Aihe: Mitä kuuluu itseopiskellen sävelletylle sinfonialleni
1 2
Erkki Linden
03.06.2006 16:49:11 (muokattu 03.06.2006 17:11:29)
 
 
Tarjosi sävellystä muutamalle orkesterille suomessa, 22 soittajan sinfonietasta 59 soittajan sinfoniaorkesterille.
 
Palautetta tuli kahdelta orkesterilta.
 
Toinen niistä mainitsi vain lyhyesti, että ammattimaisuus ei ole riittävä, meillä ei ole sille käyttöä.
 
Mielestäni vastaus ei ollut riittävän yksityiskohtainen tai riittävästi perusteltu ja pyysin tarkempaa selitystä siitä, mitä he tarkoittivat ammattimaisuuden puutteella.
Selvisi, että vika oli lähinnä puupuhaltimissa varsinkin oboessa, jotka oli kirjoitettu paikoin liian korkealle, pysytellen kuitenkin äänialan sisällä.
Muuten he pitivät sävellystä onnistuneena.
Tilanne tuntui vähä oudolta, en uskonut ollenkaan selitystä, sillä heidän mainitsemien virheiden korjaamisessa oli vain muutaman tunnin työ.
 
Mutta toisen orkesterin suunnasta kuului sitäkin enemmän.
Orkesterin kapellimestari, eräs Suomen eturivin kapellimestareista, antoi n. puoli tuntia pitkän selonteon sävellyksestäni.
Hän piti sävellystä hyvin onnistuneena, sinfoniassa on jatkuvasti hyviä ja mielenkiintoisia kohtia- aiheita. Hän piti erityisesti viimeisestä osasta, osa oli heti alusta erittäin hyvin onnistunut ja lopussa kävi tarkoitus selvästi esille.
 
Hän ei kuitenkaan pitänyt sinfoniaani vielä esityskelpoisena syystä että:
 
- 50 minuuttia sävellys on liian pitkä ensikertalaisen sinfonian esitettäväksi.
- sävellyksessä olevat runsaslukuiset melodiat ja aiheet eivät liity riittävän selvästi toisiinsa ja yhteystekijöitä pitäisi vahvistaa kuulijaa helpottaakseen.
- siellä missä rytmi jatkuu pitkään samanlaisena, toistuvuus olisi hyvä rikkoa polyrytmein.
- harmoniaa on tarpeen rikkoa (sävellyksessä toistuvan tyylin mukaisesti) huomattavasti selvemmin esim. atonaalisilla sointukuluilla.
 
Itse nuotinnuksesta kapellimestari mainitsi vain ensimmäisen osan ensimmäisen tahdin, nousutahdissa oleva puolinuotti on liian pitkä, tulee virheellinen kuva tahtilajista.
 
Erityisesti Hän hyväksyi sävellykseni, koska siinä on selvä sanoma ja ihmetteli, miksi parhaillakaan suomalaisilla säveltäjilläsanomaa ei sinfonioissa löydy.
 
Hän lupasi, että kun korjaan Hänen mainitsemat kohdat ja voin palata sen jälkeen asiaan,
HÄN ON SIIS EDELLEEN KIINNOSTUNUT SINFONIASTANI!
wrshredder
04.06.2006 13:45:20
NIINKUIN MEKIN KAIKKI TÄÄLLÄ!
 
*reps*
 
no niin , ei saa huutaa..
onko tätä sinfoniaa saatavana kuunneltavana versiona.. ootko ajatellu nuotintaa sitä jollain Sibeliuksella tahi jollain..
THV-Klubi#52 Romantikkoitkijät#23 S.M.A.K - perustajajäsen
Janus
04.06.2006 14:06:19
wrshredder:
*reps*
 
no niin , ei saa huutaa..
onko tätä sinfoniaa saatavana kuunneltavana versiona.. ootko ajatellu nuotintaa sitä jollain Sibeliuksella tahi jollain..

 
http://www.elisanet.fi/erkki.linden
 
Tuostahan oli juttua jo n. 4 sivun päässä. Lähinnä semantiikkaa siitä, voiko aloittelevan säveltäjän ensimmäinen työ olla sinfonia. Mun mielestäni EI.
 
Tuolla sivulla on jotain sämplejä, ja ilmeisesti jollakin ohjelmalla on tehty tietokonenotaatio. Tosin, jos muut stemmat ovat notaatioltaan samannäköisiä kuin Arvostelut-sivulla olevat korjaamattomat jousistemmat, niin en suoraan sanoen ihmettele negatiivista palautetta.
 
Erkki Linden:
Toinen niistä mainitsi vain lyhyesti, että ammattimaisuus ei ole riittävä, meillä ei ole sille käyttöä.

Mielestäni vastaus ei ollut riittävän yksityiskohtainen tai riittävästi perusteltu ja pyysin tarkempaa selitystä siitä, mitä he tarkoittivat ammattimaisuuden puutteella.
Selvisi, että vika oli lähinnä puupuhaltimissa varsinkin oboessa, jotka oli kirjoitettu paikoin liian korkealle, pysytellen kuitenkin äänialan sisällä.

 
Sisältö ja muoto ovat täysin eri asioita. Virheiden korjaaminen notaatiossa tai yksittäisten soitinten äänialoissa ovat nopeita hommia, mutta jos 50min kestävä teos ei kanna musiikillisesti, niin mikään määrä itseopeteltua teoriaa ei auta siinä vaiheessa.
J.Ahonen
04.06.2006 14:32:35
En tiedä, mutta Jos Erkki oikeasti kuulee sinfonia orkesteria moninaisineen soitin väreineen pääkopassaan ja pystyy sen heittämään nuoteiksi niin, mikäs siinä? Mutta jotenkin uskoisin että ei ehkä mennä ihan noilla jäljillä. Ainakin itse tunnen omantunnon pistoksen, jos alan viskelemään mäihällä nuottia ohjelmaan jossain sävellajissa. Heitän välillä jotain Bach groovea perseääniin. Mutta ei kai se nyt ihan näinkään mennyt.
 
Jos toi sinfonia esitetään jossain, niin nostan (voisinpa melkein syödä) hattuni. Voin kuvitella että noissa piireissä ei ihan täysin sulateta tuota. Varmasti nämä kapellimestarit ovat mukavia ja antavat mielellään palautetta, ja pitävät hienona juttuna että joku on löytänyt säveltämisen. mutta joo.....En sano mitään ennen kuin kuulen ton sinfonian. Mutta vilpittömästi : Kaikkea mahdollista hyvää sinulle ja sinfoniallesi.
 
Toi olisi oikeasti KOVA JUTTU jos saat tuon esitettäväksi. Ei kannata pettyä, jos ei ota tuulta alleen.
Erkki Linden
04.06.2006 19:42:36 (muokattu 04.06.2006 19:48:14)
 
 
Varmasti nämä kapellimestarit ovat mukavia ja antavat mielellään palautetta, ja pitävät hienona juttuna että joku on löytänyt säveltämisen.
 
Kapellimestarit eivät anna yleensä mitään palautetta, olkoon sävellys sitten kuinka hyvä tahansa, ainakaan uudelle säveltäjälle.
 
Tämä johtuu siitä, että heille tulee niin valtavat määrät uusia sävellyksiä tutustuttavastksi, etteivät ehdi katsoa kaikkia parhaitakaan, kuin hyvin pintapuolisesti, jos ollenkaan.
 
Ammatikseen 25 vuotta vakavaa musiikkia säveltänyt tuttavani kertoi, että Hän ei ole koskaan saanut mitään palautetta muilta, kuin kahdelta orkesterilta.
Hän toteaa edelleen; elävien säveltäjien sinfonioita ei juurikaan suomessa esitetä!
 
Että tähän nähden olen tämänhetkiseen tilanteeseen aikalailla tyytyväinen.
Ostinaatio
04.06.2006 22:01:16 (muokattu 04.06.2006 22:01:56)
Aika ynseää palautetta täällä Erkin viestiin. Mun mielestä on ainakin hieno ja omaperäinen uurastus tuollainen sinfonia. En mä itse ainakaan näkisi tota jonain kilpailijana tai uhkana ammattilaissäveltäjille, onpahan hieno projekti.
 
Ja varsin hienoa, että jokin ammattilaiskapellimestari on vaivautunu ihan kunnolla perehtymään hommaan ja opastamaan harrastajaa (aivan yhtä hyvin ymmärrän, että jollain toisella ei kattavaan kritiikkiin ja perehtymiseen ollut aikaa). Toivotaan, että jossain lyhennetyssämuodossa saat sen esitetyksikin. Minua ainakin kiehtoo tuo ajatus, että ummikkotilanteesta lähdetään kokoamaan sinfoniaa. Onpahan varmasti opettava kokemus.
 
Onhan sitä harrastaja- tai pöytälaatikkokirjailijoitakin ammattilaisten ohella, miksei olisi myös harrastajasinfonikkoja. Vaikkakaan varmasti jokaisen vastaavaa yrittävän teoksen esittämiseen ei resursseja ole, mutta ehkä ensimmäisen rohkean kuitenkin.
"... yudoan o yunnustan dem yguduh ged ... LISN bud LISN ... tuds weer goin duhSIVILEYEzum " -e.e.cummings
Erkki Linden
05.06.2006 07:51:01 (muokattu 05.06.2006 12:42:26)
 
 
Sisältö ja muoto ovat täysin eri asioita.
Virheiden korjaaminen notaatiossa tai yksittäisten soitinten äänialoissa ovat nopeita hommia,

 
Niin onkin.
 
mutta jos 50min kestävä teos ei kanna musiikillisesti, niin mikään määrä itseopeteltua teoriaa ei auta siinä vaiheessa.
 
Ongelma oli siinä, että ensikertalaisen sinfonia ei saa kestää enempää kuin 40 min. Jos kestäisi siitä tulisi konsertin pääesitys, joka sijoittuisi tauon jälkeiseen puoliskoon konsertissa.
 
Sävellyksen musiikillinen kantavuus ei ollut varsinaisesti ongelmana, vaan melodioiden ja erilaisten aiheiden monilukuisuus.
Eräs intendentti mainitsi, että sävellys on heille liian vaikea normaalisti opeteltavaksi, ts. harjoitukset ottavat liikaa aikaa (taas tultiin ensikertalaisen ongelmaan).
Myös mainitsemani kapellimestari perusteli kuuntelun helpottamista nimen omaan sillä, kun uuden säveltäjän sinfoniaa esitetään, siltä odotetaan helposti tunnistettavaa juonirakennetta.
 
Korjaamiseen arvelen menevän n. 4 kuukautta ja partituurin sekä teemojen uudelleenkirjoitukseen toiset 4.
 
Voiko ylipäätään pelkästään itseoppiskella tällaista sävellystä? Ei tietenkään, olen jo tähän mennessä tarvinnut huomattavan määrän toisten, myös ammattilaisten tukea.
Corvus
05.06.2006 20:39:03
Todella hieno juttu.
 
Varaan kantaesitykseen kaksi paikkaa salin keskivaiheilta.
Erkki Linden
07.06.2006 14:02:42
 
 
onko tätä sinfoniaa saatavana kuunneltavana versiona.. ootko ajatellu nuotintaa sitä jollain Sibeliuksella tahi jollain..
 
Valitettavasti en voi vielä julkaista, nuotit luonnollisesti on valmiina.
 
Tajusin, että vaikka olen täällä kehunut säveltäneeni suurteoksen, mitään musiikkinäytettä minulta ei kuitenkaan ole esillä.
 
Joten tässä olisi kolme ensimmäisistä työtä joilla aloitin sävellys harjoittelun.
 
http://www.elisanet.fi/erkki.linden/seetri.mp3
http://www.elisanet.fi/erkki.linden/koivu.mp3
http://www.elisanet.fi/erkki.linden/joki.mp3
 
Sävellykset on esitetty tietokoneen sound blasterin väkioäänipankin soittimilla.
 
Saa arvostella.
Sharkman
07.06.2006 16:24:22 (muokattu 07.06.2006 16:26:04)

http://www.elisanet.fi/erkki.linden/seetri.mp3
http://www.elisanet.fi/erkki.linden/koivu.mp3
http://www.elisanet.fi/erkki.linden/joki.mp3
 
Sävellykset on esitetty tietokoneen sound blasterin väkioäänipankin soittimilla.
 
Saa arvostella.

 
Tuo ensimmäinen oli varsin mainio hartaineen tunnelmineen.
 
"joki" sävellyksen alku yritti ehkä olla turhankin nokkela, mutta hyviä ideoita siinäkin. Pianon käsittely on ainakin perin omintakeista. Hetkittäin tässä on mainioita oivalluksia, mutta välillä taas en ymmärrä joitankin mielestäni hieman tökeröiltä vaikuttavia ratkaisuja. Tässä sävellyksessä on kyllä jotain varsin omaperäistä. En ole kuullut mitään vastaavaa aikaisemmin. Juuri nuo äkkipikaiset ryöpsähdykset ja nopea kuviointi hidasta/hiljaista taustaa vasten.
Haluan vain päästä pätemään.
Erkki Linden
08.06.2006 13:52:07 (muokattu 08.06.2006 13:52:40)
 
 
välillä taas en ymmärrä joitankin mielestäni hieman tökeröiltä vaikuttavia ratkaisuja.
 
Hei, kertoisitko missä kohdassa nämä esiintyy, min. - sekunti?
 
Itse ei niitä enää huomaa, kun on soittanut sitä niin monta kertaa.
filtteri
12.06.2006 21:41:23
 
 
Hei Erkki, mikäli kokonaisen sinfonian esittäminen ei onnistu, voithan yrittää saada jotakin tiettyä osaa soitetuksi. Joessa on mielestäni todella raikkaita ideoita, miellyttävää kuunneltavaa kaikenkaikkiaan. Toivottavasti teoksesi ainakin jossain muodossa esitetään!
John Titor
13.06.2006 11:40:31 (muokattu 13.06.2006 11:44:23)
 
 
Niin onkin.
 
Ongelma oli siinä, että ensikertalaisen sinfonia ei saa kestää enempää kuin 40 min. Jos kestäisi siitä tulisi konsertin pääesitys, joka sijoittuisi tauon jälkeiseen puoliskoon konsertissa.
 
Sävellyksen musiikillinen kantavuus ei ollut varsinaisesti ongelmana, vaan melodioiden ja erilaisten aiheiden monilukuisuus.
Eräs intendentti mainitsi, että sävellys on heille liian vaikea normaalisti opeteltavaksi, ts. harjoitukset ottavat liikaa aikaa (taas tultiin ensikertalaisen ongelmaan).
Myös mainitsemani kapellimestari perusteli kuuntelun helpottamista nimen omaan sillä, kun uuden säveltäjän sinfoniaa esitetään, siltä odotetaan helposti tunnistettavaa juonirakennetta.
 
Korjaamiseen arvelen menevän n. 4 kuukautta ja partituurin sekä teemojen uudelleenkirjoitukseen toiset 4.
 
Voiko ylipäätään pelkästään itseoppiskella tällaista sävellystä? Ei tietenkään, olen jo tähän mennessä tarvinnut huomattavan määrän toisten, myös ammattilaisten tukea.

 
Onnittelut projektin etenemisestä. Sanon tässä vaiheessa että ei kannata ottaa liian kirjaimellisesti sitä palautetta, jonka olet saanut, musiikkipiireissä ei olla suorasanaisia. Vaikka joku sanoisi että oboe on siinä ja siinä osassa sillä ja sillä tavalla vähän kökkö, niin se ei ole koko totuus. Ellei palaute ole todella selkeää ja yksityiskohtaista on oletettavaa että se on "korvaavaa" palautetta, ts. asiassa, josta sanotaan voi olla vikaa, mutta se ei ole perimmäinen syy sanojan mielessä.
Jos sanoja ei ei kehtaa sanoa ettei (joko siitä syystä ettei tuomitsisi myöhemmin nerokkaaksi julistettavaa teosta, tai sitten ihan vaan siksi että teos on kuraa) teos ole riittävän hyvä, tai että se on kauttaaltaan täynnä huonoa musiikkia, saattaa hän keksiä jonkun yksittäisen asian jossa on vikaa ja sanoa sen päästäkseen tilanteesta ulos. On inhottavaa sanoa päin naamaa ettei pidä jostain toisen hengentuotteesta ollenkaan.
 
Itse tekisin hylkäämistilanteessa niin, että kuuntelisin kappaleen muutaman kerran läpi ja miettisin että mitä oikeasti jäi mieleen. Jos muoto ja teemat eivät pysy selkeänä edes säveltäjän päässä, ne eivät varmasti ole sellaisia kuulijalle. Sen jälkeen hajottaisin yksinkertaistetusti osiin jokaisen osan ja tarkastaisin että mitkä ovat jokaiselle osalle olennaisimmat asiat ja tarkastaisin että onhan jokaisen osan musiikki varmasti perusteltavissa kappaleeseen kuuluvaksi. Sitten alkaisin heittää turhaa tavaraa isolla kädellä pois. Parilla pääteemalla ja parilla sivuteemalla päästään jo todella mittaviin tuloksiin. Joskus voi olla kysymys vain siitäkin, että vaikka kappaleessa ei olisi ollenkaan "huonoa" tavaraa, sitä hyvää voi olla liikaa. Kaiken säveltämänsä tavaran voi kuitenkin poisheittäessäänkin säästää ja käyttää muualla halutessaan. Tämän jälkeen korostaa niitä asioita joista on päättänyt osat rakentaa eikä päästä kappaletta rönsyilemään järjettömyyksiin. Ja muistaa että uskaltaa pitää musiikin yksinkertaisena, jos se sellaisena kuuluu päässä.
 
Uskoisin, että kun kerran rupeat noin mittavaan (8kk) korjaamisprosessiin, kannattaa varmasti korjata saman tien kaikki sellaiset asiat, jotka ovat jossain vaiheessa sävellystyötä vaivanneet. Ja korjaaminen usein tarkoittaa koko viallisen asian poistamista kokonaisuudesta.
 
Ei muuta kuin onnea matkaan.
Erkki Linden
13.06.2006 17:31:07
 
 
Uskoisin, että kun kerran rupeat noin mittavaan (8kk) korjaamisprosessiin, kannattaa varmasti korjata saman tien kaikki sellaiset asiat, jotka ovat jossain vaiheessa sävellystyötä vaivanneet. Ja korjaaminen usein tarkoittaa koko viallisen asian poistamista kokonaisuudesta.
 
Puhut varmaankin kokemuksesta, sillä osaat kuvailla mainiosti minun tilanteen.
Nyt, kun olen pitänyt n. puolen vuoden tauon ja kuunnellut toisten säveltäjien, lähinnä Brahmsin 3:tta ja Shostakovichin 10:ttä, oma sinfonia tuntuu aivan erilaiselta, kuin aikaisemmin.
Erotan siitä helposti vahvat ja heikot puolet, samoin päässä soi jo valmiiksi, miten tulen sitä muuttamaan.
Muutostyön aloitan kuitenkin vasta elokuussa 2006.
gintronic
18.06.2006 12:27:35
aivan uskomatonta, että joku jaksaa tehdä tuollaisen sävellystyön!!
Tuo joki on tosi upea! Tuntuu kuin seuraisi korvillaan jotain draamaa... hauska kokemus sinänsä :)
 
onnittelut erkille jo nyt hienoista sävellyksistä ja onnea tulevaisuudelle.
JPQ
06.07.2006 23:05:35
 
 
Onnea uudelle säveltäjälle tuossa tosiaan upean oloisia osuuksia. Aidot soundit tosin olisi poikaa tosin sehän ei ole säveltäjän syy ettei niitä ole harva soittaa edes 5 eri soitinta tarpeeksi hyvin.:) Ja kannustaa minuakin kun itse opiskeleva minäkin aattelin olla ja saada jonkin sortin orkesteri musaakin vielä aikaiseksi. Siksi en sano sinfoniaa kun sen määrittely on vaikeaa. Ja suuri säveltäjä minusta sellainen joka tuo jotain uutta...
0611
09.07.2006 10:13:56
Kuullostaa hyvältä.
Jos klassinen puoli ei huoli ensikertalaisen itseoppieen tekeleitä niin luulisi olevan muita kanavia saada sävellys esille. Mieleeni tulee elokuvamusiikit ja sävellys kilpailut.
Tietenkin itse tekisin kyseisestä materiaalista progea, mutta jokainen taplaa tyylillään.
 
T:Ronalt Bix
Kaavat kankeiden kahlitsee ihmisyyden...
Erkki Linden
09.07.2006 11:00:07
 
 
Kiitoksia vaan kannustuksista.
 
Tuo markkinointipuoli on kylläkin vähän vielä hakusessa.
 
Jotenkin on sellainen tuntuma, että jos olisin jo tunnettu uuden tyylin säveltäjä, sinfoniani olisi hyväksytty, mutta siinä esiintyvät lapsukset ovat tietenkin olleet hyväksynnän esteenä.
 
Ymmärrän hyvin, että suuri orkesteri ei voi harjoitella sävellystä, jota tullaan vielä joltain osin korjaamaan.
 
Sinfoniassani on tavallista vähemmän kehittelyä ja kertauksia, siinä monilukuiset melodiat ja teemat seuraavat toisiaan, ts. jatkuvasti muuttuvaa elämää. Tämä tuntuu olevan ongelma, ongelma siksi, että tätä tyyliä ei ole juurikaan aikaisemmin käytetty.
Tällä tyylillä olen pyrkinyt tekemään sinfoniasta mielenkiintoisemman kuunneltavan.
 
Aikaisemmin mainitsemani kapellimestari hyväksyi yllättäen edm. tyylin, hän halusi lähinnä lisää tehokkaita karaktäärejä.
Tällä hetkellä olen hyvin tietoinen kuinka ne toteutetaan.
Tähän on auttanut suuresti yli puolen vuoden sävellystauko, sekä aivan erilaisen musiikin kuuntelu rokkia, urkuja, dixielandia jne.
 
Muuten mitä tarkoittaa proge?
Janus
09.07.2006 11:21:51
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)