Aihe: Ovatko Mozartin kirkkosonaatit merkitysettömiä teoksia?
1
Kefiiri
09.08.2023 14:54:57
Merkityksettömyys kai on aika suhteellinen käsite. Ja toisaalta aika jyrkkä, ehkä pitäisi puhua vähämerkityksisyydestä, jos semmoista sanaa edes on.
 
Vaikka sävellykset eivät tekijänsä suurimpiin saavutuksiin kuuluisikaan, tottahan niillä jotain merkitystä täytyy olla.
En ole musiikin asiantuntija.
megatherium
09.08.2023 19:40:03 (muokattu 09.08.2023 19:55:20)
Kefiiri: Merkityksettömyys kai on aika suhteellinen käsite. Ja toisaalta aika jyrkkä, ehkä pitäisi puhua vähämerkityksisyydestä, jos semmoista sanaa edes on.
 
Vaikka sävellykset eivät tekijänsä suurimpiin saavutuksiin kuuluisikaan, tottahan niillä jotain merkitystä täytyy olla.

 
Minua juuri kiehtoo haastaa tällaiset tietynlaisten musiikin auktoriteettien totena esittämät vähättelevät lausumat ja käsitykset ja osoittaa ne vääriksi tarkastellen niitä tuoreesti uudessa valossa ja uudesta näkökulmasta käsin ja kenties omalta osalta samalla kumota pinttyneet käsitykset vanhentuneina, aikansa eläneinä ja kuluneina, ja joihin olen itsekin lujasti uskonut ja samalla paljolti hylännyt lumoaviakin teoksia täysin merkityksettöminä kun joku Hildesheimerin kaltainen Mozart tuntija niin sanoo, mutta huomannut esim, juuri joidenkin varhaisoopperoiden, serioiden tai monien kirkkosonaattienkin viehätyksen niitä uusin korvin kuunneltuani ja amatööritutkijan lailla pistäen merkille kiintoisia seikkoja esim. mm. juuri joinekuine motiivisine yhtymäkohtineen säveltäjän muuhun tuotantoon, vaikka kyseessä voivat olla pienetkin musiikilliset idut, jotka seuraavat ikään kuin puumerkin tavoin muihin teoksiin, kuten esim. tuo neljän kokonuotin sävelmotiivi, joka kuuluu esikoissinfoniasta, ja seuraa f duuri messun ja c duuri messun kautta Jupiter sinfonian fuugafinaaliin jonkinlaisena alkusoluna. Kiehtovaa on myös kuunnella ja syventyä tällaisiin aliarvostettuihin ja heikommiksi miellettyihin teoksiin ja löytää niistä kauneusarvoja, joita ei ole ennen huomannut ja tulla vaikutetuksi ja lumotuksi tavallaan täysin yllättävältä ja ennakoimattomalta taholta positiivisesti vaikka musiikki on auktoriteettien papereissa lähtökohtaisesti sekundaa.
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)