Aihe: Ihan oikeasti progressiivista musiikkia?
1 2 3 4 5 6
Ostinaatio
16.12.2004 21:35:43
No joo, sovitaanko niin, että me nyt olemme tuon sanan etymologiasta sitten eri mieltä? Itse asiasta kun kuitenkin olemme samaa mieltä niin sehän olisi siinä?
 
Jeppistä. Periaatteessa se on ihan sama mitkä ne syyt on, että kyseistä genreä alettiin kutsua progressiiviseksi rockiksi.
 
Olemme samaa mieltä, että se ei kerro juurikaan totuutta siitä mitä proge on.
"Die Grenzen meiner Sprache sind die Grenzen meiner Welt." -- Ludwig Wittgenstein
jazzmies
16.12.2004 21:54:31
Kiteytän: Se joka progesta puhuessa kaivaa sanakirjan esille ja pasteaa sieltä selostuksen, mikä lukee sanan "progressiivinen" kohdalla ansaitsee kovan lyönnin leukaansa tai silmäänsä (valinta on vapaa). Jatkakaa.
 
Väkivalta ei ole ratkaisu ongelmiin, vaan rakkaus, kuten myös progen syntyaikoina...
Ostinaatio
20.12.2004 03:09:31
Pitäisi varmaan kaivella tätä haudasta, mutta tuli tässä korkealentoisia ajatuksia mieleen kuunnellessa Tukevasti Ilmassa - ohjelmaan.
 
Siinä oli kopioinnista ja ne höpis perinteen ja purismin ongelmallisuudesta.
 
Kiteytys olisi jokseenkin tällainen: Perinne on elävä silloin kun siinä ei ole mitään ydintä johon ei saa kajota, joka muuttaisi sen siihen perinteeseen kuulumattomaksi.
 
Perinne muuttuu ei eläväksi silloin, kun joku alkaa kopioida sitä. Puristi on juuri tällainen henkilö, joka muodostaa jotkut rajamääritteet tietylle perinteelle ja määrittää sen perusteella, että mikä kuuluu siihen ja mikä ei. Tällöin se perinne muuttuu tietysti kuolleeksi, kun sitä yksinkertaisesti kopioidaan.
 
Tuli nämä proge-jutut vain vahvasti tästä mieleen. Juuri silloin tehdään progesta kuollutta perinnettä, kun määritellään vaikkapa "Ei tuo ole progea, koska siinä ei ole vaikeita tahtilajeja" tai "Ei tuo ole progea, koska se on niin lyhyt kappale" taikka miksei: "Ei tuo ole progea, koska tuollaista on jo tehty".
 
Tuollainen purismi tekee progesta staattisen määreen ja tuhoaa sen elävyyden ja kehittyvyyden.
 
Kaikkea sitä tuleekin yöllä mietittyä..
"Die Grenzen meiner Sprache sind die Grenzen meiner Welt." -- Ludwig Wittgenstein
jazzmies
20.12.2004 11:04:10
Puristi on juuri tällainen henkilö, joka muodostaa jotkut rajamääritteet tietylle perinteelle ja määrittää sen perusteella, että mikä kuuluu siihen ja mikä ei. Tällöin se perinne muuttuu tietysti kuolleeksi, kun sitä yksinkertaisesti kopioidaan.
 
Hyvä kirjoitus. Kirjoittaja on asian ytimessä. Nimitykset musiikkityyleihin tulee usein tiskin toiselta puolelta, mutta musiikkibisnes on avokätisempi kategorisoimaan musiikin helpommin kuin puristit, jotka hajotkoon rauhassa arkkityyppisine määritelmineen tyylipiirteistä. Eli kaikki mikä kuulostaa SILTÄ on SITÄ.
 
Metallipalstalla joku kysyi jazzmetallista, niin joku suositteli KC:n Power to Belive -levyä. Toinen sanoi siihen ettei KC ole metallia. Kyllä SE on silloin, jos se on SITÄ. KC osaa ja uskaltaa tehdä mitä vain - eli olla oma itsensä tyylivaikutteiden kameleontti näyttämättä sätkynukeilta tai metallipelin roolihahmoilta.
 
Funk-puristien väittelyä löytyy kiivasta väittelyä "Miles Davisin funkimpaa matskua" -keskustelusta. Keskustelusta käy ilmi hyvin kirjoittajien rajoittuneet käsitykset musiikkityyliksi luokittelusta.
Nuages
20.12.2004 18:39:17 (muokattu 20.12.2004 18:46:53)
Hel****i, että joskus inhoittaa ja toistaalta huvittaa nämä "Mitä proge on?/Voiko tämän laskea progeksi?"-keskustelut. Kyllä nykyäänkin tehdään progressiivista musiikkia. Kaikki teistä varmasti tietävät, minkälaisesta musiikista on kyse, jos puhutaan esim. progemetallista. Tähän joku älypää sitten aina jossain vaiheessa huutaa, että driimthiitterit ja muut vastaavat ovat kaukana "oikeasta" progesta.
 
Musiikki kehittyy ja sitä mukaa genret monipuolistuvat. En näe kyllä syytä, miksi tämän päivän progressiiviseksi musiikkiaan kutsuvia bändejä ei voisi laskea kuuluvaksi siihen samaan ketjuun, mitä KC:t, Yesit ja Genesikset aikanaan edustivat (ja edustavat vieläkin). Tai ehkäpä näiden "todellisten" progemiesten ja -naisten mielestä olisikin paljon järkevämpää keksiä uusi genre jokaiselle bändille joka on vaarassa venyttää ko. genren rajoja. Minun mielestäni tuo progen rajaaminen sinne 70-luvulle on kaavoihin kangistuneiden proge-"elitistien" typerää pätemistä.
 
Toisaalta vielä enemmän v*tuttaa taas ne ihmiset, jotka ymmärtävät progen vain ja ainoastaan tiluprogemetallina. Joillakin on sellainen käsitys, että progressiivisuudella tarkoitetaan sitä että musiikki on teknistä ja biisit tungettu täyteen kaiken maailman polyrytmistä kikkailua ja tilusooloja. Näillä ihmisillä taas ei ole mitään käsitystä siitä, mitä proge alunperin on ja mitä kaikkea se sisältää. Ja sitten nämä vanhan tyylin progeukkelit taas pidättäytyvät niissä omissa maailmoissaan. Perhana, olette kaikki väärässä! Saunan takana olisi kyllä vielä tilaa!
 
Edit: Lisään yhden hymiön kutakin kappaletta kohti, jotta herneet eivät jäisi liian syvälle sinne sieraimiin.
 
:)
 
;)
 
>;D
Ostinaatio
20.12.2004 23:57:25
Oisit tietysti Galder voinut lukea mitä täällä on kirjoitettu, mutta ei sitä kai voi vaatia.
"Die Grenzen meiner Sprache sind die Grenzen meiner Welt." -- Ludwig Wittgenstein
Teijo K.
21.12.2004 11:41:39 (muokattu 21.12.2004 11:43:06)
 
 
Oisit tietysti Galder voinut lukea mitä täällä on kirjoitettu, mutta ei sitä kai voi vaatia.
 
No kun hän on se toinen siitä työparista, joka siis osaa vain kirjoittaa. Ei lukea lain.
 
Ps. Hyvää pohdintaa Ostinaatio tuossa aiemmin. Hizi kun väännettiin siitä etymologiasta ihan turhaan. No semmoista sattuu.
Akateeminen hömppä!

Operaatio Live : Jyväskylä
Nuages
21.12.2004 15:57:10
Oisit tietysti Galder voinut lukea mitä täällä on kirjoitettu, mutta ei sitä kai voi vaatia.
 
Ei tuo ollut vastine noille teidän kirjoituksille, vaan ihan yleistä vuodatusta.
ganesha
21.12.2004 22:38:16
kun joku sanoo "taiderock", meikä poistaa varmistimen...:D
"if we can´t be free, let´s at least be cheap!" - Frank Zappa
marsescos
23.12.2004 23:57:07
Nii'i, sehän riippuu vähä siittä kuka kuuntelee, mutta ittele sitä kaikista uusinta on tuomonen seitkytlukunen Electro Magnets-tyylinen jatsahtava pop-renkutus.
I.S.W.:M'I.i.Y.H.
Aivokalvo
05.03.2005 22:00:01
"Parhaaksi progebändiksi ei tulla soittamalla pelkkää progressiivista musiikkia. Se, joka niin luulee, tietää, mitä proge on, joka taas on ristiriidassa progen avartavien lähtökohtien kanssa"
Valtioille jaettiin kosteiden paikkojen äänityslaitteita - SUOMIKIN SAI SUOMIKIN
MrRomeo
29.03.2005 13:06:23
Pain of Salvationin viimeisin tuotos BE on mielestäni erinomainen esimerkki oikeasti progressiivisesta musiikista - monessakin termin merkityksessä - ja erinomainen levy muutenkin.
fidZi
31.05.2005 12:21:16
Dream Theaterhan oli progressiivinen keksiessään sekoittaa metallia wanhaan kunnon orkestraatioprogeen. Tosin kymmenet matkivat bändit eivät enää mitään uutta keksi.
Enfants, ne courez pas dans les forêts de l'Ardèche sans un pantalon long.
ZegoN
31.05.2005 21:18:49
Tässäpä pari uniikin kuulosta progebändiä:
-Ark
-Man on Fire
-The Tangent
-Mars Volta
-Umphrey's Mcgee
-IZZ
-Outlander
-Riverside
-Tuatha de Danann
Herrat pitävät vaaleaveriköistä, mutta ottavat mitä saavat.
bazi
01.06.2005 08:23:05
Yksi hyvä esimerkki progressiivisesta sävellyksestä on mielestäni Rushin "Jacob`s Ladder" ja "Xanadu".
M.Paisley
02.06.2005 21:47:28
 
 
Jättäkää tosiaan"Taiderock/Art-Rock"- kategorointi unholaan, niin kauhea se on,suorastaan synonyymi saatanalle.
 
Lukekaa ihmeessä Taru Oksasen aihetta sivuava pro gradu-tutkielma. http://tutkielmat.uta.fi/pdf/gradu00361.pdf
 
En ota suuremmin kantaa mikä on progea ja mikä ei. Tuskin sillä on suurta merkitystä musiikin kannalta. Hyvä musiikki on aina hyvää, kategoroitiin se sitten Progeen tai Poppiin.
Eric Bloom:iksi on haukuttu, Jeff Lynne:ksi onneksi ei vielä
murjaani
04.06.2005 14:30:32
 
 
Hyvä musiikki on aina hyvää, kategoroitiin se sitten Progeen tai Poppiin.
 
"Hyvä musiikki" on vielä abstraktimpi ja vaikeampi määritelmä kuin proge.
Jemo
18.08.2005 04:42:40
 
 
Jahas. Olisihan se pitänyt aavistaa.
Kun sanoo sanan "proge" kolme kertaa ja pyörähtää ympäri pitäen hiirtä oikeassa kourassa, kutsuu selaimella foorumille kaikki helvetin syöverien tsättidemonit jauhamaan etymologiasta kun tahtoisi kuulla siitä, mikä musiikki on tehnyt jotain hienoa ja ennenkuulumatonta :)
Minä olen aina käsittänyt progen niin, että se lähti juuri tuosta; vanhan rikkomisesta, alistumattomuudesta postmodernismiin.
Unohdetaan se.
Minusta juuri tämä Ramones, Hip-Hop jne, on ollut äärimmäisen edistyksellistä omana aikanaan. Nyt sitä ei varmaan enää kannata tänne laittaa. Uusi hieno musatyyli, ihan oma juttunsa, siinä on komppi jonka päälle puhutaan nopeesti.
Kuten aloitusviestissä mainitsin, joku Kimmo Pohjonen on minusta äärimmäisen edistyksellinen kaveri. King Crimson on vieläkin aika edistyksellistä, Fripp tajuaa sen ettei kannata tallata kovin kauaa samaa polkua, vaikka ne isoimmat timantit saattaisikin löytää kaivamalla.
Ihan alkuperäiseen aiheeseen palataksemme, onko näitä olemassa? Vai pitäisiköhän tälle pistää uusi ketju, kun ne ihmiset jotka tällaisia bändejä kuuntelevat luultavasti lähtevät muuanne luettuaan ensimmäisen sivun tai viimeistään vähän toista...
 
-Kamikaze Kettunen
Olemme kuulemma jakomielitautinen. Muuten mukavia! -Einuli
zille
19.08.2005 15:15:11
70-Luku on progea, 70-luvun ihmiset on progeja ja ne puhuu progea.
Vähänkö: Kultainen 60-luku, Progeinen 70-luku, Tukkainen 80-luku.
:) Joo-o.
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)