Aihe: Bengt von Törne, unohdettu suomalainen suurmies?
1
megatherium
21.09.2023 14:21:05 (muokattu 21.09.2023 14:23:59)
Törneltä kuultiin Helsingin kaupungintalolla järjestetyssä konnsertissa vajaat kymmenen vuotta sitten kuulemma "hieno" pianotrio. Tuossa konsertissa esitetyistä teoksista vain Ilmari Hannikaisen pianokvartetto on kuultavissa soundcloud palvelussa. Teos on myös levytetty.
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
megatherium
22.01.2024 13:46:39 (muokattu 22.01.2024 20:45:51)
Tajusin empiiriseen havaintoon pohjaten, että jopa kulttuurihistorioitsija ja säveltäjä Bengt von Törnen säveltaide ainakin eräässä hänen karussa ja askeettisessa, polyfoniaan pyrkivässä sinfoniassaan, kykenee tuottamaan myös suloisen lämmöntunteen rinnan alassakin, kuten tietysti kaikki suuri säveltaide kuuntelutavasta riippuen. Ja mitä suuremmasta säveltaiteesta puhumme, jossa alitajuiset motiivit kytkeytyvät tietoiseen metodiikkaan, kuten Hildesheimer sanoo, sitä enemmän.
 
En uskoakseni ole tullut edes luodanneeksi Törnen musiikkia pohjaan asti, mutta vähäisemmälläkin keskittymisellä ja kontemplatiivisella kuuntelusessiolla hänen musiikkinsa tarjoaa nautittavia kuuntelukokemuksia ja elämyksiä, mikä tuntuu hämmästyttävältä saavutukselta siihen nähden kuinka vähän hänen musiikkiaan yleisesti tunnetaan tai ylimalkaan esitetään osana sinfoniaorkestereiden ohjelmistoa.
 
Lienee myös mahdollista, että hän on muissakin teoksissaan luonut vähintään yhtä vaikuttavaa säveltaidetta, johon hän on valanut objektivoitua tunnetta, joka heijastuu vastaanottavaisen kuulijan puhtaan mielteen alueelle ja saa hänet kenties kokemaan sen minkä säveltäjä on kokenut teosta luodessaan, kuten Hildesheimer arvelee Mossesta.
 
Vaikka Törnen teoksista hänen laajassa tuotannossaan on tehty useita kantanauhatallenteita, joista viehättävä d molli sinfonietta ja klassis-romanttinen pianokonsertto on kuultu aikoinaan lähiradion klassisessa illassakin, niin silti valtakunnallinen radiokanava ei ole ainakaan vielä soittanut niitä tai useimpia muitakaan Törnen teoksia kyseistä sinfoniaa lukuun ottamatta.
 
Jossakin vaiheessa pidin Törnen sinfoniaa miltei täysin sekundana ja jopa surkeana teoksena, mutta sitten totesin, ettei se sitä taida ollakaan tietystä melodian keksinnän tavanomaisuudesta, orkestraalisten keinovarojen niukkuudesta, orkesterikaavun loistottomuudesta ja muodon suppeudesta huolimatta, vaan hyvinkin ylläpitävää ja virkistävää säveltaidetta.
 
Jälkeenpäin arvioituna sillä on kaikesta huolimatta tunteisiin kohottava ja erilaiseen vireeseen saattava vaikutus ja se saa kuulijan myös pakahtumaan ja lumoutumaan tietyllä metodiikalla kuunneltuna, jota ei niin karulta ja askeettiselta musiikilta uskoisi.
 
On paljon tunnetumpiakin nimiä, joilta en ole kokenut vastaavaa kohottavaa vaikutusta. Mutta tämäkin on täysin subjektiivinen kokemus eikä mikään yleispätevä totuus, enkä väitä, että minä kykenisin arvioimaan säveltaidetta täysin puolueettomasti, selvästi ja puhtaasti. Siis objektiivisesti.
 
Mutta en näköjään sitten kuitenkaan ole mikään todellinen musiikin tuntija, joka oivaltaisi ja tajuaisi välittömästä jonkin sävelteoksen kvaliteetit, vaan arvioin musiikkia puhtaasti mututuntuman pohjalta ja saatan hyvinkin erehtyä arvioissani jonkin sävelteoksen suhteen siihen ensi alkuun tutustuttuani, sekä ollessani häilyväinen ja päättämätön sen kvaliteettien suhteen.
 
Lukuun ottamatta "ideoiden käsityksen edellytyksenä tapahtuvaa tiedoitsevan tulemista tiedoitsemisen puhtaaksi subjektiksi" prosessia Schopenhauerin kirjoituksia neroudesta siteeratakseni, joka, sikäli kun kysymys oli siitä eikä jostain muusta, paljasti osittain teoksen syvimmän merkityksen.
 
Erään Finlandia palkitun musiikkikirjan kirjoittajakin sanoi, että tärkeintä uutta musiikkiakaan kuunnellessa ei ole pyrkiä niinkään analysoimaan sen rakennetta kuin pyrkiä kokemaan sen miltä se sisimmässä tuntuu.
 
Orkesterimusiikkikirjassa sen sijaan sanotaan, että jopa Schönbergin eräät konventionaalisemman dodekafonisen opin mukaan sävelletyt teokset alkavat "lämmittämään" kuulijaa vasta useamman kuuntelukerran jälkeen.
 
Mutta en juuri nyt muista, kuinka kirjoittaja niitä alun perin luonnehtikaan, mutta ilmeisesti hän suhtautui niihin alun pitäen kuitenkin jossain määrin hiukan kriittisesti, todeten niiden jättävän kuulijan verraten kylmäksi. Glenn Gould taisi kutsua niitä ensimmäisiin Schönbergin dodekafonisiin teoksiin verrattuna jossain määrin luotaantyöntäviksi. Minusta tämä ei sinällään ole mitenkään ihmeellistä, sillä suuri taide harvemmin tekee syvällistä vaikutusta kuulijaan ensikuulemalta, mutta atonaalinen musiikki kenties vielä harvemmin.
 
Törnen musiikki perinteisenä tonaalisena säveltaiteena kykenee todennäköisesti sen sijaan lämmittämään kuulijaa ja hänen tunnemaailmaansa luonnollisesti Schönbergiä voimakkaammin, kun ottaa huomioon sen, että atonaaliselta musiikilta puuttuu Glenn Gouldin mukaan yleisesti hyväksytty emotionaalinen referenssisysteemi, joka siis duuri ja molli tonaalisella musiikilla on, mutta tästä huolimatta se ei tapahdu ensikuulemalta, vaan kyllä tämä edellä mainittu askeettinen säveltaide edellyttää syvällisempää perehtymistä, ennen kuin se rupeaa lämmittämään kunnolla, kuulijasta ja hänen kuuntelutavastaan ja vastaanottokyvystään tietysti hieman riippuen.
 
Syynä siihen, miksi puhun Törnestä niin paljon, on mm. se, että suomalainen säveltaide on lähellä sydäntäni ja minua viehättää se seikka, että Törnen sinfonia kykenee kaikesta aiemmin sitä kohtaan tuntemastani skeptisyydestä ja yleisemmin hänen musiikkinsa osaksi tulleesta totaalisesta aliarvostuksesta ja unohduksesta huolimatta sittenkin emotionaaliseen vaikutukseen, jota en siinä aluksi kokenut, eikä sen pitäisi ennakkoasenteisiin nähden kenties omata tällaista vaikutusta ensinkään.
 
Mutta tietynlaisessa nojatuolianalyysissä, Glenn Gouldilta siteerattu termi, se osoittautui musiikilliselta rakenteeltaan ja muodoltaan lujaksi ja tiiviiksi, mikä ei ensisijaisesti kulttuurihistoriallisia tutkimuksia tärkeimpänä aktiviteettinaan Euroopassa harjoittaneelta kultivoituneelta kultturellilta ja intellektuellilta olisi voinut olla mitenkään ilmeistä tai edes mahdollistakaan, jollei hän olisi osoittanut tiettyä synnynnäistä lahjakkuutta myös säveltäjänä. Ja kuten tuon aikakauden kuuluisin suomalaiskapellimestarikin hänelle totesi, omasi myös "orkesterisoinnin aistia", josta Törne oli hyvin imarreltu.
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)