Aihe: Mozart ja nerous - essee
1
Joonas
16.01.2006 02:41:48 (muokattu 16.01.2006 13:11:28)
Terve!
 
Alla olevasta linkistä pääsee lukemaan esseeni "Mozart ja nerous", joka käsittelee Mozartin lapsineroimagoa, sen syntyä ja seurauksia. Essee on kirjoitettu noin vuosi sitten Tampereen yliopiston musiikkitieteen kurssin loppuesseenä, ja on ensimmäisiä edes vähän tieteellisiä kirjoittamiani esseitä. Lähteisiin viittaaminen yms. tieteellisen kirjoittamisen perusteet olivat vielä vähän ruosteessa (no, ovat kyllä edelleen), ja muutenkin tuli annettua mielikuvituksen lentää. Mutta toisaalta, kuten erään tieteenalan tutkimuskurssilla juuri painotettiin, pitää olla rohkeutta tulkita aineistoa :)
 
Teksti ei muuten ollut tarkoitettu julkaistavaksi.
 
http://www.uta.fi/~joonas.keskinen/mozart.pdf
 
Ihan mielenkiinnosta olisi hienoa mikäli kommentoisitte kirjoituksen sisältöä tai osaisitte jatkaa aiheesta. Jos jollakulla on tarkempaa tietoa "nerouden historiasta" ja mahdollisesti joitain lähteitä siihen, niin olen kiinnostunut myös niistä, nerot kun ovat lähellä sydäntäni :) Siis lähinnä vastaavanlaista pohdintaa nerojen asemasta (sosiologisessa ja kulttuurisessa mielessä).
 
E: Ihan varmuuden vuoksi ajattelin lisätä, jotta teksti on sitten n.11 sivua pitkä.
 
Joonas.
Moon vanha kettu. Älä ammu mua.
J.Ahonen
16.01.2006 15:00:05
"Ainut ero Hullun ja Neron välillä on, että minä en ole hullu" -Salvador Dali.
megatherium
18.01.2006 19:01:07
Pieni täsmennys, mozart haki Stephaninkirkon(?) urkurin virkaa palkattomana. Ja Mozart oli ja jäi ikuiseksi lapseksi musiikkiiaan lukuunottamatta, joka oli hänelle todella tärkeää, että jopa suhde rakastettuun Aloysiaan sai jäädä taka-alalle, kun hän kirjoitti konserttiaariaa Ah lo Previdi tämän äänelle, ja näyttäytyi kirjeissään tälle loistavana dramaturgikkona ja ammattimiehenä, jole kaikki subjektiivinen tunteilu oli musiikin ollessa kyseessä vierasta. Mozart myös piti Haydnia ainoana tasavertaisena aikalaisena kanssaan. Jos Mozart ei olisi ollut säveltäjänä nero vaan pelkkä lahjakkuus kuten Salieri, hän lukeutuisi kaksoislahjakkuuksiin kirjeenkirjoittajana niiden mielikuvitukselisesti polveilevissa asssosiaatioissaan ja infantiilissä ja hienosti objektivoidussa kakkahuumorissaan. Hänhän kirjoiotti nimittäin moniin näppäriin kaanoneihinsa rahvaanomaisen vulgöäärin tekstin, joissa sanat paskantaa turvalle jne. on kustantajien toimesta ohjattu ajoissa sädyllisempiin uomiin rivoja sävelityksiä peiteltäessä, ja vedottui siihen että mozart oli estoton ja viaton luonnonlapsi, vaikka tämä oli itsetiedotonta neron kontrapunktia ylivertaisille suorituksilleen.
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)