofonia PA-laitteisiin kiinni.
 
Vahvistimen 6.3 mm plugilla tehtyä kaiutinulostuloa ei siitten kannata yhdistää noiden kaiuttimien kytkentöihin. ;) Vahvistimen AUX OUT käy.
Karvanaama
11.04.2007 15:39:48
 
 
Nehän ne:) Joo tuota mietinkin että on linjasisään että varmaan siksi ei kuulu ilman välikäsiä. Mitenkä sitte mikserissä eroaa tuo linjaulos ja päätteelle tarkotettu signaali??
Ja en ole aikonut syöttää tuolle tujuuksia vahvarista;) Onneksi onpi mikkipiuha XLR -> plugariin, saatiin kitara multiefektin kautta hätäpää ratkaisu, mutta voluumi tuntuu melko vaatimattomalta. Sitte semmonen kysymys että mitenkä eroa alto behringeristä merkkinä kun on molemmilla kohtuu hintasia pikkumiksereitä?
 
tässä varteenotettava vaihtoehto?
 
http://www.oulunsoitinjatarvike.fi/kauppa/products.php?p=f9ff31
 
Saatais vielä - 15% tuosta hinnasta.
peteihis
11.04.2007 18:11:13 (muokattu 12.04.2007 05:51:27)
Mitenkä sitte mikserissä eroaa tuo linjaulos ja päätteelle tarkotettu signaali??
 
No lähinnä sillä lailla, että päätteelle tarkoitettu on pääsliderin takana, johon yleensä tehdään se ulos lähtevä sekoitus. Tape-lähtöön menee sama signaali, mutta oman potikkansa läpi ja auxein lähtee, milloin mitäkin - laitteesta ja tarkoituksesta riippuen.
 
Vähän isommissa mixereissä ainakin päälähtö on XLR liittimellä tehty, mutta näissä pienissä näkyy olevban plugit.
 
Saatais vielä - 15% tuosta hinnasta.
 
Varteenotettava etu :) Behringerillä noita pieniä näkyy olevan Xenyx ja UB(Eurorack) sarjoissa ja ne on ehkä tehty enempi isojen mikserien *näköisiksi*. Alton "manuaalit" löysin pelkästään italiaksi. Kumpaakaan en ole livenä kuunnellut, mutta ei noissa ainakaan paperien perusteella näytä mitään isoa eroa olevan.
 
Alto: http://alto.proelgroup.com/alto/it/catalog.jsp?id_cat=11199707238700
Behru:http://www.behringer.com/02_product … ch1.cfm?lang=ENG&SEARCH1=MIXERS
 
EDIT: Niin tulipahan vielä mieleen, että efektilaitteetkin (myös kitara-) periaatteessa syövät linja-signaalia. Siitä hiljainen voimakkuus mikrofonikäytössä.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)