Aihe: Koskettinsoittimien ym. määrittelyjä.
1 2 3 4 5 6
Jabbe
08.03.2003 12:57:26 (muokattu 08.03.2003 13:04:06)
Elikkäs tässä nyt tällainen FAQ, koska näitä koko ajan kysellään. Tällä hetkellä nämä ovat vasta minuutissa kokoon kyhätty versio, päivitän ja korjailen myöhemmin. Lisäykset/korjaukset ovat tervetulleita. (Älkää kuitenkaan kopioiko koko tekstiä jos lainaatte....)
 
ANALOGISYNTIKKA - Soitin, jossa äänenmuodostus tapahtuu analogisten komponenttien avulla. Oskillaattori tuottaa ääntä, jota sitten muokataan erilaisten filtterien jne. avulla. Näihin syntikoihin kuuluvat siis kaikki (mini)Moogit ja vastaavat, useimmiten todella kalliita ja epävakaita (eivät pysy vireessä jne.). Ensimmäiset syntikat olivat täysin analogisia.

Oskillaattorit ovat tarkkoja vaihtovirtageneraattoreita. Verrataanpa sähkökitaraan (helppo esimerkki?). Sähkökitarat tuottavat vaihtovirtaa ottamalla pick-up:ien avulla kitaran metallikielten liikkeestä äänentuottoon tarvittavan jännitteen vaihtelun ts. vaihtovirran. Siis metallikielten liike syöttää pick-up:ien kautta virtaa. Voisi verrata melko suoraan, että sähkökitaran kielet pick-up:ien kanssa muodostavat sen "oskillaattorit". Tuotettu virta syötetään tämän jälkeen tone tms. äänenmuokkauspotikoiden ja -komponenttien läpi kitaran perässä olevaan plugiin. Tästä eteenpäin on enää jäljellä tuotetun signaalin vahvistus. Siis enää pitää saada pieni virta niin suureksi, että se jaksaa jaksaa liikuttaa raskasta kaiutinelementtiä. Se on jo sitten vahvistimen tehtävä, eikä liity enää varsinaiseen instrumenttiin.

Analogisyntsat toimivat niin, että niissä kitaran kielien ja pick-up:ien tilalla on elektroniset komponentit, jotka tuottavat tietyntaajuista (=tietyllä pohjataajuudella varustettua) signaalia. Näin tuotetun sähkövirran ts. signaalin "äänenkorkeutta" eli taajutta ohjataan yleensä oskillaattorille syötettävän jännitteen avulla. Erona kitarassa vain se, että tuotetun signaalin taajuutta muutetaan vaihtamalla vain otetta otelaudalla. Oskillaattorin ohjausjännitteen tasoa sopivasti muuttelemalla saadaan soitettua sitten vaikkapa melodioita. Usein oskillaattorille syötettävän ohjausjänniteen tasoa muutetaan koskettimistolla, mutta toimii yhtä hyvin vaikka nupista säätämällä...

Oskillaattorin tuottama signaali voi olla "sinimuotoista", joka on "tummin äänensävy" mitä oskillaattori voi tuottaa. Sinisignaali sisältää vain yhden taajuuselementin. "Saha-aalto", "kanttiaalto" tms. sisältää korkeampia/kirkkaampia ääneksiä (taajuuksia) miksattuna samaan aikaan kuin pohjasävel. Kitaran kielikin tuottaa pohjaääneksen lisäksi ylä-ääneksiä (mm. pohjasävelestä oktaavin korkeampia, noin oktaavin+kvintin korkeampia), jotka ovat voimakkuudeltaan (vaimeampia) ja taajuudeltaan sopivassa suhteessa pohjaäänekseen, jolloin korva ei erota niitä erillisiksi vaan tulkitsee ne yhden äänen väriksi. Kitarassa korkeampien/matalampien ääneksien suhdetta eli äänensävyä muokataan esimerkiksi tone-potikalla. Analogisyntsassa äänen sävyä muokataan oskillaattorin jälkeen samantyyppisesti filttereillä (=hieman rankempi versio tone-potikasta+yms.).

Vaikka kitarasta ja analogisyntikasta lähtevä ääni on täysin erilainen, äänen tuotto ja muokkaus eroaa vain kitaran kielten/oskillaattorien suhteen (iso ero...) ja siinä, että kitara on (usein) täysin passiivinen elementti ts. ei käytä lisäsähköä itsessään. Analogisyntsat sen sijaan sisältävät pieniä oskillaattoreita, vahvistimia tms. komponentteja jotka vaativat toimiakseen sähköä.

DIGITAALISYNTIKKA - Suurin osa nykyisin myytävistä syntikoista on digitaalisia, eli niiden sisällä on prosessoreita ym. jotka muodostavat sen äänen (vähän niin kuin tietokone). Perustuu siis ykkösiin ja nolliin. Näitä on sitten useita erilaisia.

Aivan. Siis digitaalisyntsissa äänentuotto perustuu mikroprosessorissa tapahtuvaan numeeriseen laskentaan eikä elektronisten komponenttien läpi syötetyn sähkövirran muokkaukseen. Laskennan tuloksena saadaan tuhansia kertoja sekunnissa lukuarvo, joka muunnetaan samaa tahtia digitaali-analogimuuntimella jännitteeksi ts. ulostuloksi saadaan vaihtovirtaa. Kun tämä vahvistetaan, saadaan kaiuttimilta korvin kuultava ääni. Digitaalisyntsat voi jakaa sen mukaan kuinka tuotettava ääni lasketaan. Samplepohjaiset, virtuaalianalogit ja FM-pohjaiset on varmaan karkeana jaotteluna kohtalaisen hyvä, vaikka rajat näiden välillä ovat aika häilyviä. Yleisyys lienee järjestyksessä 1) samplepohjaiset, 2) virtuaalianalogit, 3) FM-pohjaiset.

Virtuaalianalogeja kutsutaan nimellään siksi, että niissä prosessorissa tapahtuva laskenta perustuu analogisesta syntikasta tehtyyn matemaattiseen malliin, jonka tuottama ulostulo lasketaan tuhansia kertoja sekunnissa, jolloin kuulostaa siltä, kuin ääni tulisi analogisesta vehkeestä. Siis kaikille analogisessa syntikassa tarvittaville osille kuten oskillaattoreille, filttereille tms. on laskennallinen malli, jota käytetään äänentuotossa. Mutta pohjalla virtuaalianalogissa on digitaalinen prosessointi.

FM-SYNTIKKA eli taajuusmodulaatioon perustuva syntikka on myös digitaalinen. Analogisia FM-syntsia on kyllä ollut joskus kultaisella 70-luvulla, mutta elektronisten komponenttien epätarkkuus oli kaiketi niin huono, etteivät niiden tuottamat äänet olleet käyttökelpoisia. Digitaalitekniikan yleistyessä laskennallinen FM tuotti paljon tarkempia ja paremmin kontrolloitavia tuloksia. Eli tavallaan FM:kin on alkuperältään virtuaalianalogi, mutta käytännössä tuotetut äänet ovat olleet digitaalitekniikalla saavutettuja.

Yksinkertaisin selitys FM:lle eli taajuusmodulaatiolle olisi varmaan vibraatto. Aivan - pelkkä vibra. Eli kun ääntä tuotetaan, on yksi oskillaattori tuottaa ääntä (vaikkapa siniaaltoa) ja toinen oskillaattori joka "huojuttaa" ensimmäisen ohjausjännitettä ts. muuttaa tämän äänen taajuutta. Kun vibraa käytetään hieman ylikierroksilla (=tuhansia kertoja sekunnissa), korva ei enää erotakaan tätä vibraattona vaan tulos on muutos äänen sävyssä. Viraattoja voidaan kytkeä sarjaan ja rinnakkain, jolloin äänen väriä saadaan säädettyä rajustikin. Esimerkiksi pääoskillaattoria huojutetaan kakkososkillaattorilla, jota huojuttaa kolmososkillaattori. Menee jo monimutkaiseksi - mitä FM onkin.

MIDI - "Kieli", jolla syntikat ja erilaiset musiikkilaitteet (myös tietokoneet) "keskustelevat", eli lähettävät ohjaustietoa toisilleen. Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa vaikkapa ulkoisen synamodulin ohjaamista jollain muulla koskettimistolla. Midillä voi kuitenkin tehdä mitä erilaisempia asioita, kuten valopöytiä, miksereitä tms. Eli painat vaikkapa syntikasta nappulaa jolla vaihdat soittimen pianosta trumpettiin, saat valot samalla vaihtumaan punaisesta keltaiseksi. No esimerkiksi. Harvoin kyllä valoja syntikasta käsin ohjataan. ;-)
 
SYNAMODULI - "Syntikka laatikossa". Yleensä tarkoittaa digitaalista syntikkaa, jossa ei ole koskettimistoa. Sitä voidaan ohjata toisen syntikan/tietokoneen kautta.

GENERAL MIDI - Midin yhteydessä luotu standardi. Tarkoittaa tosiaankin "soundibankkia", joka löytyy useimmista digitaalisynista ja äänikorteista. Ideana on se, että voit soittaa midi-tiedostoja millä tahansa syntikalla, ja äänen pitäisi kuulostaa lähes samalata. General Midi soundeihin kuuluu kaikki perussoittimet (puhaltimet,jouset,pianot jne.). Äänien laatu vaihtelee kuitenkin laitteittain.

 
Koottu kirjoituksista täällä, toivottavasti annatte luvan kopioida tekstejänne...
"Eiku..."
Jabbe
08.03.2003 13:12:42
Tässä vielä linkki niille jotka kaipaa vielä tarkempaa tietoa syntikoista:
 
http://tilt.largo.fl.us/faq/synthfaq.html
"Eiku..."
hörhö
08.03.2003 15:45:24
 
 
Eikös valtaosa analogeista ole FM-vehkeitä. Ainahan niissä on LFO ennen VCO:ta.
"Tritonus on harmonian ketsuppi" -E Rautavaara
Juho L
09.03.2003 12:17:33
Eikös valtaosa analogeista ole FM-vehkeitä. Ainahan niissä on LFO ennen VCO:ta.
 
FM tehdään toisella oskillaattorilla, ei LFO:lla. En tiedä onko joissain tämä toteutettu jollain LFO:n tyngällä, mutta äänimaisemat eivät välttämättä ole aivan kauniita, koska LFO ei a) seuraa oskillaattorin taajuutta b) on yleensä liian hidas.
Jätä eilinen menneeseen. Huominen on tulevaisuutta!
Juho L
09.03.2003 12:41:29 (muokattu 09.03.2003 12:42:08)
SAMPLERI on laite, joka soittaa siihen tallennettuja lyhyitä tai vähän pitempiä äänipätkiä (eli sampleja), joita sitten muokataan monin eriävin keinoin. Näitä sampleja voi vääntää, kiertää, lopittaa ja taivutta haluttuun suuntaan ja lopputuloksena voi esimerkiksi piano päätyä aivan joksinkin muuksi.
 
Oliko tästä samplerijutusta nyt kenellekkään hyötyä?
 
Oskillaattorit ovat tarkkoja vaihtovirtageneraattoreita.
Sähkökitarat tuottavat vaihtovirtaa
tarvittavan jännitteen vaihtelun ts. vaihtovirran
Tuotettu virta
saada pieni virta
sähkövirran

 
Mitäs pelleilyä tämä on? Se on jännite, eikä virta. Jännitteen ja virran sotkeminen on syntiä!
, = ystävä
Jätä eilinen menneeseen. Huominen on tulevaisuutta!
Jabbe
09.03.2003 12:47:33
Oliko tästä samplerijutusta nyt kenellekkään hyötyä?
 
Pitäisi olla. Ainakin jos konemuusikot tänne eksyy...
 
Mitäs pelleilyä tämä on? Se on jännite, eikä virta. Jännitteen ja virran sotkeminen on syntiä!
, = ystävä

 
Tuon tekstin kirjoitti alunperin SLTe, en minä. Lainasin vain hänen tarkempia määritelmiään kun en omia jaksanut kirjoittaa. Kiitos korjauksesta.
"Eiku..."
Juho L
09.03.2003 14:10:06
Pitäisi olla. Ainakin jos konemuusikot tänne eksyy...
 
Notta käyttäväthän muutkin kuin konemuusikot sampleria. Kyllähän monet työasematkin aika pitkälti sampleriksi lukeutuvat.
Jätä eilinen menneeseen. Huominen on tulevaisuutta!
BaariMikko
09.03.2003 16:19:44
 
 
Hieno teksti, plussaa siitä. Tässä voisi selventää vielä Mellotronia(myös samplereiden yhteydessä, sillä samplerihan se oikeastaan on) sekä Hammond-urkujen, Rhodesin ja klavinetin toimintaperiaattetta. Mellotronista voin tarinoida itsekin ehtiessäni, noiden muiden osalta ei asiantuntemus riitä.
Taon yksin sieluni mustaa varjoa...
Jabbe
09.03.2003 16:43:08
Hieno teksti, plussaa siitä. Tässä voisi selventää vielä Mellotronia(myös samplereiden yhteydessä, sillä samplerihan se oikeastaan on) sekä Hammond-urkujen, Rhodesin ja klavinetin toimintaperiaattetta. Mellotronista voin tarinoida itsekin ehtiessäni, noiden muiden osalta ei asiantuntemus riitä.
 
Enpä viitsi noista kirjoittaa, kun en ole mitään noista oikeasti valitettavasti tavannut (onko kellään myydä rhodesia??). Soundit on kyllä maailman hienoimmat! Olispa upeaa saada kaikki nuo kokoelmaan, tai edes yksi...
"Eiku..."
erno p
10.03.2003 15:24:21
 
 
'70-luvulla FM-vehkeitä ei valmistettu lähinnä tähtitieteellisten hintojen ja työmäärien takia. FM-synteesissä kun lopputulokset ovat vähän kiinni siitä, kuinka monta oskillaattoria (yamaha-fm-kielessä "operaattoria") saat patchiin kasattua. Soundblastereista tuttuun OPL-bleepitykseen riittää kaksi, esim. DX/:ssa noita on kuusi. Per ääni, that is, eli jos masiinasta pitäis tehdä diskreeteillä komponenteilla esim. kuusiääninen, tarvitaankin oskillaattoreita jo 36. Irtopalikoista rakentaessa saisi myös miettiä aika pitkään, miten toteuttaa patchissa oskillaattorien "pinoamisen" siten, että sitä voi tarpeen vaatiessa muokatakin. Käytännössä jokainen oskillaattori vaatii myös oman envelopegeniksensä, muuten äänet ovat vähän tylsänlaisia.
 
Ja joo, kyllähän sekin on taajuusmodulaatiota kun "perinteisessä" analogiväkkylässä LFO moduloi jotakin, mutta ei nyt aleta viisastelemaan, eihän?
Jabbe
10.03.2003 15:35:35
Osaisiko joku muuten selittää virtuaalianalogien tai tietokoneen softasynien (esim FM7) toimintaperiaatteen???
"Eiku..."
erno p
10.03.2003 16:57:11
 
 
Virtuaalianalogit ja "tietokoneen softasynat" ovat vähänniinkuin sama juttu konseptitasolla. Kas kun minkä tahansa kytkennän toimintaa voi simuloida, niin näissä simuloidaan jonkun analogisyntikan kytkentää ja ulostulevat arvot sitten työnnetään D/A-muuntimelle joka outputtaa ääntä. Käytännössä melkein kaikki virtuaalianalogit perustuvat Motorolan DSP-lastuihin. Tässäpä listaa mikä on syönyt mitäkin, lista sisältää myös tietoja siitä, mitkä aidot analogivärkit ovat käyttäneet mitäkin IC:tä:
 
http://www.sequencer.de/synthesizer_chip.html
 
Ehkä tästä johtuu tää, että mielestäni vähän kaikki nuo virtuaalianalogit kuulostavat helkkarin samalle. Ihan hyvälle, ei siinä mitään, mutta samalle. Paitsi vanhemmat, jotka kuulostavat kivan räkäiselle :P Jos JP-8000:n amp envelope ei sanois "naks", varmaan ostaisin sellaisen.
 
Softasynassa tää sama laskentaprosessi hoidetaan PC:n prosessorilla ja D/A-muunnoksen hoitelee äänikortti.
piksi
01.08.2003 17:03:16
Ehkä tästä johtuu tää, että mielestäni vähän kaikki nuo virtuaalianalogit kuulostavat helkkarin samalle. Ihan hyvälle, ei siinä mitään, mutta samalle. Paitsi vanhemmat, jotka kuulostavat kivan räkäiselle :P Jos JP-8000:n amp envelope ei sanois "naks", varmaan ostaisin sellaisen.
 
olipas rajoittunut lista. Itselläni on Korg Z1 joka ei mielestäni istu kyllä yhtään samaan kastiin noiden esittelemiesi waldorfien ja yamahojen kanssa. MOSS on suht mukava tapa analogisoundien imitointiin - toimiva ja realistinen.
reiska p
25.09.2003 11:49:47
Hyvä alustus.
 
General MIDI ei ole pelkkä äänipankki tai sen määrittely.
General midissä määritellää kuinka tieto siirretään midi-verkkoprotokollassa.
 
Siihen sisältyy tietysti Pankki1 ja sen 129 instrumenttia ja Rummut. Jokaisella instrumentilla on paikkansa pankissa.
Vaikka MIDI-laitteissa on aivan erilaisia soundeja, niin instumentit sijaitsevat kuitenkin samoilla kohdilla pankissa.
 
Laajennetuissa MIDI-laitteissa pankkeja on paljon enemmän, mutta vastaavat instrumentit sijaitsevat aina samassa paikassa pankissa.
Pankeissa olevat instumentit saattavat toimia erilailla.
 
General MIDIiin kuuluu tärkeäna osana kontrollit, joilla voidaan ohjata efektejä, esim. kaiku, chorus, vibrato.
Lisäksi pianon kaikupedaali ja vähän muutakin.
 
Laajennuissa MIDI-laitteissa on kontrolleja paljon enemmän ja niitä voidaan ohjata helpommin.
Lisäksi tärkeä on System Exclusive eli viestien lähettäminen MIDI-laitteelta toiselle. Näillä voidaan ohjata mitä erilaisempia juttuja ja halvemmilla laitteella saadaan kalliimpien laitteiden ominaisuuksia esille.
assassin
25.09.2003 19:31:17
Siihen sisältyy tietysti Pankki1 ja sen 129 instrumenttia ja Rummut.
 
127 instrumenttia ja 60 rumpua.
Ihminen, jolla ei olisi mielikuvitusta, ei pelkäisi mitään.
KoskPaavo
24.11.2003 12:49:56
Hieno esitys Hammondeista , olen joskus nähnyt unen että jossain omakotitalon kellarissa oli vanha ruostunut B-3 jonka sitten kunnostin itselleni.Uneksi varmaan jääkin.
Juho L
24.11.2003 13:20:51
Hieno esitys Hammondeista , olen joskus nähnyt unen että jossain omakotitalon kellarissa oli vanha ruostunut B-3 jonka sitten kunnostin itselleni.Uneksi varmaan jääkin.
 
Märkä uni ilmeisesti. Kaverini tuttu oli kerran löytänyt isoäitinsä ullakolta Minimoogin. Oli sitten ostanut sen pois 200 eurolla. Oli vielä ollut sellaisessa salkussa, niin oli säilynyt lähes timanttisessa kunnossa. Ei siihen paljoa huoltoa tarvinnut, kun oli jo toimiva peli.
Progella ei ole mitään tekemistä edistyksen kanssa. Proge on vain nimike 60-/70-luvun taiderockille.
Juho L
24.11.2003 13:22:27
Lisäksi tärkeä on System Exclusive eli viestien lähettäminen MIDI-laitteelta toiselle. Näillä voidaan ohjata mitä erilaisempia juttuja ja halvemmilla laitteella saadaan kalliimpien laitteiden ominaisuuksia esille.
 
Jahas. Mistäs tämä on keksitty? SysEx on vain jatkettua MIDI:ä. Ei sillä mitään lisäominaisuuksia saa.
Progella ei ole mitään tekemistä edistyksen kanssa. Proge on vain nimike 60-/70-luvun taiderockille.
Juho L
24.11.2003 13:24:24 (muokattu 24.11.2003 13:26:27)
127 instrumenttia ja 60 rumpua.
 
GM:ssä on muistaakseni viisi rumpusettiä. Ne on vain laitettu oudosti niin, että samaa rumpusettiä on muistaakseni kymmenessä peräkkäisessä paikassa ja sitten vasta vaihtuu setti.
Progella ei ole mitään tekemistä edistyksen kanssa. Proge on vain nimike 60-/70-luvun taiderockille.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2 3 4 5 6
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)