Aihe: Risuja ja ruusuja, Alesis A6 andromeda.
1 2
drowned79
02.11.2005 00:20:02
 
 
Kertokaahan käyttäjät kokemuksia ja kommentteja Andromedasta.
18is9
02.11.2005 10:21:49
 
 
Ha, kertokaa vaan. Onkohan Suomessa edes kovin montaa ko. laitetta? Olisi mukava tietää että kuinka "yleispätevät" ovat laitteen soundit. Ominaisuuksia riittää vaikka muille jakaa mutta taipuuko soundi samalla perus-moog-monosoundeihin ja yhtä aikaa kuitenkin Jupiter-tyyppisiin pädeihin? Ja jos, niin kuinka se on edes mahdollista ;-)?
"I listened hard but could not see" - YES, And You and I
samulijp
02.11.2005 16:49:35
HeMussa oli ainakin joskus ihan räplättävänä sellainen. Mielenkiintoinen laite. Jos on liikaa rahaa niin suosittelen kyllä :)
"Kaikki muu paitsi musiikki on turhaa" Mnet
uneksija
03.11.2005 13:55:25
HeMussa oli ainakin joskus ihan räplättävänä sellainen. Mielenkiintoinen laite. Jos on liikaa rahaa niin suosittelen kyllä :)
 
Jyväskylässä oli jossain kaupassa tommonen kans. Ihan hieno... Valmiit äänet oli tietysti semmosia teknomiehen sekvensserisaundeja. Ambientti-padit oli tosi vaikuttavia.
zepeteus
06.11.2005 23:11:00
Minulla on niin vähän kokemusta muista analogeista, OB-Xa ja Polymoog poislukien, että kunnollista soundivertailua en kykene antamaan.
 
Juurikin edellämainittuihin rinnastuu kuitenkin sen verran, että filtterit ovat Moogin 904 ja Obien SEM-tyyppiset. Moogin viereen taipuu helposti, Rolandia pitää kaivaa kauemmin.
 
Niin paljon mahdollisuuksia tästä pelistä löytyy, etten jaksa alkaa luettelemaan. Surffaamalla löytää vertailujakin, tuossa vaikka yksi (tosin sekava), jonka lausuntoihin voin yhtyä sen mitä itse tiedän:
http://www.sequencer.de/moogulatorium/alesis_andromeda.html#andromeda
 
---
 
Miinuksia omassa käytössä:
 
Arpeggiaattori omaan makuuni turhan yksipuolinen, eikä sen käyttämistä ole toteutettu täysin sulavasti. Sekvensseri on simppeli 16-pykäläinen, tosin sisältä voi kaivaa jopa liikaakin mahdollisuuksia sen käyttöön.
 
Potikat ovat toisinaan hivenen liian herkkiä aktiivisesti häärätessä, joskus pienikin kosketus saa näytön hyppäämään ao. kontrollille. Pienemmät potikat myös tuntuvat varsiltaan jotenkin heppoisilta, vaikka ovatkin kestäneet hyvin käytössä.
 
Muistikorttien saatavuus (mallinsa takia) ollut kiven alla. Tämän pelin kanssa niitä soundeja tulee tehtyä tonnikaupalla, mutta niitä olisi kiva tallentaa ilman ulkoisia sekvensserihässäköitäkin, varsinkin kun korttipaikka löytyy.
 
LFO menee vain 25 Hz:iin (huono FM:lle), tosin luuppaamalla vaippakäyrägeneraattoreita, tilannetta saa korjattua.
 
Efektien käyttö on rajoitettua, eritoten MIX-moodissa. Tosin niiden poiskytkeminen parantaa usein myös soundia, plusmiinusnolla.
 
Laitteen monipuolisuus on tavallaan myös sen heikkous. Jos tehdassoundit eivät iske, sisältä saa kaivettua vaikka mitä...mutta se kaivaminen voi hirvittää kokemattomampaa käyttäjää. Andy presettisyntikkana on äärimmäistä tuhlausta, niitä potikoita pitää uskaltaa vääntää ja kääntää vaikkei mitään tajuaisikaan. Mutta "parasta" ei välttämättä saa irti, jollei asiaan perehdy.
 
Satunnaiset jumittumiset raskaasti tviikatessa. Kun A6 hyllytettiin, loppui käyttiksen korjailukin ja jotain taisi jäädä kesken. Ei ole ollut ongelma "normaalisti" soitettaessa ja säädellessä, mutta syvällisemmän soundien tekemisen kesken keikan unohtaisin, niin helppoa kuin se muutoin olisikin.
 
Soundeista tulee helposti tehtyä sellaisia, ettei muille instrumenteille jää tilaa. Tämä voisi toki olla aivan yhtä hyvin plussaa, tilanteesta riippuen.
 
---
 
Plussia:
 
Soundi ja muokattavuus. Ainoa syntikka, josta olen saanut irti jopa oikeasti pelottavan soundin. Tuo tosin kertoo ehkä enemmän minusta kuin itse vermeestä.
 
Modulaatiomatriksi on valtava...ja miinuksen puolelle, että kaipaa muutaman vuoden lisää koittaa edes osaa sen mahdollisuuksista.
 
Säädöt: 72 potikkaa ja 144 nappia, peli on auki just siinä sormin hiplattavaksi, ilman turhaa valikkorumbaa. Kontrollien ryhmittely on toteutettu sekä järkevästi että tyylikkäästi (makuasia toki).
 
Ribbon ja sen lukitus.
 
Parametrien todellisten arvojen näyttö (Hz, ms jne.). Näyttöruutu itsessään suht selkeä, grafiikkakin avustaa.
 
Kontrollien resoluutio, 16000 pykälää per kontrolli vs. 128 tavallisemmissa laitteissa.
 
Koskettimien tuntuma itselle just sopiva. Splittaukset ja layerit helposti.
 
Erillinen ulostulo jokaiselle äänelle, kolme sisäänmenoa ulkoisen audion routtaamiseksi filttereiden ja efektien läpi.
 
Elävä peli. Soundi paranee lämmettyä, ja virittääkin täytyy, jos ei halua liikaa kaaosefektiä.
 
Tukevasti tehty, ei teknisiä ongelmia neljän vuoden käytön jälkeen.
 
Siinäpä pintaraapaisu.
 
Be all end all? Ei missään nimessä. Säveltäjäminä ei tätä autiolle saarelle ottaisi, soundien tviikkaaja kyllä. Mistäs saisi sähköä ja muistikortteja....
Leikari
07.11.2005 16:21:51
Kun A6 hyllytettiin, ....
 
onko tuo oikein jossain ilmoitettu??
 
Thomannilla hinta ei olisi paha - pitäisikö vielä kun saa ...??
Soitetaan jamia!
zepeteus
07.11.2005 17:23:34 (muokattu 07.11.2005 19:41:58)
No juu, tarkoitin lähinnä sitä kun Alesis taannoin meni konkkaan...meni kyllä tuotetuki samantien. Numarkin allahan noita alettiin väsäämään uudestaan, mutta uudemmat tuotteet, kuten Ion ovat vieneet pääosan resursseista.
 
Code404:n A6 käyttäjäsaitilla kerättiin aikoinaan toivelistaa, sekä bugifixeistä että lisäominaisuuksista. Alesiksen yhteyshenkilö sai aluksi kieltävän vastauksen, mutta viime vuonna taidettiin viimein pientä toivonkipinää herätellä. Oli myös noin vuosi takaperin kun pieni käyttispäivityskin ilmaantui.
 
Tämän vuoden puolella en ole tilanteeseen enää tarkemmin tutustunut. Itse olen käyttänyt A6:tta niine hyvineen, ja niinpä kaiketi muidenkin tuota harkitsevien kannattaa myös asennoitua. Jos peli ei kiinnosta sellaisenaan, tuotetuki ei asiaan myöhemmin enää välttämättä parannusta tuo.
 
EDIT: Tarkastin tilanteen tämän vuoden posteista, ei muutoksia havaittavissa.
 
Tuolla tämänhetkinen bugi-listaus:
http://www.sable.mcgill.ca/~cpicke/a6wiki/index.php?A6%20Bugs
 
Ja tuolla keskustelu aiheesta viimevuodelta:
http://mailman.code404.com/pipermail/a6/2004-August/006535.html
 
Mielenkiintoista kyllä, tämän vuoden elokuussa itse Alesis/Numarkin puolelta otettiin yhteyttä käyttäjiin, ja pyydettiin listausta mahdollisista ongelmista.
 
Pari kuukautta myöhemmin sama edustaja kuitenkin vastasi:
>Date: Thu, 22 Sep 2005 09:59:53 -0400
>Hello,
> There are still plenty of parts available, so
> servicing the A6 would not be a problem.
> But, as far as I know, there won't be any OS
> updates.
>
>Hope this helps,
>
>Robert C. Ray
>Supervisor - Alesis/Numark/Akai/Ion
>Technical Support and Return Authorization
 
No, vakiokäyttäjille tämä ei ole yllätys, johan tuota on jahkattu vuosien ajan. Koska alkuperäinen A6:n suunnittelutiimi hajosi, eikä ainakaan osa kavereista enää työskentele uudessa yhtiössä, kukapa siellä enää säätäisi koodia vanhalle laitteelle?
 
Tarkoituksenani ei toki ole turhaan pelotella ketään A6:sta kiinnostunutta, mutta tällaisetkin seikat on mielestäni hyvä huomioida.
 
Polyfoninen AT ei toimi, vaikka tämä on laitteelle virallisesti ilmoitettu toiminto. Kuinka moni sitä tarvitsee onkin eri asia.
 
Muista bugeista osa esiintyy vain laitetta tietyllä tapaa "ylirasitettaessa", tai osa on jopa toisten käyttäjien mielestä hyödyllinen ominaisuus. Ottaapa siitä selvän...
uneksija
10.11.2005 12:02:16
LFO menee vain 25 Hz:iin (huono FM:lle), tosin luuppaamalla vaippakäyrägeneraattoreita, tilannetta saa korjattua.
 
Tosta tuli yhtäkkiä mieleen: Eikö äänen kahdesta oskiillattorista toista saa käytettyä moduloinnin lähteenä niinkun esim. Minimoogissa (jossa on siis 3 oskillaattoria mutta kuiteskii)? Eikös sillä tavalla saa hyvät FM-efektit?
zepeteus
10.11.2005 21:57:10 (muokattu 10.11.2005 22:03:11)
EDIT: kah, toimiipa selain taas hyvin...
zepeteus
10.11.2005 22:00:16
Eikö äänen kahdesta oskiillattorista toista saa käytettyä moduloinnin lähteenä niinkun esim. Minimoogissa (jossa on siis 3 oskillaattoria mutta kuiteskii)?
 
Onnistuu toki noin. Tässä on siis kaksi oskillaattoria ja subia/ääni, näin lisämainintana.
 
Eikös sillä tavalla saa hyvät FM-efektit?
 
No saa, eikös ole FM:n perusidea jopa, yksi oskillaattori moduloi toisen sävelkorkeutta? "Hyvä" on kenties sitten enemmän makuasiaa ja laitteesta riippuvaista.
 
Pyydän unohtamaan maininnan FM:stä, "loistava" synteesi-tietämykseni yhdistettynä sekoiluun ei näytä selvittävän asiaa. Korjaan tuota aiempaa selostusta myöhemmin, jos tohdin. Lainatkaa muita hauskoja kohtia ennen sitä. ;)
 
LFO jää siis just audiotaajuuksien alapäähän, max. 25 Hz. Luuppaamalla vaippakäyriä päästään kuitenkin vaikka tuhansiin hertseihin, mikä on plussaa.
teroyk
11.11.2005 21:33:10
Mielenkiintoista kyllä, tämän vuoden elokuussa itse Alesis/Numarkin puolelta otettiin yhteyttä käyttäjiin, ja pyydettiin listausta mahdollisista ongelmista.
 
Pari kuukautta myöhemmin sama edustaja kuitenkin vastasi

 
Hmm...voisiko olla, että he kartoittivat kannattaisiko alkaa hiomaan ja
julkaista Alesis QS6.1 tyyliin Andromeda 6.1 :)
 
Polyfoninen AT ei toimi, vaikka tämä on laitteelle virallisesti ilmoitettu toiminto. Kuinka moni sitä tarvitsee onkin eri asia.
 
Lukekaapa Midi-implementation chart, virallisesti on ilmoitettu, että ei ole kuin kanavakohtainen...joka on sinänsä sääli, koska se on pelkästä ohjauspuolen softasta kiinni, kun vehkeessä on kuitenkin tavallaan 16 syntikkaa.
 
Muista bugeista osa esiintyy vain laitetta tietyllä tapaa "ylirasitettaessa", tai osa on jopa toisten käyttäjien mielestä hyödyllinen ominaisuus. Ottaapa siitä selvän...
 
:) se on oikea analogi..komponeneteilla tulee hiki :)
 
Ja bugit oli sellaisia, joiden kanssa voi kuitenkin elää.
teroyk
11.11.2005 21:53:30
Ne jotka haluaa nähdä vanhemman version
Alesiksen Andromedan sivuista niin ne löytyy täältä:
http://www.alesis.com/products/a6/index.html
zepeteus
12.11.2005 00:59:59
Hmm...voisiko olla, että he kartoittivat kannattaisiko alkaa hiomaan ja
julkaista Alesis QS6.1 tyyliin Andromeda 6.1 :)

 
Kartoitusta varmaan tekivät, mutta että QS:ään, huh? ;)
 
Lukekaapa Midi-implementation chart, virallisesti on ilmoitettu, että ei ole kuin kanavakohtainen
 
Jaah, no ehken minä osaa lukea tuota kohtaa manuaalista: " AT: Keys Transmitted NO Recognized NO, Ch's Transmitted YES Recognized YES." Kun sitten muutama muukin kohta täydennettiin myöhemmin ja jotkut käyttäjät valittivat ettei tuota polyfonista AT:a silti tullutkaan niin kuin piti, luulin että näin todella olisi.
 
se on oikea analogi..komponeneteilla tulee hiki :)
 
No juuri näin! Minusta tuo on oikeasti hyvä piirre. Käyttäjille on jätetty joitain vapauksia saattaa vermes vaikka oikeasti solmuun. Riskaabelia, mutta tarjoaa toisaalta mielenkiintoisia mahdollisuuksia hämärän rajamailla.
 
Harmi ettei tuota LFO:n nopeutta nostettu samalla periaatteella vieläkin ylemmäs. Se oli kuulema alunperin tarkoitus viedä ainakin 10 Hz ylemmäs, mutta pykällys alkoi vaivaamaan, eikä sitä ehditty enää myöhemmin korjaamaan. Päättivät sitten rajoittaa tuon "siistille" alueelle.
 
Se kyllä ihmetyttää, että toisaalta RISC-parametreihin pääsee käsiksi salaiselta sivulta. Ohjauskompuutterin säätely mutu-tuntumalta ei tulisi ihan heti mieleen, vaan eipä tuonne vahingossa kai eksykään.
 
Ja bugit oli sellaisia, joiden kanssa voi kuitenkin elää.
 
Jep. Itsekin piti oikein erikseen käydä tutkimassa listaa, jotta tietäisi mistä pitäisi olla huolestunut. ;) Rajoituksiahan on kaikissa laitteissa. Niitä oppii välttämään, ne kiertää tai jopa käyttää hyväksi.
 
Ensitutustumisilla tähän laitteeseen kannattaa kokeilla muutamaa juttua, mikäli mahdollista. Efektit pois päältä sieltä näyttöruudun vasemmasta ylänurkasta ja soundi on lähellä ja lämmin samaan tapaan kuin vanhemmissakin analogeissa. Eivät nuo efektitkään ihan huonoja ole, ja ovat kuitenkin rinnakkaislinjassa (suora signaaliketju on analoginen). Mutta ainakin itselle niiden poiskytkeminen antoi jo uutta kuvaa äännähtelystä.
 
Samaten Autotune-näppäimellä aukeavasta valikosta voi kytkeä pois Background tuning ja Temperature tuning optiot. Nuo tietenkin siistivät ja tiukentavat soundia, mutta samalla ne vievät pois just sitä elämää mitä ainakin minä juuri haenkin tällaisilta peleiltä.
teroyk
12.11.2005 12:58:16
Kartoitusta varmaan tekivät, mutta että QS:ään, huh? ;)
 
heh...siis meni väärin päin tietenkin A6:een :)
 
Jaah, no ehken minä osaa lukea tuota kohtaa manuaalista: " AT: Keys Transmitted NO Recognized NO, Ch's Transmitted YES Recognized YES." Kun sitten muutama muukin kohta täydennettiin myöhemmin ja jotkut käyttäjät valittivat ettei tuota polyfonista AT:a silti tullutkaan niin kuin piti, luulin että näin todella olisi.
 
Niin ch's on monofoninen AT toi Keys olis polyfoninen.
 
Harmi ettei tuota LFO:n nopeutta nostettu samalla periaatteella vieläkin ylemmäs. Se oli kuulema alunperin tarkoitus viedä ainakin 10 Hz ylemmäs, mutta pykällys alkoi vaivaamaan, eikä sitä ehditty enää myöhemmin korjaamaan. Päättivät sitten rajoittaa tuon "siistille" alueelle.
 
Ehkä se oli niin epästabiili...mutta noissa pitäis olla sellainen tee tämä omalla vastuulla nappi.
 
Se kyllä ihmetyttää, että toisaalta RISC-parametreihin pääsee käsiksi salaiselta sivulta. Ohjauskompuutterin säätely mutu-tuntumalta ei tulisi ihan heti mieleen, vaan eipä tuonne vahingossa kai eksykään.
 
Miten, Miten ?! Onko jossain jopa noi dokumentoituna?
 
Efektit pois päältä
 
Siis mun mielestä kauneusvirhe laittaa digiefektit, olisivat laittaneet analogisen
jousikaiun ja delayn. Onneksi sentään särön hoksasivat laittaa, mutta se olis
ollut miehekästä, kun sekin olis toteutettu putkilla.
 
Samaten Autotune-näppäimellä aukeavasta valikosta voi kytkeä pois Background tuning ja Temperature tuning optiot.
 
Saa hyviä ainutlaatuisia soundeja ja seuraavalla kertaa ihmettelee, että kyllä
se viimmeeksi kuulosti paremmalta, ja tällä kertaa ei olekkaan korvissa vikaa ;)
zepeteus
12.11.2005 16:51:42
heh...siis meni väärin päin tietenkin A6:een :)
 
Nou hätä, ymmärsin tahallani väärin.
 
Niin ch's on monofoninen AT toi Keys olis polyfoninen.
 
Kiitos tuosta tiedosta, aina oppii jotain uutta. Minä en ole ko. toimintoa kaivannut, joten enpä ole osannut sitä sitten oikein katsella.
 
Tähän kohtaan viimeistään täytyy sitten lisätä huomautus omista kokemuksista; en ole käyttänyt Andromedaa sekvenssereiden kanssa ollenkaan! Tuohon liittyen muistan monenmoista topiikkia käyttäjiltä ja kaikki ei ollut positiivista. Mutta itse en siis osaa kommentoida asiaa siltä kantilta.
 
Soundeja olen siirtänyt koneelle ja koneelta, käyttispäivityksen tein erillisellä pikku softalla, itse soittaminen on ollut vain ja ainoastaan A6:sta kontrolloitua.
 
Miten, Miten ?! Onko jossain jopa noi dokumentoituna?
 
En haluaisi ilmoittaa moista ihan julkisesti, tieto löytyy esim. Code404:n keskusteluista ja mutkan kautta muutamista manuaaleista. Samoilta sivuilta löytyy asiaa A6:n lähettämien data-pakettien koon säätelystä. Katson asiaa taas tarkemmin hieman myöhemmin.
 
Pääseekö sisuksia todella ronklaamaan, en tiedä, mutta jotain näkee ainakin. Lämpötilanäyttöjä olen mm. naapurisivuilla katsellut.
Leikari
13.11.2005 15:13:41
En haluaisi ilmoittaa moista ihan julkisesti, tieto löytyy esim. Code404:n keskusteluista ja mutkan kautta muutamista manuaaleista. Samoilta sivuilta löytyy asiaa A6:n lähettämien data-pakettien koon säätelystä. Katson asiaa taas tarkemmin hieman myöhemmin.
 
Pääseekö sisuksia todella ronklaamaan, en tiedä, mutta jotain näkee ainakin. Lämpötilanäyttöjä olen mm. naapurisivuilla katsellut.

 
ettei vaan salaisista sivuista näkyisi, että laite onkin oikeasti virtuaali
 
;-P
Soitetaan jamia!
zepeteus
13.11.2005 20:04:28
ettei vaan salaisista sivuista näkyisi, että laite onkin oikeasti virtuaali
 
;-P

 
Tukehduin iltakahviini, juuri ennen hirvittävän epäilyn iskemistä. Epätoivon sumentamin silmin ryntäsin laitteen äärelle ja suorastaan kynsin kotelon auki...
 
Kiiltäviä piirejä siisteissä riveissä, ei johtohässäkkää, ei pölyisiä komponentteja harottamassa joka suuntaan. Kytkin hätäisesti virran päälle ja tihrustin epäilevin silmin tähtitaivaan tavoin joka puolelle syttyviä merkkivaloja.
 
Painelin, suorastaan hakkasin koskettimia, yhä uudestaan ja uudestaan. Korvani huusivat armoa kakofonisen kirskunnan täyttäessä illan. Sitten jostain kaukaa taustalta, kuin hennosti väristen, esiin nousi syke. Pulssi, huojuen toista pulssia vasten, lähemmäs ja kauemmas. Vajosin lattialle ja huokaisin helpotuksesta, 32 epävireistä oskillaattoria eivät ole väärässä.
 
;)
teroyk
13.11.2005 22:41:58
Kiiltäviä piirejä siisteissä riveissä, ei johtohässäkkää, ei pölyisiä komponentteja harottamassa joka suuntaan. Kytkin hätäisesti virran päälle ja tihrustin epäilevin silmin tähtitaivaan tavoin joka puolelle syttyviä merkkivaloja.
 
Tosi kitara miehethän väittää kuulevansa onko vahvistin tehty piirilevylle vai onko komponentit kolvattu suoraan toisiinsa kiinni, kun vanhoissa vahvistimissa. :)
 
Piirilevyn keksimisestä ei meinaan ole aivan mahdottomasti aikaa, saatikka transistorin vielä vähempi IC-piirien keksimisestä...miksei kukaan valmista putkilla toteutettua toisiinsa kolvatuilla komponenteilla toimiivaa syntikkaa enää :P
zepeteus
13.11.2005 23:57:42
Tosi kitara miehethän väittää kuulevansa onko vahvistin tehty piirilevylle vai onko komponentit kolvattu suoraan toisiinsa kiinni, kun vanhoissa vahvistimissa. :)
 
Kylläkyllä kuule näin on, point to point ja ashes to ashes. Tuosta A6:stakin tulee vielä aivan kurko vintage-peli, kunhan tässä vauhtiin päästään.
 
Erilliskomponentit, siitähän lähdetään, ei mitään integroituja piirejä. Katsotaas, siellä on niitä ASICS-lastuja muutama kappale, oliko yksi per ääni? Jokainen vastaa 250 oparia ja jokainen opari semmoista pariakymmentä erilliskomponenttia ainakin.
 
Tästä äkkiä kalkuloiden siitä tulee semmoiset 80000 komponenttia ja piuhat päälle. Pitää vissiin tuota koteloa raottaa jo hieman tuota varten. Hetkinen, jäi ne filtteri- ja ohjailulootat pois laskuista...pistetääs tuosta sellainen 100000 näin aluksi, hyvä tasaluku. Pikkaisen saattaa nyt kyllä tuo studiohuone käydä ahtaaksi, mutta joutaahan sieltä sitä muuta rojua pois. Olisko kellään eristysnauhaa, taitaa tuo tina loppua ihan just?
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)