Aihe: PA-kamojen tekniset tiedot
1
Oswaldo
12.01.2005 15:48:07
Mulle on täysin epäselvää watti/ohmi jutut pa-laitteissa.
 
esimerkiksi
 
2 x 300 W 4Ohm tai 2 X 150 W 8Ohm, 1 X 600 W 8Ohm sillattuna
 
Mitäs tää nyt tarkoittaa? Onko laitteen teho riippuvainen siitä, moniko ohmiset kaiuttimet on? Mitäs toi siltaaminen tarkoittaa ja jos siltaa, niin tuleeko vahvistimesta mölyä vaan yhteen laatikkoon?
 
Ja entäs sitten teho merkinnät watti / RMS / ja se joku kolmas tapa merkata. Mitä ne tarkoittaa ja mitä kannattaa tuijottaa. Entäs jos ei ole mitään merkittynä, niin mikä tieto silloin ilmoitetaan.
midprice
13.01.2005 10:58:41
 
 
Mitäs tää nyt tarkoittaa? Onko laitteen teho riippuvainen siitä, moniko ohmiset kaiuttimet on?
 
No periaatteessa kyllä. Tuohan tarkoittaa sitä, että paljonko vahvistin antaa tehoa tiettyyn kuormaan. Eli 8ohmin kaiuttimella tehoa saa 150w per kanava, tuon esimerkin perusteella.
 
Mitäs toi siltaaminen tarkoittaa ja jos siltaa, niin tuleeko vahvistimesta mölyä vaan yhteen laatikkoon?
 
Pa-päätteissähän on yleensä kaksi erillistä vahvistinta, yksi kullekin kanavalle ja sillattaessa nämä kaksi vahvistinta käyttäytyy kuten yksi vahvistin, mutta tehoa saa enemmän.
Eli jos siltaat vahvistimen on siinä vain yksi ulostulo, josta voit sitten syöttää kaman yhteen tai vaikka kahteen kaiuttimeen, riippuen tietysti kaappiesi ja vahvistimesi rakenteesta. Eli onko kamoissa mahdollista ketjuttaa kaappeja.
Teknisemmin siltauksesta voi sitten kertoa joku muu.
MaKo71
13.01.2005 12:39:46 (muokattu 13.01.2005 13:03:50)
 
 
Mulle on täysin epäselvää watti/ohmi jutut pa-laitteissa. esimerkiksi
 
2 x 300 W 4Ohm tai 2 X 150 W 8Ohm, 1 X 600 W 8Ohm sillattuna.

 
Teho (W) lasketaan jännitteen (V) ja virran (A) tulona:
 

   1) P (teho) = U (jännite) * I (virta)

 
Jännitteen, virran ja resistanssin välillä pätee yhtälö:
 

   2) U (jännite) = R (resistanssi) * I (virta)

 
---
Kun kakkosyhtälö sijoitetaan ykköseen, saadaan tehosta ja resistanssista laskettua virta:
 

   3) P = R * I * I
      P = R * I ^ 2
      I^2 = P / R
      I = sqrt( P / R )

 
---
Kaiuttimilla on oma resistanssinsa, esimerkiksi juuri 2, 4 tai 8 ohmia. Sivuhuomautus: Kaiuttimen resistanssi muuttuu taajuuden mukaan, mutta tässä sitä ei tarvitse ottaa huomioon - puhutaan impedanssista eli vaihtovirtavastuksesta.
 
Jos kaiuttimen resistanssi on 4 ohmia ja sen läpi kulkee 300W, niin kolmosyhtälöstä saadaan laskettua kaiuttimen läpi menevä virta:
 

    I = sqrt( P / R ) = sqrt( 300W / 4ohm ) ~ 8.67 A

 
Jännite on tällöin:
 

    U = R * I = 4ohm * 8.67 A = 34 V

 
---
Mitä tapahtuu, jos kaiutin vaihdetaan 8 ohmiseksi? Karkeasti ottaen vahvistimen jännitteen- ja virransyöttökyky on kiinteä (ei aivan eikä aina, mutta kuitenkin).
 
Kun resistanssi kasvaa kaksinkertaiseksi ja vahvistimen ulostulojännite pysyy vakiona, niin elementin läpi kulkeva virta puoliutuu:
 

    I = U / R = 34V / 8ohm = 4.33 A

 
...Josta seuraa, että vahvistimen syöttämä teho on:
 

    P = U * I = 34V * 4.33A ~ 150W

 
---
Vastaavasti, jos kaiutin vaihdetaan 2-ohmiseksi, virta tuplautuu ja samalla teho tuplautuu. Toimii hyvin niin kauan, kun vahvistin pystyy syöttämään tuplavirran sekä kestää sen.
 
---
EDIT: Asiaa voidaan ajatella tällä tavalla.
 
Vahvistimen kannalta kaiutinjohtoihin tuleva jännite on ratkaiseva tehon kannalta. Mikäli vahvistimesta loppuu "potku", niin se tarkoittaa sitä, ettei vahvistin enää saa pidettyä jännitettä riittävän suurena.
 
Kaiuttimen resistanssia voidaan pitää kaiuttimen "liikevastuksena". Karkeasti sanottuna kaiuttimen resistanssi on kiinni kaiuttimen kelasta eli mitä suurempi elementti, sitä suurempi vastus. Mitä suurempi vastus, sitä suurempi on elementin jännitteensietokyky (ts. sitä suuremmilla jännitteillä sitä voidaan ajaa).
 
Jos vahvistimen ulostulojännite on pieni, mutta virransyöttökyky suuri, niin voidaan käyttää pieniohmisia kaiuttimia ja paksuja kaapeleita.
 
Pienellä ulostulojännitteellä vahvistin ei saa kaikkea irti suurempi-ohmisesta elementistä.
 
Jos vahvistimen ulostulojännite on suuri, niin kaiuttimeksi käy suurempi-ohminen elementti - pienempi-ohmisella kaiuttimen läpi menevä teho kasvaa liian suureksi ja elementti voi rikkoontua.
 
---
Siltaus tarkoittaa sitä, että vahvistimen molemmat kanavat käytetään mono-signaalin vahvistukseen eli yleensä teho tuplautuu.
 
---
Mitäs tää nyt tarkoittaa? Onko laitteen teho riippuvainen siitä, moniko ohmiset kaiuttimet on?
 
Laitteen teho ei ole siitä kiinni, vaan kaiuttimelle tulevan tehon määrä. Toisin sanoen; vahvistin syöttää signaalia elementille tietyllä jännitealueella ja sillä on tietty virransyöttö- ja virrankestokapasiteetti ==> voidaan laskea, paljonko vahvistimella voidaan syöttää tehoa elementtiin, kun elementin resistanssi tiedetään.
 
Mitäs toi siltaaminen tarkoittaa ja jos siltaa, niin tuleeko vahvistimesta mölyä vaan yhteen laatikkoon?
 
Siltauksen saa joku muu selittää (ts. miten se kytketään), mutta jeps, tällöin vahvistinta käytetään mono-vahvarina.
 
Ja entäs sitten teho merkinnät watti / RMS / ja se joku kolmas tapa merkata. Mitä ne tarkoittaa ja mitä kannattaa tuijottaa. Entäs jos ei ole mitään merkittynä, niin mikä tieto silloin ilmoitetaan.
 
Vahvistinten teho ei ole yksikäsitteinen asia, koska kyseessä on vaihtovirta. Siksipä vahvistimen teho voidaan mitata erilaisilla tavoilla.
 
Yleisesti vahvistimelle annetaan jatkuva teho (RMS) ja piikkiteho. Piikkiteho on täysin epäolennainen asia (koska piikkiteholle ei ole ilmoitettu esim. säröastetta (THD)). Valmistajan ilmoittama piikkiteho voi siis olla aivan mitä tahansa ;-)
 
Jatkuvissa tehoissa taas on (standardista riippuen) säröytymisraja, jossa signaalin täytyy olla. Jatkuva teho voidaan siis ottaa ulos ilman merkittävää signaalin säröytymistä.
 
EDIT: Vahvistimilla on oma taajuusvasteensa kuten kaiuttimella ja mikrofonillakin. Siksi jatkuva teho mitataan usealla eri taajuuksisella sinisignaalilla. Jatkuvan tehon mittauksessa täytyy käyttää säröytymisrajaa, koska yleisesti vahvistimet voivat syöttää moninkertaisia tehoja, mutta A) hetkellisesti (koska vahvistinkomponentti lämpenee) ja B) säröytyneenä.
 
Jos signaalissa on piikkejä tai vahvistinta kuormitetaan raskaasti, signaali säröytyy eri tavoilla vahvistimesta riippuen ja se ei ole aina mukavaa kuultavaa. Tästä syystä piikkitehoilla ei ole käytännön merkitystä - säröytymistavalla on paljon suurempi merkitys.
 
---
Toivottavasti tästä oli jotain apua.
Oswaldo
13.01.2005 13:58:27
Kiitos vaan vastauksista, ne oli laajemmat kuin osasin odottaa ja jopa minä ymmärsin ne. Asia tuli siis selville.
 
Oswaldo Ardiles
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)