Aihe: Miksaamisesta ja masteroimisesta
1
tommiot
19.11.2006 01:10:59
Kuinka paljon kitarasaundeista kannattaa leikata bassoa, jotta bassokitaralle jää tilaa?
 
No sen verran että bassokitaralle jää tilaa? :)
 
Miten kitarasaundit kannattaisi equttaa?
 
Ainakin sitä alapään mutaisuutta ja turhaa kuminaa kantsii ottaa pois jostain sieltä 100-200 hertsistä. Kaikkea botnea ei ehkä kannata leikata kuitenkaan pois. Riippuu mitä hakee... Kantsii miksata korvilla eikä teoriassa :)
 
Entä miten kitaravahvistin kannattaisi mikittää?
 
Hyvä dynaaminen etukankaaseen kiinni hoitaa yleensä homman, mahdollisesti joku konkka perään vielä. Pelkkä Shure SM57 puoleen väliin kartion keskikohdan ja reunan väliin kohtisuoraan kaappia on ihan hyvä lähtökohta. Siitä lähtee sitten tarkemmin säätämään. Itse en tosin niin pidä 57 saundista, pitäis koittaa Audixia tai Sennheiseria...
iljanen
19.11.2006 11:59:12
Mul ois ollu sama kysymys kuin ketjun aloittajalla, mut sainkin vastaukset niihin jo edelliseltä vastaajalta. Kiitos. =)
 
Ois kuitenkin viel sellane kysymys, et mikä etunen vois olla hyvä suht. aloittavalle soittajalle. Tarkotan siis ettei turhan kallis opiskelijabudjetille? "/
En viittis ihan uutta ketjua alottamaan.
tommiot
19.11.2006 12:21:19 (muokattu 19.11.2006 12:21:33)
mikä etunen vois olla hyvä suht. aloittavalle soittajalle. Tarkotan siis ettei turhan kallis opiskelijabudjetille? "/
 
Mihin käyttöön? Kitara?
iljanen
19.11.2006 12:36:17
Mihin käyttöön? Kitara?
 
Siis juujuu, sori jos ilmaisin epäselvästi. Mut siis juuri tuon Shuren kanssa?
tommiot
19.11.2006 12:55:16
Siis juujuu, sori jos ilmaisin epäselvästi. Mut siis juuri tuon Shuren kanssa?
 
Osta Shuren sijaan JTS NX7 tai NX8 (Levytukku myy ainakin), maksaa puolet siitä mitä Shure.
 
http://www.thomann.de/fi/alesis_io2.htm
http://www.thomann.de/fi/maudio_fast_track_pro.htm
 
Tossa pari esimerkiksi. USB:llä koneeseen kiinni.
Diablero
21.11.2006 03:12:21 (muokattu 21.11.2006 03:23:03)
Eli mulla olisi tarkoitus nauhoittaa omatekemä biisi, joka tulee kaverin leffaan. Leffaan tulee myös todennäköisesti myös joku toinen biisi, joten olisi mukava saada kelvolliset saundit ja biisi soimaan tarpeeksi lujaa. Tässä olisi muutama kysymys:
 
Kuinka paljon kitarasaundeista kannattaa leikata bassoa, jotta bassokitaralle jää tilaa?

 
Jostain 100-150 hz:sta kannattaa jättää sitä tilaa. Vastaavasti myös bassoraidasta kannattaa raivata 50hz tienoilta tilaa mahdollisellle bassorummulle.
 

Miten kitarasaundit kannattaisi equttaa?

 
Jos on paljon komppikitararaitoja, niin 800hz alue menee helposti tukkoon, eli sieltä voi ottaa jotain pois jos menee mutaiseksi. Panorointi vaikuttaa tässä myös merkittävästi soundien selkeyteen. Eli kitaroita kannattaa siirtää keskeltä pois, niin että keskellä olisi mielellään vain rytmin kannalta tärkeät matalat elementit, eli basso ja bassorumpu. jos on esim kaksi komppikitaraa, ne voi panoroida klo10 ja klo14. Equtus riippuu paljon siitä kitarasoundista, eli kannattaa kuunnella, kokeilla ja miettiä, mitä siitä soundista kannattaa korostaa. Tai pikemminkin, että mitä siitä voi vähentää.
 

 
Entä miten kitaravahvistin kannattaisi mikittää?
 
Jollain laadukkaalla dynaamisella mikillä. Perusvaihtoehto Shuren SM57 toimii aina. Kartion reunaa kohti sentin parin päästä. Vahvistin rohkeasti kovalle, jotta elementti herää eloon :D
 
Miksatessa kannattaa kunnella mielestäni nimenomaan sitä selkeyttä, että kaikki erottuu, ja tämän takia referenssikuuntelu on myös tärkeää. Eli kokeile kuunnella välillä esim. autostereoista tms.
Voi olla että jos teet miksauksen juuri niillä tietyillä kaiuttimilla, se ei kuulosta lainkaan yhtä hyvältä jonkun muun kaiuttimissa. Kokeile välillä kuunnella myös monona.
 
Ja jos teet kaiken viimeisen päälle nauhoitusvaiheessa, eli säädät kitaravahvistimesta soundn niin hyväksi kuin pystyt ja asettelet mikin kuuntelemalla niin huolellisesti kuin voit ym. ym., säästät varmasti aikaa ja hermoja miksauksesta.
 

 
Ja nämä kaikki neuvot olivat ihan vain tällaisen "kotipolttelijan" neuvoja, eli eivät mitään sääntöä, eivätkä välttämättä muutenkaan oikein. Kuuntelemalla ja kokeilemalla oppii parhaiten.
Omat ruumiintoimintoni hämmästyttävät minua joka päivä
Antti1
21.11.2006 11:23:23 (muokattu 21.11.2006 11:41:38)
Tiedättekö jotain ilmaisia hyviä masterointiohjelmia?
 
Hommaa joku vst:tä tukeva softa ja lanaa valmis miksaus (siis stereoraidaksi vedetty mixdown) Energize II -plugarilla. Jos sä oot osannut miksata sen biisin, niin tommonen kotikutoinen systeemi ei tarvii sen kummempaa masterointia. Jos tehdään viimeisen päälle (mitä vähän kysymyksenasettelusta johtuen epäilen), niin masterointi teetetään ihan aina ja joka kerta jollain ammattilaisella ihan eri tiloissa ja eri kamoilla.
 
EDIT 1: Pari vinkkiä nyt miksaamisesta itsestään. Jos haluat puhtoisen kuuloista meininkiä, koita jo lähtötilanteessa välttää hurinat ja loput pörinät yms. leikkaat käsipelillä jokaisesta äänitiedostosta. Gateen ei kannata tässä asiassa luottaa liikoja, vaan manuaalisesti on edettävä.
 
Soundeja säätäessä kuuntele korvalla siitä kohtaa, josta ääni oikeasti tulee (pää siihen kitaravahvarin elementin eteen) ja säädä soundit siitä kuntoon. Sitten mikki paikalleen ja haet kuuntelun avulla parhaan mahdollisen paikan, jonka jälkeen säädät vielä soundia optimaalisemmaksi vahvarin eq:sta. Sama pätee myös rumpuihin: niiden eq:ta vastaa vaan viritysavain. Ne pitää olla ehdottomasti hyvässä vireessä ja uusilla kalvoilla. Hyvällä rumpu- ja bassosoundilla saa todella paskatkin kitarasoundit kuulostamaan yllättävän hyviltä. Panosta siis niihin.
 
Jos musassa on mukana laulu, niin lättää se mukaan heti alussa, vaikka sitten pikaottona. Laulu vaatii tilaa ja ensimmäisenä sitä sille antaa kitarat ja synat. Sitten lähdetään raapimaan rumpuja ja bassoa kasaan. Jos laulu ei ole alusta asti mukana, tulee huomaamatta miksattua homma umpeen ja laulu ei enää sovi joukkoon --> koko prosessi lähtee alusta ja aikaa tuhrautuun turhaan.
 
Sitten kun sulla on koko paketti äänitettynä, siistittynä ja järjesteltynä nätisti siihen raiturisoftan näkymään, niin voit lähteä hakemaan soundeja. Jätä ne kaiut ja ihmevetkutukset pois, ne vain häiritsevät perusbalanssin tekemistä. Koita eq:lla (haet tilaa soittimen olennaisimmalle informaatiolle) ja kompressorilla (liimaat paketin kasaan ja saat sen soimaan yhtenäisenä) ujuttaa koko orkesteri limittäin "omille" taajuuskaistoilleen. Tärkeää on muistaa, että eq:lla haetaan tilaa muille, eikä tuoda jotain juttua esille muiden joukusta --> mieluummin leikkaus, kuin boosti. Poikkeuksiakin tosin on ja pieni boosti tarkkaan harkitussa paikassa ei ole pahaksi. Kompurallakaan ei ole välttämättä väliksi nostaa äänenvoimakkuutta, vaan sitä käytetään soundin ja yhtenäisyyden hakemiseen.
 
EDIT 2: Ja muista vielä käyttää panorointia tehokkaasti: keskelle pitää jäädä tilaa sitä laulua varten. Jos kuitenkin koko biisi tulee leveältä, ei ole enää mahdollista saada esim. kertsiä kuulostamaan huomattavasti isommalta. Pitäisikö kenties jotain karsia pois ja soittaa yksinkertaisemmin yksinkertaisemmilla soundeilla? Mieti siis tuplaukset ja stereokuvan leveys tarkkaan.
 
Mielessä on syytä pitää myös tämä volumetaistelu: jos joku ei kuulu, älä boostaa, vaan laske muita ja hae tilaa jo aiemmin mainituilla työkaluilla. Kaikki kannattaa äänittää silleen, että kuuluu, mutta varo clippaamista digivehkeillä. Miksauksen äänenvoimakkuuden ei ole tarkoitus olla vedetty tappiin asti, masterointi on sitä varten.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)