Aihe: Tyhmät kitarakamakysymykset
1
mike tapping
23.06.2023 18:30:33
Täällä voi näyttää tietämättömyyttään mitä kitarakamoihin tulee. Itse aloitan kysymyksellä, joka on askarruttanut mieltäni jo tovin. Onko vahvistinputkilla soundia? En tarkoita sitä, soundaako yhden merkin tietty putki paremmalta kuin jonkin toisen valmistajan vastaava vaan sitä että onko esim 6V6 eri soundinen kuin vaikka EL84? Käsittääkseni putkien tehtävä on lähinnä vahvistaa sähkön jännitettä, joten väitän ettei niillä varsinaisesti ole vaikutusta äänensävyyn vaan erot tulee lähinnä siitä miten ne vaikuttavat kytkentäpiireihin?
 
Keskustelu/väittely/inttäminen alkakoon.
harryk
23.06.2023 18:59:58
 
 
Onko vastuksella tai kondensaattorilla oma saundi? Tuskinpa vaan. Eri komponentit käyttäytyvät eri kytkennöissä eri tavalla ja kun yhdistetään erilailla säröytyviä ja epälineaarisesti käyttäytyviä osia eri kytkennöissä eri tavalla, saadaan aikaan tietynlainen yhdistelmä, joka osaltaan saundaa omaltaan. Tähän kun yhdistetään vielä kaiutinelementin vaikutus ja signaaliketjun alkupäässä kitaristin käsiala sekä kitaran ominaisuudet, ollaan aika monen muuttujan yhdistelmässä. Omaan korvaani eri putket mm. säröytyvät eritavoin. Osa tuottaa säröytyessään ja oikenalaisessa kytkennässä erilaista putkisäröä kuin joku toinen. Laitetaan rinnakkain vaikka single ended-päätteellä varustettu vahvistin ja push-pull-pääte. Myös mm. anodijännitteiden erot vaikuttavat putken käyttäytymiseen lepovirran, eli biaksen tasosta puhumattakaan. Kuumaksi biasoitu putki saundaa jonkun mielestä paremmalta kuin kylmäbiasputki. Tämä vaan n. 500 putkivahvarin rakennuskokemuksella ja yli tuhat putkivahvistinta huoltaneella. Joku muu voi tietää nämäkin asiat paremmin.
Suomalaisia käsintehtyjä putkivahvistimia kaikille soittajille www.bluetone.fi
mike tapping
23.06.2023 19:23:05 (muokattu 23.06.2023 19:26:19)
Kiitos vastauksestasi. Kerroit paljon, mutta et vastannut mitään. :)
horseface
23.06.2023 20:10:34
mike tapping: Kiitos vastauksestasi. Kerroit paljon, mutta et vastannut mitään. :)
 
Minusta vastaus oli aika kattava.
Huutamalla ne asiat selviää.
mike tapping
23.06.2023 20:52:08
horseface: Minusta vastaus oli aika kattava.
 
Ok, et ehkä ymmärtänyt kysymystä.
elon arska
23.06.2023 20:59:13
Aloittajan kysymykseen: Jim Lill'n videoita vaan katselemaan, sieltä saa hyvin osviittaa.
 
Esim. https://youtu.be/wcBEOcPtlYk
My friend asked me if I wanted a frozen banana. I said 'No, but I want a regular banana later, so... yes!' -Mitch Hedberg
Kefiiri
23.06.2023 22:37:31
harryk: Omaan korvaani eri putket mm. säröytyvät eritavoin. Osa tuottaa säröytyessään ja oikenalaisessa kytkennässä erilaista putkisäröä kuin joku toinen.
 
Eikös Harry tässä vastannut selkeästi että eroja hänen mielestään on?
En ole musiikin asiantuntija.
basisti1971
23.06.2023 22:40:04
Moi.
 
horseface: Minusta vastaus oli aika kattava.
 
Samaa mieltä, kattava vastaus kun kyseessä on putkikäyttö instrumenttivahvistimessa.
 

 
mike tapping: Ok, et ehkä ymmärtänyt kysymystä.
 
Eikö kysymys ollutkaan:
 
"Onko instrumenttiputkivahvistimen erilaisilla pääteputkilla oma soundi"
 
?
 
Noin ainakin itse kysymyksen ymmärsin (väärin?)
 

 
Massatuotantoon tarkoitettua A/B luokan päätettä on äärimmäisen hankalaa =käytännössä mahdotonta suunnitella, saati sitten toteuttaa niin ettei eri putkien suunnittelu- ja valmistustekniikoista johtuvat epälineaarisella toimintasuoran osalla piilevät eroavaisuudet muuta soundin luonnetta putkityypistä ja tyyppien sisällä valmistusmenetelmistä riippuen.
Vaikkei yläpäässä mentäisikään epälineaariselle alueelle tarkoituksellisella yliohjaamisella, 0-kohdan tienoilla mennään käytännössä aina enemmän tai vähemmän.
 
A luokassa voidaan haluttaessa tehdä kytkentä täysin tunteettomaksi sille mitä putkea käytetään, ja tuosta on etenkin bassopuolella muistona 80-90 lukujen pitkälti munattomat "putkietuasteella" toteutetut vahvistimet.
Ja löytyihän noita toki kitaravahvistinpuoleltakin.
 
Laadukkaiden etuasteputkien heikon (massatuotantomittakaavassa) saatavuuden vuoksi putkietuasteet suunniteltiin ja toteutettiin sellaisiksi että oli herttaisen yhdentekevää tökkäsikö kantaan 5 markan neukkuputken vai 100mk NOS helmen Englannista tai USA:sta.
Jossain toisella tapaa suunnitellussa vahvarissa soundierot erosivat kuin yö ja päivä, noissa "putki jotta voidaan sanoa että mukana on putki" laitteissa sama tai likipitäen sama.
Löytyi tietysti sellaisiakin vahvareita joissa putken vaihdolla oli oikeasti vaikutusta soundiin -vaikkapa pre-Fender SWR:t- mutta nuo eivät olleet varsinaisesti budjettilaitteita.
 
Kytkennällä ja päätteen kyseessä ollessa päätemuuntajalla on mahdollista rutistaa jostain tietystä putkesta "paras mahdollinen soundi", mutta tuo puolestaan aiheuttaa herkästi sen että jollain toisella putkella soundi onkin "huono".
On myös mahdollista suunnitella putkivahvistin joka on stanukuosissaan soundiltaan "huono" riippumatta siitä mitkä pääteputket kantoihin tökätään.
 
Eli massatuotantovahvareissa kyse on aina kompromissistä.
Kompromissistä joka toisinaan osuu paremmin maaliin kuin joskus toiste.
 
Putiikkilaitteissa joissa vaihtoehdoista ollaan valmiita maksamaan, voidaan haluttaessa ympätä mukaan mahdollisuus muokata kytkentää tavalla tai toisella jos halutaan vaihtaa putkityyppiä.
Vaikkapa kytkimellä valittava perusbiasjännite ja/tai virta, anodijännite, negatiivisen takaisinkytkennän määrä ja/tai topologia, jne.
 
T:Samuli
trih
24.06.2023 03:11:05 (muokattu 24.06.2023 03:20:13)
mike tapping: Täällä voi näyttää tietämättömyyttään mitä kitarakamoihin tulee. Itse aloitan kysymyksellä, joka on askarruttanut mieltäni jo tovin. Onko vahvistinputkilla soundia? En tarkoita sitä, soundaako yhden merkin tietty putki paremmalta kuin jonkin toisen valmistajan vastaava vaan sitä että onko esim 6V6 eri soundinen kuin vaikka EL84? Käsittääkseni putkien tehtävä on lähinnä vahvistaa sähkön jännitettä, joten väitän ettei niillä varsinaisesti ole vaikutusta äänensävyyn vaan erot tulee lähinnä siitä miten ne vaikuttavat kytkentäpiireihin?
 
Keskustelu/väittely/inttäminen alkakoon.

 
Eniten olen testannut eri Mesan Rectoja. Mun mielestä kaappi vaikuttaa eniten, ei putkityyppi. Mini Rectifierin ja isompien ero ei ole suuren suuri, bändisoitossa tuskin erottaisi. Olen tietty vähän jäävi kun väännän joka vahvarista sen oman soundin :D
 
T. Tyhmä kitarakommentoija
harryk
24.06.2023 09:43:13
 
 
Kitaravahvistimessa on monta paikkaa, jossa kitarasignaalia voidaan muokata mm. valitsemalla sopivat komponenttiarvot sopiviin kohtiin signaalitiellä. Bassotaajuuksia voidaan leikata ja keskialuetta korostaa Marshallin tyyliin, kun taas Fender on tunnettu skuupatusta keskialueestaan. Nämä vaikuttavat mielestäni enemmän saundiin kuin tietty pääteputkimalli. Vertasin kerran aitoa Mullardin NOS 12AX7-etuasteputkea JJ:n ns. halpamalliin, eli ECC83S-putkeen. NOS-putkessa oli omaan korvaani lievästi paremmat särökomponentit, mutta ero oli niin pieni, ettei se perustellut NOS-putken kymmenkertaista hintaa halpikseen verrattuna.
Suomalaisia käsintehtyjä putkivahvistimia kaikille soittajille www.bluetone.fi
Kefiiri
24.06.2023 10:50:52
Fenderin combothan kuulostavat Fenderiltä myös EL84 -pääteputkilla vaikka 6V6 onkin se perinneratkaisu. Kytkentä vaikuttaa paljon enemmän kuin putken malli, mutta vaikea on todistaa etteikö eri tyyppisillä putkilla jotain eroa voisi olla.
En ole musiikin asiantuntija.
Jonttu
24.06.2023 10:52:19
 
 
Muutama oma ajatus asiasta...
 
Näitä vertailuja ja keskusteluja aiheesta on netti pullollaan, youtubesta löytyy myös paljon asian tiimoilta videoita.
 
Kyseisen kaveri on tehnyt näitä useita, myös vertailuja eri kitaroilla soitetuista pätkistä ja kommenttiosio onkin sitten julkaisujen parasta antia.
Monen mielestä hyvin ristiriitainen persoona, mutta vahvistaa ainoastaan omaa käsitystäni siitä että ihmiset kuuntelevat enimmäkseen silmillään.
 
https://www.youtube.com/watch?v=VaO7MmghoqA
 
Pieniä sävyeroja kyllä, mikä sitten on kenenkin korvaan paras on täysin vastaanottajasta kiinni. Suurin muuttuja näissä kaikissa on se ihminen joka clippejä kuuntelee tai kirjoittelee omia näkemyksiään asiasta nettiin.
 
Mitään universaalia "hyvää soundia" ei ole olemassakaan, en sitten tiedä kuinka monta miljoonaa kitaristia maailmassa on, mutta jokainen on kumminkin varustettu täysin uniikilla äänenvastaanotolla ja mieltymyksillä niin muuttujia alkaa olla melkoisen paljon.
 
Muistan kun aikanaan ostin Line6 Spiderin ja se kuullosti aivan taivaallisen hyvältä! Ja jos olisi ollut pääsyä nettiin niin varmasti olisin ylistänyt sitä myös foorumeilla. Kun oli vaan niin hyvä.. Näin 20vuoden jälkeen en asiasta ole täysin samaa mieltä.
 
Ylipäätään tätä nykyä omien näkemyksien kirjoittelu nimimerkin takaa on niin helppoa, että sekaan mahtuu kyllä kaikenlaista tarinaa.
Sieltä sitten faktojen poimiminen saattaa olla työn ja tuskan takana... Eräällä Triaxis foorumilla joku kyseli vinkkiä että mikäs nyt mättää kun ei vaihdu kanavat etusesta.
 
20 ekaa vastausta oli että vaihda siihen putket. Yritin kirjoittaa sinne väliin että älä nyt hyvä mies putkia vaihda, noissa vehkeissä on tunnettuna tyyppivikana yksi tai useampi konkka jotka aiheuttaa kyseisen vian.
 
meni jokunen hetki ja ketjun aloittaja tuli kertomaan että tilasi Mesalta uudet putket, vaihtoi ne ja kanavat ei vieläkään vaihdu. 300$ meni ja ei pelaa.
 
Hohhoijaa.
 
Ja sitten kun aletaan keskustelemaan soundeista, jossa ei ole olemassa yhtä ja oikeaa faktaa, toisin kun sähköteknisissä asioissa niin taas ollaan jännän äärellä.
 
Kuten tuossa jo aiemmin mainittiin, vahvistimen sähköiset suureet (kytkentä) vaikuttaa soundiin enemmän kun varsinainen putken tyyppi.
 
Tokihan se soundi vähän muuttuu kun koneeseen lyö eri valmistajan putket, mutta paljon enemmän lopputulokseen vaikuttaa se minkä kaapin läpi sitä soundia ulos tuuttaa.
 
Palatakseni alkuperäiseen aiheeseen jossa kyseltiin pääteputkista, se Mesa ei taatusti kuullosta Marshallilta, eikä päinvastoin vaikka vehkeitä modailisi ja vaihtaisi pääteputkia päittäin.
 
Joskus äänittelin pienen riffin, Triaxiksen ja kahden eri päätteen läpi.
Rocktronin vanha 2x50 trankkupääte ja Mesan 2:90 putkimörssäri.
 
https://maihinnousu.net/s/32923
 
Valtaisa ero? toinen pääte maksaa 100€ toinen 1000€. Onko soundiero 900€ lisähinnan väärti? sen päättäköön jokainen itse ;)
 
Suuri kysymys onkin miltä nämä eri päätteet tuntuivat? Kyllä se Mesan äänenpaine tuntui lahkeissa ihan toisella tavalla kun Rocktronin!
 
Ylipäätään kaikki kamahipistely, olkoon sitten putkien tai mikkien vaihto kitaraan tekee varsinaiseen soundiin hyvin pieniä sävyeroja, mutta fiilispuolella ja soittotuntumaan ne voivat vaikuttaa hyvinkin paljon!
 
Sanoisin että enemmän filispuolen hommia kuin valtaisia soundillisia eroja.
https://www.youtube.com/watch?v=-w-B6H0abxY
Sax-pappa
24.06.2023 11:50:37
Jonttu kirjoitti mielestäni nasevasti että ihmiset kuuntelevat silmillään. Järkeviä vertailujahan saadaan vain sokkotesteillä jolloin kuulija ei tiedä mikä milloinkin soi.
McNulty
24.06.2023 13:20:18
elon arska: Aloittajan kysymykseen: Jim Lill'n videoita vaan katselemaan, sieltä saa hyvin osviittaa.
 
Esim. https://youtu.be/wcBEOcPtlYk

 
Ihan kivoja "testejä" mutta lopulta testaa hyvin vähän. Esim. jos sähkökitaran kielet kiinnittää massiiviseen työpöytään ja toteaa sen jälkeen että soundi on vain "mikrofonissa", niin ihan puhtaasta nollatestistä on kyse.
moving in stereo
discominister
24.06.2023 13:35:23
Miksi kitaristit kuluttavat satoja ja tuhansia euroja erilaisiin od-pedaaleihin, eivätkä vaan opettele käyttämään EQ-pedaalia yhden od-pedaalin kanssa?
elon arska
24.06.2023 13:41:18
McNulty: Ihan kivoja "testejä" mutta lopulta testaa hyvin vähän. Esim. jos sähkökitaran kielet kiinnittää massiiviseen työpöytään ja toteaa sen jälkeen että soundi on vain "mikrofonissa", niin ihan puhtaasta nollatestistä on kyse.
 
Ihan puhdas viihteellinen pätkän toi on ja se viimeinen "testi" lieneekin sitten eniten sitä huumor'hommaa. Mutta esimerkiksi osio jossa vertaa pääteputkia ja niiden soundieroja on the-juttu, joka jokaisen täydellisen soundin metsästäjän kannattaisi pitää mielessä.
My friend asked me if I wanted a frozen banana. I said 'No, but I want a regular banana later, so... yes!' -Mitch Hedberg
Mikko1978
24.06.2023 16:08:41 (muokattu 25.06.2023 12:04:56)
discominister: Miksi kitaristit kuluttavat satoja ja tuhansia euroja erilaisiin od-pedaaleihin, eivätkä vaan opettele käyttämään EQ-pedaalia yhden od-pedaalin kanssa?
 
Ehkä siksi, koska taajuustoisto on vain yksi OD-pedaalin ominaispiirteistä muiden joukossa.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)