Aihe: Miksi Sibelius frustroitui säveltämiseen?
1
Kefiiri
01.03.2025 20:04:23
megatherium:
Monien muiden Sibeliuksen jälkeen tulleiden suomalaisten säveltäjien luomistyö ja tuotteliaisuus eivät ehtyneet menestymispaineisiin ja ajatukseen siitä, mitä muut mahtavat ajatella teoksistani jos ne eivät vastaa heidän odotuksiaan, vaan sävelsivät sisäisen välttämättömyyden ohjaamina.

 
Paineita Sibbelle tietysti tuli. Se on ihan totta että taiteen tekijöitä ei passaisi kehua liikaa. Ne ovat herkkää väkeä. Parempi tuumailla vaan että no joo, onhan sitä tökerömpääkin nähty. Sitten ne sisuuntuvat ja pistävät parastaan.
En ole musiikin asiantuntija.
megatherium
01.03.2025 21:02:51 (muokattu 01.03.2025 21:51:20)
Kefiiri: Paineita Sibbelle tietysti tuli. Se on ihan totta että taiteen tekijöitä ei passaisi kehua liikaa. Ne ovat herkkää väkeä. Parempi tuumailla vaan että no joo, onhan sitä tökerömpääkin nähty. Sitten ne sisuuntuvat ja pistävät parastaan.
 
Musiikinhistoriaan perehdyttyäni sanoisin, että negatiivinen kritiikki on ollut säveltäjille positiivista lannistavampaa, joka on osaltaan vaikuttanut siihen, että säveltäjän luova työ on saattanut lopahtaa tyystin, kuten esim. Edvin Heimovallan tapauksessa, joka siitä huolimatta, että häntä kutsuttiin jopa lahjakkaaksi säveltäjäksi, sai lauluillaan varsin huonoa kritiikkiä, eikä juuri säveltänyt enää mitään taidemusiikkia.
 
Myös mm. Elmer Diktonius suuntautui runouden pariin sävellettyään ensin joitakin "schönbergiläiseksi" kutsuttuja lauluja.
 
Mutta kaipa se riippuu ihmisestä, miten hän kritiikkiin suhtautuu ja miten se vaikuttaa luovuuteen.
 
Säveltäjä on saattanut myös itse olla tyytymätön teoksiinsa ja tuhonnut niitä itsekritiikin puuskassa, kuten Aaltonen 2 ensimmäistä sinfoniaansa, Merikanto jousiseksteton tai Sibelius 8. sinfonian tai sitten kielteinen kritiikki on saattanut saada hänet muuttamaan täysin tyyliään, kuten paitsi mainittu Merikanto, niin myös Rantakin, atonaalisuudesta uusklassismiin. Sibeliuskin painiskeli sinfoniansa kanssa, kun ei saanut sitä itseään tyydyttävään muotoon.
 
Ei Tuukkaset, Sonniset, Saikkolat ja kumpp. lannistuneet hyvästä kritiikistä ja tuskin Pylkkänenkään ryhtyi juomaan sen takia, että menestyi oopperoillaan. Ehkä siihen saattoi vaikuttaa inspiraation ehtyminen, jos jonkun arvauksen saa sanoa.
 
Eräät säveltäjät ovat vieläpä muistaneet mainita säveltäjänä saamansa kehut mieltä lämmittävänä seikkana.
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
Kefiiri
01.03.2025 22:05:40
Kohtuullinen määrä kehuja toki onkin hyvä. Ehkä ihan huipuimmat taiteilijat onnistuvat oikeasti keskittymään hommiinsa ja jättämään palautteen omaan arvoonsa. Picasso oli sälli joka ei kubismia kehitellessään lamaantunut teostensa haukkumisesta sen enempää kuin myöhemmästä neroksi luokittelemisestakaan, se jatkoi sutimista sinnikkäästi jumahtamatta mihinkään tyyliin.
 
Voihan se olla että tolkun ideat ihan vaan loppuivat Sibeliuksen varastosta eikä se sitten enää saanut mitään mielestään asiallista aikaiseksi? Kai niinkin voi käydä ilman että kyse olisi suorituspaineista.
En ole musiikin asiantuntija.
megatherium
01.03.2025 23:40:44 (muokattu 02.03.2025 07:31:21)
Kefiiri: Kohtuullinen määrä kehuja toki onkin hyvä. Ehkä ihan huipuimmat taiteilijat onnistuvat oikeasti keskittymään hommiinsa ja jättämään palautteen omaan arvoonsa. Picasso oli sälli joka ei kubismia kehitellessään lamaantunut teostensa haukkumisesta sen enempää kuin myöhemmästä neroksi luokittelemisestakaan, se jatkoi sutimista sinnikkäästi jumahtamatta mihinkään tyyliin.
 
Voihan se olla että tolkun ideat ihan vaan loppuivat Sibeliuksen varastosta eikä se sitten enää saanut mitään mielestään asiallista aikaiseksi? Kai niinkin voi käydä ilman että kyse olisi suorituspaineista.

 
Dodekafonisen sävellystekniikan luoja ei myöskään lannistunut vihellyksistä, naukujaisista ja nauruista sävellyksiään esitettäessä, vaan anoi jopa apurahaa vielä Yhdysvalloissakin oopperansa säveltämistä varten, mutta en pitäisi säveltäjää missään nimessä huipuimpiin kuuluvana musiikkinsa sisäisellä panoksella arvioituna. Suomessa on paljon parempiakin kykyjä, joiden musiikki on muutakin kuin "himmerrystä" (Seppo)
 
Sibelius sävelsi muutakin musiikkia vielä vanhuudessaan ja moneen otteeseen sinfonian eri versioita ja taisi saada teoksensa valmiiksikin asti, mutta eräs versio löysi tiensä Ainolan takkaan, kun ilmeisesti ei muotonsa puolesta tyydyttänyt säveltäjää itseään. Sibeliukselta tiedusteltiin aiemmin jotakin ylimalkaista teoksesta, kuten mihin muotoon se on sävelletty, mutta hän ei voinut kertoa sitä.
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
Prophet
02.03.2025 00:01:14 (muokattu 02.03.2025 00:01:33)
megatherium: Myös mm. Elmer Diktonius suuntautui runouden pariin sävellettyään ensin joitakin "schönbergiläiseksi" kutsuttuja lauluja.
 
Elmer Diktoniuksen nimen kuulin ensimmäisen kerran ysärin alussa, kun joku näyttelijöistä lausui runon hänen käyttämällä tyylillä Hardwickin Nyhjää tyhjästä -sarjassa. Kannattaa katsoa tuo 10-osainen sarja.
megatherium
02.03.2025 07:57:41 (muokattu 02.03.2025 07:57:49)
Prophet: Elmer Diktoniuksen nimen kuulin ensimmäisen kerran ysärin alussa, kun joku näyttelijöistä lausui runon hänen käyttämällä tyylillä Hardwickin Nyhjää tyhjästä -sarjassa. Kannattaa katsoa tuo 10-osainen sarja.
 
Diktoniuksen moderneja lauluja ja pianoteoksia on jopa levytetty ja se seikka, ettei hän yrityksistään huolimatta päässyt Schönbergin oppiin hänen käytyä jopa kirjeenvaihtoa tämän kanssa, saattoi aiheuttaa sävellystyön jättämisen sikseen.
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
Kefiiri
02.03.2025 09:45:45
megatherium: Diktoniuksen moderneja lauluja ja pianoteoksia on jopa levytetty ja se seikka, ettei hän yrityksistään huolimatta päässyt Schönbergin oppiin hänen käytyä jopa kirjeenvaihtoa tämän kanssa, saattoi aiheuttaa sävellystyön jättämisen sikseen.
 
Olipa löllö tyyppi jos sen takia lopetti. Ei olisi hääppöisiä sävellyksiä tainnut saada aikaan jos oli noin Schönberg-riippuvainen.
En ole musiikin asiantuntija.
megatherium
02.03.2025 10:01:15
Kefiiri: Olipa löllö tyyppi jos sen takia lopetti. Ei olisi hääppöisiä sävellyksiä tainnut saada aikaan jos oli noin Schönberg-riippuvainen.
 
Musiikkiopiston näytteissä esitetyt ekspressionismista vaikutteita saaneet Diktoniuksen laulut ja pianoteokset herättivät huomiota rohkealla modernismillaan, jonka kuitenkin kriitikot teilasivat lähes yksimielisesti, eikä Diktonius esiintynyt tämän jälkeen julkisuudessa enää säveltäjänä, vaan ryhtyi runoilemaan.
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
Kefiiri
02.03.2025 10:08:23
megatherium: Musiikkiopiston näytteissä esitetyt ekspressionismista vaikutteita saaneet Diktoniuksen laulut ja pianoteokset herättivät huomiota rohkealla modernismillaan, jonka kuitenkin kriitikot teilasivat lähes yksimielisesti, eikä Diktonius esiintynyt tämän jälkeen julkisuudessa enää säveltäjänä, vaan ryhtyi runoilemaan.
 
No ilmankos se nimi vaikutti runoilijalta ja ihmettelin että onkos se sittenkin säveltäjä.
En ole musiikin asiantuntija.
megatherium
02.03.2025 12:20:15
Kefiiri: No ilmankos se nimi vaikutti runoilijalta ja ihmettelin että onkos se sittenkin säveltäjä.
 
Musiikkikirjan mukaan Diktoniuksen intuitiivinen vaisto ja iskevä kirjallinen tyyli tekivät hänestä merkittävän musiikkikirjailijan ja hänen luomiin käsitteisiin kuuluu Sibben erästä sinfoniaa vähemmän imarteleva luonnehdinta "Pettuleipäsinfonia". kyllä hänen runojaankin on julkaistu kirjassa.
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)