Aihe: Koskettimien kiristys
1
Kaleface
30.04.2003 13:55:01
 
 
Tuli vain mieleen, että onkohan synan koskettimia mahdollisuus käydä "kiristyttämässä" huollossa ja jos on, niin mitähän semmoinen maksaa?
 
Omassa Yamaha CS2X:ssä muutama kosketin, erityisesti muutama musta, lonksuu vittumaisesti painettaessa ja ne liikkuvat hivenen tavallista enemmän sivusuunnassa. Ne ovat kuitenkin ihan hyvin kiinni ja pelittävät mainiosti, mutta välillä homma käy häiritsemään.
-K-
Rantsu
05.05.2003 11:11:30
Tuli vain mieleen, että onkohan synan koskettimia mahdollisuus käydä "kiristyttämässä" huollossa ja jos on, niin mitähän semmoinen maksaa?
 
Riippuu vähän koskettimiston rakenteesta. Joissakin koskettimistoissa on kumisia ohjureita, jotka voivat kulua. Toisissa, kuten Rolandin vanhemmissa, itse koskettimen takareunasta saattoi lohjeta palasia, mikä aiheutti lonksumista. En tunne tämän Yamahan koskettimiston rakennetta, joten siitä en osaa varmuudella sanoa. Koskettimia ja muita pikkuosia voi toki käydä vaihdattamassa; tavallinen muovikosketin maksaa parin-kolmen euron hujakoilla kappale ja muut osat sitten siitä alaspäin. Vaihtotyö on tosin kallista, sillä laitetta joutuu yleensä purkamaan aika tavalla.
Titares
31.12.2008 09:36:57 (muokattu 31.12.2008 09:47:28)
Kts.
http://www.sequencer.de/synthesizer … ys=0&postorder=asc&start=15
http://www.serenadi.de/Edirol/PCR-M80-Offen.jpg
 
Tässä on aivan erinomainen selostus:
 
KOSKETINHUOLTO
 
Lähde: http://s273.photobucket.com/albums/jj240/Murola/
 
Täällä kun silloin tällöin kysellään koskettimiston puhdistamisesta ja kun tuli taas itselleni ajankohtaiseksi niin ajattelin ottaa samalla kuvia ja kirjoittaa jonkinlaista selitystä hommasta.(Huom! Disclaimer! kuvaamani menetelmät ja aineet ovat toimineet itselläni omilla soittimillani erittäin hyvin,mutta kun ei voi tietää toisten osaamista tai eri soitinten rakenteita, niin kukin tekee omalla vastuullaan ja jos arvelee ettei onnistu niin teettää sellaisella joka osaa!) Tein tämän nyt toista kertaa (eri kosketimille, viimeksi kesällä Korg X3:lle,johon ilmeisesti oli kaatunut kaljaa, tällä kertaa "uhrina" oli vanha Roland MKB-200 MIDI-koskettimisto, jonka ostin käytettynä ja yksi kosketin "huusi",eli soi vain täydellä velocityllä). Toivottavasti kuvista on hyötyä vaikka laite onkin vanha, niin rakenteet eivät kai kovin erilaisia ole uudemmissakaan? Kuvia tuolla:
 
http://s273.photobucket.com/albums/jj240/Murola/Kosketinhuolto/
 
(Katso kuvat ja kuvatekstit!)

Likaiset kontaktimatot oireilevat siten että osa koskettimista on joko "jäykkiä" tai kokonaan mykkiä, yleinen oire on velocityn puuttuminen eli kosketin soi aina samalla voimakkuudella (täysillä) riippumatta siitä kuinka kovaa sitä painetaan. Ainakin molemmat omat soittimeni alkoivat operaation jälkeen toimia loistavasti, em. oireet katosivat ja velocityn rekisteröinti muuttui täsmälliseksi. Tosin jos matot ovat rikki tai pahasti kuluneet, ne pitää vaihtaa, mikä onnistuu samalla vaivalla kuin puhdistus, mutta tarvitaan tietysti uudet matot.
Homma siis alkaa purkamalla syntikka/koskettimisto niin pitkälle että koskettimien alla oleviin kontaktimattoihin päästään käsiksi. Työn määrä riippuu koskettimiston rakenteesta, Korgissa riitti koskettimiston irrotus rungosta ja piirilevyjen ruuvaaminen irti koskettimiston alapuolelta, jolloin matot olivat näkyvissä ja irrotettavissa. Rolandissa homma oli aika paljon työläämpi, koskettimisto on "päältä purettavaa" mallia, eli mattoihin käsiksi pääsy edellytti koskettimien nyppimistä irti. Tässä versiossa koskettimet oli varmistettu paikalleen koskettimiston pohjaan liimatuilla jäykillä muovisuikaleilla, jotka estävät koskettimien vetämisen eteenpäin ja siten irrottamisen. Muovisuikaleet olivat kiinni "tarratyyppisellä" liimalla joka irtosi vetämällä liuskoista ja tarttui kasatessa jopa takaisin. Tosin liuskat eivät ole välttämättömät,koskettimet pysyvät ilmankin.

Liuskojen irrotuksen jälkeen koskettimet irtosivat nyppimällä ensin niiden palautusjouset pois (olivat tässä kaikki samanlaisia, voivat olla myös erilaisia mustille koskettimille), ja vetämällä sen jälkeen kutakin kosketinta itseä kohti ja nostamalla. Koskettimet ovat nivelpisteessään kiinni "tarraliimalla", joten niitä on vedettävä suht lujaa että irtoavat. Mustat koskettimet olivat kaikki samanlaisia, valkoisia on useampaa mallia, niiden pitäminen järjestyksesä helpottaa kasaamista, samoin koskettimsiton huoltaminen yksi "matonpituus", tässä oktaavi, kerrallaan,jolloin voi ottaa mallia muista oktaaveista kasatessa. Koskettimien alta löytyvät matot, joissa on alapuolella kaksi mustaa kontaktinappulaa/kosketin. Matot on kiinnitetty "tapeilla" jotka on painettu piirilevyssä oleviin reikiin,irtoavat kevyesti vetämällä. Kannattaa katsoa mitenpäin matto on, nappulat ovat erikorkuisia, sillä niiden on tarkoitus ottaa kiinni hiukan eri aikaan jotta saadaan velocity-arvo.

Putsasin matot sinoliin kastetuilla vanupuikoilla, joiden toisella päällä kuivasin aina nappulan pyyhkäistyäni sitä ensin märällä päällä. Jossain sanottiin että matot voi myös pestä miedolla saippualiuoksella, mikä varmaan on paikallaan jos jotain tahmeaa on kaatunut soittimen sisään. Piirilevyt ja niissä olevat kontaktipinnat puhdistin öljyttömällä kontaktispraylla ja pyyhin sen jälkeen optiikalle tarkoitetulla nukkaamattomalla ja naarmuttamattomalla linssipaperilla. Irrotetut koskettimet puhdistin sinoliin kostutetulla talouspaperilla. Aftertouch ei myöskään laitteessa oikein toimi, mutta sille ei liene tässä mallissa muuta tehtävissä kuin uusia koskettimiston etureunan alla koko leveydeltä kulkeva tunnistinnauha, joten jätin sen sikseen, en sitä juuri käytä ja tuossa Korgissa se toimii, joten jos tarvitsee niin soittaa sillä sitten.

Mattojen takaisinasennus kysyy hiukan kärsivällisyyttä, että kiinnitysnappulat saa osumaan piirilevyn reikiin,kannattaa tarkistaa että tulee kunnolla piirilevyyn kiinni,mutta muuten se kävi helposti. Sen jälkeen vain koskettimet kasaan päinvastaisessa purkujärjestyksessä.

Homma ei ole mitenkään vaikea jos peukalot eivät ole ihan keskellä kämmentä, huolellinen kannattaa olla ja tarpeetonta voimankäyttöä välttää, parempi katsoa ensin ja runnoa vasta sitten. Samalla kun laite on auki, onnistuu esim. muistipatterin vaihto, mikäli edellisestä vaihdosta on aikaa. Samoin kannatta putsata vaikka puhalluspullolla tai imurilla soittimen sisälle kertynyt pöly pois. Aikaa meni Rolandilla rauhassa tehden n. 3 tuntia, Korgilla selvisin n. 1,5 tunnissa kun ei tarvinnut irrotella koskettimia yksitellen.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)