Muusikoiden.net
25.04.2024
 

Kitarat: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: NoiseGate ?
1 2
Zeni
17.08.2005 11:11:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tossa kun kokeilin treeneissä soittaa peltorit päässä, niin innostuin noise gate ideasta. Sehän jättää käsittääkseni kaikki pikku jutut pois ja hurinat ? Mutta..joku joskus varoitteli ettei sellaista saa hommata liian aikaisin, ettei kehittyminen jää puolitiehen. Siksi en ole vielä hankkinut ja hieman pelottaa tuo, tuleehan niitä virheitä silloin tällöin tehtyä. Säröillä soittaminen ei sinänsä ole vaikeaa, kun osaa dempata turhat kielet, mutta kaikki nuo häiriöt kyllä häiritsevät.
 
derble
17.08.2005 15:24:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikä on noise gate? :D *siirtyy "aloittelijat" -palstalle*
 
Apricot
17.08.2005 16:18:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Geitti on hyvä olla, jos soittaa hyvin rankalla säröllä jossa on paljon kompressointia. Siitä soundista tulee aika teollisen kuuloinen, mutta kitaralle suunnitellut gatet toimivat omien kokemusten mukaan hyvin.
 
Ennemminkin sanoisin, että aloittelijan ei ole välttämättä hyvä soittaa hi-gain -soundilla yleensäkään; se että onko geittiä vai ei, ei ratkaise niinkään paljoa. Geitti siivoaa hurinat ja kierrot pois sillä hetkellä, kun kielet ei soi. Mutta jos säröä on niin tolkuttomasti, että ilman gatea ei pärjää, niin siinä jää kunnollinen soittotatsi kehittymättä.
 
Ei kannata kuitenkaan ottaa tollasia varoituksia liian vakavasti. Silloin tällöin kun soittaa puhtaalla soundilla ilman kompressoria, tai akustisella kitaralla, niin eiköhän se riitä. Jep.
 
No problemo!
enema
17.08.2005 17:17:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Niin siis siksi sinua on nuin neuvottu koska hi-gain pörinä esimerkiksi antaa paljon enemmän tilaa virheille ja väärille äänille. Siksi jutut kannattaisikin treenata sujuviksi ensin cleanilla. Jos hommat sujuu niin mikäs siinä. Idea on vaan että et aloita harjoittelua säröt kaakossa ja noise gate vielä päällä. Ei tässä muuta. Osta pois jos tykkäät.
 
En ota vastuuta mistään tämän viestin neuvojen takia aiheutumista vahingoista.
Svensson
17.08.2005 20:54:43 (muokattu 17.08.2005 20:58:41)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

siis nyt taitaa olla sekoitettu noise gate ja kompressori.
Noise gate leikkaa kaikki hurinat pois oikein säädettynä kun kitaraa ei normaalisti soita ja kompressorin saa boostaamaan niitä liian hiljaa kuuluvia ääniä. Kompressorin käyttöä en harjoitellessa suosittele käyttämään mutta noise gatea koska vaan koska ei opi minkäänlaista väärää tekniikkaa
 
lisäyksenä että noise gate tai kompressori eivät voi erotella säveliä vaan esim. jos soitat soinnu ja siinä ei pitäisi soida e säveltä mutta soi vahingossa niin ei tajua leikata sitä pois. Tai jos soitat soinnun ja joku sävel ei soi yhtä kovaa kuin muut kompressori ei voi kompressoida pelkästään sitä yhtä säveltä.
 
-
Zeni
18.08.2005 01:14:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

siis nyt taitaa olla sekoitettu noise gate ja kompressori.
Noise gate leikkaa kaikki hurinat pois oikein säädettynä kun kitaraa ei normaalisti soita ja kompressorin saa boostaamaan niitä liian hiljaa kuuluvia ääniä. Kompressorin käyttöä en harjoitellessa suosittele käyttämään mutta noise gatea koska vaan koska ei opi minkäänlaista väärää tekniikkaa
 
lisäyksenä että noise gate tai kompressori eivät voi erotella säveliä vaan esim. jos soitat soinnu ja siinä ei pitäisi soida e säveltä mutta soi vahingossa niin ei tajua leikata sitä pois. Tai jos soitat soinnun ja joku sävel ei soi yhtä kovaa kuin muut kompressori ei voi kompressoida pelkästään sitä yhtä säveltä.

 
Ei, kyllä mä uskoakseni tiedän noise gaten ja kompuran erot. Noise gaten käyttöä ajattelin lähinnä siksi, että se selkeyttäisi soundia kun vaimennetut kielet jäisi pois ym. Tuleehan niistä aina pieni ääni vaikka onkin vaimennettu. Kompuran käyttöä taas en ole ajatellut koska en näe tarvetta pidentää sointia.
 
Taitaisi kuulua jo kamapuolelle, mutta sisältyykö kompuraan limitteri myöskin vai saisiko jostain pelkkää limitteriä ? Että saisi huiput tasattua ? Idea syntyi kun kuulokkeet päässä soitin. Nuohan leikkaavat juuri piikit pois.
 
Apricot
18.08.2005 09:47:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Taitaisi kuulua jo kamapuolelle, mutta sisältyykö kompuraan limitteri myöskin vai saisiko jostain pelkkää limitteriä ?
 
Pitää hankkia sellainen kompura, jossa on limitteritoiminto. Limitterihän on kuitenkin samantapainen laite kuin kompressori, mutta vain sillä erolla että se laittaa amplitudin kasvulle totaalisen katon, eli signaali menee täysin lyttyyn. Kompura vain hieman loiventaa sitä amplitudin kasvua. Kitarasoundissa ei ole suurta väliä, onko kompura vai limitteri. Toisaalta, en usko että oikeasti sitä limitteriäkään haluat, jos et kerran kompuraakaan.
 
Syy siihen miksi gate ja kompressori liittyvät toisiinsa on se, että kompura nostaa kaiken häiriösignaalin ärsyttävän voimakkaasti kuuluville, ja tarvitaan geitti lieventämään tätä ilmiötä.
 
Sitten vielä sellainen asia, että kaikkeen säröön sisältyy jo itsessään kompressointia. Eli jos sulla on säröä, niin sulla on myös kompressointia, halusitpa tai et. Moderni rock-särö muodostuu hyvin suuressa määrin kompressoinnista, vaikka vahvistimissa ei olekaan sille erillistä säätöä.
 
No problemo!
Jucciz
18.08.2005 10:05:58 (muokattu 18.08.2005 10:12:03)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moderni rock-särö muodostuu hyvin suuressa määrin kompressoinnista, vaikka vahvistimissa ei olekaan sille erillistä säätöä.
 
Kun putkivahvistin on riittävän kovalla, ei etuasteen gain-potikan pyörittely juurikaan vaikuta äänenvoimakkuuteen: esimerkiksi Orangessani gain-potikka ei about puolenvälin jälkeen nosta äänenvoimakkuutta oikeastaan yhtään vaan soundi kompressoituu ja säröytyy vaan enemmän. Toimii myös kitaran volumepotikalla: kun kitara on "pienellä", soundi on suurin piirtein puhdas ja kun väännän kitaran volumen "kaakkoon", ei äänenvoimakkuus itse asiassa kasva juurikaan, mutta särön määrä lisääntyy merkittävästi - kompressointia!
 
Mutta itse aiheeseen kommentoisin lyhyesti: jos noise gatea oikeasti tarvitsee kitaran signaalitiessä, on jotain tehty mielestäni väärin. Jos häiriöäänien osuus kokonaissignaalista on niin suuri, että tarvitaan signaaliketjuun lisää laitteita saamaan se kuriin, on jotain pielessä. Tällöin lähtisin ennemmin selvittämään, mistä liiat hurinat ja pörinät johtuvat. Ainakin seuraavat vaihtoehdot tulevat mieleen:
 
* säröä (vahvistusasteita) on käytössä aivan liikaa (ehkä yleisin syy)
* kitarakaapelit ja efektien välipiuhat tai niiden liittimet ovat huonolaatuisia
* virransyöttö tuottaa häiriötä (esim. heikkolaatuinen virtalähde efektipedaaleissa)
* maadoittamattomat pistorasiat
* maalenkit (esim. jos vahvistin ja efektipedaalit ottavat virran eri pistorasioista vaikkapa eri puolelta huonetta)
* kitaran maadoitus tai häiriösuojaus on huonosti totetutettu
* vahvistin on rikki tai vahvistinputket tai muut komponentit vetelevät viimeisiään
* soittotilan muut laitteet tuottavat häiriöitä (tietokoneen monitorit, loisteputket, kännykät, voimakkaat magneetit)
 
Tämän jälkeen korjaisin vian siellä, missä se ON. Jos vahvistin pörisee, pörinä kannattaa poistaa jo vahvistimessa eikä antaa sen olla ja geitata pörinä pois jossain muualla - geittaamisen tuloksena kärsii aina varsinainen toivottukin soundi: pitkien äänien hännät leikkautuvat usein epäluonnollisesti pois... tai jos niitä ei leikata, ei leikata paljon sitä ongelmallista pörinääkään.
 
Noise gaten hankkimisen perusteluksi ei mielestäni riitä se, että "saapahan ylimääräisen melun pois niistä kohdista, jossa en soita". Tätä toimenpidettä varten kannattaa paljon mieluummin hommata vaikkapa volumepedaali, jolla voi tehdä paljon muutakin: hyvissä volumepedaaleissa on erillinen lähtö virittimelle (joka mahdollistaa äänettömän virittämisen kappaleiden välissä) ja esimerkiksi keikoilla kitaran vaihtaminen on kätevä tehdä kaavalla: "volumepedaali alas, kitara telineeseen, uusi kitara tilalle, volumepedaali takaisin ylös", jolloin ei tarvitse tuottaa yleisölle turhaa kitaranvaihdosta johtuvaa vahvistinpauketta.
 
Neppimise
21.08.2005 22:18:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Noise gaten käyttöä ajattelin lähinnä siksi, että se selkeyttäisi soundia kun vaimennetut kielet jäisi pois ym. Tuleehan niistä aina pieni ääni vaikka onkin vaimennettu.
 
Tässä on taas pieni värinkäsitys. Noise gate leikkaa todellakin koko signaalin eikä pelkästään niitä pieniä nirhasuja. Laitteessa on yleensä treshold-säädin jolla määritetään raja josta lähtien leikataan. Jos gate on säädetty oikein niin se perus kohina joka lähtee kitarasta jää sen määritetyn arvon alle, ja soitetut kielet taas ylittävät kynnyksen ja kuuluvat.
 
Toivottavasti ei tullut liian vaikeasti
 
Mörrr
Apricot
22.08.2005 09:56:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jos noise gatea oikeasti tarvitsee kitaran signaalitiessä, on jotain tehty mielestäni väärin.
 
Niinpä. Jos itse innostuisin vanhoilla päivilläni soittelemaan vaikkapa Meshuggah -tyylistä juttua, niin miettisin soittokamat aika tarkkaan ko. jutun vaatimuksien mukaan. Yksikään laiteketjun osa ei saa olla toista huonompi. Eli valitsisin esim. aktiivimikit, joilla saa jo hirveän määrän häiriöistä pois heti signaalitien alkuvaiheessa. Soundista voidaan olla montaa mieltä, mutta siinä vähenisi geitin tarve kertaheitolla.
 
Toisaalta, en usko että säröä oikeasti tarvitsee missään genressä niin paljoa kuin useimmat luulee...
 
No problemo!
BenGlenton
22.08.2005 11:48:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Noise gatea voi käyttää myös efektinä, ts. jos haluaa todella tiukan komppisärösoundin joka kuulostaa jo melkein konemaiselta.
 
Tähän tarkoitukseenhan edesmennyt Dimebag käytti geittiä, ainakin pantera-aikoina. Eli rytmisoitossa gate päällä, liideissä ja muissa sustainia/feedbackia/tms vaativissa jutuissa gate pois päältä. Useimmissa laitteissahan kuitenkin on on/off kytkin ;)
 
www.supremecourtband.fi
Zeni
22.08.2005 19:46:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Noise gatea voi käyttää myös efektinä, ts. jos haluaa todella tiukan komppisärösoundin joka kuulostaa jo melkein konemaiselta.
 
Tähän tarkoitukseenhan edesmennyt Dimebag käytti geittiä, ainakin pantera-aikoina. Eli rytmisoitossa gate päällä, liideissä ja muissa sustainia/feedbackia/tms vaativissa jutuissa gate pois päältä. Useimmissa laitteissahan kuitenkin on on/off kytkin ;)

 
Tätä ajattelin itsekin, idea tuli siitä kun kokeilin soittaa kuulokkeet päässä, tuohan leikkaa piikit pois ja tuollaisia hiljaisia ääniä.
 
Botne80
22.08.2005 22:35:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tässä on taas pieni värinkäsitys. Noise gate leikkaa todellakin koko signaalin eikä pelkästään niitä pieniä nirhasuja. Laitteessa on yleensä treshold-säädin jolla määritetään raja josta lähtien leikataan. Jos gate on säädetty oikein niin se perus kohina joka lähtee kitarasta jää sen määritetyn arvon alle, ja soitetut kielet taas ylittävät kynnyksen ja kuuluvat.
 
Toivottavasti ei tullut liian vaikeasti

 
Selvennetään vielä ettei kukaan luule, että gatella saisi kaikki kohinat pois. Kun signaalitaso ylittää thresholdilla säädetyn tason, niin gate päästää lävitseen kaiken signaalin myös kohinan.
 
-isolla ja isosti-
Pande
23.08.2005 11:23:24
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

NoiseGate on vehje joka tulee hankkia viimeiseksi, ihan vaan siksi ettei sillä mitään tee jos soundi on kunnossa. :P
 
When asked, "What is the greatest obstacle to enlightenment?" the Buddha replied, "Laziness."
Zeni
23.08.2005 11:27:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Selvennetään vielä ettei kukaan luule, että gatella saisi kaikki kohinat pois. Kun signaalitaso ylittää thresholdilla säädetyn tason, niin gate päästää lävitseen kaiken signaalin myös kohinan.
 
Tämä selvensi paljon, kiitoksia. Gate siis päästääkin joko kaiken läpi kun signaalitaso ylittyy tai ei mitään. Eli ei toimikaan sovelluksessa johon sitä ajattelin. Pitänee alkaa rakentaa jotain jakosuodin&limitteri laitetta.
 
Jucciz
23.08.2005 12:56:22 (muokattu 23.08.2005 12:58:39)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

NoiseGate on vehje joka tulee hankkia viimeiseksi, ihan vaan siksi ettei sillä mitään tee jos soundi on kunnossa. :P
 
Juuri tätä tarkoitin, mutta vaan hieman monisanaisemmin ilmaistuna.
 
Noise Gate on kuin yskänpastillit: niillä koitetaan lievittää kipeää ja ärtynyttä kurkkua. Oikeanlaisella vaatetuksella koko flunssa olisi jäänyt hankkimatta eikä noita Vicks Blue:ita tarvitsisi ollenkaan.
 
Antti1
23.08.2005 20:45:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko joku koittanut jotain expander hässäkkää kitaralle tähän tarkoitukseen? Sillä siis hiljennetään hiljaisimpia ääniä, eli kompuran vastakohta. Periaatteessahan tuo leikkaisi sitä hiljaisinta mölinää pois. Miten vaan mahtaa käydä loppumöykän?
 
"What kind of world do we live in when a dying teenager can no longer get his cock sucked by a celebrity?" -Josh Mortens father
iso paha susi
23.08.2005 22:47:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Noise gate on maailman paras vehje, jos HALUAA paljon säröä ja haluaa silti napakoita lyhyitä taukoja riffeissä tyyliin Pantera, Meshuggah...
 
Tämä siis kovalla volyymilla soitettuna isoilla kamoilla. Kotiolosuhteissa pikkucombon kanssa gatesta ei paljoa hyödy.
 
Apricot
24.08.2005 09:30:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko joku koittanut jotain expander hässäkkää kitaralle tähän tarkoitukseen?
 
Monista Rocktronin pedaaleista ja laitteista löytyy tehtaan oma Hush -toiminto, joka ainakin mun mielestä toimii hyvin. Se on eräänlainen ekspanderi. Mulla on Surf Tremolo -pedaali, jossa on säädettävä Hush, ja joillain keikoilla on ollu sen verran pahoja verkkohäiriöitä, että ei ole pystynyt Stratolla soittamaan ilman häiritsevää hurinaa. Silloin oon käyttänyt tuota Hush -toimintoa, kuin myös taannoin omistamassani Replifexissa, ja se on ollut joskus jopa pelastus.
 
Lisään kuitenkin, että en omista esim. kunnollista pedaalivirtalähdettä, mikä tarjoaisi pedaaleille puhtaampaa virtaa ynnä maaerotuksen...
 
No problemo!
oiva tumpeloinen
24.08.2005 10:00:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Puhutaan hetki makuasioista. Jos hommaat jonkun expanderin tyyliin rocktron hush:n suosittelen laittamaan sen ehdottomasti vähintäänkin särön jälkeen ellei pidemmällekin efektiketjussa. Expander tuppaa syömään aika pätkän signaalia varsinkin ennen säröjä.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «