Muusikoiden.net
24.04.2024
 

Livetoiminta »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Valosanaston peruskurssi
1 2 3
simiha
21.08.2006 14:39:55 (muokattu 17.02.2009 17:35:42)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Henkilökohtainen taisto "valo-oppia pattipäämuusikoille" on edennyt siihen pisteeseen, että yritän tällaistakin..
 
AJATUS:
- Kerätään _tärkeimmät_ valoalan termit tähän, jotta muusikotkin osaa lukea valogurujen juttuja riittävällä ymmärryksellä.
- Ei mitään tyhjentäviä selityksiä, vaan sen verran että ymmärtää mistä on kyse
- Viisastelut ja väittelyt sikseen - tarkennuksia saa tietysti esittää
 
YRITYS:
- Jos tiedät selityksen johonkin termiin, kirjoita se alle niin lisään listaan. Mielellään suomeksi!
- Jos kaipaat selitystä johonkin termiin, kirjoita alle niin lisään listaan odottamaan selitystä.
- Koitan muistaa-jaksaa-viitsiä tehdä lisäyksiä kohtuullisella aikataululla. Jos on hiljaista niin pikaviestillä saa herättää..
 
Kohtuullisen kattava sanasto englanniksi:
http://www.people.virginia.edu/~rlk … classes/usem171/Glossary/Terms.html
 
Heitetään nyt jotain pohjalle, vaikka selitykset onkin englanninkielisiä tai huonoja. (Osa poimittu ym. sivulta). En saanut tuon paremmin muotoiltua, jos joku osaa niin näyttäköön!
 
EDIT: Listaa on siis päivitelty, kiitos Marzin ja Kiven! :EDIT
 
Tuliskohan tästä jotain?
 
-----------------------------------------------------------------------------------------
BEAMSHAPE
Valopöydissä kiilaa käsittelevä osasto. Gobot, shutter, prisma ym. ja niitä ohjaavat asiat löytyy täältä.
 
CAN CAN (= TILT SWING)
Liike-efekti liikkuville. Can can = ylös-alas liike, tilt swing sama asia.
 
CHASE
Sarja perättäisiksi ohjelmoituja valoasetelmia, ikäänkuin valo-sekvensseri. Chasessa on aina enemmän kuin yksi asetelma, ja niitä käydään perättäin läpi. Yksi asetelma on nimeltään askel (step), kokonaisuus on nimeltään sekvenssi (Sequence).
 
CIRCLE
Liike-efekti liikkuville. Circle on ympyrä.
 
CMY
cyan, magenta, yellow. Värijärjestelmä.
 
COLOR
Liikkuvien värit. Joko värikiekolla tai sekoituksella.
 
COLORCHANGER
Värinvaihtaja. Voi olla oma heittimensä tai esim. rullavärinvaihtaja, jossa on rullalla erivärisiä filsuja kts. filter
 
COLORMIX
CMY tai RGB. Näitä värejä sekoittamalla saadaan aikaan kaikki värit. Liikkuvissa yleensä CMY. RGB löytyy esim. LED-parreista.
 
CONVENTIONAL, KONVENTIONAALINEN
Yleisnimitys esim, par-kannut, PC:t, floodit, profiilit, fresut, blinderit ym.

CUE
Cue is often used to describe a moment or picture (also called a look or state) created by lighting on stage.
 
DIP SWITCH, DIPPIKYTKIN
laitteissa olevia pieniä kytkimiä, joilla voidaan valita laitteen toimintoja tai esim dmx-osoite
 
DMX
Valolaitteiden yhteinen digitaalinen kieli
 
DMX-KANAVA
0-255 = 0-100%
yksi dmx-kanava operoi näiden arvojen välillä, eli nolla on nolla ja 255 on sata prosenttia. Eli ei tässä portaattomasti toimita.
 
DMX-OSOITE
Asetetaan joko digitaalisella näppäimistöllä käsiteltävästä laitteesta tai dip-kytkimillä. Jokainen laite, jota halutaan ohjata pitää asettaa omaan osoitteeseensa dmx-universumissa. Laite tarvitsee toimintojen määrästä riippuen 1-x määrän mittaisen numeromäärän universumista. Yksi laitteen toiminto on yleensä yksi kanava (poislukien laitteet, joiden yksi kanava sisältää useamman esiasetetun toiminnon, manuaalista selviää). Mitä monimutkaisempi laite, sitä enemmän kanavia.

Jos kyseessä on esim. 6-kanavainen himmennin, se tarvitsee 6 kanavaa 512:sta. Nämä kuusi kanavaa voivat sijaita missä tahansa numerossa, kunhan ovat peräkkäin. Eli jos aloitetaan numerosta 1, laite vie universesta kanavat 1,2,3,4,5 ja 6. Seuraavalle laitteelle voidaan lähteä kanavasta 7. Mitään sääntöä siitä, mistä kanavasta setti alkaa ei ole, vaan kyse on käyttäjän mieltymyksistä.

Liikkuvissa heittimissä saattaa olla kanavia sitten huomattavasti enemmän(esim pn, tilt, pan fine, tilt fine, colour, gobo, goborot, prisma, dimmer, ym. ym.) ja ne kaikki tarvitsevat universumista oman kanavansa(manuaalista selviää, jos jotkin toiminnot ovat kimpassa) Jälleen peräkkäiset vapaat kanavat universestä. Manuaalista selviää, montako kanavaa laite tarvitsee toimiakseen.

DMX UNIVERSE (=Avaruus)
yksi universe sisältää 512 dmx-kanavaa. Tiskistä riippuen 1-x määrä. Eri universejen lähtöjä voi ajaa tiskeillä päällekkäin. Tästä on hyötyä, jos esimerkiksi laittaa oman valosettinsä talon laitteiden lisäksi. Voi pitää omat kamansa omassa universessaan ja talon laitteet toisessa. Päällekkäiset kanavat samassa dmx-universumissa eivät toimi. Ts. kaikille laitteille pitää olla omat vapaat kanavansa
 
FILTER, GEL, "FILSU"
värikalvo, eri kokoja eri juttuihin, er par-kannuille on omansa, samoin moleille, stroboille ym.
 
FLASH
nappi, jolla saa esim ohjelmoidun cuen päälle.
 
FLOOD
Maalausvalo, esim halogeeni. Yleensä suuritehoisempi valo, jota käytetään pinnan valaisemiseen erotuksena spoteista joilla nostetaan yksityiskohtia esille.
 
FOCUS
kiilan terävyys
 
FRAME, "FREIMI"
Se kehys mihin filsu tulee.

FRESU
Fresnel-linssi.

GOBO
Rajain.
Also called a pattern, template, or cookie, a gobo is commonly an etched steel cut-out placed at the gate of an ERS which produces a pattern of light and shadow in the beam of light

HAZER
usvakone

HIMMENNIN
Laite, jolla voidaan himmentää siihen kytkettyjä valoja. Himmennintä ohjataan valopöydällä. Joissain himmentimissä on myös mahdollisuus tehdä yksinkertaisia "säätöjä" suoraan himmentimestä.
 
IRIS
Kiilan halkaisijan säätö, eri asia kuin kiilanleveys (engl. IRIS)

KUTOSPUOMI, SIKSERI
Kuusi par-kannua puomissa, yleensä Sokapex tms. multiliittimin varustettu.
 
LÄPPÄRAJAIN
Monesti fresnell-tyyppisten (myös PAR-kannujen) lamppujen edessä nähdyt siivekkeet, joilla rajataan kiilan muotoa (engl. BARNDOORS)
 
MOLE
Yleisöön suunnattu useamman valon räkki. Sokaisuvalo.
 
MOVING HEAD
"Movari" Liikkuva heitin, jossa koko "pää"osa likkuu. Pää sisältää yleensä linssi/väri/gobokiekko/zoom ym. -osastoa. Alatyyppeinä esim. mainitut spotlight ja washlight.

 
NELOSPUOMI, NELKKU
Neljä par-kannua puomissa
 
OFFSET
esim. liike-efektin yhteydessä eri laitteiden liikkeiden ero toisiinsa nähden. Usein esim. circle tehdään siten, että kaikki laitteet eivät tee täsmälleen samaa liikettä, vaan lavalla on koko ajan osa kiiloista. Offset käsittelee tämän eron arvoa.
 
PAN, X
Vaakasuuntainen liike

PAR
Parabolic Aluminized Reflector. Polttimo + heijastin, joka on bändivalaistuksen perusjalka. PAR-lamppu kiinnitetään PAR-kannuun.
 
PAR-KANNU
Spottivalo, se peruskurkkupurkki. Eri kokoja ja sisältöä löytyy. Koot 36(pinspot), 56(esim 300w halogen), 64(esim 1000w CP60, CP61, CP62 halogeeniumpioilla) yleisimpiä. Saatavana esim halogeeniumpiollisia tai LEDeillä varustettuja versioita. Lisäksi saatavana lyhyttä ja pitkää versiota.
 
PATCH
Patch on valopöytään tehty osoitteiden ohjelmointi. Useampia kanavia käyttävien laitteiden esim. liikkuvat on olemassa kirjastoja, joissa on valmiiksi määritelty näiden osoitteet ja kun ne lisää patchiin se varaa sille tietyn määrän osoitteita. Eli yksinkertaistettuna Patch on valopöydälle tehty ohjeistus missä osoitteessa on mitäkin lamppua/toimintoa.
 
PESU
Väriyhdistelmällä tai värillä valaiseminen.
 
POSITION
Liikkuvien suuntauksen ohjaus

RAMPPIVALO
Etulaidassa alhaalla olevat valot.
 
RAYLIGHT
 
RGB
red, green, blue. Värijärjestelmä.
 
SCANNERI, MOVING MIRROR
Heitin, jossa liike toteutetaan liikkuvan peilin avulla.
 
SEURANTAHEITIN, SEURIS, FOLLOW SPOT
Säädettäväkiilainen/värinen heitin, jota yleensä ohjaa ihminen. Myös koneilla voi ohjata, onpa jossain nähty paikannustekniikkaa hyödyntäviä seuriksiakin. Näillä nimensä mukaan seurataan esiintyjää.
 
SHUTTER
Liikkuvan, värinvaihtajan tms. suljin. Tällä tehdään em. strobo. auki-kiinni nopeutta säätämällä.
 
SPOTLIGHT
liikkuva heitin, "gobokone", mahdollistaa tarkan kiilan ja erilaisten kuvioiden, gobojen käytön.
 
STROBE, STROBO
Heitin, joka tuottaa nopeita välähdyksiä. Näitä on kaikenlaisia alkaen muutaman watin led-stroboista ja E27/E14-kantaisista aina tuhansien wattien vehkeisiin.
 
SUB (=SUBMASTER, MEMORY, PLAYBACK)
Eri nimiä samalle asialle. Esim Avolitessa memory, Frogissa submaster, Chamsysissä playback. Näihin saadaan ohjelmoitua valotilanteita(cue) esim. par-tilanne ja liikkuvien positio, väri ja beamshape yhden napin taakse. Valomiehen kädet loppuu kesken ilman näitä. Chamsys kutsuu useampaa peräkkäistä cueta cue stackiksi. Toisilla se on cue list. Kaikki nimeää juttunsa vähän eri tavalla, siksi asiassa tulee sekaannuksia(esim frogissa on submasterien lisäksi playback x joka on oma juttunsa, lähinnä hogien kaltainen stop-go cuelist.)
 
TILANNE
ks. cue
 
TILT, Y
pystysuuntainen liike.
 
TOGGLE
=jää päälle, pitää painaa pois. Flash voidaan ohjelmoida jäämään päälle, kunnes sitä painetaan uudelleen. Hyödyllinen esim. liike efektin kanssa, ei tarvitse pitää nappia koko ajan pohjassa. Efektin voi ohjelmoida alkamaan/loppumaan myös sub-liukua käyttäen. Monesti liu-ulle ohjelmoidaan kuitenkin efektin nopeus/koko ja flash toimii efektin käynnistäjänä/lopettajana.

VALOTISKI
 
Valotiskivalmistajia: FLYING PIG SYSTEMS, AVOLITES, MA, JANDS, ZERO88, CHAMSYS. Kaikki omanlaisiaan, mutta yhdistäviä tekijöitä rutkasti. Kaikki operoivat kuitenkin samoja asioita omalla tavallaan. Näistä ehkä eniten omillaan Avolites, muut operoivat pitkälti HOG tyyppisesti. (zeron frog 2 ainakin vaikuttaa enemmä Hogilta kuin jotkut edelliset tiskit) Hog on tiskityyppi, tai ennemminkin layout-tyyppi. Omanlaisensa ohjelmointi/ajologiikka. Hog haltuun ja elämä helpottuu.
 
VEITSET
Profiiliheittimissä käytetty kiilanmuokkain, jolla saadaan rajattua haluttuja kohtia ulos valon tuottamasta kiilasta (engl. KNIVES, monissa liikkuvissa engl. SHUTTER)
 
WASHLIGHT
liikkuva heitin, "pesuri". Kiila enemmän par-kannumainen.
 
-----------------------------------------------------------------------------------------
 
ps. Valojutuille ei muuten ole omaa aluetta, joten juttuja on aika hyvin levällään. Pitäisköhän olla?
 
EDIT1: Kiitos kivi! Tein lisäykset tähän.
EDIT2: Kiitos Marzi! Lista alkaa nyt olla aika kattava!
EDIT3: Heräsin talviunilta ja poimin pari sanaa vanhoista posteista listaan.
 
Pipo ja kengät eivät viihdy samassa päässä. (AVS)
kivi
21.08.2006 15:07:58 (muokattu 21.08.2006 15:09:44)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Henkilökohtainen taisto "valo-oppia pattipäämuusikoille" on edennyt siihen pisteeseen, että yritän tällaistakin..
 
AJATUS:
- Kerätään _tärkeimmät_ valoalan termit tähän, jotta muusikotkin osaa lukea valogurujen juttuja riittävällä ymmärryksellä.
- Ei mitään tyhjentäviä selityksiä, vaan sen verran että ymmärtää mistä on kyse
- Viisastelut ja väittelyt sikseen - tarkennuksia saa tietysti esittää

 
----------------------------------------------------
 
CHASE
Sarja perättäisiksi ohjelmoituja valoasetelmia, ikäänkuin valo-sekvensseri. Chasessa on aina enemmän kuin yksi asetelma, ja niitä käydään perättäin läpi. Yksi asetelma on nimeltään askel (step), kokonaisuus on nimeltään sekvenssi (Sequence).
 
CUE
Cue is often used to describe a moment or picture (also called a look or state) created by lighting on stage.
 
FLOOD
 
Maalausvalo, esim halogeeni. Yleensä suuritehoisempi valo, jota käytetään pinnan valaisemiseen erotuksena spoteista joilla nostetaan yksityiskohtia esille.
 
FRESU
 
Fresnel-linssi.
 
GOBO
 
Rajain.
 
HAZER
usvakone
 
HIMMENNIN
Laite, jolla voidaan himmentää siihen kytkettyjä valoja. Himmennintä ohjataan valopöydällä. Joissain himmentimissä on myös mahdollisuus tehdä yksinkertaisia "säätöjä" suoraan himmentimestä.
 
MOLE
 
Yleisöön suunnattu useamman valon räkki. Sokaisuvalo.
 
PAR
Parabolic Aluminized Reflector. Polttimo + heijastin, joka on bändivalaistuksen perusjalka. PAR-lamppu kiinnitetään PAR-kannuun.
 
PESU
 
Väriyhdistelmällä tai värillä valaiseminen.
 
RAMPPIVALO
 
Etulaidassa alhaalla olevat valot.
 
RAYLIGHT
 
SUB
ks. cue
 
TILANNE
ks. cue
 
VALOTISKI
 
----------------------------------------------------
 
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)
Marzi
21.08.2006 18:31:22 (muokattu 16.01.2008 20:14:34)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

DMX
Valolaitteiden yhteinen digitaalinen kieli.
 
DMX-KANAVA
0-255 = 0-100%
yksi dmx-kanava operoi näiden arvojen välillä, eli nolla on nolla ja 255 on sata prosenttia. Eli ei tässä portaattomasti toimita.
 
DMX UNIVERSE, UNIVERSUMI
yksi universe sisältää 512 dmx-kanavaa. Tiskistä riippuen 1-x määrä. Eri universejen lähtöjä voi ajaa tiskeillä päällekkäin. Tästä on hyötyä, jos esimerkiksi laittaa oman valosettinsä talon laitteiden lisäksi. Voi pitää omat kamansa omassa universessaan ja talon laitteet toisessa. Päällekkäiset kanavat samassa dmx-universumissa eivät toimi. Ts. kaikille laitteille pitää olla omat vapaat kanavansa
 
DIP SWITCH, DIPPIKYTKIN
laitteissa olevia pieniä kytkimiä, joilla voidaan valita laitteen toimintoja tai esim dmx-osoite. Dmx-osoitetta dipeillä valitessa käytetään binäärimeiningillä toimivia dibbiswitchejä, eli luku kasvaa aina tuplat edelliseen verrattuna. Näistä sekaamalla saadaan kaikki tarvittavat luvut osoitteiden . Esim osoite 7 on dipit 3, 2 ja 1 ON-asennossa.
dip 1 on arvoltaan 1
dip 2 on 2
dip 3 on 4
dip 4 on 8
dip 5 on 16
dip 6 on 32
dip 7 on 64
dip 8 on 128
dip 9 on 256
 
Vinkki! Esim Chamsys iloittaa patch-osiossa osoitteen nollina ja ykkösinä, ovat DMX-sarakkeessa dmx-osoitteen perässä. Tästä saa kätevästi dippijärjestyksen kun käätää luvun nurinpäin. Esim osoite 1= 000000001, eli 1. dippi ON muut OFF. , sit vaikka osoite 101=001100101 eli 1. 3. 5. ja 6. dippi ON, muut OFF. Kätevää kun on paljon laitteita, mitkä pitää dipata.(itsellä viimeksi 40 led-parkannua)
 
DMX-OSOITE
Asetetaan joko digitaalisella näppäimistöllä käsiteltävästä laitteesta tai dip-kytkimillä. Jokainen laite, jota halutaan ohjata pitää asettaa omaan osoitteeseensa dmx-universumissa. Laite tarvitsee toimintojen määrästä riippuen 1-x määrän mittaisen numeromäärän universumista. Yksi laitteen toiminto on yleensä yksi kanava (poislukien laitteet, joiden yksi kanava sisältää useamman esiasetetun toiminnon, manuaalista selviää). Mitä monimutkaisempi laite, sitä enemmän kanavia.
 
Jos kyseessä on esim. 6-kanavainen himmennin, se tarvitsee 6 kanavaa 512:sta. Nämä kuusi kanavaa voivat sijaita missä tahansa numerossa, kunhan ovat peräkkäin. Eli jos aloitetaan numerosta 1, laite vie universesta kanavat 1,2,3,4,5 ja 6. Seuraavalle laitteelle voidaan lähteä kanavasta 7. Mitään sääntöä siitä, mistä kanavasta setti alkaa ei ole, vaan kyse on käyttäjän mieltymyksistä.
 
Liikkuvissa heittimissä saattaa olla kanavia sitten huomattavasti enemmän(esim pn, tilt, pan fine, tilt fine, colour, gobo, goborot, prisma, dimmer, ym. ym.) ja ne kaikki tarvitsevat universumista oman kanavansa(manuaalista selviää, jos jotkin toiminnot ovat kimpassa) Jälleen peräkkäiset vapaat kanavat universestä. Manuaalista selviää, montako kanavaa laite tarvitsee toimiakseen.
 
PAR, PARRI, PAR-KANNU
Spottivalo, se peruskurkkupurkki. Eri kokoja ja sisältöä löytyy. Koot 36(pinspot), 56(esim 300w halogen), 64(esim 1000w CP60, CP61, CP62 halogeeniumpioilla) yleisimpiä. Saatavana esim halogeeniumpiollisia tai LEDeillä varustettuja versioita. Lisäksi saatavana lyhyttä ja pitkää versiota.
 
KUTOSPUOMI, SIKSERI
Kuusi par-kannua puomissa, yleensä Sokapex tms. multiliittimin varustettu.
 
NELOSPUOMI, NELKKU
Neljä par-kannua puomissa
 
SPOTLIGHT
Spottivalo, kohdevalo, voi olla mikä tahansa rajattua(joko kiinteä rajaus tai säädettävä) valoa tuottava valaisin. Valo voi olla kovaa tai pehmeää. Liikkuvista puhuttaessa yleensä "gobokone", heitin joka mahdollistaa tarkan kiilan ja erilaisten kuvioiden, gobojen käytön.
 
WASHLIGHT
Pesuvalo, mikä tahansa hajautetua "pesevää" valoa tuottava vehje. Käytetään usein isojen pintojen valaisuun ja värjäämiseen. Esim. led-pesuheittimet, Citycolor-tyyppiset vehkeet ym. Liikkuvista puhuttaessa kiila usein enemmän pehmeä ja par-kannumainen kuin spotlightissa. Spotlightin valo on yleensä tarkkarajaista, kuten esim profiiliheittimissä. Washlight voi olla periaatteessa mikä tahansa vehje jota käytetään väripesuun ja tarkkaa kiilaa ei haeta.
 
COLORCHANGER
Värinvaihtaja. Voi olla oma heittimensä(esim martin robocolor) tai esim. rullavärinvaihtaja, jossa on rullalla erivärisiä filsuja ja operoi par-kannun nokassa. kts. filter
 
FILTER, GEL, "FILSU", "KALVO"
värikalvo, eri kokoja eri juttuihin, eri par-kannuille on omansa, samoin moleille, stroboille ym. Esim. Lee ja Roscoe valmistavt.
 
FRAME, "FREIMI"
Se kehys mihin filsu tulee. Sijaitsee par-kannun tms. nokassa.
 
SHUTTER
Liikkuvan, värinvaihtajan tms. suljin. Tällä tehdään esim strobo auki-kiinni nopeutta säätämällä.
 
PAN, X
Vaakasuuntainen, horisontaalinen liikkeen suunta. Liikkuvia ohjelmoitaessa näille on usein omat rullansa.
 
TILT, Y
Pystysuuntainen, vertikaalinen liikkeen suunta. Liikkuvia ohjelmoitaessa näille on usein omat rullansa.
 
POSITION
Positio, suuntaus, sijainti. Valotiskeissä liikkuvien suuntaukseen keskittyvä osasto. Joskus myös liike-efektien säätö tapahtuu tästä osastosta. Ohjelmoidaan yleensä pan ja tilt-rullilla(Avolites, Frog, Chamsys, Hog ym.) tai molemmat toiminnot sisältävällä pallolla(GrandMA-meininki). Mahdollisesti myös esim hiirellä(Chamsys). Tulevaisuudessa varmaan cyberhanskoilla. :D
 
BEAMSHAPE
Yleisesti kiilanmuoto, esim par-maailmasta löytyy monenlaisia kiiloja(CP60-62 ym.). Valopöydissä kiilan muotoa ja kokoa käsittelevä osasto. Gobot, shutter, prisma ym. ja niitä ohjaavat asiat löytyy täältä.
 
COLOR
Väri. Valotiskeissä yleensä minkä tahansa väriä vaihtavien heitinten värit säädetään tältä osastolta. Led-meiningit, värinvaihtajat, liikkuvien värit. Joko värikiekolla tai sekoituksella toimivat vehkeet(rgb-mix, cmy-mix) tai esim rullavärinvaihtajat.
 
CMY
Cyan, magenta, yellow. Cyaani, magenta ja keltainen. Kertoo yleensä laitteen värimix-systeemistä, eli mitä värejä laite käyttää tuottaakseen väriskaalansa. Näillä saa keskinäistyä suhdetta säätämällä melkein mitä värejä tahansa. kts. rgb.
 
RGB
red, green, blue. Punainen, Vihreä ja sininen. Kertoo yleensä laitteen värimix-systeemistä, eli mitä värejä laite käyttää tuottaakseen väriskaalansa. Näillä saa keskinäistyä suhdetta säätämällä melkein mitä värejä tahansa. kts.cmy
 
COLORMIX
CMY tai RGB. Näitä värejä sekoittamalla saadaan aikaan kaikki värimiksausta käyttävän laitteen tuottamat värit. Liikkuvissa yleensä CMY. RGB löytyy esim. LED-parreista. Lisäksi laitteissa on usein erillinen värikiekko.
 
FOCUS
Kiilan tarkkuus. Säätö tapahtuu heittimessä olevien linssien paikkaa muuttamalla. Liikkuvien tapauksessa kiilan terävyys säätyy koneessa olevien ohjattavien linssien avulla.
 
CIRCLE, CAN CAN, TILT SWING ym.
Liike-efektejä liikkuville. Circle on ympyrä, can can ylös-alas liike, tilt swing sama asia.
 
OFFSET
esim. liike-efektin yhteydessä eri laitteiden liikkeiden ero toisiinsa nähden. Usein esim. circle tehdään siten, että kaikki laitteet eivät tee täsmälleen samaa liikettä, vaan lavalla on koko ajan osa kiiloista. Offset käsittelee tämän eron arvoa.
 
SUB, SUBMASTER, MEMORY, PLAYBACK
Eri nimiä samalle asialle. Esim Avolitessa memory, Frogissa submaster, Chamsysissä playback. Näihin saadaan ohjelmoitua valotilanteita(cue) esim. par-tilanne ja liikkuvien positio, väri ja beamshape yhden napin taakse. Valomiehen kädet loppuu kesken ilman näitä. Chamsys kutsuu useampaa peräkkäistä cueta cue stackiksi. Toisilla se on cue list. Kaikki nimeää juttunsa vähän eri tavalla, siksi asiassa tulee sekaannuksia(esim frogissa on submasterien lisäksi playback x joka on oma juttunsa, lähinnä hogien kaltainen stop-go cuelist.)
 
FLASH
nappi, jolla saa himmenninkanavan, ohjelmoidun playbackin tms. tai esim ohjelmoidun cuen päälle. Monissa tiskeissä flashin toiminnan voi määrittää itse, mutta yleisimmin kyseessä on liu-un toimintaa mukaileva nappi. Eli liuku, fader täysillä=flash pohjassa. Eli nappi helpottaa kanavien päälle/pois laittamista.
 
TOGGLE
=jää päälle, pitää painaa pois. Flash voidaan ohjelmoida jäämään päälle, kuten moni muukin nappi, kunnes sitä painetaan uudelleen. Esimerkiksi liike-efektin voi ohjelmoida alkamaan/loppumaan myös sub-liukua käyttäen. Joskus sub/playback tms. -liu-ulle ohjelmoidaan efektin nopeus/koko ja flash toimii efektin käynnistäjänä/lopettajana. Toggle-toiminto on silloin hyödyllinen, ei tarvitse pitää nappia koko ajan pohjassa.
 
FLYING PIG SYSTEMS, AVOLITES, MA, JANDS, ZERO88, CHAMSYS
Valotiskivalmistajia. Kaikki omanlaisiaan, mutta yhdistäviä tekijöitä rutkasti. Kaikki operoivat kuitenkin samoja asioita omalla tavallaan. Näistä ehkä eniten omillaan Avolites, muut operoivat pitkälti HOG tyyppisesti. (zeron frog 2 ainakin vaikuttaa enemmä Hogilta kuin jotkut edelliset tiskit) Hog on tiskityyppi, tai ennemminkin layout-tyyppi. Omanlaisensa ohjelmointi/ajologiikka. Hog haltuun ja elämä helpottuu.
 
Pidän ääntä, näyn kauas, olen.
simiha
25.08.2006 12:02:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Katos, tää on menny FAQ:ksi. Jos vielä on termejä jotka kaipaa selvennystä niin eikun alle, koitetaan saada jostain vastaus houkuteltua!
 
Pipo ja kengät eivät viihdy samassa päässä. (AVS)
einarin mopo
27.08.2006 14:42:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Voi hyvää PÄIVÄÄ. Ette kai te nyt ole tosissanne. Tää teidän touhu menee jo tahattoman komiikan puolelle.
Ps. Puolet jo nyt väärin
 
einarin mopo
27.08.2006 15:02:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Voi hyvää PÄIVÄÄ. Ette kai te nyt ole tosissanne. Tää teidän touhu menee jo tahattoman komiikan puolelle.
Ps. Puolet jo nyt väärin

oma lisäys: sitten me voidaan tehdä sellainen sanakirja jookos, jota jaetaan kaikille jotka lähtee keikalle. esim. siksterin gobokone con connaa, tsekkaa tiskin beamshapesta että cirle on dipattu oikein.
 
simiha
27.08.2006 22:46:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

einari, iso kiitos "annistasi" tähän sanastoon!
 
Pipo ja kengät eivät viihdy samassa päässä. (AVS)
kivi
28.08.2006 15:34:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Voi hyvää PÄIVÄÄ. Ette kai te nyt ole tosissanne. Tää teidän touhu menee jo tahattoman komiikan puolelle.
Ps. Puolet jo nyt väärin

 
Ole hyvä, einarimopo, ja vastaa oikein kun kerran paremmin ymmärrät, valaise meitä tietämykselläsi ja viisaudellasi.
 
Pelkkä vittuilu ei auta ketään, ja jos siitä jää kiinni, lentää ulos, jos vittuilee useammin, lentää pysyvästi. Lisäksi tuollainen ylemmyydentuntoinen asenne ei ainakaan anna sellaista kuvaa että oikeasti tietäisit yhtään mitään.
 
Todista, ettet oo turha kaveri, korjaa virheet. Ole hyvä.
 
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)
sormunen
28.08.2006 15:54:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ole hyvä, einarimopo, ja vastaa oikein kun kerran paremmin ymmärrät, valaise meitä tietämykselläsi ja viisaudellasi.
 
Pelkkä vittuilu ei auta ketään, ja jos siitä jää kiinni, lentää ulos, jos vittuilee useammin, lentää pysyvästi. Lisäksi tuollainen ylemmyydentuntoinen asenne ei ainakaan anna sellaista kuvaa että oikeasti tietäisit yhtään mitään.
 
Todista, ettet oo turha kaveri, korjaa virheet. Ole hyvä.

 
No mä sanon kanssa, että tää sanakirja on tällä pohjalla pelkkää huuhaata, missä on joku satunnainen jyvänen mutuilun joukossa hämäämässä. Eikä siitä sen parempaa voi tullakaan. Eikä se termien sujuva nakkelu auta mitään: mäkin olin hiljan tekemisissä yhden mestarin kanssa, jolla dmxuniversumit sinkoili ilmassa niin ettei sekaan tahtonut mahtua. Sitten kun aloin sytytellä lamppuja ja menin ihmetteleen kattoon, niin huomasin, että siellä oli fresujen ja profiilien linssit mikä mitenkin päin, joistain puuttui kokonaan ja olipa iiriskin tukkimassa yhtä goboreikää. Ihme ettei koko heitin ollut räjähtänyt.
 
Täällä on jo kerran aiemminkin ollut vastaava viritys, mihin itsekin pikapikaa osallistuin. Sekin lähti liikkeelle siitä, että valot pitäisi tehdä, mutta kysyjä ei halunnut tietää, miten niitä tehdään.
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=12&t=89885#p2587479
 
kivi
28.08.2006 22:46:25 (muokattu 28.08.2006 22:47:06)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No mä sanon kanssa, että tää sanakirja on tällä pohjalla pelkkää huuhaata, missä on joku satunnainen jyvänen mutuilun joukossa hämäämässä. Eikä siitä sen parempaa voi tullakaan. Eikä se termien sujuva nakkelu auta mitään: mäkin olin hiljan tekemisissä yhden mestarin kanssa, jolla dmxuniversumit sinkoili ilmassa niin ettei sekaan tahtonut mahtua. Sitten kun aloin sytytellä lamppuja ja menin ihmetteleen kattoon, niin huomasin, että siellä oli fresujen ja profiilien linssit mikä mitenkin päin, joistain puuttui kokonaan ja olipa iiriskin tukkimassa yhtä goboreikää. Ihme ettei koko heitin ollut räjähtänyt.
 
Täällä on jo kerran aiemminkin ollut vastaava viritys, mihin itsekin pikapikaa osallistuin. Sekin lähti liikkeelle siitä, että valot pitäisi tehdä, mutta kysyjä ei halunnut tietää, miten niitä tehdään.
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=12&t=89885#p2587479

 
Ok, mä myönnän että tällainen sanasto ei toimi. Mutta voitasko me ajatella sillai kiltisti, että jollekin voi olla oikeasti hyötyä edes kutakuinkin kelvollisten sanojen osaamisesta - valojamppaahan ei oo kenestäkään tarkoitus pelkällä sanavalintakurssilla tulla, kun ei siihen useimmiten riitä Outokummun roudariopistokaan.
 
Se nyt vaan on niin, että ilman edes jonkinlaista sanastonhallintaa ei voi keskustella valohenkilön kanssa siitä mitä showhun tarvitaan, ja kaikki ei oo niinkuin minä, että ollaan välittömästi kavereita ja saadaan ventovieraat tyypit kertomaan kaikki duunistaan.
 
Ja jos vähän valotettaisiin niitä mahdollisuuksia mitä lamppupuolella on. Eihän siitä haittaakaan ole. Ja toisaalta - ei tällasessa ketjussa pysty mitään suuria ammattisalaisuuksiakaan paljastamaan, jos nyt sellaisia edes on. Mun mielestä ei oo, koska ne jotka ei tietoa tarvis, ne ei sitä myöskään tajua, eli ihan rauhassa saa selittää hautaan asti.
 
Mut siinä ei oo mitään pahaa ettei osaa tai tajua. Jokainen kuulee asiat joskus ensimmäistä kertaa, ja ennen sitä niitä ei tiedäkään. Se on ihan luonnollista. Sit vasta jos pitäis kutsua itseään ammattilaiseksi, sit pitää osata jotain - muttei silloinkaan välttämättä yhtään enempää kuin että saa sen tonttinsa hoidettua.
 
Ja einarimopolle: ota iisisti, muista että oot tavallisten tyhmien ihmisten parissa, ja lopeta se Peräkylän Elvis -imitaatio, niin kaikki on ok.
 
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)
Marzi
29.08.2006 00:25:38 (muokattu 29.08.2006 01:00:10)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No mä sanon kanssa, että tää sanakirja on tällä pohjalla pelkkää huuhaata
 
Sormunen nyt on aina jo periaatteesta vastaan kaikkea tälläistä, muttei viitsi laittaa tikkua ristiin tehdäkseen tänne jotain omasta mielestään oikeasti hyödyllistä.
 
Siihen asti, siinäs moitit ja anna muiden vastata kysymyksiin. Sanastoa pyydettiin, sanastoa saa.
 
Voi hyvää PÄIVÄÄ. Ette kai te nyt ole tosissanne. Tää teidän touhu menee jo tahattoman komiikan puolelle.
Ps. Puolet jo nyt väärin

 
Pus pus! Ihanaa kun jaksat kommentoida.
 
Se nyt vaan on niin, että ilman edes jonkinlaista sanastonhallintaa ei voi keskustella valohenkilön kanssa siitä mitä showhun tarvitaan
 
Nimenomaan. Ja on kiva ymmärtää jotakin jos se talon seppä tarjoilee asioita.
 
"Laitanko sulle circlen tähän faderille vai vedätkö sen paletista? Entäs sen rate, tarvitko sen faderille? Kuis noi konventionaaliset?" Olis varmaan kiva ymmärtää noista jotain jos niitä kysytään.
 
Ja ikävä kyllä, uuden sukupolven valomiestenkin _ON VAAN ALETTAVA JOSTAIN_. Ne kun tulevat ja valtaavat koko alan, viimeistään silloin kun Sormusenkin ikä mitataan radiohiilimittauksella.
 
Pelkkä muiden dumaaminen ei kertakaikkiaan auta ketään ja sillä sipuli. Mun perimmäinen ajatus tänne kirjoittelussa on se, et yritän jakaa tietoa, oli se sitten mutua, kokemuksia, nettilinkkejä tai faktaa. Jos saa pikku avun asiassa A se voi lopulta johtaa asian X selviämiseen. Monesti kysyjät eivät edes tiedä miten asiaa pitäisi kysyä, mutta ei se tarkoita, etteikö voisi yrittää.
 
Tommoset ABC:t pitäs oikeasti tehdä kunnolla opastyyliin, mutta ei nekään yksinään auta. Niinkuin ei tälläiset sanastotkaan. Mutta kaikki liittyy kaikkeen. Tiedonmuru jostain voi auttaa löytämään itse toisen. Kenestäkään ei myöskään tule pelkästään lukemalla valomiestä tai muutakaan tekniikkahlöä, kokemusta tarvitaan aina. Alalla joutuu myös kovaan fyysiseen työhön ja sosiaaliset taidot täytyy olla kondiksessa. Painettakin pitää sietää ja tiukan paikan tullen on pystyttävä toimimaan. Tekniikka on monesti bändin ainoa tuki ja turva tien päällä, sen apuun pitää voida luottaa.
 
Tahtoo sanoa, että pienikin oikea vastaus voi olla jollekin iso asia.
 
Pidän ääntä, näyn kauas, olen.
rintapek
30.08.2006 23:10:22
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tahtoo sanoa, että pienikin oikea vastaus voi olla jollekin iso asia.
 
Muu ei meikäläisen pikku harrastelijabändiä auta, mutta tuo asenne on se oikea.
 
Sanaston sujuva viljely on kannaltani pelkkää huuhaata.
Kysymys lähinnä kuuluu; mitä kannattaisi tehdä, kun
- resurssit on rajalliset
- namikoiden vääntäjää ei ole
- sähköä ei ole
- roudausaikatavoite on alle tunti
- ja jotain valontynkää pitäisi olla
 
Pro:t saa rauhassa naureskella. Tosin, ne oikeat pro:t ymmärtää asioiden mittasuhteet, eli tässä ei ole kyseessä Rollarit stadikalla.
 
Ihan vaan toimivia juttuja, mitä pikkubändi voi toteuttaa ilman valopöytää, -miestä ja viiden tunnin tikkailla roikkumista.
 
One kind of music only - the good kind
kivi
30.08.2006 23:42:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Muu ei meikäläisen pikku harrastelijabändiä auta, mutta tuo asenne on se oikea.
 
Sanaston sujuva viljely on kannaltani pelkkää huuhaata.
Kysymys lähinnä kuuluu; mitä kannattaisi tehdä, kun
- resurssit on rajalliset
- namikoiden vääntäjää ei ole
- sähköä ei ole
- roudausaikatavoite on alle tunti
- ja jotain valontynkää pitäisi olla
 
Pro:t saa rauhassa naureskella. Tosin, ne oikeat pro:t ymmärtää asioiden mittasuhteet, eli tässä ei ole kyseessä Rollarit stadikalla.
 
Ihan vaan toimivia juttuja, mitä pikkubändi voi toteuttaa ilman valopöytää, -miestä ja viiden tunnin tikkailla roikkumista.

 
Oot nyt väärässä ketjussa. Tää on sanastoketju, se "ilman valomiestä" -ketju on muualla.
 
Molemmissa tietysti on samat puutteet - vastaus selviäisi ehkä paremmin karsimalla jostain "oikeasta" ohjeistuksesta. Sen olen ainakin huomannut, että jos pistää soittajat tallomaan jotain valonappuloita lavalla, se näyttää yhdeksässä tapauksessa kymmenestä huonommalta kuin jos valojen vain antaisi olla.
 
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)
sormunen
01.09.2006 13:05:46 (muokattu 01.09.2006 13:08:12)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sormunen nyt on aina jo periaatteesta vastaan kaikkea tälläistä, muttei viitsi laittaa tikkua ristiin tehdäkseen tänne jotain omasta mielestään oikeasti hyödyllistä.
 
Milloin mä oon kieltäytynyt vastaamasta, kun on kysytty. Sen sijaan mä en halua osallistua disinformaation levittämiseen. Saattaa tuntua siltä, että ei sillä nyt ole niin väliä, mitä sanoo, mutta kyllä sillä on, ihan käytännössä.
 
Joku vuosi sitten tällä samalla kanavalla yks heppu kyseli parien heijastimista. Mä vastasin, että parit eivät tarvitse erikseen mitään heijastinta, koska heijastin on jo umpiossa. Tämä suuttui ihan helvetisti ja selitti, kuinka minä vain arvostelen ja hänen pareissaan pitää olla erikseen heijastin. Kävi ilmi, että hänelle oli myyty jonkun neuvosta pareina par -pönttöjä, joihin oli montteerattu GY 9,5 -kanta ja siinä sitten käytetään 650 W ns. teatterilamppua.
 
"Teatterilamppu" ei ole mikään eksakti termi, mutta en teekään sanakirjaa.
 
No OK, jutulla on myös kaupallinen puoli. Jokainen, joka on tekemisissä kevyen musan kanssa, tietää, että lavavalaisun perusjuhta on par -heitin. Se on (1) tehokas (2) kestävä (3) polttimossa on pitkä polttoikä.
 
Par -umpio on about kaksi kertaa kalliimpi kuin nämä teatteriheittimiin tökättävät lamput. Näin saadaan myös itse heittimen hinta halpenemaan. MUTTA niitten polttoikä onkin 4-5 kertaa lyhyempi ja kuumana ne eivät kestä minkäänmoista tönimistä eikä niitä sovi paiskoa kylminäkään ynnä ne eivät kestä mitään rasvaa.
 
Plus, että heittimen kiila ei oo lähelläkään par -heittimen kiilaa.
 
See?
 
Mä en suinkaan vastusta mitään sanakirjoja. Mä itse ihailen paljon modernin valosuunnittelun (erästä) isää Josef Svobodaa, jolla oli standardoimisen ajatus. Hän haaveili aikoinaan 50-60-luvulla yleismaailmallisesta standardista, jolloin kaikki teatteri-ihmiset (sisältäisi tietty nykyisin myös rock -kiertueet) puhuisivat samoilla käsitteillä ja kaikilla olisi käytössään samat arsenaalit. Tietyllä tavalla tämä onkin toteutunut rock´n rollin globalisaation myötä.
 
Sen verran Svobodasta, että hän oli arkkitehti, joka lavasti ja valaisi 50 vuoden aikana 650 näytelmää, oopperaa ja multimediaesitystä. Hän oli joka proggiksessa itse rakentamassa. Hän kehitti muutamia uusia heitintyyppejä, joista svoboda lienee Sielun Veljet muistaville tuttu. Hän kehitti ja rakensi projisointilavastusta tavalla, johon esmes joku U2 vahvasti nojaa jne jne. Eli siis käytännön mkies, joka näki vaivaa toteutustensa eteen, analysoi ja teki.
 
"Laitanko sulle circlen tähän faderille vai vedätkö sen paletista? Entäs sen rate, tarvitko sen faderille? Kuis noi konventionaaliset?"
 
Mä sanon, että tällaista snobbailua ei tarvitse kenenkään bändisoittajan ymmärtääkään. Ei myöskään roudarin ja kaikkein vähiten vierailevan valosuunnittelijan. Sen "talon sepän" tehtävä on sen sijaan ymmärtää ja toteuttaa suunnitelma, jonka hän vierailevalta valosuunnitelijalta saa.
 
Se suunnitelma on plot, johon on merkitty heitinkartta, heitinten korkeudet, avauskulmat, filsat, linjat ja tietysti heitintyypit ynnä muuta tarpeellista. Sitten on kuvalista ja myös ajolista, jos "talon seppä" ajaa.
 
Sitten ne "talon sepät" voi keskenään höpöttää ihan mitä haluaa. Pääasia, että ne toteuttaa sunnitelmat.
 
Oisko ideaa jossain pysyvässä kysymyspalstassa? Sitenhän tuo FAQ on viime aikoina musta ihan hyvin toiminutkin.
 
Marzi
02.09.2006 10:58:30 (muokattu 14.09.2006 02:29:06)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oli muuten pari svobodaa ajossa yksillä kekkereillä kesällä. Mahtavaa vintageosastoa! Ne on oikeasti hyvännäkösiä. :D
 
EDIT:
Vanhalla oli joskus joku tapahtuma, jossa oli noita. Hassuja ovat. Oliskohan ollu PSP-julkaisukekkerit tms. Pakko laittaa kuva, on ne niin ihquja.
http://www.solarisnetwork.com/itemimage_1313_o23i4u5y25017.jpg
 
Mä sanon, että tällaista snobbailua ei tarvitse kenenkään bändisoittajan ymmärtääkään. Ei myöskään roudarin ja kaikkein vähiten vierailevan valosuunnittelijan. Sen "talon sepän" tehtävä on sen sijaan ymmärtää ja toteuttaa suunnitelma, jonka hän vierailevalta valosuunnitelijalta saa.
 
Sepäs siinä onkin, että tuo on ihan peruskauraa. Samoilla sanoilla multa on tilailtu asioita kun oon ollu houstaamassa. Se ei siis oikeasti ole mitään snobbailua. Tyypit nyt vaan puhuu asioista soumi-enklanniksi. "Ympyränmuotoinen positio-juoksutus, jonka siirtymäaikoja hallitaan liukusäätimellä" kuulostaa vaan jotenkin kalsalta. Ja jos sen tilais noin, niin vastaus olisi, että HÄH? Voitko toistaa?
 
Mut joo, valo-oppia pattipäämuusikoille mainittiin aloituksessa. Kai sit pitäs liikkua ihan perusperustasolla. Tai veetustako minä tiedän. Kysymyksiin on aina helpompi vastata kuin yrittää listata tietoa.
 
Mutta niin.
 
Toki talon ukon on toteutettava se, mitä suunnittelija/orkesterin oma mies tahtoo, mutta se tarkoittaa myös sitä, että on tiedettävä mitä pyytää. Ja kun on kiire, pitää puhua samaa kieltä. Tässäkin on vaan se, et tyypit on tottunut vähän eri termeihin. Se hidastaa. Vanhan liiton jätkät tilaa tilanteita ihan eri tyyliin kun nuorempi polvi, mikä tietenkin johtuu siitä ikäerosta. Nuori polvi saattaa tietää ne vanhemman porukan asiat, mutta kun perus hampputukkaroudari kasikytluvulta menee lippalakkipäisen pc-valotiskisepän houstattavaksi, voi kulttuurien kohtaaminen olla aika hassua. Eihän ne ymmärrä toisiaan aluksi kuinkaan. Nytkin tuntuu välillä, vaikken vanhaa ookkaan, kun menee itse jonkun nuoremman sepän tontille, että nyt en mä tajua tästä kyllä yhtään mitään. Mut jotenkin on aina selvittävä ja kommunikoimalla samalla kielellä se on iisimpää.
 
Joka ikisellä alalla on oma ammattisanastonsa. Niin valoalallakin. Se saattaa sisältää slangia, lempinimiä ja vieraskielisiä nimiä. Mut niin se vaan menee.
 
Pompin pompin---
 
Monesti on nopeampaa laittaa tiskeihin tyhjät sivut ja ohjelmoida kaikki alusta kuin ruveta opettelemaan muiden ohjelmoimaa systeemiä. Tahtoo sanoa, että kaikilla on vähän oma stailinsa sijoitella esim. etuvalon ja liikkuvien intensiteetit pöytäänsä. Pätevä sikopaimen/mummopaimen/whatever ohjelmoi sulle kaiken tarvittavan hyvinkin pienessä ajassa, kun taas se toisen ajosysteemin opettelu voi viedä liikaa aikaa. Toki, jos homma ei oo talon virkaatekevällä hanskassa, niin se pitää myös tajuta. Sit voi tsekata, et mitäs täällä oikein on.
 
Mut kun on ammattitaitoa niin on. Törnävänsaaren kekkereillä osasto Kauppinen/Virtanen suolisti settinsä mulle Hogin Wingiin ja Jandsin Vistaan puolessa tunnissa. Se ei oo mikään pikkusetti, mut sain sinne just kaiken mitä halusin. Siihen auttoi se, että mä tiesin tasan tarkkaan mitkä positiot/värit/efektit ym. mä sinne tarvin ja missä järjestyksessä, ja osasin esittää asiani nin, että sain ne sinne ilman jatkuvaa mitähähsänyttarkoitat -kyselyä. Sainpahan lavalle vähän ekstraakin kun kauniisti pyysin. Oli niin hieno kesänavaus, että pelotti. Mutta oli noita hyviä juttuja muuallakin. Suomessa myös osataan nämä hommat. Ja tämä nyt oli vaan esimerkki. Ei kukaan tonne tietenkään lähde pelleilemään pelkän sanaston turvin. Mut joskus sen joutuu opetella.
 
Se suunnitelma on plot, johon on merkitty heitinkartta, heitinten korkeudet, avauskulmat, filsat, linjat ja tietysti heitintyypit ynnä muuta tarpeellista. Sitten on kuvalista ja myös ajolista, jos "talon seppä" ajaa.
 
Moniko täällä lähettelee omia valoplottejaan mestoille? Bändien matkassa kun se valomies on yleensä itse suunnittelija, kasaaja ja valojen ajaja. Ja festariolosuhteissa pelkkä filsujen vaihtaminen on usein sellainen urakka, että sitä ei tehdä ihan nuin vaan. Pikkufestarilla kiipeillään kattoon tikapuilla kun nostimet on ketjutaljoja ja isommilla lasketaan koko trussihelvetti alas moottoreilla. Jep joo. Ei tapahdu kovin usein. Paitsi, jos oot viimeisen päivän viimeinen esiintyjä. Silloin voi jopa saada pelkkää valkoista koko setin jos niin tahtoo. Aikataulukysymyshän tämä on monesti.
 
Tarkoitus tässä sanastojutussa on mun mielestä se, että kun se orkesterin autokuski uskaltautuu kotona asioita tutkittuaan ja suunniteltuaan ensi kertaa jonnekin scenemasterin ääreen, niin sillä vois olla joku käsitys siitä, miten voi talon ystävällismieliseltä henkilökunnalta tilata sinne tiskiin vaikka chasen. Niillä sanoilla/"termeillä", että se talon rautainen ammattilainen tajuaa sen niin, ettei autokuski/valomiehen tarvi häpeillen sanoa, että sori mutku mä en tiedä mikä se on, mut teetkö sellaisen ku se olis kiva..
 
Sitten ne "talon sepät" voi keskenään höpöttää ihan mitä haluaa. Pääasia, että ne toteuttaa sunnitelmat.
 
Tykkään tuosta talon seppä -termistä. Oot varmaan havainnu. :D Oon silti vahvasti sitä mieltä, että olisi järkevää puhua niiden seppien kanssa samaa kieltä.
Tuostahan tuli runo. :D
 
Oisko ideaa jossain pysyvässä kysymyspalstassa? Sitenhän tuo FAQ on viime aikoina musta ihan hyvin toiminutkin.
 
Kuulostaa järkevältä.
 
Pidän ääntä, näyn kauas, olen.
einarin mopo
02.09.2006 20:40:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Svoboda kehitettiin alunperin, jotta saatiin luotua valoverho. Siitä se vanhoissa svoboissa oleva legomainen muoto.
En tiedä onko olemassa helppotajuista suomenkielistä näyttämötekniikan eri osa-alueita käsittelevää käsikirjaa. Tällaiselle "Roudarin Raamatulle" voisi olla selkee tilaus.
Nyt, kun Suomessa tuntuu olevan kovassa nosteessa bänditoiminta ja toisaalta tekniikka halpenee ja kevenee, madaltuu kynnys ottaa AV -tekniikka osaksi luovaa ilmaisua. Tässä olisi jollekin Puuha-Petelle sauma vaikka lopputyönään kirjoittaa helppolukuinen Roudarin Raamattu.
Kirjan loppuun voisi sitten sijoittaa osion ammattisanastosta/slangista. Hallelujaa.
 
kivi
03.09.2006 02:42:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Svoboda kehitettiin alunperin, jotta saatiin luotua valoverho. Siitä se vanhoissa svoboissa oleva legomainen muoto.
En tiedä onko olemassa helppotajuista suomenkielistä näyttämötekniikan eri osa-alueita käsittelevää käsikirjaa. Tällaiselle "Roudarin Raamatulle" voisi olla selkee tilaus.
Nyt, kun Suomessa tuntuu olevan kovassa nosteessa bänditoiminta ja toisaalta tekniikka halpenee ja kevenee, madaltuu kynnys ottaa AV -tekniikka osaksi luovaa ilmaisua. Tässä olisi jollekin Puuha-Petelle sauma vaikka lopputyönään kirjoittaa helppolukuinen Roudarin Raamattu.
Kirjan loppuun voisi sitten sijoittaa osion ammattisanastosta/slangista. Hallelujaa.

 
Silkkaa asiaa, Einari. Taisit päästä paremmalle lääkitykselle?
:-)
 
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)
simiha
06.09.2006 10:00:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Niin, henk.koht. aloitin tämän ketjun siitä syystä, että eri paikoista kun valojuttuja lukee, törmää hämäriin termeihin eikä kokonaisuudesta saa tolkkua. Olisin tietty voinu ruveta kyselemään esim. mnetissä esiintyviä termejä aina niissä aiheissa, missä ne esiintyy, mutta tällanen koottu sanakirja tuntu järkevämmältä ratkasulta.
 
Sormunen ja Einari: jos kritisoi, on kiva ehdottaa myös parannusta... Sellaset "tää on p...stä" -kommentit ei vie hommaa mihinkään. Vai onko koko ajatus valosanastosta tosiaan niin tuhoon tuomittu?
 
Pipo ja kengät eivät viihdy samassa päässä. (AVS)
Marzi
07.09.2006 19:22:26
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vai onko koko ajatus valosanastosta tosiaan niin tuhoon tuomittu?
 
Tänneppä voiskin laittaa niin päin, että jos tulee joku omituinen termi vastaan jostain, niin sitä voi kysyä. Liekö sillä tavalla hyödyllisempää?
 
Pidän ääntä, näyn kauas, olen.
simiha
07.09.2006 22:01:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tänneppä voiskin laittaa niin päin, että jos tulee joku omituinen termi vastaan jostain, niin sitä voi kysyä. Liekö sillä tavalla hyödyllisempää?
 
Kyllä vaan näinkin mun mielestä. Itse asiassa jotain sen suuntasta mä tonne ekaan postiin "Yritys"-kohtaan oon kirjottanutkin.
 
Pipo ja kengät eivät viihdy samassa päässä. (AVS)
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «