Aihe: Kitaramallien suunnitteluvirheet
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Läpistö
06.12.2024 03:29:32
 
 
Heitän oman lusikkani soppaan. Kaikissa klassikkomalleissa (tele, strato, lespa) on monia asioita, jotka ärsyttää joskus enemmän ja joskus vähemmän. Leo Fender huomasi myös näitä suunnittelumokia ja kyllähän noi G&L:n kitarat on ilmeisesti niitä paranneltuja versioita stratosta ja telestä niin kuin Music manitkin.
 
Itsellä on muistaakseni 3 telecasteria ollut eikä missään niistä ole ollut hyvää kaulamikkiä. No, viimeisimpään vaihdoin straton kaulamikin (tiedän, pyhäinhäväistys).
Kaikkien soittamieni telejen kaulamikit on olleet jotenkin "tuhnuja". Toki tiedän et tallamikit on teleissä "se" juttu.
 
Les Paulissa on omasta mielestä vola- ja tonepotikat liian kaukana swelleihin yms. Tottumiskysymys kun pääsoittimet on aina olleet stratoja.
 
TOM-tallan intonaatiosäätö on mielestäni typerä. Pieneen väliin pitäisi meisselillä ahtautua. Stratossa tää on paljon helpompi homma.
Vain paska voi kehittyä.
Hexen-Sonderauftrag
06.12.2024 16:09:48 (muokattu 06.12.2024 16:14:25)
Muovinen: Hevikepit, kuka käyttää?
 
Mihinkä indikoit sanalla "hevikepit?" koska stratot joudun kasaamaan osista nikkaroiden siten, että kroppa on vas. kätisille suunniteltu ja vaihdan oik. kätisille tarkoitetusta stratosta kaulan, tallan jne. (kahvalla en tee mitään) ja hihnan tapin laitan samaan kohtaan, kuin akustisissa on. Jotta siis ne potikat eivät sammuta ääntä jne.
Mutta kun soitan laidasta laitaan kaikkea paitsi Jazzia ja Klassista, niin toki skulaan esim SG:llä (onko se heavy- keppi?), kun ovathan Tony Iommi jne. sellaisilla skulailleet - vai tarkoitatko nyt näitä skeboja, jotka ottivat alkumuottinsa "Lentävästä Veestä?"
Itse en pidä kyseisistä instrumenteista puhtaasti niiden hankalan soitettavuuden tähden ts. soittoasentoni on ollut 25- vuotta "klassinen" = otelautapuoleisen käden puoleinen jalka on koholla (vaikka pedaalin/kirjapinon tms. yllä) vrt. toiseen, jolloin soitan istualleen, mutta soittoasentoni on ergonominen.
Pyrin soittamaan mahdollisimman monipuolisesti erilaisia instrumentteja, sekä erilaista musiikkia. Ostin itselleni joululahjaksi Applause AB24CS-4S Traditionalin (kerta -60%:n hinnalla lähti saksan sivustolta), Sekä kotelon, plektroja, muutamat kielisetit jne. mitä sälää siinä nyt tarvitsikaan ohessa. Syy tälle oli se, kun eräs japanilainen kiraransoitonopettaja, kuka minua treenasi lapsena omasi vastaavan näköisen, mutta teräskielisen. Omasta mielestäni kaikki ylimääräinen tilpehööri (floikkatallat jne.) ovat jonnin joutavuuksia mallintavat jne. "TV- shop"- tyylin tuputetut lelut myöskin. Sitä jäin ihmettelemään, kun Teleissä ei kaularautaa ollut vaahteran kestäessä käyttöä, miksei muita kauloja tehdä vaahterasta? Aktiivimikkien ideaa en sähkökitaroissa ole hoksannut, ikäänkuin ääniä ei voisi editoida kuka tahansa uhraten muutaman satasen + aikaansa opiskellakseen miksausohjelman käyttöä tietokoneella.
ituvirtanen
06.12.2024 16:17:05
 
 
Hexen-Sonderauftrag: Sitä jäin ihmettelemään, kun Teleissä ei kaularautaa ollut vaahteran kestäessä käyttöä, miksei muita kauloja tehdä vaahterasta?
 
Mistä olet tuon saanut päähäsi? Telessä on rauta. On olemassa muutamia instrumentteja ilman kaularautaa (hiilikuitukauloja tai kuidulla vahvistettuja) mutta puukauloissa on käytännössä aina rauta.
 
Telessä vaahterakaulan takana on ns. skunk stripe, jonka alle rauta on asennettu.
BigPapa
06.12.2024 16:30:11
 
 
Toki niinkin, että mikäli telecasterissa on niin sanottu "maple cap" otelauta, niin
"skunk stripeä" ei ole. Kaularauta on silti. 8)
 
https://www.fmicassets.com/Damroot/ … 001/9235001319_fcs_ins_bck_1_rl.png
ituvirtanen
06.12.2024 16:43:20
 
 
Hexen-Sonderauftrag: Aktiivimikkien ideaa en sähkökitaroissa ole hoksannut, ikäänkuin ääniä ei voisi editoida kuka tahansa uhraten muutaman satasen + aikaansa opiskellakseen miksausohjelman käyttöä tietokoneella.
 
Kyse ei ole editoinnista. Mikki on kaistanpäästäsuodin (BPF). Suuri-impedanssisen mikrofonin taajuusvaste on kapea. Niin sanotut "aktiivimikit" ovat induktanssiltaan pienempiä, jolloin taajuuskaista on leveämpi, etenkin yläpäässä. Operaatiovahvistinperustainen bufferi laskee lähtöimpedanssia entisestään ja välijohtojen vaikutukset käytännössä katoavat.
tackleberry
06.12.2024 17:23:31
Telecasterin kontrollipaneelissa ei ole (enää nykyään) mitään järkevää syytä miksi volumepotikka pitää olla niin lähellä mikkivalitsinta. Itse käännän aina vahingossa volaa kun siirrän kytkimen pois talla-asennosta. Ongelma katoaa aina samantien kun tilalle laittaa paneelin missä volumepotikka on 1-2cm kauempana kytkimestä.
Diudiu
LaMotta
06.12.2024 17:37:08
 
 
Teleen kannattaa vaihtaa LP-tyyppinen mikkikytkin.
(Lausutaan elämään kyllästyneellä äänellä): "Jos ei kiinnosta niin ei tiällä mikkää pakko oo olla. Työ tiijättä missä on ovet."
Penasol
06.12.2024 19:24:56
 
 
ituvirtanen: Mistä olet tuon saanut päähäsi? Telessä on rauta. On olemassa muutamia instrumentteja ilman kaularautaa (hiilikuitukauloja tai kuidulla vahvistettuja) mutta puukauloissa on käytännössä aina rauta.
 
Telessä vaahterakaulan takana on ns. skunk stripe, jonka alle rauta on asennettu.

 
Kyllä niitä kaularaudattomia on. Viulut, sellot jne. Useimmat klassiset kitarat. Omistan pari kaularaudatonta sähkökitaraa. Ne ei kyllä ole kestäneet raudattomana.
Joo.
ituvirtanen
06.12.2024 20:51:45
 
 
Penasol: Kyllä niitä kaularaudattomia on. Viulut, sellot jne. Useimmat klassiset kitarat. Omistan pari kaularaudatonta sähkökitaraa. Ne ei kyllä ole kestäneet raudattomana.
 
Kyllä niitä muita soittimia on mutta raudaton sähkökitara tai -basso on enempi harvinaisuus. Kuitusoittimia, kuten Steinberger, Vigier, Status ja MG on valmistettu ilman rautoja. Vigierin uusimmat kitarat ja bassot olivat vaahteraa ja kuitua (10 %) ilman rautaa.
 
Kramerin, Travis Beanin ja Vaccaron alukaulat taitavat olla raudattomia (hmh)?
p130
06.12.2024 21:33:32
 
 
ituvirtanen: Kyllä niitä muita soittimia on mutta raudaton sähkökitara tai -basso on enempi harvinaisuus. Kuitusoittimia, kuten Steinberger, Vigier, Status ja MG on valmistettu ilman rautoja. Vigierin uusimmat kitarat ja bassot olivat vaahteraa ja kuitua (10 %) ilman rautaa.
 
Kramerin, Travis Beanin ja Vaccaron alukaulat taitavat olla raudattomia (hmh)?

 
Ei ollut rautaa ainakaan mulla olleessa Kramerissa. Eikä olisi tarvinnutkaan. Täysin tunteeton kielisetille tai vuodenajalle.
Olen mieluummin yksin oikeassa kuin lauman kanssa väärässä.
fox
07.12.2024 01:01:48
 
 
p130: Ei ollut rautaa ainakaan mulla olleessa Kramerissa. Eikä olisi tarvinnutkaan. Täysin tunteeton kielisetille tai vuodenajalle.
 
Juu, ei minullakaan ole havaintoa myöskään kaularaudasta Kramerissa eikä Travis Beanissa. Muissa kyllä. ;) Ja ihmettelin myös tuota "vaahterakaulan puutetta" muissa kuin Telessä.. Kyllähän Leo F. pisti vaahteraa muihinkin. Ja hei, on olemassa vaahterakauloja muissakin, jopa Gibsonilla. Jopa vieläpä Les Paulit ja Essit oli kolmipala-vaahterakaulaisia 1974 aina johonkin 1979-80 ja vieläpä tuolla volutella.. Ibaneesin Artistit on myös vaahteraa, paitsi ne harvat jotka on koivukaulaisia, kuin myös muista malleista löytyy vaikka miten. ;)
Aktiivimikeistä vielä, alunperin EMG-Overland kehitteli nuo aktiivit vähän niinku jatsimiehille että saisivat mahdollisimman "siistiä" soundia ilman magneettien mahdollista "string pull"-häiriötä kun pistetään mikit kielten lähelle, sittemminhän noille on muitakin käyttäjäryhmiä tullut.
welcome to the twilight zone "A fox is a wolf who sends flowers." relic #1
Mikko1978
07.12.2024 19:30:10
Joo onhan tuo vaahtera varmaan yleisin kaulapuu, eikä se millään tavalla poista kaularaudan tarvetta. Itse asiassa, vaikka vaahtera luja puu onkin, niin ajan myötä jännityksessä se voi helposti vääntyä.
 
Tuo kaularaudattomuus on vähän kaksipiippuinen juttu, vaikka materiaali kestäisikin ilman rautaa, koska kaulan kaarevuuden säädettävyys on hieno asia. Halutun kiinteän kaarevuuden valmistaminen on ensinnäkin todella tarkkaa hommaa ja eri soittajilla on erilaisia vaatimuksiakin mieltymyksistä ja soittotyyleistä riippuen.
Larzes
07.12.2024 20:22:18
Puhumattakaan materiaaleista, jotka tuppaa lähes aina virumaan kuormituksen alaisena enemmän tai vähemmän.
Paskaa soittoa jo syksystä 2008.
Yallup
19.12.2024 11:23:30
BigPapa: Toki niinkin, että mikäli telecasterissa on niin sanottu "maple cap" otelauta, niin
"skunk stripeä" ei ole. Kaularauta on silti. 8)
 
https://www.fmicassets.com/Damroot/ … 001/9235001319_fcs_ins_bck_1_rl.png

 
Nykyään kaikissa Fendereissä on "skunk stripe" vaikka niissä olisi erillinen ruusupuu tms otelauta. Se puuttuu vain Vintage - erityisesti 60-luvun malleista jolloin se ei ollut käytössä. Tässä tarinaa kyseisestä viirusta.
 
https://www.fender.com/articles/beh … d-the-scenes/what-is-a-skunk-stripe
"Tosta se taitaa lähteä.."
BigPapa
19.12.2024 11:37:26 (muokattu 19.12.2024 12:32:59)
 
 
Eiköhän nämäkin ole nykytelecastereita joita tehdään Fender Custom Shopissa nykyään.
 
Tuosta voi katsoa, että onko kaikissa "skunk stripe".
 
https://www.fendercustomshop.com/guitars/telecaster/
 
Taisin tuossa myöskin kirjoittaa "maple cap" otelautaisista.
Monessako nykytelecasterissa on "maple cap" otelauta.
 
American Elitessä taisi olla "maple cap" otelauta ja siinä ei "skunk stripeä" ole.
 
https://reverb.com/item/12658696-fe … r-maple-fingerboard-ocean-turquoise
 
Mulla sattuu olemaan tuossa 2013 Fender Custom Shop Albert Collins Signature Telecasterissa "maple cap" otelauta, eikä "skunk stripeä" löydy. Sama oli Fender Customshop 69' Stratocasterissa.
 
https://www.fendercustomshop.com/gu … lecaster-maple-fingerboard-natural/
 
Mjaa, sithän mulla on toi Fender Custom Shop 1958 Limited Fiesta Red Cunetto Relic 1997 Stratocaster ja siinä on "skunk stripe".
 
https://maihinnousu.net/dyn/gallery/f/5149.jpg
 
https://maihinnousu.net/dyn/gallery/f/5147.jpg
 
https://maihinnousu.net/dyn/gallery/f/5146.jpg
 
https://www.fuzzfaced.net/1997-plat … dealer-1958-relic-stratocaster.html
Kefiiri
21.12.2024 12:57:07
En ole koskaan omistanut SG:tä, mutta olen ihmetellyt sitä jakin paikkaa heti siinä potikoiden jälkeen. Kauhean ahdasta käännellä potikkaa kun plugi törröttää tiellä. Vai eikö ole? Auttaako kulmaplugi?
En ole musiikin asiantuntija.
fox
21.12.2024 13:22:02
 
 
Kefiiri: En ole koskaan omistanut SG:tä, mutta olen ihmetellyt sitä jakin paikkaa heti siinä potikoiden jälkeen. Kauhean ahdasta käännellä potikkaa kun plugi törröttää tiellä. Vai eikö ole? Auttaako kulmaplugi?
 
Kannattaa mun mielestä käyttää kulmaplugia ihan toisestakin syystä. Estää sen kannen murtumia jos sattuu "huonosti käymään", sama koskee kyllä muutamia muitakin malleja. Siis kulmaplugillinen piuha on suositeltava.
Kyllähän noi säätimien käytöt varsin onnistuu, meidän soittokunnassakin on noita SG:tä ollut melkoisen kauan. Jokusellakin keikalla. ;)
welcome to the twilight zone "A fox is a wolf who sends flowers." relic #1
fox
21.12.2024 14:38:23
 
 
Kefiiri: No juu johtohan täytyy kiepsauttaa hihnan ja kitaran väliin vedonpoistoksi suoraa plugia käytettäessä.
Se on tavallaan kömpelön näköistä mutta saa ihmisen tuntemaan itsensä Jukka Toloseksi, ja on sen takia kulmaplugia parempi vaihtoehto.

 
Aikoinaan muutamankin Aria Proon, Ibaneesin Musicianin, SG:n ja jokusen muunkin kansia paikkailleena (jakit kannessa) vaan tuota kulmaplugillista johtoa kannatan. Ei pelkästään vedonpoiston näkökulmasta, vaan toisenmoista aksidenttia saattaa tapahtua. Skeba lavalla standissa, joku astuu piuhan tai jopa sen suoran plugin päälle, siihen tippuu tai kaatuu jotain tms. Shit happens.. ;)
welcome to the twilight zone "A fox is a wolf who sends flowers." relic #1
PIM
22.12.2024 11:16:18
ituvirtanen:
Kramerin, Travis Beanin ja Vaccaron alukaulat taitavat olla raudattomia (hmh)?

 
Mun korealaisessa ysäri Vaccaro Generator X:ssä oli kaularauta ja säätö perinteiseen strato tyyliin kaulan tyvipäässä.
Kamaahan on sopivasti, tilaa vaan liian vähän.
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)