Aihe: Haydnin osittain säilynyt ooppera Kalastajattaret
1
megatherium
28.08.2024 19:06:52 (muokattu 29.08.2024 12:57:46)
Aiemmin vähäisen kuuntelunäytteen perusteella ja musiikin vanhahtavan luonteen sekä hieman heikohkon äänityksen takia, suotta väheksymäni, mutta perusteelliseen kuunteluun uudelleen ottamani, Haydnin suhteellisen varhainen, mutta lumoava Le Pescatrici ooppera 1760 luvulta, löytyi säveltäjän monen muun oopperan ohella nuoren yhdysvaltalaisen musiikkitieteilijän Robbins Landonin uutteran tutkimustyön tuloksena Budapestin kansalliskirjaston arkistosta 1950 luvulla ja hän sekä säveltäjä Karl Heinz Füssl rekonstruoivat Esterhazan palossa osittain tuhoutuneen oopperan Amsterdamissa järjestettyä esitystä varten kirvoittaen kriitikoiden suusta haltioituneen reaktion. Oopperan tarmokas alkukuoro Tira, tira virittää odotukset korkealle.
 
Landon sävelsi kokonaan itse erään aarian, jota esityksen johtanut maestro ja ohjaaja luulivat aidoksi, pitäessään sitä oopperan kauneimpana aariana, mutta järkyttyivät kuullessaan, ettei se olekaan aitoa Haydnia. Mutta se ei ilmeisesti myöskään sisälly Liettuan kansallisoopperan kuoron ja orkesterin tekemään tavallaan maailman ensilevytykseen oopperasta sikäläisine solistikaarteineen ja joka on äänitetty jo v. 1992 Vilnan Haydn-Schubert festivaaleilla ja esiintynyt jollakin muullakin harvinaisella levymerkillä. Eilen haltioiduin Haydnin Kuun maailma oopperasta ja sitä ennen lumouduin Orlando Paladino oopperaa kuunnellessa.
 
Le Pescatrici oopperasta noin kaksi kolmannesta on aitoa Haydnia ja muu osa Landonin mestarillisella tavalla säveltäjän tyylille uskollisesti täydentämää materiaalia lähinnä joidenkin aarioiden loppujen ja alkujen osalta toisen näytöksen keskiosan kadottua täysin jäljettömiin monine aarioineen. Landon piti itseään vain jonkinlaisena antiikkiesineiden entisöijää vastaavana rekonstruoijana.
 
Kun sitten kuuntelin teosta olin jonkin aikaan kuuntelun aloittamisen jälkeen hämmästyksekseni varsin lumoutunut, vaikka joissakin numeroissa saattaa pistää merkille Landonin tai Füsslin kädenjäljen mm. joidenkin kökköjen puhallinsoolojen osalta eräässä numerossa, mikä ei kuitenkaan vähennä kuuntelunautintoa hiukkaakaan, joidenkin aarioiden enteillessä tai liittyessä jopa säveltäjän sturm und drang kauteen intohimoisine ja myrskyävine tunteen purkauksine, varsin instrumentaalisesti ajatelluissa laululinjoissaan ja kiireisessä orkestraatioissaan. Libreton olivat säveltäneet jo ennen Haydnia Bertoni ja Gassmann, sen ollessa eräänlainen risteytys Tuhkimon ja Cosi fan tutten tarinan välillä.
 
Hämmentää, että vähintäänkin jonkinasteisesta skeptisyydestäni huolimatta Haydnin oopperoita kohtaan, mikäli niitä verrataan Mozartiin, kykenin saavuttamaan levytyksen tuon tuosta katkaisevista mainoksista huolimatta suht voimakkaan lumontunteen Kuun maailma oopperan jälkimmäisessä näytöksessä, ja joka valtasi minut lopulta myös ihme kyllä seccoresitatiiveissakin, joista tavallisesti olen tottunut olemaan välittämättä, ja jota ei ole tapahtunut milloinkaan ennen edes Mozartissa, joka loi seccoresitatiiveista Donissa Hildesheimerin mukaan todella ainutlaatuisia, mutta sitten tuntien kuuntelun jälkeen luovutin pakaran puutumisesta tai varsin kivuliaasta makkaralle menemisestä sekä mainosten tulvasta johtuen ja jätin Il Mondo della Luna oopperan kuuntelun sikseen.
 
Ei tätäkään v. 1777 sävellettyä oopperaa suotta ole suomessakin esitetty, vaikka Haydn joutui tyytymään pienehköön orkesteriin ja taidoiltaan suht vaatimattomiin laulajiin Esterhazassa ja silti loi unohtumatonta musiikkia. Keskittymistä se kyllä kysyi. Musiikkitieteilijät pitävät Haydnin oopperamusiikkia kyllä kauniina, mutta henkilöidensä sisäinen maailma kiinnosti häntä enemmän kuin ulkoinen maailma ja näyttämötilanne.
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
hernan-1
29.08.2024 11:01:35
 
 
Valloittavaa. Hyvä Megath !
Antti
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)