Aihe: POD XT PA-kaapin vai studiomonitorien kanssa?
1 2
Atsu
08.01.2007 15:25:00
Ajattelin josko sitä hankkisi tuolle POD XT:lle kaveriksi joko PA-kaapin tai studiomonitorit, jotta saisi muutenkin kuin kuulokkeiden kautta ääntä ulos. Koulun musiikkiluokan PA-kaapin kautta ehdin POD:ia jo testailla ja muistaakseni ihan asialliselta kuulosti, tosin en osaa tuohon nykyiseen Rolandin Cube30:een verrata, kun tuo PA-kaappi tulisi luultavasti korvaamaan Cuben paikan. Mikä olisi siis hyvä PA-kaappi POD:lle hintaluokassa 200-300e?
 
Olen lisäksi miettinyt Behringerin b2030a studiomonitoreita, joita voisi lisäksi käyttää tietokoneen kanssa, kun kaiuttimia ei tällä hetkellä ole. Toisaalta, kai tuon PA-kaapinkin saa toistamaan esim. tietokoneen kautta musiikkia samaan aikaan, kun soittaa, jos PODi on kytketty USB:lla tietokoneeseen? Toimii ainakin kuulokkeiden kanssa.
 
Onko PA-kaappi siis enemmänkin verrattavissa kitaravahvistimeen, kun taas studiomonitoreita voisi verrata kotistereoihin? Tärkeintä on kuitenkin tuo äänentoisto ilman rahinoita ja mahdollisuus taustaraidan päälle soittamiseen.
Exhausted
08.01.2007 15:41:06
 
 
Studiomonitorit ja (aktiivinen) PA-kaappi ovat periaatteessa sama asia. Näissä kaiuttimen taajuusvaste on tasainen, toisin kuin kitarakaiuttimissa, joissa yläpäätä on leikattu aika rankasti pois. Samoin PA-vahvistimien ja studiomonitorien vahvistimien tarkoituksena on olla värittämättä sisääntulosignaalia, toisin kuin kitaravahvistimissa. Siksi PODin perään voi laittaa PA-laitteet tai Studiomonitorit koska POD tekee kaikki tarvittavat muutokset äänelle, mukaanlukien kitarakaiuttimien normaalisti tekemä yläpääleikkaus.
Ziggy Bubba
08.01.2007 15:43:21 (muokattu 08.01.2007 15:46:36)
 
 
Olen lisäksi miettinyt Behringerin b2030a studiomonitoreita, joita voisi lisäksi käyttää tietokoneen kanssa, kun kaiuttimia ei tällä hetkellä ole.
 
Noniin, kerrankin joku suunnittelee samaa set-uppia kun meikäläisen kotistudiossa :)
 
Tämä XT-2030A -yhdistelmä on siis todella toimiva ja hyväsoundinen vaihtoehto kitaravahvarille. Esim. stereoefektit pääsevät eri tavalla oikeuksiinsa, puhumattakaan parantuneesta äänenlaadusta. Jossain vaiheessa leikin ajatuksella, että hoitaisin kaiken kitaroinnin ja musankuuntelun tietokone-iPod-Pod XT-2030A -kombinaatiolla... Mutta kun noita levyjä tykkään myös ihan ostella ja kuunnella, niin tuohon pitäisi heittää lisäksi vielä CD-soitin (ellei sitten soittele tietokoneen kautta) :)
 
Veikkaisin että monien huonot kokemukset Podeista johtuvat juuri siitä, että niitä on soiteltu jonkin vahvasti soundia värittävän kitaravahvarin läpi. Väittäisin että tällä tyylillä menee vähän koko XT:n idea hukkaan, sillä laitehan mallintaa koko signaaliketjun, kitaraa lukuunottamatta, vähän sama kun käyttäisi kahta kitaravahvaria peräkkäin.
 
E: Exhausted ehti edelle.
www.mikseri.net/sigkk My musique
Tami
08.01.2007 16:02:42
 
 
Veikkaisin että monien huonot kokemukset Podeista johtuvat juuri siitä, että niitä on soiteltu jonkin vahvasti soundia värittävän kitaravahvarin läpi. Väittäisin että tällä tyylillä menee vähän koko XT:n idea hukkaan, sillä laitehan mallintaa koko signaaliketjun, kitaraa lukuunottamatta, vähän sama kun käyttäisi kahta kitaravahvaria peräkkäin.
 
Jep tai ainakin itse olen huomannu että podin ( kuin myös muiden mallintavien) kanssa pitää viettää hetki aikaa ennekuin niiden sielunelämä ja soundit aukeavat. Useimmiten noissa laitteissa presetit on " kaikki- päällä ja hirveästi-kaikkea"-tyyppisiä pötköjä joilla ei normimusiikissa tee mitään.
 
Tuossa värittämämättömän kajarin käytössä pitää toisaalta miettiä että mikä se on podin "oma soundi"???? Onko se se joka tulee ulos kuulokkeista vai se joka tulee ulos 500 euron kuulokkeista vai joka tulee ulos aktiivisesta pa-kajarista vai se joka tulee ulos erimerkkisestä pa-kajarista. Kaikissa noissa podi kuulostaa erilaiselle. Mun mielestä tuo "värittämättömän"-kajarin etsintä on turhaa. Podia pitää ruuvata muun ääniketjun mukaan. Kotona kohalleen ruuvattu soundi ei välttämättä toimi keikalla mikserin värittäessä sen soundia ja keikkapaikan ja kajareiden muokatessa sitä omalta osaltaan.
Toisaalta mun mielestä ja oman kokemuksen mukaan sillä ei ole väliä että meneekö podin soundi suoraan linjaan, kitaravahvariin, mallintavaan vahvariin jne jne.. Loppujen lopuksi kaikista noista tapauksista saa kuitenkin ongittua sen soundin ulos toisissa tapauksissa pitää ruuvata enemmän toisissa vähemmän. Joskus selviää ihan ilmankin ruuvausta. Eikä tuota pidä ajatella pahana asiana samalla tavalla Voxissa pitää toisinaan lisätä trebleä / ruuvata säröpolkimesta nappuloita toiseen asiaan... Podin kanssa samahomma, nappuloita on vaan vähän enemmän ja niimpä podin kanssa onnistuminen vaatii enemmän nou-hauta, useimmiten miehestä loppu taito kuin podista kyvyt.
 
Mä ite olen harrastanut pyhäinhäväistystä ja käytän podia vanhan putki-fenderin edessä ja siedettävät soundit sieltä saa. Katu-uskottavuus tietysti on tiessään, mutta aina ei voi voittaa.
 
Vaikka kirjoitinkin podista niin ika monen mallintavan kanssa eläminen on ylläolevan kaltaista...
Töissä intissä - vikaa vintissä
waltari
10.01.2007 17:28:57
Juuri tätä samaa asiaa pähkäilen kotona. Minulla on X V-Amp ja Fenderin kammottavasaundinen halpiscombo, jossa on normaali Input. Arvostaisin kovasti, jos joku voisi vastata muutamaan (ilmeisen tyhmään) kysymykseen:
 
- Esimerkiksi Behringerin ja Rolandin halvoissa pikkukomboissa on AUX-IN tai CD-IN. Olisiko tuo paras paikka kytkeä V-Amppi ja käytetäänkö silloin V-Ampin Line outtia (stereo) vai Mono amp outtia (-20db)?
 
- Ohittaako nuo AUX-INit noissa vahvareissa sitten sävynsäädöt yms., eli käytännössä V-Ampista kannattaa ottaa vain kaiutinmodulointi pois päältä?
 
- Jos taas hommaan aktiiviskobet (Behringer 2030A, 2031A tai Yamaha MSP5A) niin miten volyymin säätö tapahtuu? Jos aktiiviskobeissa ei ole volyyminsäätöä, nehän ovat aina ns. täysillä koska V-Ampissa toi volan säätö on vähän niin ja näin?
 
- Mitäs mieltä olette sitten näistä vaihtoehdoista (hintajärjestyksessä): kytkeä V-Amp kotistereoihin (Amphion Helium + AudioPro subbari), ostaa linjasisääntulolla varustettu pikkucombo vai studiomonitori (tai pari).
 
Asun pienessä kämpässä joten mikään ylimääräinen roina ei ole tervetullutta. :D Toki voin kaikkea testata itsekin, mutta kommentit kokeneemmilta kotisoittajilta olisivat tervetulleita.
saastara
10.01.2007 19:24:20 (muokattu 10.01.2007 19:25:36)
Podia pitää ruuvata muun ääniketjun mukaan.
 
Juuri näin.. Turha Podin kanssa on ajatella, että mikä olisi se oikeaoppinen tapa. Vääntää vain korvilla eikä silmillä. Ja koska Pod tosiaan mallintaa soundit kitaraa lukuunottamatta alusta loppuun, on se mistä ääni ulos tulee, aina "ylimääräinen" osa ääniketjua. Eli sen mukaan mennään.. Ei tuossa Podissa pidä peläta sitä signaaliketjua. :) Rohkeasti kokeilemaan. Kuten myös kaikessa muussakin.. :) Kunhan pitää järjen kädessä, että toimintasauhuilta vältytään.
 
Aiheeseen vastaten, kotisoittelussa nuo monitorit toimivat varmasti hyvin, mutta jos keikkaillakkin täytyy ja reeneissä soitella, niin voipi tulla hieman hiljaista. Aktiivipönttö on varmasti ihan hyvä valinta tuossa tilanteessa. Sen soundi eroaa jonkin verran kitarakaapista leveämmän taajuuskaistan johdosta, joten se voi vaatia hieman totuttelua. Allekirjoittaneella on sen kanssa aina ongelmia.. Joka kerta kun tuon Podin PA:han kiinni lykkää, sanoo se lakoninen ääni pään sisällä "taas liikaa yläpäätä". :)
 
E: Jos pohjimmiltaan ajatellaan, niin ei se aktiivipönttö yhtään sen vähemmän sitä soundia muokkaa kuin vaikkapa päättäri + 4x12-kaappi. Periaatteessa ihan samanlaisten värkkiin läpi signaali molemmissa kulkee.. Eli ei tuosta Podista koskaan voi saada ulos oikein sitä "neutraalia ääntä".
 
E II: Mutta toisaalta, mistä sitten voisi saada..? :)
Lisää middleä ja vähemmän volumea.
Exhausted
10.01.2007 19:42:56
 
 
Olen pohtinut, että Podin kanssa on otettava se käyttötarkoitus huomioon muita kamppeita hankkiessa.
 
Jos Podia aikoo käyttää etuasteena ja efektilaitteena esimerkiksi bändikäytössä siten, että siitä mallinnetaan vain paria perussaundia ja niiden muunnelmia efekteillä, niin kannattaa valita päättäri ja kaappi näiden perussaundien mukaan, ja rakentaa ne presetit sitten myös niiden kanssa. Eli ei yritetä saada kuulokkeilla toiminutta Fender Twin-saundia saada kuulostamaan aidolta Marshallin päättärin ja kaapin kanssa ja näin pois päin. Oikea saundi saattaa muutenkin syntyä ilman kaiutinmallinnuksia. Tällä setupilla voidaan päätyä hyvin aidonkuuloiseen lopputulokseen, mutta direct-käyttöön on tehtävä eri patchit.
 
Toinen lähestymistapa taas sopii esimerkiksi cover-bändiin tai sessiomuusikolle. Jos halutaan mallintaa aidon kuuloisesti monenlaisia vermeitä, kannattaa suosia PA-tyyppistä kaiutinratkaisua, jolloin Podin saundit eivät värity turhaan, ja saundia voi nauhoittaa sellaisenaan suoraan pöytään.
 
Lisäksi on toki huomioitava outputmodet ja muutenkin ylipäätänsä käytettävä järkeä niitä patcheja tehtäessä. On niin paljon säädettävää, että helposti kuuroutuu omille säädöillensä.
Exhausted
10.01.2007 19:43:56
 
 
E: Jos pohjimmiltaan ajatellaan, niin ei se aktiivipönttö yhtään sen vähemmän sitä soundia muokkaa kuin vaikkapa päättäri + 4x12-kaappi. Periaatteessa ihan samanlaisten värkkiin läpi signaali molemmissa kulkee.. Eli ei tuosta Podista koskaan voi saada ulos oikein sitä "neutraalia ääntä".
 
No kitarakaapit leikkaavat korkeita taajuuksia aika raa'alla kädellä, ja kitaravahvistimetkin usein antavat oman värinsä mukaan. PA-tyyliset ratkaisut on pyritty tekemään mahdollisimman neutraaleiksi.
Ziggy Bubba
10.01.2007 19:50:10 (muokattu 10.01.2007 19:51:41)
 
 
E: Jos pohjimmiltaan ajatellaan, niin ei se aktiivipönttö yhtään sen vähemmän sitä soundia muokkaa kuin vaikkapa päättäri + 4x12-kaappi. Periaatteessa ihan samanlaisten värkkiin läpi signaali molemmissa kulkee.. Eli ei tuosta Podista koskaan voi saada ulos oikein sitä "neutraalia ääntä".
 
E II: Mutta toisaalta, mistä sitten voisi saada..? :)

 
Niinpä, ei mistään. Toisaalta voi miettiä miksei ihmiset miksaile demojaan päättärillä ja 4x12-kaapilla jos ne värittävät signaalia saman verran kuin aktiivipöntöt ;)
 
Mulla noi Truthit toimii myös 16-raiturin perässä, jolla tulee välillä ihan levyjäkin
kuunneltua. Jos pääasiallisena soittovärkkinä on Pod tai vastaava mallintava, niin nuo aktiivimonitorit on jo monikäyttöisyytensä takia mun mielestä perus kitaravahvaria fiksumpi vaihtoehto, eikä tartte säädellä erikseen kitaravahvarille ja nauhoituskäyttöön patchejä.
 
Kuulosti alkuun tosiaan hiukan kirkkaalta ja yllättävän selkeältä Podin soundi noilla Trutheilla, vaan eipä mennyt kauaa, kun tajusi ettei monoihin ja tunkkaisiin kitaravahvareihin enää ollut mitään järkeä tuota XT:tä tunkea.
www.mikseri.net/sigkk My musique
Tami
10.01.2007 23:22:49
 
 
Toinen lähestymistapa taas sopii esimerkiksi cover-bändiin tai sessiomuusikolle. Jos halutaan mallintaa aidon kuuloisesti monenlaisia vermeitä, kannattaa suosia PA-tyyppistä kaiutinratkaisua, jolloin Podin saundit eivät värity turhaan, ja saundia voi nauhoittaa sellaisenaan suoraan pöytään.
 
Just näin, tosin podi behringerin pöytään studiolla kuulostaa erilaiselle kuin keikalla saati sitten eri merkkiseen mikseri -> PA_systeemiin kuinmyös monitoroinnin erot soittomestan vaikutukset mukaanlukien. Eli säädetävää piisaa joskus enemmän kuin joskus... Edelleen mun mielestä podin, niinkuin muidenkin mallintavien kanssa on tärkeintä se lopputulos riippumatta etu- tai pääteasteiden määrästä tai muusta signaaliketjusta. Tulos pyhittää keinot.
Töissä intissä - vikaa vintissä
waltari
10.01.2007 23:31:01
Aiheeseen vastaten, kotisoittelussa nuo monitorit toimivat varmasti hyvin, mutta jos keikkaillakkin täytyy ja reeneissä soitella, niin voipi tulla hieman hiljaista.
 
Totta tuokin. Eli jos kuitenkin päätyy jammailemaan johonkin treenikämpälle, niin kyllähän oikea pikkuvahvari linjasisääntulolla taitaa kuitenkin olla järkevämpi vaihtoehto.
 
En halua tehdä kuin "yhdet" presetit, jotka toimii sitten joka paikassa. Kotinauhoituksia en ole aikeissa tehdä, joten senkin puolesta taas ei haittaa vaikka vahvari muuttaisi ääntä. Ja noi pikkuvahvarit on todella paljon halvempia kuin edes Behringerin monitorit.
There is nothing more pathetic than an aging hipster.
Pehvanssi
11.01.2007 06:59:23
Kaappaan hieman threadia omaan kysymykseen, sori.
 
Kumpia monitoreja porukka suosittelisi enempi pod xt:n perään: Behringer B2030A Truthit, vai Genelec 8020APM Anthrazit:it?
waltari
12.01.2007 01:35:25 (muokattu 12.01.2007 01:36:24)
Kaappaan hieman threadia omaan kysymykseen, sori.
 
Kumpia monitoreja porukka suosittelisi enempi pod xt:n perään: Behringer B2030A Truthit, vai Genelec 8020APM Anthrazit:it?

 
No jos selaat vähän tätä foorumia niin perusvastaus on että jos haluat hyvät niin osta Genelecit. Jos halvat ja hyvät niin osta ensin Behringerit ja sitten myöhemmin ne Genelecit (halpaa ja hyväähän ei saa samassa pakaetissa :D )
 
Itse taidan päätyä ostamaan Roland Cube 30 monitorin. Se soveltuu myös skittakäyttöön multiefektin kanssa, useampi linja sisään ja volyymi/tasonsäädöt. Helppo roudata tarvittaessa tai ostaa samanmoinen treenikämpälle (tai kotiin stereopelleilyjä varten.) Ja saapi vielä mikkitelineenkin päähän treenikämpällä, joten täyttää melkoisen hyvin kaikki vaatimukset. Hintakin on vain 160 egee kappale Powersoundissa.
http://www.roland.com/products/en/CM-30/index.html
There is nothing more pathetic than an aging hipster.
Pehvanssi
12.01.2007 13:45:24
Hmm...Genelecit on kyllä halvemmat T- kaupassa kuin Behkut. No jospa tää ois nyt se "halpa ja hyvä" :)
_oSKu_
12.01.2007 13:53:23
Hmm...Genelecit on kyllä halvemmat T- kaupassa kuin Behkut. No jospa tää ois nyt se "halpa ja hyvä" :)
 
Pilaan ilosi. Behringereillä parihinta, Geneleceillä kappalehinta.
kimurantti1
12.01.2007 14:49:10
Miten mahtaisi toimia Behringerin aktiivimonitorit ihan musankuuntelussa, jos tökkäisi vaan cd- tai dvd-soittimen perään?
Hyvää musiikkia? Käy vaikka tuolla: http://www.piecemakerband.com :-)
Daunt
12.01.2007 16:01:17
Miten mahtaisi toimia Behringerin aktiivimonitorit ihan musankuuntelussa, jos tökkäisi vaan cd- tai dvd-soittimen perään?
 
Ihan kivasti siihen saakka, kunnes haluat säätää volumea. Niissä kun on molemmissa oma volumesäätö takana. Jonkinlainen etuvahvistin siinä välissä helpottaa huomattavasti.
"In winter winds or summer breeze the only truth is fear." -G. Chambers
Ziggy Bubba
12.01.2007 16:15:38
 
 
Miten mahtaisi toimia Behringerin aktiivimonitorit ihan musankuuntelussa, jos tökkäisi vaan cd- tai dvd-soittimen perään?
 
Jep, mainiostihan nuo toimivat myös tuossa käytössä. Volyymin säätöä varten tarttet tosiaan jonkun laitteen, esim. Behringerillä on varsin halpoja pikku-miksereitä jotka hoitavat homman asiallisesti.
www.mikseri.net/sigkk My musique
Pehvanssi
12.01.2007 17:34:20
Pilaan ilosi. Behringereillä parihinta, Geneleceillä kappalehinta.
Kappas kehveliä. No, taidan silti hommata Genen. Kyllähän sen toisen ehtii hommata myöhemminkin :)
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)