Aihe: Rakennetaanpas bändille EDULLINEN valoshow ILMAN valomiestä
1 2 3 4
kivi
01.09.2006 14:15:12
Otsalamput on ihan relevantti vaihtoehto. Sitä on käytettykin. Itse tiedän ainakin kaksi bändiä.
 
-Keuhkot / Kake Puhuu
-Bob Log III
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)
sormunen
01.09.2006 14:21:42 (muokattu 01.09.2006 14:22:37)
-Keuhkot / Kake Puhuu
-Bob Log III

 
Koneveljet ja yks brittijuttu, jonka nimee en nyt tähän hätään muista. Eli onhan niitä.
rintapek
02.09.2006 01:13:35 (muokattu 02.09.2006 01:31:53)
 
 
Älkää hyvät ihmiset hermostuko....
 
Otsalamput on ihan relevantti vaihtoehto.
...No ei sentään....
Kun et sä mitään kerro, niin mistä mä tiedän, vaikka sunkin bändisi olisi sellainen, jolle se sopisi?
...Kerrotaan....
 
Mutta noin yleispätevästi: jos noista itsenikin kirjoittamista lukuisista jutuista ei mitään selviä, niin
(1) laske, miten isoja ovat keskimääräiset keikkapaikat

...Laskettu....
(2) tee tai teetä taustarätti
....Rättien virittelyyn emme ryhdy. Taustakin on yleensä sellaine, että on armeliaampaa jättää valaisematta.....
(3) soita luotettavaan ääni- ja valofirmaan, ...
...Kyllä tämä hoidetaan itse.....
 
Suosittelen noilla asenteilla ... Ei oo oikein motivoivaa lukee joitain marmatuksia siitä, kuinka
- ei oikein viitsi eikä edes kiinnostakaan opetella mitään

....Oppia ikä kaikki. Muita vikoja löytyy vaikka kuinka, mutta asennevammaa en vielä tunnusta.... marmattamaan en aio ryhtyä...
- ei oikein viitsisi mitään maksaakaan.
...Raha on hidaste, ei este....
- valot pitää saada ja niitten pitää olla hienot, halvat, sähköä ei saa kulua...
Aivan, niin hyvät, kuin keikkapaikkojemme sähköt sietää. Eli ei ihmeelliset.
 
PS EDIT -LISÄYS: Noissa kahdessa jälkimmäisessä vaihtoehdossa sitten tietysti on odotusarvona, että bändi on kooltaan pieni ja etupäässä vain soittaa. Tommonen asiahan on mahdoton tietää, kun neuvoa pitäisi saada, mutta pohjatietoa pantataan.
 
Anteeksi, ei ollut tarkoitus pantata, tässä itse itseäni lainaten;
 
Työpaikkabändimme on siirtymässä mikserivahvistimesta (Yamaha emx660 + 2x Yamaha S115IV) pykälää "parempiin" laitteisiin.
Nelimiehinen kokoonpano; perinteiset dr + b + 2xguit + 3 voc, lisäksi yksi joukosta on haitarinsoittotaitoinen, joten hääkeikat, joissa setti tai kaksi haitarilla kuuluu ohjelmaan myös.
Keikkapaikat maksimissaan työväentalon kokoluokkaa, yleisöä ollut yleensä reilut sata, ei koskaan yli kolmesataa. Keikka kuussa, kaksi parhaassa, eli noin 6 - 12 keikkaa/vuosi
Bändillämme ei ole aikaa eikä halua leikkiä tai harrastaa valojen kanssa, eikä innostusta satsata niihin suuria summia. Valot ovat meille lähinnä se välttämätön paha, joka on se p***amaisin roudattava.

Tällä hetkellä valaisumme on seuraava:
Perusvalot lavalla ihan anttilan nipsuspoteilla (mustia, katoavat ympäristöön paremmin kuin valk), joissa värilamput. Muutama symbaalitelineissä valaisemassa rummut, muutama kaiutintolpissa valaisemassa muuta lavaa.
Ei ole "efektinä" kummoinen, mutta huomattavasti tyhjää parempi, eikä tarvitse säkkipimeässä kompuroida lavalle.

Aikanaan sattui kirpparilta kympillä kouraan musasignaalia "ymmärtävä" 3- kanavainen himmennin ja kymmenkunta säädettävällä kannalla varustettua spottia. Spotit on kahden oman tolppansa varassa. Tällä toteutamme tasan yhden efektin. Lavalle kiivetessä napsautetaan dimmerillä sopivaksi katsottu himmennystaso päälle, soitto soi, valot kirkastuu, tauko, niin himmenee. Kummempaan laite ei pysty.
"Alavalona" on laulajien edessä taas se Anttilasta tuttu spottikisko, johon tuli ruuvattua pieni pohjalevy, että pysyy lattialla. Hyvää: pieni, kevyt, helppo roudata.
Ja tulee valoa vähän muualtakin kuin nurkkatolpista.

Bändimme on päivittämässä PA- kamat uuteen uskoon, joten Valopäivityskin on suunnitteilla:

Perusvalot, (eli ne nipsuspotit) ollaan harkittu korvata ainakin osin automaattisesti himmeneviä/kirkastuvia tai väriä vaihtavia hehkulamppukantaisia LEDejä
Discolandissa noin kympin kappale, joten pari hankitaan testattavaksi oitis, kun joku meistä vain myymälään ehtii.

Audiodivarista löytyi musasignaalia taajuuksittain ymmärtävä ohjain, jolla suunnitelmissa "värittää" basso vaikka punaiseksi, skittasoolot vaikka siniseksi, ja laulut sitten vain valaista. Vehkeessä ei ole himmennintä, joten uuden sellaisen hankinta on edessä. Jos muuta valoa lavalle aiotaan.

Lamppuja ei voi ripustaa ilmaan, joten tolpat pitää olla, tai mahdollisuuksien mukaan hyödyntää PA- väliputkia.
AVtechissä myynnissä noin satasella tolpat ja niiden välinen kolmemetrinen puomi, jollaisen hankita on myös harkinnassa.

Lampuista sen verran, että lamppu- ja kantavaihtoehtoja on lukemattomia, tutuin on se E27 ja E14 hehkulamppu, näissä on se hyvä puoli, että löytyy värillisinäkin mistä tahansa lähikaupasta tai R- kioskilta.
Näillä kannoilla löytyy myös halogeeneja ja ledejä.

Tämä siis sillä, että sähköä bändimme keikkapaikoilla on käytössä yleensä rajallinen määrä. 1 töpseli bändille. Valoille haetaan töpseli viereisestä huoneesta.
Sähköä valoille tarjolla se 10A, eli 2300W, jota ihan kaikkea ei uskalla käyttää.
Jos/Kun ne 500W halogeenit räpsähtää siellä nurkassa päin näköä, niin bändi on hetken sokea.Tästä syystä käytössämme on "paljon pieniä", monesta suunnasta, mielummin kuin muutama räpsivä iso. Pysyy jotenkin paremmin kontrollissa.

Siis tällä hetkellä "idea" on se, jos sitä nyt "valaistussuunnitelmaksi" voi kutsua;
että:
- Kun lava on "pimeä", niin se ei ole "säkkipimeä". Siinä muutama nipsu rummuissa ja muutama muualla.
Enempää valoa ei tarvita; 25 ja 40 wattiset piisaa hyvin, niitä ei tarvitse ohjata, ne ovat bändimme tarpeisiin riittävän suunnattavissa, kevyempiä ja sippelimpiä ripustaa en ole keksinyt. En tälle hienompaa nimeä tiedä, joten kutsun "perusvaloksi". On päällä koko ajan, myös kun bändi on tauolla. Pieni laatikollinen nipsuja, jotka voi kytkeä vahvistimien jakorasioihin ei ole mitään hermoja raastavaa.
- Kun bändi kapuaa lavalle, niin valotolppien ja "alavalon" dimmeri päälle. Perusdimmi vaikka noin 20% (arvaus; ei ole asteikkoa.)
Tällöin se "perusvalo" jää jalkoihin ja lava valaistuu enemmän. Kun musa alkaa soida, niin dimmeri heittää
valot kunnolla päälle. Satunnaista räpsettä ei voi välttää, mutta eipä tuo haittaakaan.
Soitto kun soi, niin bändi on valaistu - tauko, niin valoa on reippaasti vähemmän.
Periaatteessa siis yhdelläkin kanavalla pärjäisi, mutta dimmeri on pieni, joten yhden kanavan sulake ei kaikkia kestä.

Valotolppamme vain eivät ole maailman roudausystävällisimmät, niitä saa kuskata varovasti
Samoin dimmerin säädöt on arvottava, eli aikaa palaa roudaukseen ja sen yksinkertaisenkin säädön hakemiseen.

Suunnittelupöydällä oleva "parannus" onkin se, että:
- "perusvalon" nipsuspotit ainakin osin korvaisin itsetoimisilla hehkulamppukantaisilla led- bulbeilla. Ajaisivat saman asian, mutta "eläisivät". Kun hintaa ei ole kuin kympin kappale ja paloaika on vähintään kymmenkertainen, niin pitkällä tähtäimellä tulevat hehkulamppuja halvemmiksi ?

-Dimmerin tilalle, tai lisäksi on jo tulossa musasignaalia taajuuden mukaan ymmärtävä ohjain.
Eli sama "efekti", mutta soitin- tai mikkikohtaisesti. Tilauksessa olevan digitiskin ulostuloon saa signaalin, jossa on halutuilta soittimilta halutut taajuudet. Eli basso sytyttää vain bassolamput, laulumikit sytyttää omansa, rumpalin laulumikki omansa ,skittasoolot omansa.
Voipi olla, että ammattilaisen silmään vaikuttaa "kökkötraktori"- ratkaisulta, mutta yritän mennä periaatteella "mikä soi-se näkyy"
Tämä ohjain vain ei osaa himmentää, vaan se on on/off tyyppinen, eli joku dimmeri lisäksi on tulossa, jolla saa joko enemmän sitä perusvaloa, tai pari lamppua reagoimaan vaikka rumpuihin.
Vanhaa dimmeriä alkaa ikä painaa.

Kunhan saan roudaus-asennus - pystytysystävälliset tolpparatkaisut vielä suunniteltua.
 
Tässä tämänhetkiset suunnitelmat. Aikataulu PA- kamojen ja valojen vaihdolla on käsillä. Alkaa ensi viikolla, ja on valmis marraskuun puolivälissä. (sovittu Pikkujoulukeikka)
 
Otin videolle bändin edellisen keikan. Soitto soi - valot päällä, soitto seis - valot himmenee; ja pari nipsua kiinteästi rummuissa... näyttää videolla yllättävän hyvältä.
Videokameran automaattinen äänitys- ja valaistustason säätö tosin valehtelee ihan tuelta, mutta ... noin suuntaa- antavana - olin yllättynyt.
Sen opin laakista, että vihreä värilamppu suunnataan jonnekin muualle, kuin laulajan kasvoille. Toivottavasti se kuolemansairas väri kasvoilla näkyy vain kameran valaistussäädön vuoksi, eikä itse keikalla.
 
EDIT... tärkein meinasi unohtua, eli suuri kiitos sinulle ja muille, jotka viitsitte nähdä vaivaa valopäiden neuvomiseen. Resurssit nollassa, mutta yritys kybällä.
terv. p. ... EDIT
One kind of music only - the good kind
sormunen
02.09.2006 16:42:09

....Rättien virittelyyn emme ryhdy. Taustakin on yleensä sellaine, että on armeliaampaa jättää valaisematta.....

 
No kysehän on kumminkin tilasta. Jos tila on epäsiisti ja lavan takana plojottaa milloin mitäkin Budweiser -mainoksia tai tuolipinoja, niin se on se ja sama, millä sen bändin sitten valaisee. Lavan siistiminen bändin omaksi tilaksi on helpoin tapa ja itse asiassa koko homman A ja O. Sitten vain bändi näkyviin.
einarin mopo
02.09.2006 21:16:48
Jos kerron vielä mielipiteeni, kyseisestä esimerkkibändin valoshowsta. Miksi Teillä pitää olla valoshow, jos te ensinnäkin teette hääkeikkaa ja toiseksi muutamia keikkoja vuodessa?
En hyvässä uskossakaan jaksa uskoa, että "nipsuvaloilla" tehdään mitään valoshowta. Voin kertoa, että musa/midi -ohjaaminen ei tule onnistumaan, teette itsenne vain naurunalaiseksi kun valot räpsyy milloin bassosta milloin kitarasta. Eikä sitä alavaloa pidä kaikkien käyttää, se nyt vaan on lähinnä efekti, joka ei toimi hääbändille, johan siinä morsmaikku pelästyy kuoliaaksi niitä solistin kauhuvarjoja. Teille sopisi parhaiten ns. tekninen valaisu, eli että kaikki näkyy. Olen Sormusen kanssa samoilla linjoilla lakanan suhteen. Tehkää taustafondi (hah hah, tuli uus.), joka myös toimii bändin markkinoijana, valaiskaa se raksaheittimellä. Hommatkaa eriväreillä oleva yksi tai useampia hehku/tai ledlamppu- roikka. Solistille nipsuvaloa.
Tympee Huttunen
03.09.2006 10:57:21
Mitä jos laittaisi triggerin bassariin ja strobo hakkaisi tämän mukaan? Samalla voisi väsätä triggerit myös tomeihin ja ne kontrolloisi myös jotain valoja. Synasta voisi midikomennoilla lähteä vielä valoille käskyjä:)
Minä Rakenna itse pedaalisi Hyvää syksyä:(
kivi
03.09.2006 11:17:45
Mitä jos laittaisi triggerin bassariin ja strobo hakkaisi tämän mukaan? Samalla voisi väsätä triggerit myös tomeihin ja ne kontrolloisi myös jotain valoja. Synasta voisi midikomennoilla lähteä vielä valoille käskyjä:)
 
Ei.
 
Mä alan olla Einarin kannalla tässä asiassa. Suosittelen, että jos ja kun niillä harvoilla keikoillanne teillä on kuitenkin jotkut tolpannokka-laulukamat, voisitte laittaa niihin laulukamojen tolppiin clampilla kiinni leveäkeilaiset heittimet, vaikkapa 500W työmaavalot, toiselle puolelle punaisen ja toiselle vihreän. Silloin edessä päin olisi kellanvalkoista ja laidoilla väriä.
 
Sitten vielä siisti taustakangas, ja saman väristä kangasta vahvistimen alla olevien kaljakorien, tuolien ja pöytien naamioimiseen, ja se on siinä.
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)
rintapek
04.09.2006 22:11:29
 
 
Jos tila on epäsiisti ja lavan takana plojottaa milloin mitäkin, niin se on se ja sama, millä sen bändin sitten valaisee. Lavan siistiminen bändin omaksi tilaksi on helpoin tapa ja itse asiassa koko homman A ja O. Sitten vain bändi näkyviin.
 
Aivan, tila raivataan tarkoituksenmukaiseksi ja setuppi laitetaan siististi. Siellä takaseinällä voi silti olla vaikka takaovi... sähköpääkeskus... tai jos siellä on pingispöytä, niin ei sitä oikein voi tanssilattiallekaan työntää. Ei siis välttämättä mitään rumaa tai asiaankuulumatonta, mutta tuskin kannattaa valaisulla erikseen korostaa, vai ?
 
Miksi Teillä pitää olla valoshow, jos te ensinnäkin teette hääkeikkaa ja toiseksi muutamia keikkoja vuodessa?
 
No joo, keikkaa on ne kymmenkunta vuodessa. On se vain itsellekin mukavampaa soittaa, kun on omat valot mukana, vaikka pienetkin. Kyllä siinä tunnelma kärsii, jos valojen puutteessa joutuu salin loisteputket jättämään päälle.
Tosin "valoshow" on terminä sanotaanko harhaanjohtava, tai yliampuva. Ei bändikään ole mitään "showta" rakentanut, vaan vain vetää hyvät keikkasetit. Mitä paremmin valot sitä hommaa saa tukemaan, niin hyvä.
Viittaus hääkeikkaan ei oikein avaudu. Siis bändi joka tarvittaessa soittaa häissä ei tarvitse valoa? Ikäihmiset ja pikkuväki poistuvat häistä yleensä viimeistään ysiltä, jonka jälkeen salissa on bailaava "nuoriso". Tämän jälkeen meno on kuin millä tahansa keikalla. Ja oli nyt keikka mikä tahansa, niin kyllä pyrkimyksenä on tarjota täysi vastine rahalle. Se että kyseessä on harrastajabändi ja keikkana häät ei tarkoita, että olisi varaa lepsuilla. Päinvastoin, nuorenparin sen astisen elämän kohokohtaa ei bändin parane mennä möhlimään.
 
Mitä jos laittaisi triggerin bassariin ja strobo hakkaisi tämän mukaan? ...triggerit myös tomeihin ja ne kontrolloisi myös jotain valoja.
 
Stroboja tuskin bändillemme tulee. Itse saan mokomista päänsärkyä, muutenkin pitäisi voida "annostella" kohtuudella. Bändillämme voisi sopia korkeintaan muutamiin huippukohtiin ja loppurevityksiin. Pitäisi kytkeä erikseen päälle jalkapainikkeella. Ei viitsi raahata mukana mitään, minkä käyttöaika illassa jää muutamaan sekuntiin.
Rummuilla ohjaaminen muuten on käynyt mielessä. Rummut meillä on jo pitkään valaistu parilla nipsulla peltiständeissä valaisemassa lähinnä pellit altapäin. Siinä ei kummoista valotehoa tarvita, itse asiassa liika on liikaa. Ajattelin laittaa nipsuihin E14- kantaiset valkoiset ledit.
Discolandissa on lelupuolella parillakympillä myynnissä pieni "spottiohjain". Siitä pari spottia värilampuilla edellisten viereen, ja meillä on rummuissa "omatoiminen" valaisu, jossa pellit vaihtaa väriä bassarin mätkeen mukaan. Voi olla, että näyttää leikkimiseltä, mutta piruuttani saatan asiaa joskus kokeilla
 
Sitten vielä siisti taustakangas, ja saman väristä kangasta vahvistimen alla olevien kaljakorien, tuolien ja pöytien naamioimiseen, ja se on siinä.
 
Taustakankaasta muuttaisin mieleni heti, jos olisi keino saada se viritettyä siististi.
Roikkuvat rätit näyttää... no, roikkuvilta räteiltä. Jos bändin roudausaikatavoite on puoli tuntia siitä, kun peräkärryn kuomu nousee, niin ei tuntitolkulla viitsisi virittää lakanoita.
 
Kaljakoria ei tarvitse naamioida. Sille pitää vain etsiä oikea paikka. Se on jääkaappi.
One kind of music only - the good kind
rintapek
05.09.2006 23:47:31
 
 
Järkevän ajatuksen saaminen on jo sinänsä hankalaa. Sen saaminen ymmärrettävään muotoon paperille on sitten ihan yhtä hankalaa. Mutta ettei sinänsä hyvä ja uskoakseni usealle tarpeellinen aihe kääntyisi ihan leluvertailuksi, niin yritetään.
 
Eli jos kysymys kuuluisi, kuinka tehdään surkeat valot, suurella summalla, häikäistään bändi, huolehditaan siitä, että soittajapojille ei tule kylmä ja loppukruunuksi käräytetään sulakkeet, niin siinä ei paljoa tarvita. Ostetaan paaaljon suuritehoisia lamppuja ja kallis elektroninen vimpain, joka räpsyttelee niitä satunnaisesti.
 
Jos pitäisi saada vähällä virrankulutuksella asiallinen valaisu, joka on helppo roudata ja yksinkertainen käyttää, niin ei se nyt yhtälönä ole aivan toivoton, toivoakseni.
 
...laulukamojen tolppiin clampilla kiinni leveäkeilaiset heittimet, vaikkapa 500W työmaavalot, toiselle puolelle punaisen ja toiselle vihreän. Silloin edessä päin olisi kellanvalkoista ja laidoilla väriä...
 
Taannoin olimme keikalla paikassa jossa:
- stagen takaseinä oli siististi levytetty kiinteän mustaksi
- sähköä tarjolla 2x16a voimavirta + sukoja sivuseinillä
- lavan peittona siisti matto, jonka reunojen alle piuhat sai piiloon
- salin puolella katossa 5 - 6m lavan etupuolella 2 isoa heitintä lavan molemmin puolin yläviistosta lavalle kutakuinkin noilla väreillä. Ja oli muuten hyvännäköistä. Lava tuli valaistua kunnolla ja lämpö jäi salin kattoon.
 
Jos keikkapaikkamme yleensä olisivat vastaavanlaiset, niin koko ongelmahan ratkeaisi sillä. Näin ei kuitenkaan ole, joten jatketaan.
 
Valotelineethän ovat hyvät olemassa, saa lamput kutakuinkin asialliseen paikkaan jonkinmoiselle korkeudelle. Pystyttämiseen vain menee oma aikansa ja yhden miehen työpanos. Nykyisiin kaiutintelineisiimme mitään kummoista, tai ainakaan kiinteää ei saa kiinni, koska teline kuljetuksen ajaksi taitetaan kasaan. Vaan, nyt kun siirrymme aktiivisubeihin, välitolppaan ja aktiiviyläkaappeihin, niin syntyi ajatus integroida valot kiinteästi välitolppaan, jolloin roudauksessa säästyisi neljän tolpan kasaamiselta.
Että roudaus pysyy yksinkertaisena, niin tolpan päihin pitäisi kehitellä jalat, jolloin komeuden voisi sellaisenaan vaaka- asennossa heittää kärryyn lamput viisi senttiä irti lattiasta ja putki päällä suojana
Vaan jos ne tehokkaat heittimet otetaan sieltä salin katosta pois ja asennetaan välitolppaan, niin todennäköisyys on aika suuri, että siinä on etummaiset soittajapojat kutakuinkin suoraan edessä. Jolloin, pahaa pelkään, käykin niin, että toisen pärstä on punainen, toisen vihreä ja taustalla vinhasti liikkuvaa varjoa....
 
...Eikä sitä alavaloa pidä kaikkien käyttää, se nyt vaan on lähinnä efekti...
 
... jolloin laulajien kasvoille kai pitäisi saada vähän tervettäkin väriä ?
Tulee se nyt alhaalta tai ylhäältä, tulkoon mistä huvittaa, mutta ainoa paikka mihin edessä mitään voi laittaa on lattia. Silloin se tulee alhaalta.
 
...Lavan siistiminen bändin omaksi tilaksi on helpoin tapa ja itse asiassa koko homman A ja O. Sitten vain bändi näkyviin...
Niin... heitetään nyt sitten keikka vaikka Katajanokan vanhan tullaushallin päädyssä. Takaseinälle pinotun tavaramäärän siirtämiseen ei tarvita kuin muutama reipas jannu muuttofirmasta. Ja pari kuorma- autoa.
 
...Olen Sormusen kanssa samoilla linjoilla lakanan suhteen. Tehkää taustafondi ... valaiskaa se raksaheittimellä....
 
... niin kuinka suuri taustalakana pitäisi olla, että siitä olisi riemua parisataaneliöisen seinän peittämiseen? Romupinoon ei saa siististi kiinni mitään, joten tausta vaatisi käytännössä oman telineen, (joiden määrää juuri saatiin vähennettyä)
Mutta laitetaan kolmas raksaheitin (500W?) Subbaritolpissa oli siis jo kaksi.
Käytössä siis 1500W. Ai niin - sähköt, päädyssä kaksi e- rit- täin vanhan näköistä töpseliä, todennäköisesti samassa vaiheessa kiinni. Jos arvata täytyy, niin kaikki hallin töpselit ovat samassa vaiheessa. Toimistoluukuissa olisi sähköä tarjolla, vaan ovet on lukossa ja 40 m kaapelikela ei riitä hallista ulos. Styrkkareille jää jaettavaksi 800W
 
Eli tässä vaiheessa aletaan miettiä mistä päästä valoa aletaan vähentämään.
Löytyisikö muu ratkaisu, kuin ne raksaheittimet ?
 
Jäin vaan ihmettelemään, kun monta kertaa niitä työvaloja käytetään / ehdotetaan.. Parreja saa kuitenkin jo niin halvalla, että se tuskin on monelle kynnyskysymys.
 
Ihan samaa tullut mietittyä. Jos on aikomuksena kasata jotain asiallista, yksinkertaista ja toimivaa, niin miksi niiden pitäisi näyttää siltä, kuin ne olisi revitty keikalle keskeltä keittiöremonttia?
 
Mutta jatketaan...
 
Nyt kun bändillä on sitten sopivan näköiset, kokoiset ja painoiset valaisimet , joihin on ruuvattu bändin tarpeisiin sopivan tehoiset polttimot ja töpselit pantu seinään, niin sitten ne olla möllöttää siinä? Ei siis mitään muuta? Ei siis mitään ohjattua ? Valaistustaso vakio koko keikan ajan?
 
Voin kertoa, että musa/midi -ohjaaminen ei tule onnistumaan, teette itsenne vain naurunalaiseksi kun valot räpsyy milloin bassosta milloin kitarasta.
Teille sopisi parhaiten ns. tekninen valaisu, eli että kaikki näkyy.

 
Johan myrkyn lykkäsi. Kaupat ovat väärällään ohjaimia ja dimmereitä, joiden avulla musasignaalilla olisi mahdollista vaikuttaa valaistustasoon. Mutta ilman valomiestä niitä ei siis voi käyttää mihinkään järkevään?
 
Jatkammeko tästä ?
One kind of music only - the good kind
kivi
06.09.2006 06:22:27 (muokattu 06.09.2006 06:22:55)
Taannoin olimme keikalla paikassa jossa:
- stagen takaseinä oli siististi levytetty kiinteän mustaksi
- sähköä tarjolla 2x16a voimavirta + sukoja sivuseinillä
- lavan peittona siisti matto, jonka reunojen alle piuhat sai piiloon
- salin puolella katossa 5 - 6m lavan etupuolella 2 isoa heitintä lavan molemmin puolin yläviistosta lavalle kutakuinkin noilla väreillä. Ja oli muuten hyvännäköistä. Lava tuli valaistua kunnolla ja lämpö jäi salin kattoon.
 
Jos keikkapaikkamme yleensä olisivat vastaavanlaiset, niin koko ongelmahan ratkeaisi sillä. Näin ei kuitenkaan ole, joten jatketaan.

 
Miksipä eivät olisi?
 
Nuo ovat kaikki helppoa lavastusta joka ei maksa paljoa ja kulkee kevyesti keikka-autossa mukana. Tarvitsette siis:
 
-Takakankaan, mustan
-Sivuseinille tarvittaessa omaa kangasta jotta saatte lava-alueen laidat esille
-Maton
-2 heitintä yläviistosta (jos heittimet tuo lähemmäs, vaaditaan leveämpi keila mutta pienempi teho riittää. Sikäli ne voi tuoda hyvinkin paljon lähemmäs.
 
Sitten teidän täytyy miettiä takakankaan ja sivukankaitten kiinnitys. Mainitsit jossain teidän ähertäneen puoli tuntia taustakankaan kanssa - se viittaa huonon suunnitteluun. Suora rima kankaan ylälaidassa takaa tasaisen laskeutumisen, ja vaijereilla hässäkkä on nopeasti ripustettavissa ja vinssattavissa ylös ja alas, toisaalta kahden tolpan varaan riman laittaa vaikka jäähallin keskilattialla. Kannattaa suunnitella kunnolla.
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)
rintapek
06.09.2006 11:34:35
 
 
Nuo ovat kaikki helppoa lavastusta joka ei maksa paljoa ja kulkee kevyesti keikka-autossa mukana. Tarvitsette siis:

-Takakankaan, mustan
-Sivuseinille tarvittaessa omaa kangasta jotta saatte lava-alueen laidat esille
-Maton

 
Matot meillä yleensä kulkeekin mukana
 
-2 heitintä yläviistosta (jos heittimet tuo lähemmäs, vaaditaan leveämpi keila mutta pienempi teho riittää. Sikäli ne voi tuoda hyvinkin paljon lähemmäs.
 
Valotkin kulkee mukana, suunnataan niin ylhäältä, kuin tolpat sallii. Tehoja on leikattu ja keilan leveys on toteutettu siten, että lamppuja on tolpan nokassa neljä, ja ne käännetään harittamaan koko lavalle. Tosin vain puolet palaa kiinteästi, puolet sitten dimmerin kautta.
Jos lamput jatkossa integroidaan subbaritolppiin, niin käytettävissä on se metrin väli kajarien välissä. Eli noin päänkorkeudesta puhutaan.

Sitten teidän täytyy miettiä takakankaan ja sivukankaitten kiinnitys. Mainitsit jossain teidän ähertäneen puoli tuntia taustakankaan kanssa - se viittaa huonon suunnitteluun.
 
Olen varmasti ilmaissut itseni huonosti. Emme ole räpeltäneet kankaiden kanssa sekuntiakaan. Meillä ei niitä ole.
 
Suora rima kankaan ylälaidassa takaa tasaisen laskeutumisen, ja vaijereilla hässäkkä on nopeasti ripustettavissa ja vinssattavissa ylös ja alas, toisaalta kahden tolpan varaan riman laittaa vaikka jäähallin keskilattialla.

Eikös tuohon nyt kävisi vaikka valmis rullaverho (t). Eli pyörökaihtimet.
Tarpeeksi kevyet, niin telineiksi käy vaikka jatketut mikkiständit
Ei tarvitse kummemmin vinssailla eikä laskostella, rullaa kasaan ja heittää kärryyn.
On varmasti palosuojattavissa siinä missä muutkin kankaat.
 
Jos sitä palonkestoa miettii, niin noin 2x2 m lasikuitukankaita on myynnissä nimellä sammutuspeite. Sama tuote valmiiksi mustana on sitten hitsauspeite. Hintaa vissiin n. 30E
Luulisi tuossa maalin pysyvän, tulostuskelpoisuudesta tai rypistyvyydestä tms. en osaa sanoa.
 
Nyt alkaa mennä väärään aiheeseen, tai siis ihan oikeaan, sikäli kuin asia valaistukseen liittyy, mutta jos yllämainitussa on mitään tolkkua, niin copypastean sitten myös tuonne taustalakanaFAQiin ?
 
Kannattaa suunnitella kunnolla.
Tämän allekirjoitan täysin. Eikös se toisaalta ole koko tämän aiheen idea? ;-)
One kind of music only - the good kind
Marzi
06.09.2006 22:10:55
 
 
Kaupat ovat väärällään ohjaimia ja dimmereitä, joiden avulla musasignaalilla olisi mahdollista vaikuttaa valaistustasoon. Mutta ilman valomiestä niitä ei siis voi käyttää mihinkään järkevään?
 
Voi. Discoon.
Pidän ääntä, näyn kauas, olen.
rintapek
06.09.2006 23:00:39 (muokattu 06.09.2006 23:01:34)
 
 
Voi. Discoon.
 
Tuntuu kaikki enemmän tai vähemmän valojen kanssa pelanneet olevan yhtä mieltä siitä, että automaattinen musaohjaus ei voi toimia.
Surku. Jotain "eloa" valoihin ikäänkuin kaipaisi.
 
En nyt vain täysin ole ymmärtänyt, mikä ideassa on pielessä, siis tuoda lisää valoa sille, mikä soi. Se " kiinteä" valo sivuilla ja taustalla on siis edellä käydyn keskustelun vinkkien mukaan jo valaistu. Laulaja saa lisää valoa, kun laulaa - himmenee, kun laulu loppuu - skittasoolo alkaa, jolloin skittalamput syttyy.
 
Niinkuin jo taisin todeta, niin mitään satunnaista discoräpsyttelyä en ole yrittämässä, vaan tuoda esiin sen, mikä soi. Nyt, kun käytössä on digimikseri ja vapaita kanavia ja taajuuksia "ymmärtävä" ohjain, niin ei kai nyt pitäisi olla mahdotonta tuoda "ohjaavilta" instrumenteilta signaali, jossa haluttu taajuus on equtettu piikiksi, kaiutettu järjettömäksi ja kompressoitu tasaiseksi puuroksi, jolloin kitaristi soolon jälkeen ehtii vaikka vetää tupakin, ennenkuin lamppu signaalin puutteessa sammuu. Ikäänkuin karrikoiden.
 
Osaisiko joku sanoa, missä kohtaa menee metsään ?
One kind of music only - the good kind
simiha
12.11.2006 23:06:51
Noniin, sainpas jotain suunnitelmaa aiheesta väsättyä. Erittäin alustava ja karsittu sellainen löytyy täältä:
http://www.palju.net/valot/valosuunnitelma1.pdf
 
Mitäs siitä nyt sitten sanois...
- meitä on tosiaan 11 henkeä ja lavan koko on varmaan tyypillisesti toi n. 6 x 3 m
- ajattelin käyttää perinteisiä PAR56:a ja WFL-umpioita (30 astetta?), jolloin valo saadaan mahdollisimman hyvin leviämään. Kun vaan teho riittäis noille matkoille..?
- kaiuttimiin kiinni molemmille puolille 2 etuvaloa
- laulajien taakse, rumpujen eteen lattialle 2 valoa sojottamaan eteenpäin. Tällä hain sitä liikkuvan valon efektiä, mitä Marzi muistaakseni joskus ehdotti. Ehkä tohon "koordinaatiston" kohtaan 4, 1.5 eli oikeanpuoleisimman laulajan (=taustalaulaja) vois myös laittaa yhden lampun.
- tausta valaistaan 2-3 työmaahalogeenilla
 
Toivottavasti suunnitelmasta saa jotain tolkkua.. Tällaset asiat mietityttää:
- saako tolla lyhtymäärällä edes kohtuullista valoa lavalle? Tässä ei siis haeta mitään megaluokan valoshowta vaan elävöittävää valaistusta vaihtoehtona loisteputkille...
- mitä värejä kannattais käyttää missäkin valoissa?
- tarvitaanko välttämättä himmennintä?
 
Tän jälkeen pitäiskin sitten miettiä, että mikä on seuraava vaihe eli mihin ja mitä lisää kun budjettia saadaan lisää. LED PARreja käyttäisin mielellään, jos vaan valoteho riittäis näin isoille matkoille...
Pipo ja kengät eivät viihdy samassa päässä. (AVS)
rintapek
14.11.2006 00:40:40
 
 
- kaiuttimiin kiinni molemmille puolille 2 etuvaloa
Siis kaiuttimiin ? Jos ei muuta, niin kajarien jälleenmyyntiarvo saattaa romahtaa. Roudaaminenkin saattaa hankaloitua, vai millaista kiinnitystä tarkoitat ?
 
Itse olen viime aikoina funtsinut noita K&M:n "side- trusseja". T- kaupassa a`22E/kpl
Kaksi sellaista kiinni kaiutintelineeseen, tai välitolppaan, niin siinä on "etuvaloilla" ripustus. Purettaessa sitten vain kääntää "oksat" parinkymmenen asteen kulmaan, ja tolpan voi sellaisenaan nostaa vaakatasossa kärryyn omilla "jaloillaan"
Ongelma on se, että korkeus ei ole ihan se, mitä haluaisin. Noissa meidän pikkusubeissa on kyllä kaksi tolppa- adapteria, joten taaempaan voisi laittaa 35mm 250 cm teräsputken, johon sidetrussit. Etummaisessa sitten yläkajari, tosin sille pitää hankkia haaroitin, muuten "valoputki" puskee liittimistä läpi. Kaupan päälle tulee sitten tolppapaikka monitorikajarillekin. Mitään kovin painavia kannuja tuonne ei kyllä ripusteta, muuten tulos on Pisan torni. Jos nyt muuten haluaa valot ja kajarin samaan tolppaan siten, että valot on ylempänä, niin en ole nähnyt valmista tarviketta, jolla kajarin saisi kiinni "keskelle" tolppaa. Seinäkannakkeita on, joten sellainen tolppaan parilla pakoputkikannakkeella. Ovat reippaasti halvempia kuin musaliikeclampit, vaikka autotarvikkeiden katteita moititaan koviksi.
 
- tausta valaistaan 2-3 työmaahalogeenilla
11 soittajaa pienellä lavalla ja halogeenilämmöt päällä. Soittoanne en ole kuullut, mutta kovia olette saunomaan ;-) , siis viittauksesi noihin ledparreihin johti arvaukseen, että haluaisit selvitä vähemmillä sähköillä ja lämmöillä ?
 
Noita työmaavaloja saa nykyään ... yllätys... loisteputkilla... älä lyö vielä... 4x9w pikkuputkinen, omalla lattiatelineellä maksaa ClasOhlssonilla muistaakseni 37E/kpl. Ei kuumene, joten värikalvon saa siististi kiinni vaikka teipillä, ilman kanaverkkovirityksiä. En tähän hätään osaa verrata mitä on 36W loisteputkitehoa hehkulampputehona, mutta työmaavalaisimena noitakin myydään. Lisäksi vehkeessä on pari sukolähtöä, eli säästää vähän johtojen vedoissa. Luulisi tuommoisella taustaa valaisevan. Kelpaako "naamavaloksi" on toinen juttu.
 
Itsellä aikanaan jäi yli muutama toimiston kattovalaisin, pitkillä putkilla. Tuommoisen päätyihin vanerilätkät ja niiden väliin valaisin 45 asteen kulmaan, niin siinä on valotehoa taustalle isompaankin tarpeeseen. On vissiin myynnissä väri"kortsuja" suoraan putken päälle, mutta halvemmaksi kai tulee vetää metritavarasta suoraan pleksin päälle.
 
Toivottavasti suunnitelmasta saa jotain tolkkua..
Kyllä tuo minulle valkeni... mutta toisaalta en minä valoista mitään ymmärrä. Nämä harrastajapohjalta toimivien bändien valo- ongelmat on sitten liiankin tuttuja.
One kind of music only - the good kind
simiha
14.11.2006 11:20:52 (muokattu 14.11.2006 11:24:51)
Siis kaiuttimiin ? Jos ei muuta, niin kajarien jälleenmyyntiarvo saattaa romahtaa. Roudaaminenkin saattaa hankaloitua, vai millaista kiinnitystä tarkoitat ?
 
Meinasin kiinnittää Superclampeillä kahvoihin
http://www.thomann.de/thoiw3_manfrotto_035_prodinfo.html
 
Itse olen viime aikoina funtsinut noita K&M:n "side- trusseja". T- kaupassa a`22E/kpl
 
Tarkoitat vissiin tätä:
http://www.k-m.de/SIDE-CROSSBAR.3+M56a3a3ec5b0.0.html
 
Toi vois olla ihan varteenotettava vaihtoehto, jos ei näytä kauheen härskiltä. Meillä ei vaan kaikilla keikoilla oo tolppia käytössä, mutta kun on niin nää vois toimia! Toisaalta superclampeillä ne voi kiinnittää myös suoraan tolppaan..
 
Jos nyt muuten haluaa valot ja kajarin samaan tolppaan siten, että valot on ylempänä, niin en ole nähnyt valmista tarviketta, jolla kajarin saisi kiinni "keskelle" tolppaa.
 
Sehän tarkottais, että putki menee kajarin läpi?! Oon miettiny yhtenä vaihtoehtona myös sitä, että pannaan yläkaapin päälle tollanen tolppa-adapteri:
http://www.k-m.de/CONNECTOR-PLATE.3+M5643bb1c101.0.html
ja siihen sopiva tolppa pystyyn. Tästä voi kyllä tulla aika virityksen näkönen..
 
11 soittajaa pienellä lavalla ja halogeenilämmöt päällä. Soittoanne en ole kuullut, mutta kovia olette saunomaan ;-) , siis viittauksesi noihin ledparreihin johti arvaukseen, että haluaisit selvitä vähemmillä sähköillä ja lämmöillä ?
 
Juu kyllähän se kiva olis. Jotenkin myös ajatus himmentimestä + jokaiselle valolle/valoryhmälle erikseen menevästä sukosta tökkii. DMX-kaapelilla lamppujen ketjuttaminen kuulostaa houkuttelevammalta, vaikka en tiedä onko se sitä..
 
Noita työmaavaloja saa nykyään ... yllätys... loisteputkilla... älä lyö vielä... 4x9w pikkuputkinen, omalla lattiatelineellä maksaa ClasOhlssonilla muistaakseni 37E/kpl.
 
Voishan tuo olla yks vaihtoehto taustan valaisuun. Meiän testissä 2x LED-PAR oli valkoisellekin taustalle hiukan liian vähän.
 
Löysin tällaisen taulukon valotehoista:
 
Hehkulamput 10..20 lumen/W
Loisteputket 40..60 lumen/W
Valkoiset ledit 10..20 lumen/W
Superkirkas LED 100..500 lumen/W
 
EDIT: lähde:
http://www.tkk.fi/Misc/Electronics/ … stus.elektroniikka/sahkoverkko.html
 
Paljon riippuu tietysti myös umpiosta yms, mutta ehkä tosta jotain suuntaa-antavaa vois päätellä. Halogenit puuttuu tästä kokonaan, mutta jutussa muualla puhuttiin niitten valotehon olevan 15-100% parempi kuin hehkulampuilla, eli se meinais 12-40 lumen/W. Toisessa jutussa puhuttiin arvosta 25 lumen/W.
 
Jos nyt lasketaan vastaavuuksia tolla 25 lumen/W arvolla ja muutenkin keskiarvoilla, niin:
 
300W halogen => 7500 lumen
ja sama valomäärä saadaan siis 500 W hehkulampulla ja 150 W loisteputkella.
 
Näillä arvoilla toi Clasun työmaavalo vastais 72 W halogeenia. En kyllä tiedä voiko tästä päätellä mitään siitä, kuinka hyvin se korvaa parrin tossa käytössä...
Pipo ja kengät eivät viihdy samassa päässä. (AVS)
sormunen
14.11.2006 18:45:27 (muokattu 14.11.2006 19:16:17)
Juu kyllähän se kiva olis. Jotenkin myös ajatus himmentimestä + jokaiselle valolle/valoryhmälle erikseen menevästä sukosta tökkii. DMX-kaapelilla lamppujen ketjuttaminen kuulostaa houkuttelevammalta, vaikka en tiedä onko se sitä..

 
Äkkipäätä luulisi, että homma ei ainakaan kamalasti helpottuis, jos sen sijaan, että vedetään virtaroikka vedetään sekä virtaroikka että dmx -kaapeli.
 
Pitää kysyä nyt teiltä, Rintapek ja Simiha, oottekste te koskaan olleet keikoilla? Kun nuo viritykset tuntuvat aina vain monimutkaisemmilta. Miksi ei yksinkertaisesti standi per puoli, pari-kolme kolmisatasta per puoli ja rätin eteen esmes neljä 150 W työmaata kevyellä filsalla. Noihin standivaloihin ei kandee pistää mitään filsaa, koska 300 W par ei kykene värejä sytyttämään. Jos haluaa himmennystä, niin kaksi kanavaa riittää, toinen taustalle ja toinen standeille.
 
Jos toisaalta haluatte ruveta sitten ohjailemaan ja rakentelemaan showta, niin sitten asia on eri. Sitten noilla kaiken maailman duunista jääneillä putkilla voisi olla käyttöä, koska silloinhan palkataan kaveri, joka niillä jotain tekee.
 
PS EDIT: Puhun siis luonnollisesti 300 W par -umpioista enkä esmes purkauslampuista.
 
PS EDIT 2: Jos siis lavalla on 11 henkeä, niin siinä on showta tarpeeksi, kun jengi katsoo, että miten ne siellä pysyy. Jos nämä hahmot ovat lisäksi pukeutuneet, niin kannattaisi antaa puvuillekin armoa -> ei siis paskanharmaata "väritystä" pilamaan pukujen soundimaailmaa.
DSM
14.11.2006 19:08:42
 
 
Tuntuu kaikki enemmän tai vähemmän valojen kanssa pelanneet olevan yhtä mieltä siitä, että automaattinen musaohjaus ei voi toimia.
Surku. Jotain "eloa" valoihin ikäänkuin kaipaisi.

 
miksi ei pelkästään esim 2kpl 4xpar56 ja himmentimet + ohjain. Sopivalla voiakkuudella valot kivoilla filsuilla ja antaa olla paikallaan !? tai esim 30-40 sekunnin jaksot 4-5 sekunnin feidauksella. Ei liikaa välkettä mut ei ihan ykstoikkostakaan.
 
Musaohjaukset eivät yleensä toimi jos ei ole manuaalista musiikkiohjausta (siis valomiestä).
"it's nice to be important, but it's more important to be nice..."
rintapek
14.11.2006 22:38:04
 
 
...Pitää kysyä nyt teiltä, Rintapek ja Simiha, oottekste te koskaan olleet keikoilla? Kun nuo viritykset tuntuvat aina vain monimutkaisemmilta...
 
Omasta puolestani voin vastata, että...
Reiluun pariinkymmeneen vuoteen vajaan kymmenen keikan vuosivauhdilla , niin sanoisin, että vajaat 200 hää/synttäri/pikkujoulu tms keikkaa. En ole laskenut.
Viimeiset vuodet mukana on kulkenut erilliset valotolpat, ja simppelimpi, valovoimaisempi ja roudauskelpoisempi ratkaisu olisi ainakin minulla hakusessa.
Jos näissä "virityksissä" jokin vaikuttaa monimutkaiselta, niin en osaa vaikutelmaa parantaa muuten, kuin yrittämällä kirjoittaa selkeämmin.
 
...koska silloinhan palkataan kaveri, joka niillä jotain tekee.
 
Ehkä suuressa maailmassa, mutta jos meillä on keskimäärin keikkapaikalla irrottaa 2000W valoille, jos sitäkään, niin mielestäni valomiehen palkkaaminen on jo vähän yliampuvaa. ;-)
 
Otetaan taas back to the basics... siellä ne ongelmat kuitenkin viimekädessä piilee.
 
1. Mitä valaistaan?
Tausta... halutaanko "valaista" tausta, vai tuoda valoa bändin taakse, jolloin soittajien ääriviivat erottuvat yleisöönpäin paremmin, silhuettina.
Eli laitetaanko taustavalot posottamaan takaseinään vai bändin selkään ? Vai sekä että ?
Millähän värillä ? Sininen on varmasti hyvä. Onhan noita muitakin värejä.
 
Etuvalot... nyt kun bändi on valon ja yleisön välissä, niin hahmot on sitten mustia, eli edestäpäinkin pitäisi valoa tulla... siirrytään ongelmaan "ripustus"
 
Muuta valaistavaa, mitä? Meillä on yleensä valaistu ainakin rummut, siis vähintään pellit altapäin parilla värispotilla
 
2. Millä valaistaan ?
Minkä tyyppisellä lampulla? Jos tarkoitus on valaista taustaa, niin olettaisin, että mitä enemmän "flood", sen parempi.
Jos käytössä on rajallinen määrä tehoja, niin kannattaako uhrata leijonanosa tehoista taustan maalaukseen? (ja selkäpuolen saunottamiseen) Siinä mielessä sopivantehoiset loisteputkivalaisimet värikalvolla peitettynä voisi olla ihan passeli ratkaisu. Elektroninen sytytin kehiin, niin ei räpsyttele syttymisvaiheessa. Saahan noita valmiiksi värillisiäkin putkia, päivänvaloputkia yms, mutta hinnat vastaavasti pompsahtaa. Saahan noita dimmattaviakin loistevalaisimia, mutta sitten hinnat vasta pompsahtaakin.
 
Ei nuo työmaahalogeenitkaan mikään huono ratkaisu ole, päinvastoin. Jos tehoista on tiukkaa, niin lyhyemmän putken 150W heittimiä myydään pienellä lattiaständillä varustettuna Ohlssonillakin hintaan 6 - 7 E/kpl. Neljä tuommoista taustalle, niin ollaan vasta yhden viissataawattisen tehoissa, mutta valo jakautuu "tasaisemmin" , vai?
Ainoa murhe on se väri. Mieluusti vaihtaisi vaikka suojalasin värilliseen, mutta löytyykö ja mistä.
Ihan tavallista "ikkunalasia" tuossa ei voi käyttää. Räjähdysvaara.
Värikalvon virittelyyn kanaverkkoa siistimmän ratkaisun voisi saada vaihtamalla kehyksen pultit pitempiin ja "prikata" kalvo sentti pari irti lasista. En takaa, että toimii, mutta en myöskään näe miksi ei toimisi.
Roudaus on helppo, noita mahtuu muuttolaatikkoon vaikka huru mycket ja vehkeissä on itsessään jalka ja kantokahva.
 
Ja mitähän väriä mihinkin käyttäisi. Meikäläisen värisilmä on auttamatta surkea, joten minulle on samantekevää mitä väriä tarjoan taustalle, rumpuihin, styrkkareihin tai mitä siellä nyt ikinä valaistavaa onkin, mutta laulajan kasvoille en enää uskalla muuta tarjota kuin mahdollisimman lämminsävyista valkoista.
Testivideomme paljasti armotta miltä vihreä spotti kasvoilla näyttää, joten enemmittä kokeiluitta suuntaan värit vastedes muualle.
 
3. Ripustus?
Tyhjän päällä lamppuja ei voi roikottaa, joten...
valoteline olisi kova juttu. Eivät ole välttämättä edes kalliita, audiodivarista irtoaa kolmeen metriin nostavat AdamHallit a_ 50E/kpl. Ongelmaksi muodostuu sijoitus. Yleisön sekaan en noita lähtisi laittamaan, lavalla on ahdasta ja tuommoisen ison kolmijalan jaloista vähintään yksi törröttää aina ei- toivottuun suuntaan. Lisäksi siirrytään ongelmaan "roudaus". Tässä vaiheessa mieleen juolahtaa hyödyntää bändin mukana muutenkin kulkevia "rakenteita", kuten kajaritolppaa, mikkiständejä, sekä tietysti lattiaa.
 
4. Ohjaus?
Tässä kohtaa oikeat valomiehet viimeistään älähtää, ilmoittaen että, ohjaus ilman valomiestä on ajatuksena tuhoontuomittu. Uskallan sitkeästi olla eri mieltä.
Mitä tällä ohjauksella itse asiassa halutaan? Vaihtelua valaistukseen sopivissa väleissä ?
- Ennen keikan alkua lavalla sen verran valoa, että yleisö ymmärtää, että vermeet on stagella käyttövalmiina, eikä varastoituna.
- Soiton aikana valoa niin paljon, että bändi näkyy.
- Tauolla taas sen verran valoa, että yleisö ymmärtää, että show jatkuu vielä. Mieluusti enemmän, kuin ennen keikan alkua. "Main"- valot poissa päältä, "taustavalosta" vaikka 2/3 sammutettu, niin voisiko tähän väliin ajatella ohjainta (jos siis sellainen on) pyörittämään lavalla "värinvaihtoa" omaan rauhalliseen tahtiin taustamusasta riippumatta.
 
Tuommoiseen "vaihteluun" ei tarvita ohjainta tai dimmeriä, ainoastaan pari katkaisijaa. Periaatteessa hyvässä paikassa oleva liiketunnistin osaisi heittää "soittovalot" päälle bändin kiivetessä lavalle, ja sammuttaa ne kun liike lavalla loppuu.
 
Jos sitten soiton aikana haluaa jotain automaattisesti ohjailla, niin...Kukaanhan ei sano, että kaikki valo pitäisi tuoda ohjaimen kautta. Jos lava on jo valaistu lähes kaikella teholla mitä löytyy, niin se, että ohjaimella tekee muutamalla sadalla watilla? jotain? siihen päälle, niin tuon ei pitäisi vielä näyttää satunnaiselta vilkuttelulta?
Ohjaus vaikka bassolla? Meillä basso soi käytännössä koko ajan, ja jos basisti sammuttaa kielet, niin kyllä se voisi paitsi kuulua, myös jotenkin näkyä. Vaikka muutama lamppu tahattomasti soiton aikana basson tahtiin sykkisikin, niin en tuota vielä diskoräpsyttelyksi kutsuisi.
 
Noista kaupan ohjaimista vain ei oikein tunnu olevan siihen, mitä itse ohjaimelta haluaisin. Jotenkin alkaa tuntua siltä, että yksi ohjelmoitava rele/logiikka ja sen varaan itse rakennettu ohjauskeskus syntyisi helpommin ja halvemmalla, kuin kauppojen tarjontaan turhautumalla.
 
5. Roudaus?
Yleensä aikaa on rajoitettu määrä. Keikka päättyy puoliltaöin, ja talon pitää olla tyhjä klo 01.00, noin esimerkiksi. Tunnissa talo tyhjäksi. Ainakin minulle ensisijaisesti käyvimpiä valolaitteita olisivat sellaiset, jotka menee "heittämällä" kyytiin, sen kummemmin purkamatta ja pakkaamatta. Tapanamme on yleensäkin pitää kamoja hyvin ja roudata silkkihansikkain, joten mitään "pomminkestävää" suojaa edes lamput ei meillä tarvitse. Kunhan eivät lattiaa vasten kolhiudu.
Niinpä, nuo "side-trussit" tolpan nokassa käännettynä "kuljetusasentoon" ja laite seisoo vaaka- asennossa lattialla kolmen jalan varassa, (tolpan alapää on siis se kolmas) olisi kutakuinkin käyttöömme riittävä kuljetuspakkaus.
Jossain vaiheessa mielessä kävi myös T- kaupasta kohtuuhinnalla lähtevä "decotrussi". Parimetrinen tuommoinen, lamput kolmiokehän sisäpuolelle, niin siinä olisi kuljetuspakkaus ja valotorni samassa.
Laippa tietysti pohjaan, että pysyy lavalla pystyssä.
 
Tyrmäystä odottaen
terv p ;-)
One kind of music only - the good kind
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)