Aihe: Kotimusiikista
1
Riksteri
21.09.2004 13:48:38
Emäntä on ollut virtuaalisesti hiljaa sekä täällä muusikoiden netissä että tanssipalvelimessa jo pidemmän aikaa. Emännän tietokirja kertoo seuraavaa kotimusiikista:
 
Kotimusiikki 80 -vuotta sitten
Trickster
2004-09-21 8:37
 
Keskipiste, jonka ympärillä kotimusiikin harrastus luonnollisimmin viriää, on yleissoittimet flyygeli ja piano. Kaikkinainen musiikki - niin paljon kuin vain käytännöllisesti on toteutettavissa - soveltuu kodin piiriin, mutta lähinnä tarjoutuu kodissa harrastettavaksi juuri pianonsoitto sekä pianolla säestetyt laulu- ja soitinmusiikin lajit, kuten yksin- ja kaksinlaulu, erilaiset soitinsoolot, ns. kamarimusiikki ja kotiorkesterimusiikki.
 
Kotimusiikin lajeja, joitten harrastukseen ei pianoa tarvita, ovat säestyksetön kamarimusiikki (kuten jousikvartetti, jousitrio ym.), harpun, kanteleen tai harmoonin soitto, perhekuorolaulu ja myös yksiääninen yhteislaulu. Soolosoittimista, jotka soveltuvat etupäässä yksiääniseen soittoon, omaa viulu suurimmat taiteelliset mahdollisuudet. Moniäänisessä yhteissoitossa voidaan - siihen sopivan ohjelmiston kyseessä ollen - piano korvata harmoonilla tai jollakin näppäiltävällä kielisoittimella, kuten harpulla, suurkanteleella tai kitarallakin.
 
Vaikka vain suhteellisen harvat kodit voivat saada pystyyn kotiorkesterin, ei silti kotimusiikin harrastuksessa pitäisi syrjäyttää puhallussoittimiakaan, jotka tarjoavat varsinkin pojille mieluisaa ja kehittävää ajanvietettä ja avaavat heille pääsyn ulkopuolella kodin toimiviin amatööriorkestereihin. Mm. koululais- ja ylioppilasorkesterit ovat kiitollisia jokaiselle kodille, jonka piiristä lähtee kelvollinen puhaltaja, puhumattakaan kotiorkestereista, joihin aina mielellään otetaan puhaltaja oman perhepiirin ulkopuoleltakin.
 
Taiteellisesti kaikkein arvokkainta kotimuusiikin lajia tarjoutuu jo edellä mainitsemassamme ns. kamarimusiikissa, jonka eri kokoonpanoja silmälläpitäen vanhemmat kasvattakoot musikaalisia lapsiansa, mikäli suinkin mahdollista. Yleisimpiä kamarimusiikin lajeja ovat pianotrio tai vain trio (piano, viulu ja sello), pianokvartetti (edelliset ynnä alttoviulu), pianokvintetti (pianokvartetti ynnä toinen viulu) sekä jousikvartetti (edelliset paitsi piano). Musiikkikirjallisuuden paraitten aarteiden joukossa on runsaasti alkuperäissävellyksiä näille soitinyhtymille. Varsinkin jousikvartetti- ja pianotriokirjallisuus on aivan ehtymätön, klassillisista säveltäjämestereista alkaen. Sitä paitsi käy kaikkea kotiorkesterimusiikkia soittaminen myös kamarimusiikkiyhtymillä, etenkin niillä, joissa piano on mukana.
 
Musiikkikasvatuksessa olisi kartettava yksipuolisuutta. Se, joka soittaa tai laulaa, perehtyköön myös musiikin teorian alkeisiin ja, jos mahdollista, myös johonkin toiseen soittimeen kuin siihen, joka on ensinnä sattunut käteen ja siten joutunut harjoituksen kohteeksi. Sekin osaltansa vaikuttaisi kodeissamme vallitsevan, useinkin sangen pintapuolisen musiikinkäsityksen syventymiseksi. Sitä paitsi voi kukin löytää erikoistaipumuksilleen otollisimman musiikinharrastusmuodon vain kokeilemalla.
 
Tärkeintä kotimusiikinkaan harrastuksessa ei kuitenkaan ole, mitä soittimia soitetaan, vaan se, minkälaista ohjelmistoa ja millä tavoin soitetaan. Molemmissa viimemainituissa suhteissa on kotimusiikkimme piirissä suuria epäkohtia. Ohjelmiston valinnassa varmaankin jokainen musiikkimies mielellään antaa neuvonsa niitä haluaville. Esitystavassa rikotaan kaikkein yleisimmin, paitsi yleistä huolimattomuutta, laiminlyömällä rytmin vaatimukset. Musiikkiesityksen harjoitus aletaan väärästä päästä, ellei sitä aloiteta rytmistä. Jos kodeissamme leviäisi se käsityskanta, että kappaleen laulaminen tai soittaminen epätahdissa on täysin virheellinen, olkooon se muissa suhteissa kuinka moitteeton tahansa, olisi kotiemme musiikkikulttuuri saavuttanut mitä arvokkaimman voiton.
 
Vaatimattomissakin olosuhteissa voidaan kotimusiikin alalla saada aikaan täysipitoista, jos vain on halua ja ennen kaikkea musikaalisuuteen taipumusta.
 
Täydennykseksi ks. myös kotisoittimien erikoishakusanoja: Balalaikka, Banjo, Fagotti, Flyygeli, Hanuri, Harmooni, Harppu, Huilu, Jousikvartetti, Kantele, Kitara, Klarinetti, Kontrabasso, Viulu, Kotiorkesteri, Kotisoittimen hankkiminen, Ksylofoni, Mandoliini, Oboe, Piano, Saksofoni, Sello, Sitra, Torvi. T.K.
 
Lainaus oli Emännän Tietokirjasta, osa II, WSOY 1933
R.Syke
21.09.2004 17:05:45
Emäntä on ollut virtuaalisesti hiljaa sekä täällä muusikoiden netissä että tanssipalvelimessa jo pidemmän aikaa.
 
-Rakastan Emäntää, joka aikaisin aamulla...
 
...aloittaa musiikkikasvatuksen.
 
Talo ilman musiikista kiinostunutta Emäntää on kuin pilvinen päivä ja savinen kuoppa pellossa...kuin variksen kuolema syksyisellä sänkipellolla räntäsateessa.
rahvas
23.09.2004 10:04:29
Talo ilman musiikista kiinostunutta Emäntää on kuin pilvinen päivä ja savinen kuoppa pellossa...kuin variksen kuolema syksyisellä sänkipellolla räntäsateessa.
 
Hahaa ! Aamuputromainen kielikuva. Ja toinen varis lentää pellon yli, eikä itke yhtään.
Riksteri
23.09.2004 13:52:39
http://www.fng.fi/fng/pic/huge/art/collecti/44/X0144800.jpg
 
Poika ja varis
 
Akseli Gallen-Kallela
1884
Ateneum, Helsinki
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)