Muusikoiden.net
23.04.2024
 

Laulaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Laulun tutkiminen fysioterapian kannalta
1
Rize
27.01.2006 14:17:32
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eli olen fysioterapiaopiskelija jolla nyt olisi edessä päättötyön tekeminen. Koska pidän mielekkäänä vaihtoehtona tulevaisuudessa suuntautua esim. muusikoiden työterveyshuoltoon, tekisin päättötyötäkin sitä palvelevasta aiheesta.
 
Mielenkiintoisen tutkimuksen voisin saada jonkin fysioterapiassa käytetyn keinon (esim. hengitys/rentoutusharjoitukset, venyttelyt, hieronta..) vaikutuksesta lauluun ja lauluääneen. Näitä keinojahan laulajat usein käyttävätkin. Siksipä teidän laulajien puoleen käännynkin.
 
Siis löytyisikö ehdotuksia, mikä olisi mielekäs tutkimusasetelma? Mitä terapiakeinoa olisi hedelmällisin tutkia? Kuinka paljon tällaisia asioita on jo tutkittu ja mistä julkaisuista tms. asiaa koskevia artikkeleja löytäisin? Mitä ehdotuksia teillä olisi laulun saamiseksi tieteellisen objektiivisesti mitattavaksi suureeksi? (Itselleni tulee lähinnä äänen korkeuden mittaaminen mieleen; tietenkin myös joidenkin fysioterapeuttien käyttämien mittarien kuten esim. PEF-mittari, käyttäminen voisi tulla kysymykseen..)
 
Täsmennän vielä kysymyksiäni ja palailen asiaan sitä mukaa kun aihe itsellenikin alkaa hahmottua, mutta kaikista vinkeistä ja ajatuksista olisin kiitollinen. Ihan alkutekijöissä on vielä jopa aiheen valinta, joten kaikki mietteet tervetulleita..
 
Tie miehen sydämeen käy alaonttolaskimon kautta.
hannakatriina
27.01.2006 23:21:59
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

löytyisikö ehdotuksia, mikä olisi mielekäs tutkimusasetelma? Mitä terapiakeinoa olisi hedelmällisin tutkia? Kuinka paljon tällaisia asioita on jo tutkittu ja mistä julkaisuista tms. asiaa koskevia artikkeleja löytäisin?
 
Asioita on tutkittu paljon. Luulen, että lähes kaikki laulamiseen liittyvä on jo tutkittu muodossa tai toisessa... Yksi pointti voisi olla tutkia ihmisen lihaksien merkitystä itse äänen tuottamisessa. (Tää on minusta aika mielenkiintoista) Lihakset vaikuttavat ryhtiin ja rentoon lauluasentoon, joka vaikuttaa ihan suoraan äänen tuottamiseen. Lihakset ovat mukana hengityksessä, joka on laulamisen perusta. Sen lisäksi myös laulajien käyttämä termi "tuki" on lihastyötä, eli tarkoittaa lähinnä sitä että ääntä kannatellaan, äänen voimakkuutta säädellään yms. lihastyöllä, jossa olennaisena tekijänä on poikittainen vatsalihas ja lantionpohjan lihakset (kropan joustamista äänen mukana). Lisäksi jos vaikkapa niskan ja kaulan lihakset ovat kireänä, laulaminen vaikeutuu. Ylimääräiset lihasten jännitystilat heijastuvat äänen sointiin. Tutkimusasetelmaa en osaa sen tarkemmin sanoa, mutta tuossa oli muutama idea, mitä voisi lähteä selvittelemään.
 
Jos näitä alkaa tutkimaan niin asiansa osaavat laulunopettajat ovat yksi hyvä tietolähde, samoin voice massage -terapeutit, jotka taas sitten puolestaan tietävät vielä enemmän itse lihaksista yms. Joillakin näillä palstoilla on myös mainittu lauluoppaita, joissa on hyviä pointteja ihan laulamisen fysiikastakin.
 
Mitä ehdotuksia teillä olisi laulun saamiseksi tieteellisen objektiivisesti mitattavaksi suureeksi? (Itselleni tulee lähinnä äänen korkeuden mittaaminen mieleen; tietenkin myös joidenkin fysioterapeuttien käyttämien mittarien kuten esim. PEF-mittari, käyttäminen voisi tulla kysymykseen..)
 
En ihan hahmota mitä ajat tässä takaa, mutta luulen, että ennemminkin äänen voimakkuus, soivuus ja kuuluvuus yms. antavat paremmin käsityksen kropan yhteydestä laulamisessa kuin äänen korkeus... Jos en tee mitään lihastyötä laulaessani ja ryhti on huono, on laulaminen heiveröistä piipitystä, mutta saatan kyllä silti päästä hyvinkin korkeisiin ääniin. Kun taas käyttää koko kroppaansa laulaessaan ja saa äänen resonoimaan hyvin, niin johan kuuluu ja soi ;)
 
Laulamisen fysiikka on muuten aika iso ja upottava suo... kannattaa siis yrittää rajata aihe aika tarkasti.
 
hannakatriina
27.01.2006 23:25:19 (muokattu 27.01.2006 23:28:11)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Niin lisäyksenä vielä, että siis erilaisilla terapioillahan pyritään juuri korjaamaan vaikkapa huonoa ryhtiä tai poistamaan lihasjännityksiä. Voisko siis vaikka tutkia jotain laulajilla yleisesti esiintyvää fyysistä ongelmaa, miettiä mistä se johtuu ja sitten että mitä sille voi tehdä...
 
Suu
30.01.2006 14:25:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mielenkiintoinen aihe, ja varmasti myöskin paljon tutkittu.
 
Jos halutaan lähteä melko eksaktien mittausten pariin, niin musta mielenkiintoista olisi tutkia äänentuottonsa hyvin hallitsevan laulajan äänen hertsejä ja minkälainen vaikutus esim. hieronnalla on niihin. Saadaanko hieronnalla lisää syvyyttä tms. uusia taajuuksia soimaan ääneen?
 
Äänen värihän on nimenomaan sitä, minkälaisia taajuuksia äänessä soi. Tähän vaikuttaa rakenne, lihasten koko ja joustavuus, elimistön hallinta yms.
 
sound in - pleasure out
Rize
31.01.2006 14:39:18
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitoksia vaan, hyviä ajatuksia olette esittänyt...
 
Se aiheen rajaaminenhan mulla suuri ongelma on, resursseja nyt kuitenkin on käytössä vain 2x10 opintoviikkoa.
 
Eräs kurssikaverini aikoo mahdollisesti tutkia spirometrilla (uloshengityksen huippuvirtausmittari) eroja laulua harrastavien ja harrastamattomien lasten välillä ja ehdotti jos saisin omaa työtäni nivoutumaan jotenkin siihen. Muutenkin tuntuisi ehkä helpommin muodostettavalta tutkimusasetelmalta laulun vaikutus fysiikkaan kuin fysiikan vaikutus lauluun. Tosin jälkimmäinen ehkä olisi kiinnostavampi mutta sitä myöten myös upottavampi ja vaikeammin rajattava... Vaikeaahan lienee ylipäätään syy-seuraussuhteiden määrittely.
 
Eräs näkökohta voisi myös olla, että tutkisi lihasten aktivoitumisjärjestystä, -nopeutta tms. sillä tällaisiin mittauksiin löytyy oppilaitoksestamme viimeisen päälle olevat laitteet.
 
Aihe sinänsä tuntuu niin kiinnostavalta, että itse tutkimuksen tekeminen varmaan olisi hyvinkin mukavaa jos vain saisi spesifisti määriteltyä tutkimusasetelman...
 
Tie miehen sydämeen käy alaonttolaskimon kautta.
Rize
03.02.2006 12:36:32
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nyt on alkanut aihe pikkuhiljaa hieman täsmentymään, eli ajattelin tutkia laulunaikaista lihasaktivaatiota pinnallisen elektromyografian avulla. Erityisesti juuri poikittainen vatsalihas olisi mielenkiintoinen tutkittava, mikäli sen aktivaatiota vain pystyy kyllin luotettavasti ko. menetelmällä mittaamaan.
 
Mielenkiintoinen aihe, ja varmasti myöskin paljon tutkittu.
 
Jos halutaan lähteä melko eksaktien mittausten pariin, niin musta mielenkiintoista olisi tutkia äänentuottonsa hyvin hallitsevan laulajan äänen hertsejä ja minkälainen vaikutus esim. hieronnalla on niihin. Saadaanko hieronnalla lisää syvyyttä tms. uusia taajuuksia soimaan ääneen?
 
Äänen värihän on nimenomaan sitä, minkälaisia taajuuksia äänessä soi. Tähän vaikuttaa rakenne, lihasten koko ja joustavuus, elimistön hallinta yms.

 
Tähän olisi mielenkiintoista tietenkin yhdistää yllämainittu äänen taajuuksien mittaus, eli mahdollinen tutkimusasetelma voisi olla esim. poikittaisen vatsalihaksen aktivaation lisääntymisen ja äänessä soivien taajuksien mahdollinen yhteys.
 
Siksi kysynkin fiksummilta: onko olemassa luotettavaa ja kohtuullisen yksinkertaista tapaa mitata lauluäänestä näitä taajuuksia, siis nimenomaan osaääneksiä perusääneksen lisäksi ja mahdollisesti jopa näiden keskinäisiä suhteita?
 
Tie miehen sydämeen käy alaonttolaskimon kautta.
Nalle Puh
04.02.2006 01:08:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joogassa on eräs "tulihengitys" johon osallistuu mm mm.obliquus abdomialikset ja mm.transfersus amdomiaalikset...liikkeessä on todella voimakas ja nopea vatsan sisään veto ja siinä toistetaan eräitä lauseita ja ääni muistuttaa lähinnä karhua :) se ääni tulee vapaasta keuhkojen alaosien hengityksestä, tuota aktivaatioita olisi kiva jotenkin pystyä mittaamaan sillä se on mielestäni oleellisen tärkeä laulajalle varsinkin klassisenlaulajalle! olen huomannut sen olevan todellista mannaa äänelle :)
 
kokeilkaapa testiä missä näette keuhkojenne kunnon ja laajuuden ;)
 
keuhkot täyteen ilmaa ja puhaltakaa pillillä vesilasiin (näin näette että ilman virtaus on jatkuva) ottakaa kellosta aika! olisi kiintoisaa tietää millaisia keuhkoja ja lihashallintaa täältä löytyy ;) itselläni aika on tasan minuutti...
 
Nalle Puh
04.02.2006 01:11:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

"transfersus amdomiaalikset"
 
mitkä ne noi on?? tarkoitin "transut abdomianaaliset" buaahhaaa!!!
 
solesurvivor
07.02.2006 23:41:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Esimerkiksi tällaiselta sivustolta (medline) pääsee käsiksi miltä tahansa koneelta varsin kattaviinkin tutkimusartikkeleihin (ja etenkin jos koulusi koneella on ostettu tunnukset) ja äkkiä vilkaisemalla lihasaktivaatiota laulun aikana on tutkittu kyllä..tsekkas löytyisikö mitään tietoa:)
 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?DB=pubmed
 
"If you shake my hand, better count your fingers.."
Black Zombie 82
14.06.2020 06:55:38
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nalle Puh: Joogassa on eräs "tulihengitys".
 
Tulihengitys ja menihengitys.
 
18is9
17.06.2020 12:45:45
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kesti sen 14 vuotta keksiä tuo sutkaus :).
 
"I listened hard but could not see" - YES, And You and I
Khassera
22.06.2020 11:18:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mutta kyllä kannatti, hymyilin ääneen!
 
Disclaimer: Pidätän oikeudet puhua paskaa ja huudella mitä sattuu mihin sattuu tietämättä mistään mitään.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «