Muusikoiden.net
25.04.2024
 

Työ musiikkialalla »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Äänitys/tuotanto - koulutusmahdollisuudet Suomessa.
1 2 3 4 5 6 7
Mohla
10.03.2005 00:17:34 (muokattu 25.03.2010 22:25:39)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eli kun tuossa aiemmin totesimme, että tätä asiaa kysytään jatkuvasti, niin ajattelin kasailla tästä pienen FAQ:n.
 
Siis koulutusmahdollisuudet musiikkialalla. Ei soittajana vaan nimenomaan tuottajana/äänittäjänä/bisneksessä muuten.
Olen pyrkinyt laittamaan jotain tietoa myös pääsyvaatimuksista kouluihin. (Osa on vielä puutteellisia, joten kertokaa jos tiedätte jotain.)
 
Päivittelen tätä kunhan lisää tietoa tulee, joten auttakaa ihmeessä rakentamaan mahdollisimman hyvä tietopaketti alan kouluista.
 
Ammattikorkeakoulut:
 
--------------------------------
 
PÄIVITETTY 25.3.2010, vuodenvaihteessa ent. TAMK ja PIRAMK yhdistyivät ja syntyi uusi TAMK!!!
 
Tässä uusi Tamk - Viestintä - Digitaalinen ääni ja kaupallinen musiikki linkki: http://www.tamk.fi/cms/tamk.nsf/$al … E0C22575D6003740DA#digitaalinenaani
 
Lisään tähän vielä toisen sivunlinkin, mistä vähän syvällisempää dataa myös vaikka löytyy tuolta edellisen kauttakin kyllä: http://musicactive.fi/tamk/
 
--------------------------------
 
Tampereen amk
http://hph.tpu.fi/ttvo/viestinta/index.php
 
Suuntautuu tietääkseni audiovisuaaliseen puoleen, eli äänen lisäksi myös leffa/tv-puoleen.
Ennakkotehtävissä on tämän takia ainakin aiemmin ollut samat tehtävät kaikille viestintään hakeville, eli askarteluakin saattaa joutua harrastamaan. Kertokaa joku tarkemmin.
Soittotaitoa ei tänne vaadita.
 
--------------------------------
 
Piramk/Virrat
http://www.piramk.fi/web/www.nsf/$all/BF8C463E37387C80C2256ED8004A4221
 
Opettajina alan ammattilaisia. Keskittyy nimenomaan musiikkiin; Äänittämiseen, tuottamiseen, sovittamiseen, miksaukseen, markkinointiin, yms.
Ennakkotehtävänä muistaakseni pitää tehdä äänisuunnitelma (ja toteuttaa se?) ja tehdä pieni kuvaus itsestään.
Pääsykokeissa on haastattelu. Soittotaitoa ei vaadita. (päivitys tuossa ylempänä!)
 
--------------------------------
 
Helsingin amk
http://www.stadia.fi/opiskelu/kulpa/viestinta/index.asp
 
Tämäkin luultavasti suuntautuu nimenomaan audiovisuaaliseen puoleen, eli myös leffa/tv-puoleen.
Pääsyvaatimuksista voisi joku kertoa lisää, jos tietoa lyötyy.
 
--------------------------------
 
Toisenasteen koulut:
 
--------------------------------
 
(Tiedot nimimerkki cluq)
Toisen asteen oppilaitos Helsingissä. Opettajina on alan ammattilaisia. Melko yleispätevää äänitekniikkaa, musahommia studio/live, elokuva-äänitys/ jälkitöitä, radio ym. Ops:iin kuuluu myös muuta AV-alan hommia sekä puoli vuotta kestävä työssäoppiminen.

http://wwwk.heltech.edu.hel.fi/aave/index.htm
 
Sivujen perusteella tämä keskittyy hieman enemmän tv- ja teatteripuoleen myös. Pääsykokeista ja muusta cluq kertoo lisää tuossa vähän alempana.
 
--------------------------------
 
Outokummun oppimiskeskus. (Opetuspaikka pääosin Joensuu)
http://www.pkky.fi/Resource.phx/pkk … alat/kulttuuri/amooaanituotanto.htx
 
Kaveri opiskelee tuolla ja sanoi että oppiminen on hyvin pitkälti oma-aloitteisuudesta kiinni (ehkä liikaakin). Toisaalta tämä nyt on vain hänen mielipiteensä, jos joku muu on oppilaitokseen perehtynyt niin kertokaa lisää.
 
Kiitokset Xiauokolle, joka kertoi pääsykokeista seuraavaa:
Pääsykokeisiin täytyi viedä tekemäsi musiikkikappale sekä täytyi kertoa itsestään. Pääsykokeissa oli muutama tehtävä lisää (esim. kuuntele kappale ja tunnista mitä soittimia siinä on), haastattelu sekä ryhmätilanne.
 
--------------------------------
 
Lisää tietoa ja parannusehdotuksia otetaan vastaan!
 
Kova ruumiillinen työ ei ole koskaan tappanut ketään - mutta miksi ottaa riski?
-Charlie McCharty
Jabbe
12.03.2005 17:24:35 (muokattu 12.03.2005 17:26:56)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Stadialla (Helsingin AMK) on pop/jazz-osastolla mahdollisuus opiskella musiikkiteknologiaa ja musiikin tuottamista.
 
Sibelius-Akatemiassa on myös musiikkiteknologian osasto. (yliopistotaso) Hakupaperit pitää olla perillä 15.3 elikkäs aika kiire alkaa olla.
 
Käsittääkseni molemmat vaativat jo jonkin verran soittotaitoa? Näihin olen molempiin hakemassa (Stadiaan varmaan tuotantoa) Virtojen lisäksi. Kiinnostaisi kovasti jos kellään on kertoa kokemuksia näistä paikoista.
 
Niin, ja YO-arvosanoillahan ei ole väliä, eihän? ;)
 
Hyvät biisit on kyl parhaita.
jaytski
12.03.2005 18:28:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sibelius akatemia: Musiikkiteknologia
 
Maalivahtien kotona EI imuroida! www.maalivahdit.com
CryptoFib
12.03.2005 20:16:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aikoinani harkistin uraa myös.. tajusin vaan, että minulle kouluilla ei virtuoosi ollessani - ole mitään annettavaa! ;)
Sillon pisti silmään Palmgren konsu Porissa.
 
Koulutuksen sois olevan hyvää, nimittäin kaupunki on arsesta. ;)
 
clug
13.03.2005 10:03:25 (muokattu 13.03.2005 10:05:04)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

http://wwwk.heltech.edu.hel.fi/aave/index.htm
 
Sivujen perusteella tämä keskittyy hieman enemmän tv- ja teatteripuoleen myös. Pääsykokeista ja muusta voisi cluq kertoa lisää.
 
Valikoima on laaja ja ensimmäinen vuosi käsittääkin melko laajan kattauksen median osa-alueista. Mutta, osittain jo ensimmäisenä vuotena, toisella vuodella on paljonkin enemmän jo itse valittuun painopisteeseen keskittyvää tekemistä. On se sitten ääni/kuva/valokuva/multimedia. Saa nähdä josko tulee vielä tuotanto ja valaisukin mukaan.
 
Äänilinjalla hommia on laidasta laitaan studio/live-äänentoisto/radio/elokuva. Itse toisen vuoden ääniopiskelijana olen mm. äänittänyt/miksannut bändejä studiossa, käytiinpä yksi live-keikkakin tekemässä, elokuvaa olen ollut äänittämässä ja elokuvan jälkitöitä olen tehnyt.
 
Kokonaiskuvana kouluopetus on laaja ja melko pinnallinen. Omien mieltymyksiin alalla pääsee syventymään n. puolen vuoden työharjoittelussa(palkaton) itse valitsemassa paikassa.
 
Pääsykokeet. Mulla oli se käsitti, kaksi vuotta sitten, ennakkotehtävät, pienryhmäkokeen ja henk. koht. haastattelun. Nyt jälkikäteen uskon vahvasti persoonan ja asenteen ratkaisevan enemmän kuin taidon. (ainakin minun kohdalla) Pienryhmäkokeessa testattiin ryhmätyötaitoja. Henk. koht. haastattelussa kyseltiin opiskeluresursseista, kiinnostuksesta yms.
 
Olen todennäköisesti unohtanut jotain olennaista, joten kysykää jos jotain tulee mieleen.
 
-Olisinpa aito-
konehes
15.03.2005 14:25:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Orimattila-instituutti, musiikkiteknologia. Toisen asteen koulu.
 
http://www.oi.phkk.fi/muste/
 
Mättöpiiska
20.03.2005 17:13:13 (muokattu 20.03.2005 17:20:40)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tampereen amk
http://hph.tpu.fi/ttvo/viestinta/index.php
 
Suuntautuu tietääkseni audiovisuaaliseen puoleen, eli äänen lisäksi myös leffa/tv-puoleen.
Ennakkotehtävissä on tämän takia ainakin aiemmin ollut samat tehtävät kaikille viestintään hakeville, eli askarteluakin saattaa joutua harrastamaan. Kertokaa joku tarkemmin.
Soittotaitoa ei tänne vaadita.

 
Opiskelen Tamkin taiteen ja viestinnän osastolla äänipuolella, joten voisin vielä tarkentaa juttuja.
 
Ennakkotehtävissä on yksi tehtävä kaikille linjoille sama, eli muutaman sivun esittely itsestään. Tehtävä on lähes vapaamuotoinen, eli kehottaisin erottumaan porukasta jotenkin persoonallisella mutta selkeällä tavalla, jotta pääsykoepaikka varmistuisi. Hakijoita on äänilinjallekin vuosittain toista sataa ja seula on ankara. Esimerkiksi, jos on nyhvertänyt hirveän määrän latteata tekstiä 9 pisteen fontilla, niin hakemus lentää suorilta mappi ööhön. Eli kannattaa miettiä, mitä ja miten tuo itseään esiin.
 
Äänilinjalle on lisäksi 3 muuta tehtävää, joista kaksi on perus kirjoitustehtävää, joissa arvioidaan havainnointia. Meillä tehtävänä oli vertailla kotimaisia ja ulkomaisia poliisisarjoja tv:stä niiden ääni-ilmaisun perusteella, sekä toisessa tehtävässä kuunnella joku kuunnelma ja kertoa sen ääni-ilmaisusta. Molemmista yksi sivullinen tekstiä riittää.
 
Neljäs tehtävä äänipuolelle on sitten tämä keskusteluakin herättänyt askartelutehtävä. Eli värillisistä papereista jonkinmoinen sommitelma. En tiedä onko tällä tehtävällä sen suurempaa tarkoitusta mutta se pitää olla tehtynä. Piste. Koulu haluaa, että sinne hakee vain sellaisia, jotka tahtovat ihan oikeasti tulla sinne opiskelemaan juuri tätä alaa. Tämä tehtävä on eräänlainen mittari sille, ketkä hakevat tosissaan ja ketkä vain kokeilevat kepillä jäätä. Käsittääkseni sen ei tarvitse olla mikään mestariteos, mutta siitä pitää näkyä, että vaivaa on nähty.
 
Miksi äänilinjalle pitää leikellä paperia, eikä vääntää jotain kuunneltavaa matskua? Minusta vastaus on siinä, että halutaan asettaa kaikki hakijat samalle viivalle. Joku on saattanut olla jo muutaman vuoden alan töissä, kun toinen ei ole tehnyt vielä oikeastaan mitään. Paperia osaa kuka tahansa leikata.
 
Pääsykokeisiin kutsutaan noin 20 hakijaa (siis äänipuolelle). Pääsykokeissa tehtäviä on myös neljä: Haastattelu, ryhmätehtävä, kirjoitustehtävä ja äänellinen sommittelutehtävä. Viimeistä varten pitää etukäteen äänittää lyhyt tekstinpätkä puhuttuna nauhalle, ilman mitään efektointia. Pääsykokeissa tämän puheen taustalle luodaan äänimaisema, aikaa 30 minuuttia. Samassa tilaisuudessa on lyhyt opastus Pro Toolsin käyttöön.
 
Kirjoitustehtävä, jolle aikarajoituksena on 6 tuntia, eli aika, jonka pääsykokeet kestävät. Tehtävää saa suorittaa oman aikataulun mukaan, silloin kun ei ole muissa tehtävissä.
 
Ryhmätehtävä oli ehkä haasteellisin. Meillä oli 15 minuuttia aikaa ryhmässä keksiä esitys aiheesta "tuhoava rakkaus" ja esittää se valvoville henkilöille. Koko vartin ajan pöydän takana istui 3 psykologia arvioimassa jokaisen ryhmätyötaitoja. Näyttelemistaitoja ei ymmärrettävistä syistä arvioitu. ;)
 
Haastattelussa oli mahdollista näyttää ja kuunteluttaa omatekemiään proggiksia.
 
Pääsykokeista pääsevät noin puolet sisään, riippuen siitä paljonko mikäkin linja ottaa opiskelijoita (yhteensä 80). Meitä on esimerkiksi 9 opiskelijaa äänilinjalla.
 
Ensimmäisenä vuotena kaikkien linjojen koulutus on pääosin samaa. Kaikille annetaan yleiskuva valaisusta, kuvauksesta, leikkauksesta, äänityksestä, tuotannosta, verkkomediasta, visuaalisuuden suunnittelusta, käsikirjoittamisesta jne... Ääniopinnot pohjautuvat ainakin alussa hyvin vahvasti elokuvapuolelle - tosin elokuviin tarvitaan musiikkia, joten sitäkin voi halutessaan tehdä mielin määrin. Musiikin äänitysopinnot alkavat pääosin kuitenkin vasta kolmantena vuonna. Live-äänentoistoa pääsee tekemään koulun järjestämissä bileissä ja isommissakin tapahtumissa.
 
Jos on pelkästään musiikkiin suuntautunut, ei kannata ehkä hakea, mutta jos pitää kaikenlaisesta ääneen liittyvästä niin paikka on oikea. Nyt en kirjoita enempää, muuten puutuu käsi.
askomiko
20.03.2005 22:40:20 (muokattu 20.03.2005 22:41:44)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joensuun AMK. http://media.ncp.fi/
Studio on iso, uusi ja kallis. Liiankin hifi opiskelijoille, mutta minkäs teet.. :)
 
"Helevetin nopia kairata, ku on näin ohut jiä!" RÖYTÖ!!1
Kitarakamakaavio -inspired by AFIL :)
Mohla
21.03.2005 15:01:34
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos Mättöpiiskalle informoivasta kirjoituksestaan. Tuo selvensi montaa asiaa minullekkin.
 
Täällä jossain vaiheessa käytiin ankaraa 'Piramk vs. TTVO' keskustelua joka oli minun mielestäni aivan turha.
Tuo Mättöpiiskan kirjoitus vain vahvistaa tunnetta.
 
Piramkissa on taas keskitytty nimenomaan enimmäkseen ääneen ja ääniopinnot alkavat heti ensimmäisenä vuonna. Leffaääneen ja musiikkiin keskitytään enemmän toisena vuonna, ja kolmantena vuonna toteutetaan DVD yhdessä Richmedian (eli leffapuolen) kanssa toisen vuoden keväällä olevan livekonsertin materiaalista.
 
Eli kyseessä on kaksi erilaista oppilaitosta, ja tiedänpä tapauksen jossa henkilö on käynyt molemmat koulut (nykyään leffa-alan ääniammattilainen). Kumpikaan ei ole huono vaihtoehto.
 
Kova ruumiillinen työ ei ole koskaan tappanut ketään - mutta miksi ottaa riski?
-Charlie McCharty
Mättöpiiska
21.03.2005 22:04:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vielä piti sanomani, että vaikka tämä ensimmäinen vuosi TTVO:lla on ollut tällaista eri suuntautumisvaihtoehtojen perusteiden hahmottamista, niin on tässä ihan tarpeeksi päästy omaakin alaa kahlaamaan läpi. Esimerkkinä meitsi, joka haluaa suuntautua enempi elokuvapuolelle:
 
Syksyllä olin mukana erään lyhytelokuvan puomittajana, eli käytännössä osoittelin kuvauksissa hyperherttamikrofonilla näyttelijöitä otsaan.
 
Joulun jälkeen olin mukana Tuotantoyhtiö Valon tuottamassa Kotiinpaluu-leffassa, joka sai ensi-iltansa Tampereen filmifestivaaleilla tuossa pari viikkoa sitten. Jos joku näki, niin voisi ilmoittautua. Olin äänileikkaajana.
 
Nyt lopputalvesta ohjasin ja käsikirjoitin kuunnelman ja äänisuunnittelin lyhytelokuvan.
 
Keväällä olisi tarkoitus mennä äänisuunnittelijaksi taas yhteen lyhäriin sekä säveltää ja soittaa siihen myös musiikkia. Lisäksi käsikirjoitan erääseen "äänelliseen valokuvanäyttelyyn" sisältöä ja taisi siellä vapun tienoilla olla joku ääniprojekti vielä, josta voi pari opintoviikkoa vielä kalastella. Eli pointtina vaan se, että kyllä TTVO:lla tekemään pääsee, jos haluaa. Ja tekemällähän sitä oppii... ;)
 
Jos haluaa suuntautua enemmän musiikkiin niin sitten valitsee vähän enemmän musiikkiproggiksia. Täysin itsestä kiinni.
waukku
05.04.2005 17:27:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Perhana, oisin mielelläni hakenu tuonne Helsingin kouluun...Siis tuonne toisenasteen kouluun, vaan en yhteishaun aikaan ollut kuullutkaan moisesta laitoksesta. Onkohan mitään mahdollisuutta päästä valintakokeeseen vaikka haku meni jo? Nyt kyllä ketuttaa hieman...
 
Outokumpuun olen hakenu tuonne teatteri -ja esitystekniikan puolelle, mutta mielummin tuonne Helsinkiin menisin opiskelemaan...Noh, kannattaa kai silti ottaa yhteyttä kouluun...
 
How can it mean anything to me if I really don't feel anything at all?
lardie
14.04.2005 15:08:32
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Postimies toi tänään kutsun valintahaastatteluun Orimattila-instituuttiin. 27.4 olis tilaisuus, onko täältä muita tulossa kyseiseen tapahtumaan?
 
www.scorched.org
musa
19.04.2005 20:41:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Postimies toi tänään kutsun valintahaastatteluun Orimattila-instituuttiin. 27.4 olis tilaisuus, onko täältä muita tulossa kyseiseen tapahtumaan?
 
Mää oon tulossa.
 
northern
16.05.2005 11:49:05
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

opiskelen riihimäenammattioppilaitoksessa kulttuurialaa ja täällä on yhtenä oppiaineena tota äänitystekniikkaa. Käykää katsomassa http://www.raol.fi ja kulttuuriala.
 
Kuolemaa kauheampaa ei ole muu kuin elämä.
pasilian
23.05.2005 19:39:41 (muokattu 23.05.2005 19:40:10)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No ni, kertokaa joku joka on ollu tuol Orimattila-instituutissa, et mitä siel puuhataan. Annetaanko siellä oikeasti aikaa puuhailla juttuja niillä kamoilla, vai mitä?
 
Ja sit kans tosta Stadian AV-viestinnän äänipuolesta.
 
DimensioN
19.06.2005 12:55:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko jotaan tälläistä äänitys/tuotanto koulutusmahdollisuutta jossain Turun läheisyydessä? Olisi kiva tietää.
 
Epik
22.06.2005 13:48:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko jotaan tälläistä äänitys/tuotanto koulutusmahdollisuutta jossain Turun läheisyydessä? Olisi kiva tietää.
 
http://www.turunkonservatorio.fi ja sieltä opiskelu -> II asteen ammatillinen koulutus
 
Mättöpiiska
28.06.2005 16:05:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko jotaan tälläistä äänitys/tuotanto koulutusmahdollisuutta jossain Turun läheisyydessä? Olisi kiva tietää.
 
www.paasikiviopisto.fi
 
Tuokin käsittääkseni sivuaa aihetta jotenkin.
konehes
10.07.2005 14:50:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No ni, kertokaa joku joka on ollu tuol Orimattila-instituutissa, et mitä siel puuhataan. Annetaanko siellä oikeasti aikaa puuhailla juttuja niillä kamoilla, vai mitä?
 
Siellä opiskellaan musiikin historiaa, teoriaa, äänitystä, miksausta, sovittamista ja vähän myös instrumenttitaitoja. Äänitysopetuksessa tehdään ja äänitetään ryhmissä kappaleita, yleensä ennalta määrätyn genren mukaan. Jokainen tekee sitten oman miksauksen ryhmänsä kappaleesta. Laitteilla saa leikkiä, sillä koululla voi olla klo 22.00 saakka joka ilta, myös viikonloppuisin. Tarkkaamoita on kuusi, soittotiloja kaksi. Tarkempaa tietoa saa osoitteesta http://www.oi.phkk.fi/muste
 
Locrian
12.07.2005 11:19:27 (muokattu 04.08.2005 13:49:43)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ja sit kans tosta Stadian AV-viestinnän äänipuolesta.
 
Alotan tuolla tänä syksynä et jos sillon vielä kiinnostaa tietää niin voin kertoa miltä maistuu.
 
(Stadian)Pääsyvaatimuksista voisi joku kertoa lisää, jos tietoa lyötyy.
 
Niinku kaikkialle yhteishaussa, voi myös Stadiaan ymmärtääkseni hakea ammatikoulu-, lukio- tai erikoishakupapereilla. Siitä sen enempää.
Tänä vuonna oli ennakkotehtävänä kaksi kirjoitustehtävää joista toisessa piti vastata kolmeen lyhyeen kysymykseen ja toisessa kuvailla jotakin mielenkiintoista soivaa tilaa.
 
Ennakkotehtävien perusteella varsinaisiin pääsykokeisiin valittiin 36 henkilöä. Pääsykokeet kesti neljä päivää ja kahden päivän jälkeen 24 osallistujaa tiputettiin pois. Jäljellä olevista kahdestatoista muistaakseni viisi pääsi sisään.
 
Varsinaisissa pääsykokeissa oli joka päivä 2-3 tehtävää. Osa tehtävistä oli selkeästi tarkoitettu koko koululle (myös muille linjoille) ja osa sitten tietenkin vain äänipuolen hakijoille. En nyt muista kaikkea:
-referaatti
-kollaasi
-äänisuunnitelma
-studiotehtävä
-äänitystehtävä
-kirjoitustehtävä
-leffa-analysointi
-muutamat haastattelut
-kuuntelutehtävä
 
Olikohan jotain muuta...ehkä.
 
Jokatapauksessa tuo neljä päivää on ihan mukava rutistus.
 
Tyhmästä päästä kärsii koko hippi.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4 5 6 7

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «