Aihe: Näin sävellämme sinfonian itseopiskellen
1 2 3 4
cubasisti
18.01.2006 16:55:39
Siis "Auma" käy nimeksi mutta "Erkin sinfonia" ei? :) Tarkoitin kylläkin, että mikä olisi sopivampi nimitys kuin sinfonia. "Teos sinfoniaorkesterille"?
 
Sanasta sinfonia tulee aina mieleen se Für Elisen melodiaan tehty kammotus "Sinfonia rakkauden".
Deadline tekee mestarin.
Sävis
18.01.2006 17:13:00
No, kysyit, mikä olisi parempi nimi. :) Tosiaan, kyseessä on teos sinfoniaorkesterille. Minun mielestäni.
 
Saatan kuulostaa vähän liian ankaralta ajatuksineni. Tutustuin kuitenkin Erkin kotisivuihin ja kuuntelin siellä olleet näytteet. En siis tässä täysin tutustumatta teilaa.
"Sävis on mukava ja haisee valkosipulille." -Tellu
"Sävis on semmoinen kiva pätkä." -Juoppohurtta
"Sävis on semmonen, jolla on IHQ ruskia tukka." -JCM
Musica Nova 2006
Erkki Linden
18.01.2006 17:13:36
 
 
Kävi aivan kuten oletin, sinfonian määrittely on vaikeaa.
Yritin selvittää sitä tosissani, myös itse.
 
Esitin kysymykseni kahdelle musiikkitohtorille, joista toinen oli itsekin säveltänyt sinfonian, en saanut kuitenkaan muuta vastausta, kuin "ei ainakaan iskelmä" sekä "sinfonian nimissä on nykyään sävelletty melkein mitä tahansa".
 
Mutta arvon keskustelijat, onko kukaan teistä ajatellut kokeilla tällä palstalla esittelemääni menetelmää sinfonian- tai jonkun muun sävellyksen sävellystyössä.
 
Tai, onko esityksestäni ollut mitään muuta hyötyä omaa sävellystyyliäsi ajatellen.
megatherium
14.06.2016 21:37:53
Sharkman: Tämä on vain minun mielipiteeni, mutta aloittelevien säveltäjien kannattaa jättää sinfonian kokoiset spektaakkelit suosiolla tulevaisuuteen. Ne ovat todellisia säveltaiteilijan kypsyyden, vision ja taidon näytteitä.
 
Jos säveltää muita kuin itseään varten, kannattaa miettiä millaista musiikkia ihmiset haluaisivat kuulla. Klassisen kauden ja romantiikan ajan sinfoniat on sävelletty moneen kertaan todella suurten mestarien toimesta. Yleisesti ollaan sitä mieltä, että näiden kausien estetiikan parissa on sanottu jo kaikki mitä voidaan vain sanoa. Sitä yleisasennetta vastaan on vaikea taistella. Modernimman 1900-luvun estetiikan tiimoilta on sävelletty myös hukuttavan suuri määrä sinfonioita. Tarjonta on valtava!
 
Sinfonian kokoisten teosten äärellä kannattaa olla kunnioittavan nöyränä.

 
suomessa romanttista koulukuntaa edustavat säveltäjät yleisimmin mm. Jälkimadetojalaiset kuten esmes kalervo tuukkanen 6 postromanttisella sinfoniallaan tai ahti karjalainen, erkki aaltonen ja fougstedt ovat rikastuttaneet romantiikan ajan estetiikkaan perustuvaa sinfonista traditiota omalla postromanttisella tuotannollaan ja mm. Sinfonisilla runoilla kuten karhunpyynti tai vuorten laulu, talvisia kuvia jne.
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
Jucciz
15.06.2016 02:15:52
megatherium: suomessa romanttista koulukuntaa edustavat säveltäjät yleisimmin mm. Jälkimadetojalaiset kuten esmes kalervo tuukkanen 6 postromanttisella sinfoniallaan tai ahti karjalainen, erkki aaltonen ja fougstedt ovat rikastuttaneet romantiikan ajan estetiikkaan perustuvaa sinfonista traditiota omalla postromanttisella tuotannollaan ja mm. Sinfonisilla runoilla kuten karhunpyynti tai vuorten laulu, talvisia kuvia jne.
 
Voimallinen nosto.
Sax-pappa
15.06.2016 09:30:37
Säveltäähän voi mitä mitä vain ja kutsua sitä sinfoniaksi. Pitää kuitenkin olla riittävästi nimeä että se menee Teostossa läpi.
EP
15.06.2016 14:54:51
Usein miettinyt mitä kuuluu aiheen aloittajalle?
megatherium
16.06.2016 00:26:03
Sax-pappa: Säveltäähän voi mitä mitä vain ja kutsua sitä sinfoniaksi. Pitää kuitenkin olla riittävästi nimeä että se menee Teostossa läpi.
 
tyyliltään ja muodoltaan perinteisempiä klassisromanttisia tonaalisia sinfonioita onkin sujuvampaa mieltää siksi absoluuttisen musiikin korkeimmaksi muodoksi ja länsimaisen taiteen täydellisimmäksi muotoilmentymäksi, jota sinfoniaksikin kutsutaan vaikka sen muoto noudattaisi vapaasti sonaattimuotoon perustuvaa persoonallista muotorakennetta ja osien lukumäärää.
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
megatherium
24.06.2016 18:15:21
pianomies: On täysin mahdollista säveltää sinfonia itseopiskellen, historiammekin tuntee useita, jopa yleisön arvostukseen asti nousseita mestareita, jotka ovat olleet itseoppineita. Tosin monet ammattilaiset ovat arvostelleet esim. erään itseoppineen sinfonian "sopimatonta" soinnutusta ja korjailleet sitä, vaikka yleisö pitää alkuperäistä soinnutusta vahvempana
 
tarkoittanet soitinnusta. Schumanninkaan sinfoniset luomukset alunpitäen pianoa ajatellen sävellettynä eivät kömpelön ja amatöörimäisen orkestrointinsa takia soi itsestään ellei kapellimestari peukaloi näiden partituuria balanssoimalla soitinnustyylin paksuutta saadakseen teokset soimaan paremmin.olemukseltaan lyyrillisellä säveltäjällä ei ollut myöskään arkkitehdin taitoa luoda monumentaalista musiikkia ja symphonyoiden teemat vaikuttavat erillisiltä fragmenteilta ja koska ei kunnolla hallinnut kontrapunktia, toisti säkeitään yhä uudelleen sen sijaan että olisi laajentanut näiden kehittelyä. Schubert oli alkuperäisempi orkesterin nero. Melartin, tuukkanen, ranta, karjalainen, aaltonen ja saikkola suomen merkittävimpiä. Karjalaisen mestarillinen puhallinsatsin hallinta ja mielikuvitukselliset ja taidokkaat puhallinsoolot hämmästyttävät
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
Tinfoilhatter
30.05.2018 19:40:18
Zappa olikin hieno mies...
 
Olen mä tässä näitä phryygisiä käyriä väännellyt eri asemiin ja inverteillä viskonut puolelta toiselle. Mahtavaa hommaa.
megatherium
18.11.2019 12:41:04 (muokattu 18.11.2019 12:45:05)
cubasisti: Siis "Auma" käy nimeksi mutta "Erkin sinfonia" ei? :) Tarkoitin kylläkin, että mikä olisi sopivampi nimitys kuin sinfonia. "Teos sinfoniaorkesterille"?
 
Sanasta sinfonia tulee aina mieleen se Für Elisen melodiaan tehty kammotus "Sinfonia rakkauden".

 
Vaikkapa sävelruno tai sinfoninen runoelma. Esim melartinin traumgesicht tai patria
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
Snakehillsquire
13.12.2020 00:06:25
Vähän olisi hytinä, että tänä päivänä pystyy hakeen soundit kohdalleen joko omista elektronisista musavehkeistä, tai jos ei riitä, imee pilvestä lisää.
 
Sävellyksen pohjaversio varmaankin voi olla ko softan omilla instr ryhmäsoundeilla
 
Tehdäkseen jonkun biisin, isomman tai pienemmän, tarttee varmaan olla tässä ketjussa mainittu sävellysohjelma, jolla omaa tuotostaan voi kuulla ja muokata.
 
Kysymykseni onkin, mikä olisi hyvä sävellysohjelma nykyjään, joka istuu imaciin, ikäversio 10.13.6; ja jossa on väylät auki soundien muokkaukseen ym vaadittavaan sen lisäksi, että saa printattua nuotit paperille. Ehkä se oleellisin on; että ko säv ohjelmaan saa ajettua omista kamoista raitoja sisälle. Konvertoituuko nuoteiksi nuot omat vedot suoraan ?
 
Nuotti kertoo vain osan. Live esitys on se luu; pyrkii välittämään, mitä säveltäjän päästä kanavoitui monistettavaan muotoon
Kefiiri
13.12.2020 16:34:27
En osaa vastata, mutta hieno nosto! Luin vähän ketjun alkua ja tämä pitää ehdottomasti lukea kokonaan.
En ole musiikin asiantuntija.
megatherium
17.01.2021 14:56:13 (muokattu 17.01.2021 14:56:40)
Sanotaan että sinfonia on länsimaisen taiteen täydellisin muotoilmentymä ja absoluuttisen musiikin korkein muoto.
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
Vessajono
17.01.2021 14:59:38
megatherium: Sanotaan että sinfonia on länsimaisen taiteen täydellisin muotoilmentymä ja absoluuttisen musiikin korkein muoto.
 
Niinhän sitä sanotaan.
Krice: Minä olen oikeassa tässä asiassa, sille nyt ei vain voi mitään.
Funkånaut
17.01.2021 17:14:04 (muokattu 17.01.2021 17:14:18)
 
 
Sanotaan että Ukkometso on länsimaisen taiteen täydellisin muotoilmentymä ja absoluuttisen musiikin korkein muoto.
 
Olen samaa mieltä.
"Lauserakenteesi on syvältä ja heppisi pieni."
megatherium
17.01.2021 18:20:21 (muokattu 17.01.2021 18:20:46)
Funkånaut: Ukkometso
 
Olen samaa mieltä.

 
Ei kuule sinnepäinkään. Suomesta löytyy paljon tuntemattomia ja unohdettujakin vaikuttavia sinfonioita ym. musiikkia jotka kepittävät Ukkometson kaltaiset viihdetarkoituksessa sävelletyt biisit mennen tullen. Mutta makunsa kullakin.
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2 3 4
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)