Aihe: Kitarakamoille puhdasta sähköä
1 2 3
von spets
06.11.2024 11:20:31
Jos haluaisin optimoida putkivahvistimilleni ja pedaalilaudalle mahdollisimman häiriötöntä sähköä kotona ja keikoilla, niin millaisia suodatuskeinoja olisi tarjolla?
Ja nyt puhutaan alle 100eur hankinnoista. Ajatuksena on siistiä sähkö seinän ja jatkojohdon välissä. Jatkikseen tulee vahvarit ja lauta kiinni.
Olisiko esim. jokin EMC-verkkosuodatin jatkojohdossa hyödyllinen? Tai miten studioissa on asia ratkaistu?
ituvirtanen
06.11.2024 20:59:43
 
 
Alle sadalla eurolla kannattaa sijoittaa johonkin nautintoaineeseen ja unohtaa moiset kotkotukset. Ismo Ivo tuottaa hyvälaatuista sähköä ja vahvistimen teholähde suodattaa minimaaliset heilahtelut. Norjassa asia olisi jo eri.
 
Isossa studiossa voi olla varavirtalähde ja se maksaa enemmän kuin satasen.
Pauli Lappalainen
06.11.2024 21:05:36
Jos kaikki vehkeet on kunnossa, niin töpselistä tulee ihan riittävän hyvää sähköä.
Mikko1978
07.11.2024 01:06:23
Mitä tavoittelet tuolla sähkön parantamisella?
zookiejoe
07.11.2024 08:11:46
von spets: Jos haluaisin optimoida putkivahvistimilleni ja pedaalilaudalle mahdollisimman häiriötöntä sähköä kotona ja keikoilla, niin millaisia suodatuskeinoja olisi tarjolla?
 
Me pähkittiin samaa asiaa muinoin ja helpoin ratkaisu oli tutustua paikan sähköihin ja käyttää sitä pistorasiaryhmää, missä ei ole mitään muita laitteita kuin niitä musiikkivehkeitä kiinni.
 
Samaa periaatetta käytetään studioissa että keikoilla, vedetään sähköt sieltä erikseen varatusta kolmivaihesyötöstä jakajan kautta tarvittaville laitteille, niin tiedetään ettei samassa ryhmässä ole muita häiriöitä tuottavia vehkeitä.
 
Radiohäiriöitä sun muita on käsitelty useassa muussa keskustelussa laajalti.
"Paikallisia sadekuuroja... ja vitut!!" - Nooa, 4341 eKr
Guitarfreak
09.11.2024 12:51:43
Joskus tätä mietin kun keikkamestoissa oli ties mitä paukkulankaa ja foliohattuja. Furman:lla oli joku ihan siedettävän hintainen hörveli tähän. https://www.thomann.de/fi/furman_ac210_power_conditioner.htm
 
Pitäs 10A riittää kitarakamoihin vallan mainiosti.
NOOT NOOT - Pingu
basisti1971
09.11.2024 17:10:20
Moi.
 
von spets: Jos haluaisin optimoida putkivahvistimilleni ja pedaalilaudalle mahdollisimman häiriötöntä sähköä kotona ja keikoilla, niin millaisia suodatuskeinoja olisi tarjolla?
Ja nyt puhutaan alle 100eur hankinnoista.

 
Tuossa hintaluokassa ei löydy tietenkään mitään, ja:
 
ituvirtanen: Alle sadalla eurolla kannattaa sijoittaa johonkin nautintoaineeseen ja unohtaa moiset kotkotukset.
 
^Tämä.
 
Kuten myös:
 
ituvirtanen: Ismo Ivo tuottaa hyvälaatuista sähköä ja vahvistimen teholähde suodattaa minimaaliset heilahtelut.
 
^Tämä.
 
Putkilaitteissa mahdolliset häiriöt jäävät ehjillä laitteilla amplitudiltaan reippaasti laitteen oman pohjakohinan alle.
 

 
ituvirtanen: Norjassa asia olisi jo eri.
 
Kuten myös Australiassa, ja toki kaikkialla muuallakin missä sähköverkko ja/tai sähköntuottajat ovat mitä ovat.
 
Tietysti Suomestakin löytyy kolkkia joissa jännite heittelee rankasti kuormituksen mukaan ja vinokuorma aiheuttaa kaikenlaisia kenkkuja audiotaajuisiakin häiriöitä, mutta harvinaisia ruukaavat tuollaiset kolkat olemaan ellei ehdointahdoin hakeudu kilometrien mittaisten pistolinjojen päähän.
Ja jos hakeutuu, tokihan lääkkeitä löytyy kunhan taskuissa löytyy yhtälailla syvyyttä.
 

 
von spets: Olisiko esim. jokin EMC-verkkosuodatin jatkojohdossa hyödyllinen?
 
Eipä niistä yleensä mitään haittaakaan ole.
 

 
von spets: Tai miten studioissa on asia ratkaistu?
 
Satasen tai kolmenkaan budjetilla ei mitenkään.
 
Kuten jäsen ituvirtanen totesi, In-/On-line UPS:illa verkkohäiriöitä on tapana suitsia.
Audiokäyttöön soveltuvat ovat kallita, ja 99,99% tapauksista tarpeettomia.
 
Huonoja/likaisia sähköjä on kokolailla turhaa yrittää siivota vippaskonstein, sähkövetojen, -kytkentöjen, ja -laitteiden tarkistaminen ja häiriöihin syyllisen osa-alueen korjaaminen on pitkän päälle huomattavasti parempi vaihtoehto.
 
T:Samuli
Juhani_t
10.11.2024 10:58:15
ituvirtanen: Norjassa asia olisi jo eri.
 
Norjassa kolmivaihejärjestelmän pääjännite on 230V, joka ei asiaa kummenna oikeastaan mitenkään kotimaiseen sähköön verrattuna. Systeemi on ihan yleinen euroopassa eikä näy yksivaiheisen sähkön käyttäjille mitenkään.
ituvirtanen
10.11.2024 15:20:14
 
 
Juhani_t: Norjassa kolmivaihejärjestelmän pääjännite on 230V, joka ei asiaa kummenna oikeastaan mitenkään kotimaiseen sähköön verrattuna...
 
Sattumalta asiakas tekee isompia järjestelmiä Norskeihin. Sähkölaitteet särkyvät poikkeuksellisen taajaan. Jännite itsessään on identtinen meikäläiseen nähden mutta ilmeisesti tuotanto ja laatu eivät ole samalla tasolla. Annoin itseni ymmärtää, että häiriöitten määrä (piikit, notkut...) on merkittävästi isompi.
Juhani_t
10.11.2024 17:23:02
ituvirtanen: Sattumalta asiakas tekee isompia järjestelmiä Norskeihin. Sähkölaitteet särkyvät poikkeuksellisen taajaan. Jännite itsessään on identtinen meikäläiseen nähden mutta ilmeisesti tuotanto ja laatu eivät ole samalla tasolla. Annoin itseni ymmärtää, että häiriöitten määrä (piikit, notkut...) on merkittävästi isompi.
 
Norjalaiset ovat samassa Nord Pool -pörssissä ja pukkaavat sinne sähköä samoilla vaatimuksilla muiden kanssa. Tuskin ne saavat jotain poikkeuslupaa.
 
Norjalainen verkko on vapaasti kelluva, eikä siinä tarvitse huomioida maan johtavuutta ollenkaan. Verkko tulee kolmiomuodossa siellä tupaan saakka. Siitä huolimatta suojamaadoitukset ja vikavirtakytkimet toimivat niin kuin täälläkin.
ituvirtanen
10.11.2024 17:48:38
 
 
Varmasti vaatimukset ovat näennäisesti samat mutta kun romut menevät rikki, jossain on ongelma. Kyseessä ei siis ole yksittäisen laitteen vikaantuminen, vaan puhutaan tuhansista yksiköistä. Suomessa sama ongelma on tällä valmistajalla dekadin, jopa kaksi pienempi. Jokin laadullinen asia siellä rasittaa laitteita.
jkiva
11.11.2024 10:34:04 (muokattu 11.11.2024 10:42:52)
 
 
Pelatetaan maailma kitara kerrallaan!
jkiva
11.11.2024 10:40:37
 
 
Mikko1978: Mitä tavoittelet tuolla sähkön parantamisella?
 
Pedaalilaudan spedut ainakin voi olla herkkiä verkon vuotopörinoille, joita tyypillisesti tulee esim. kiinteistön ilmanvaihto- ja kylmäkoneista.
Pelatetaan maailma kitara kerrallaan!
Juhani_t
11.11.2024 14:06:08
jkiva: Pedaalilaudan spedut ainakin voi olla herkkiä verkon vuotopörinoille, joita tyypillisesti tulee esim. kiinteistön ilmanvaihto- ja kylmäkoneista.
 
Verkkomuuntajan ja suodatuksen läpi ei tule kuin katkoja. Kiinteistöjen invertteripörinätpörinät saattavat tulla nollajohdossa esiintyvistä 50Hz parasiiteistä. Tämä saattaa olla joskus ongelma laitteissa joissa ei ole verkkomuuntajaa.
 
Miksi se on aina kitaristi joka kärsii hurinasta ja häiriöistä? Ei koskaan laulaja tai ruNpali?
Tympee Huttunen
11.11.2024 16:40:57
Juhani_t: Verkkomuuntajan ja suodatuksen läpi ei tule kuin katkoja.
 
"Suodatus" on aika lavea termi. Verkkomuuntajan läpi kyllä tulee häiriöitä, eikä ilman aktiiviista suodatusta, käytännössä harmonisten ja muiden vastavaiheita generoivalle, saa kaikkea poistettua.
 
Itse luulen, että nämä ongelmat ovat koko ajan lisääntymässä, kun sähköverkkoon kiinnitetään vaikka mitä.
Juhani_t
11.11.2024 17:04:53
Tympee Huttunen: "Suodatus" on aika lavea termi. Verkkomuuntajan läpi kyllä tulee häiriöitä, eikä ilman aktiiviista suodatusta, käytännössä harmonisten ja muiden vastavaiheita generoivalle, saa kaikkea poistettua.
 
Mitä tarkoitat häiriöillä verkossa? Yliaaltoja? Millä taajuusalueella niitä esiintyy?
erty
11.11.2024 17:08:29
Joskus oli treenis samassa vanhahkossa rakennuksessa puuverstaan kanssa ja aina kyllä kuulu kitarakamoista kun oikohöylä lähti käyntiin. Rummuista ei kyllä kuulunu? (hymiö)
Tympee Huttunen
11.11.2024 17:15:06
Juhani_t: Mitä tarkoitat häiriöillä verkossa? Yliaaltoja? Millä taajuusalueella niitä esiintyy?
 
Millä vaan. Joku tietyntyyppinen tajari voi laittaa vaikka todella korkeaa taajuutta verkkoon ihan luomansa pyörimisnopeuden suhteen. Harmonisten suhteen mennään kerrannaisilla, mutta itseäni valistettiin, että samoja on myös ne mitkä ei suoraan ole kerrannaisia. En uskonut silloin, enkä vieläkään.
Juhani_t
11.11.2024 17:38:22
Tympee Huttunen: Millä vaan. Joku tietyntyyppinen tajari voi laittaa vaikka todella korkeaa taajuutta verkkoon ihan luomansa pyörimisnopeuden suhteen. Harmonisten suhteen mennään kerrannaisilla, mutta itseäni valistettiin, että samoja on myös ne mitkä ei suoraan ole kerrannaisia. En uskonut silloin, enkä vieläkään.
 
Korkea taajuus ei etene muuntajan, tasasuuntauksen ja suodatuksen läpi. 50Hz kaistaltakin läpi pääsee vain mikrovoltteja.
 
Parasiitteja syntyy kerrannaisina sekä summina ja erotuksina. 50Hz "sävelsarja" voi siis olla vaikka 50-150-300-350-450-700-1000.
 
Tämmösinä aikoina kannattaa ostaa sähkönpuhdistuslaitteita, jos se ei liikaa rasita taloutta. Kaupat kannattaa tehdä vain kotimaisessa kivijalkakaupassa.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2 3
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)