Aihe: Miksi emme suosi suomalaista?
1 2
megatherium
29.01.2024 11:54:37 (muokattu 30.01.2024 14:41:52)
Sitä ihmettelen, miksemme me suomalaiset voi olla ylpeämpiä kansallisesta kulttuuriperinnöstämme. Myös säveltaiteen unohdettujen tuotteiden osalta. Vaalia ja nostaa unohduksesta unohdettuja sinfonioita sen sijaan, että yksinapaisesti suositaan ja vaalitaan vain kansainvälisiä tyylivirtauksia ja maailman maineen saavuttaneita eurooppalaisia säveltäjänimiä, kuten Poulenc, Milhaud, Honegger ja Hindemith jne.
 
Aivan kuin he olisivat kaikilla mahdollisilla mittapuilla ja kriteereillä arvioituna teknisesti taitavampia ja kätevämpiä, sekä esteettisiltä kvaliteeteiltaan etevämpiä säveltäjiä kuin suomalaiset kollegansa, vaikka ovat objektiivista uusklassista ja uusasiallista tyyliä edustaessaan kuuluisampia ja muodikkaampia, kuin monet suomalaiset romantikkokoulukuntaa edustavat jälkimadetojalaiset säveltäjät, mutta heillä ei kenties ole emotionaalisesti yhtä paljon annettavaa steriilissä kliinisyydessään, kuin suomalaisilla virkaveljillään.
 
Olisikin tärkeää, että järjestettäisiin myös suomalaiselle unohdetulle säveltaiteelle omistettuja konsertteja ja oopperaesityksiä, kuten pienemmässä mittakaavassa on järjestettykin suomalaiselle kamarimusiikille, mutta äärimmäisen harvoin.
 
Perisyntinä suomalaisessa musiikkikulttuurissa on, kuten aiemmin on tullut todettua, joko yhden tai joidenkin harvojen säveltäjänimien perusteeton ja aiheeton yksipuolinen suosiminen koko muun arvokkaan, ansiokkaan sekä runsaan musiikkikulttuurin ja ohjelmiston kustannuksella, jota ei viitsitä kaivaa esiin arkistojen kätköistä sekä esittää ja levyttää.
 
Itse syvennyin kuuntelemaan antaumuksellisesti Tolosen alun Bachin tyyliin polyfonista kudosta viljelevää, sitten eräiltä muilta säveltäjiltä joitakin vaikutteita ammentanutta liike energiaa ja rytmistä työntövoimaa saanutta riehakkaampaa ja tunnelmiltaan suggestiivista ja vauhdikasta allegro jaksoa lopun kliimaksiin huipentuvaan mahtavaan kohoamiseen asti.
 
Teoksessa on kuultu Sibeliuksen vaikutusta ainakin erään teeman tai melodisen aiheen osalta ekspressionismia sivuavasta freudilaisestikin tulkitusta "Pettuleipä" sinfoniasta Sonnisen rapsodian ja ehkä Bartokin ohella, jotka jossain määrin "kummittelevat" taustalla, mutta sävellyksen henki on väärentämätön ja uniikki. Sain taannoin suurempiakin emotionaalisia kokemuksia kyseisestä teoksesta, joka kuuluu tuotannoltaan muuten suppean säveltäjän parhaimpiin Arabeskien ja erään orffilaista tyyliä edustavan kantaatin ohella.
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
Prophet
12.02.2024 20:00:11 (muokattu 12.02.2024 20:01:42)
megatherium: Kykenetkö muistamaan ainuttakaan mainitsemistasi vähemmän tunnetuista suomalaissäveltäjistä?
 
Kirja maksoi 3 €, joten ostin. Erittäin kuivakas lukion musiikin kirjaksi, mutta toiminee lähinnä 1900-luvun klassisen ja kansanmusiikin historiaa luotaavana yleisteoksena. Kyseistä kirjaa jaettiin vain määräajaksi oppilaille ja siitä opeteltiin vain yhteen tai kahteen tenttiin jotain yleistä musiikin historiaa mainstream säveltäjineen. Ja hyvä niin, koska kevyt viihde- ja popmusiikki, soitto ja laulu oli pääasia musiikintunneilla. Ei näiden ao. säveltäjien taustoihin ja tuotantoon perehtyminen, kuten ehkä olisi tehty jonkun wanhan cansancynttilän opetuksessa tai joskus MPVK:lla.
 
Kirjassa siis kerrotaan myös kansallisromantiikan jälkeisistä suomalaisista säveltäjistä ja heidän teoksistaan. Pingoud, A. Merikanto, Raitio, Ranta, Klami, Kilpinen, Hannikainen, Kuusisto, Sonninen, Pylkkänen, Bergman, Marttinen, JOhansson, Englund, Kokkonen, Rautavaara, Meriläinen, Kuusisto, Linjama, Sallinen, Rydman, heininen, Sarmanto, Sermilä, Salmenhaara, Segerstam, Kostiainen, Nordgren, Rechberger, Tiensuu, Heiniö, Aho.
 
Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti säveltäjineen on kirjassa myös käsitelty. Kuten myös ooppera, kuorotaide, avangarde, 12-säveljärjestelmä, Stockhausen, Messiaen, jne.
Prophet
12.02.2024 21:37:33 (muokattu 12.02.2024 21:39:42)
megatherium: Kirjassa ei näemmä ole sitten mainittu mm. Aaltosta, Tolosta, Fordellia, Tuukkasta, Saikkolaa, Leiviskää, Karjalaista, Pesosta, Linkoa, Härköstä, Törneä jne.
 
Tuossa näyttää olevan oppikirja, jossa mainitaan. Siitäkin ensipainos on vuodelta 1973.
 
https://www.antikvariaatti.net/tuotteet/197897
 
https://www.antikvariaatti.net/tuotekuvat/isot/572652.jpg
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)