Aihe: Kolme kysymystä sävellajin merkitsemistä
1 2
baron
30.01.2007 10:13:44
 
 
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=39&t=106036
 
Ei se kaukana ollut:-)
 
Olihan jotkut Toonikan tehtävät ainakin mulle vaikeita, mutta kun niitä itsepäisesti jauhoi, niin kyllähän lopulta onnistumisen riemu syntyi.
COB No 1 "The piano is the ultimate percussive and harmonic instrument"
Bitti-Hiisi
30.01.2007 12:20:28
Sitten Dr.Toonika. Tarkoitukseni ei ollut nyt lytätä kirjaa täydellisesti. Eihän se mikään epäonnistunut eepos ole. Eihän koskaan pysty vastaamaan jokaisen ihmisen mielipiteisiin tai tarpeisiin.
 
Niinpä. Laitan tähän silti muutamia pakollisia puolusteluita.
 
Tosin omasta mielestäni nuo vastaukset olisi silti voinut liittää saman teoksen loppuun liitteeksi. Muistan itse ala-asteella, me itse tarkistimme esim. matematiikan vastaukset tarkastuskirjasta, kun olimme tehtävät tehneet. Eli vastuu oli meillä itsellämme.
 
Matematiikan kurssia arvioidaan kokeilla. Toonikassa käytetty uusi ja mielestämme aika onnistunut arviointisysteemi perustuu tunneilla tehtävien suorittamiseen, jolloin jokainen tehtävä on "oma pieni kokeensa" jonka suorittaminen kirjataan. Oppilaita stressaavia isompia kokeita ei näin ollen käytetä arvioinnissa ollenkaan.
 
Eli kappaleen lopussa olisi laajennus, (tuon 3/3) tason ylittävä osuus, josta jokainen voisi halutessaan saada lisäinformaatiota asian suhteen, jos vain mielenkiintoa ja omistautumista asialle riittää. Kappaleet olisi siis merkitty ihan selkeästi "ekstrana".
 
Opettajat voivat kouluittain itse päättää mitä kurssiin kuuluu, siksi mitään asiakokonaisuuksia ei ole valmiiksi rajattu sivunumeroin. Opettajan kirjassa sanotaan myös, että opettaja voi päättää, mitkä asiat kuuluvat "pakollisesti" kurssiin, ja millä voi "nostaa arvosanaa". Esim. swing-esitystapa voi kuulua vain arvosanan 5/5 haluavalle oppilaalle, eli se voi olla juuri tällaista "ekstraa". Tässä siis liikutaan kaiketi aika samoilla jäljillä.
 
Ja mitä tulee tuohon sivumäärien kasvuun. Mielestäni Tohtori Toonikan tekstin ja kuvien asettelu on aika isoa. Niitä pienentämällä ja tiiviimmällä asettelulla olisi saatu mahtumaan 50% enemmän informaatiota jokaiselle sivulle.
 
Ei ehkä kuitenkaan 50%:ia, mutta hivenen enemmän. Mielestämme käyttäjäystävällisyyttä ajatellen yksi asiakokonaisuus per aukeama on varsinkin nuoremmille oppilaille selkeämpää hahmottaa, kuin jaksottelematon, tiiviisti pienellä kirjaisinkoolla kirjoitettu informaatiopötkö. Nuorempien oppilaiden käsiala on myös sen verran isoa, ettei kovin kapeita viivastoja voi käyttää.
 
Ja tuskimpa esim. viidenkymmenen lisäsivun oleminen kirjassa nostaisi kustannuksia niin paljon, että myyntihinta nousisi pilviin.
 
Ei ehkä myyntihintaa, mutta kokoa ja painoa. Isompien tiiliskivien kantaminen ei ole nuoremmille oppilaille mielekästä puuhaa kun samassa repussa kulkee muutkin koulukirjat. (Jo nyt on tullut kritiikkiä kirjan painosta!) Ja siis vastausten puuttumisestahan oli jo puhetta...
 
Ja mikä idea on tehdä ylipäätään kovakantisia kirjoja, pehmytkantinen painos tulee halvemmaksi ja uskompa, että se riittäisi kaikille vallan mainiosti.
 
Kirjan läpikäymiseen menee oppilaitoksissa monta vuotta. Tällainen kansi toivottavasti kestää koko sen ajan, aika näyttää.
 
Myös useat näytteet olisivat saaneet olla hieman pidempiä, että olisi päässyt rytmiin kiinni ennen kuin kappale jo oli ohi. Ehkä muutaman sekunnin näytteet eivät ole sitä parasta mahdollista.
 
Tarkoitus oli säveltää tarkkoja "täsmäiskuja", joista opeteltava asia kävisi mahdollisimman tehokkaasti ilmi tyylikeinoista tinkimättä. Tunnilla opettaessamme olemme huomanneet, että pidemmät diktaatit mittaavat enemmänkin oppilaan muistia, kuin kykyä saada joku ilmiö ylös paperille.

Mutta siis ei Tohtori Toonika huono kirja ole laisinkaan. Mutta tämä kaikkihan on vain oma mielipiteeni. Ehkäpä te musiikin ammattilaiset ja kirjojen tekijät tiedätte varmaan asiasta paljon enemmän.. mutta kun nyt piti alkaa antamaan kritiikkiä...
 
Mielipiteet on sallittuja, toivottavasti sait perusteluja joihinkin tekemiimme ratkaisuihin.
 
t: Tekijät :)
By your command!
M_Rouge
30.01.2007 12:38:17
Mielipiteet on sallittuja, toivottavasti sait perusteluja joihinkin tekemiimme ratkaisuihin.
Kiitos, kyllä sain, ja hyviä perusteluja. Tiedän, että mikään kirjan suhteen tehty ratkaisu ei ole ajattelematta päätetty ja toteutettu. Onkin luultavasti niin, että satu lopputulos sopii kohderyhmälle parhaiten, kuten esim. kritisoimani väljempi asettelu, ottaen huomioon norempien tyyppien käsialan koosta ihan yleiseen selkeämpään vaikutelmaan. Itse vain en pelkää lukea tiukkaa, pientä ja ahtaantuntoista tekstiä.. siihen kun on oppinut ihan väkisinkin jo oman opiskelualan kautta. Joo... eli eikai se muu sitten auta kun alkaa kertaamaan ja painamaan mieleen noita sävellajeja, ja vaikka ihan Tohtori Toonikan avulla ;)
kepulainen
30.01.2007 13:14:30
....minulla itselläni tuo kirja jäi hyllyyn aivan siksikin, koska olisin itseopiskelijana halunnut pohtia ja testata itseäni tietämällä mitkä vastaukset ovat oikein ja mitkä väärin. Enkä viitsinyt enää sijoittaa pariakymppiä pelkkään vastauskirjaan..
 
No hmmm, kirjoitit tuossa aiemmin että "musiikki on koko elämä ja teoriat kiinnostaa" ja heti perään että "parikymppiä on liian suuri investointi". Vähän pistää hymyilyttämään:)
M_Rouge
30.01.2007 16:46:35
No hmmm, kirjoitit tuossa aiemmin että "musiikki on koko elämä ja teoriat kiinnostaa" ja heti perään että "parikymppiä on liian suuri investointi". Vähän pistää hymyilyttämään:)
Kuulepa, musiikki on ehkä pikkasen muutakin kuin teoriakirjoja.
kepulainen
30.01.2007 17:03:35
Kuulepa, musiikki on ehkä pikkasen muutakin kuin teoriakirjoja.
 
Varsinkin kun ne on niin pirun kalliita!
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)