Aihe: Studiotasoisten kaapeleiden erot?
1 2
reaktor
04.10.2022 08:53:42
Kotistudiossani sattui erikoinen sattumus kaapelointiin liittyen.
 
DAW on kiinni Focusriten Scarletissa, josta pienillä ~10-15cm "hyppypiuhoilla" menee jatkoliitäntä erilliseen studioluurien jakopisteeseen ja tästä edelleen Genelecin 8030siin.
 
Vuoden/parin aikana huolestuin jo korvieni "vanhenemisesta", koska en kokenut kuulevani Genuista millään sitä samaa heleyttä jollaisena muistin ne ostaneeni. Kuitenkin DT770 luurien läpi ääni tuntui onneksi yllättävänkin heleältä.
 
Pari päivää takaperin nykäisin kuulokevahvistimen irti vähäisen käytön vuoksi ja kytkin Genut suoraan Scarlettiin. Ero oli kuin yö ja päivä, eli Gelecien erottelevuus ja heleys palasi sille tasolle jolla muistin sen aiemmin olleen. Tässä vaiheessa muistin että vaihdoin nuo välissä olleet hyppykaapelit taannoin lyhyempiin (kun edelliset olivat noin metrin mittaiset ja kerällä pöydällä), eli tässä vaiheessa joko hankin huonolaatuiset balansoidut piuhat tai hypyt olivatkin balansoimattomat.
 
Osaisiko joku avata hieman balansoitujen piuhojen teknistä eroa näin maallikolle ja kertoa mikä aiheuttaa tuon tarkkuuden häviämisen etenkin yläpäässä? Onko balansoimattomien piuhojen signaalin taso niin paljon matalampi että erotteluvuus häviää, syntyykö piuhoissa signaaliin saturaatiota vai mistä tässä on kysymys?
 
Fiilis on viime päivät ollut kuin olisin saanut uudet korvat :D
Henri Henri Olavi
04.10.2022 09:48:08 (muokattu 04.10.2022 09:51:50)
No siis, kyllähän balansoidut piuhat poistavat häiriöitä. Aktiivimonnareiden kanssa käytettäväksi suositellaan aina balansoituja piuhoja. En ihmettele että soundi parani kun laitoit oikeat piuhat kiinni :). Esim. tästä voit lukea lisää aiheesta:
 
https://musicianshq.com/balanced-vs … akers-different-cable-types-tested/
CMX:ää kuuntelemalla sai ysärillä pillua. Nykyaikana hädintuskin kullia. -Seksihullut
Kalmo
04.10.2022 10:12:18
... eli tässä vaiheessa joko hankin huonolaatuiset balansoidut piuhat tai hypyt olivatkin balansoimattomat.
 
Eikös se ole niin, että balansoidun piuhan vastavaiheisuus joko toimii tai ei. Vai voiko se toimia hyvin tai huonosti??
 
Jos piuha on stereopiuha, se toimii myös balansoituna audiopiuhana (?). Eli piuhasta kyllä heti näkee, onko se balansoitu.
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300, XP, SONAR 8.5 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
ituvirtanen
04.10.2022 10:20:06
 
 
Henri Henri Olavi: No siis, kyllähän balansoidut piuhat poistavat häiriöitä.
 
Jos asiaa vähän tarkentaa, balansointia käytetään häiriöitten estämiseen. Eivät ne varsinaisesti poista mitään. Tapa, jolla signaali puretaan vastaanottopäässä, estää erilaisia kytkeytyviä häiriöitä.
 
Kun alkuperäinen äänilähde ketjutetaan (tässä ilmeisen tarpeettomasti) toisen kanssa, vahvistus- ja häiriölähteitäkin ketjutetaan. Ylimääräisen purkin tarve jääkin minulle vähän mysteeriksi.
 
Audiokaapeloinnissa tapahtui eräässä suuressa suomalaisessa yleisradioyhtiössä seuraavasti: studio kasaan, kaapelointi on valmis. Kuuntelukaappien johdot ovat liian pitkät, siis nätisti kiepille ja piiloon rakenteisiin. Kuunteluissa ääni on tukossa ja mittaukset paljastavat yläpäitten katoa. Pitkän etsinnän jälkeen syypääksi paljastuvat ne siistit kiepitetyt kaapelit. Niistä syntyi keloja (induktansseja), jotka leikkasivat yläpäät. Kiepit auki ja kaapelit sikin sokin takaisin piiloon. Soundi oli taas speksin mukainen.
reaktor
04.10.2022 11:31:42
Tosiaan nyt tarkemmin tarkasteltuna 10-15cm hyppykaapelit olivat monopiuhoja, kun taasen monitoripiuhat ovat stereoita.
 
Voidaanko siis vetää johtopäätös stereoplugi = balansoitu, vai onko tämä liian suora kärjistys?
 
Osaako joku sitten selittää miksi stereokanavainen piuha antaa paremman äänen yksittäiseen kaiuttimeen?
 
@ituvirtanen kysyikin tuon välissä olevan purkin käyttötarkoituksen perään. Kyseessä oli siis setup jossa tarkoitus oli pienessä tilassa pystyä jakamaan ääntä joko monitoriin tai ainoastaan useisiin kuulokkeisiin, jotta voksujen nauhoittamien onnistuisi ilman taustalta tulevaa audioraitaa. Purkki itsessään ei aiheuta merkittävää signaalikatoa tai saturaatiota, mutta vääränlaiset piuhat tekivät tepposet yli vuoden ajan.
 
Sinänsä hieman hämmentävää etten osannut yhdistää ongelmaa juuri näihin hyppyihin. Satuin muuttamaan samoihn aikoihin kun vaihdoin kaapeloinnin lyhyempään, joten oletin monitoreiden vain käyttäytyvän eri tavalla eri tilassa, mutta todellisuudessa erottelevuus oli laskenut huomattavasti piuhojen vaihdon myötä.
Tympee Huttunen
04.10.2022 11:33:50
Hölmö kyssäri, mutta voiko se kuulokevahvistin olla syypää yläpäiden katoamiseen?
Henri Henri Olavi
04.10.2022 12:16:11
ituvirtanen: Jos asiaa vähän tarkentaa, balansointia käytetään häiriöitten estämiseen. Eivät ne varsinaisesti poista mitään. Tapa, jolla signaali puretaan vastaanottopäässä, estää erilaisia kytkeytyviä häiriöitä.
 
Hyvä tarkennus.
CMX:ää kuuntelemalla sai ysärillä pillua. Nykyaikana hädintuskin kullia. -Seksihullut
reaktor
04.10.2022 12:27:52
Tympee Huttunen: Hölmö kyssäri, mutta voiko se kuulokevahvistin olla syypää yläpäiden katoamiseen?
 
Ei välttämättä edes niin hölmö, mutta tämä PreSonuksen purkki on ollut minulla aiemminkin samassa positiossa ketjussa, eikä tuolloin aiheuttanut yläpäiden pehmentymistä. Toki on mahdollista että osissa olisi jotain kulumaa, joka voisi aiheuttaa kyseisen ominaisuuden. Asia selvinnee vaihtamalla piuhat alkuperäisiin joita käytin pari vuotta sitten.
oksatboys
04.10.2022 12:55:00
 
 
Piuhat ja laitteet muodostavat aina kokonaisuuden eikä siten yleisesti voi sanoa jokin ongelma johtuisi yksin piuhoista. Ongelmoa aiheutuu kun joko lähtö- tai tulo on laitteissa toteutettu niin, ettei se toimikaan hyvin balansoimattoman piuhan kanssa.
 
Presonus HP4 ainakin lupaa outputin vasteeksi 20-20 kHz 0,5 dB.
Tympee Huttunen
04.10.2022 12:58:48
reaktor: Ei välttämättä edes niin hölmö, mutta tämä PreSonuksen purkki on ollut minulla aiemminkin samassa positiossa ketjussa, eikä tuolloin aiheuttanut yläpäiden pehmentymistä. Toki on mahdollista että osissa olisi jotain kulumaa, joka voisi aiheuttaa kyseisen ominaisuuden. Asia selvinnee vaihtamalla piuhat alkuperäisiin joita käytin pari vuotta sitten.
 
Itse uskoisin tuollaisen purkin kyykkäävän hiljalleen ennemmin, kuin signaalikaapelien.
 
https://windowpaneaudio.com/2019/06/08/presonus-hp4-modifications/
 
Pikaisen vilkaisun perusteella laitos täynnä kaikenlaista konkkaa, jotka voivat kuivua yms.
dewil
05.10.2022 12:40:37
 
 
Ei niillä piuhojen laadulla pitäisi olla mitään kummempaa vaikutusta soundiin, ELLEI!!! ne ole jollain tapaa rikki. Siellä voi olla heikkoa juotosta, tai liitoksessa hapettumaa, joka kyllä vaikuttaa sitten soundiin. Ja se sun kuulokevahvistin voi olla kanssa sellainen, ettei sen läpi kulkeva signaali ole ns. "läpinäkyvä".
Täähän selviää silleen, että poistat tai vaihdat komponentin kerrallaan siitä signaalitieltä ja katsot, että missä kohtaa se soundi muuttuu.
Dont Clone The Beat. Own The Beat.
iec
05.10.2022 15:17:48
 
 
dewil: Ei niillä piuhojen laadulla pitäisi olla mitään kummempaa vaikutusta soundiin, ELLEI!!! ne ole jollain tapaa rikki. Siellä voi olla heikkoa juotosta, tai liitoksessa hapettumaa, joka kyllä vaikuttaa sitten soundiin. Ja se sun kuulokevahvistin voi olla kanssa sellainen, ettei sen läpi kulkeva signaali ole ns. "läpinäkyvä".
Täähän selviää silleen, että poistat tai vaihdat komponentin kerrallaan siitä signaalitieltä ja katsot, että missä kohtaa se soundi muuttuu.

 
Liitokset voivat tosiaan hapettua. Ihan samalla tavalla kuin vaikka kitaravahvareissa inputti/efektilenkin liitin voi hapettua. Been there seen that. Vähän harvinaisempaa studiokamppeissa kuin keikoilla roudattavissa vahvareissa, mutta oli mullakin kerran audiointerfacen liittimessä kontaktivikaa.
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
ituvirtanen
05.10.2022 22:08:21
 
 
reaktor: Tosiaan nyt tarkemmin tarkasteltuna 10-15cm hyppykaapelit olivat monopiuhoja, kun taasen monitoripiuhat ovat stereoita.
 
Voidaanko siis vetää johtopäätös stereoplugi = balansoitu, vai onko tämä liian suora kärjistys?

 
Balansoidut kaapelit ovat tyypillisesti XLR-johtoja: kuuma (2), kylmä (3) ja maa (1). Stereojohdolla on mahdollisuus tehdä myös balansoitu linja mutta se on huomattavasti harvinaisempi tapa. Japanilaisessa pöydässä olen törmännyt kytkentään, jossa kanavien kylmä oli 2 ja kuuma 3. On kuulemma mahdollinen mutta myös harvinainen ratkaisu.
 
Jos siis pitää ajaa balansoimaton signaali balansoituun pöytään, valitaan numerot 2 ja 1 eli signaali ja maa. Parempi ratkaisu on toki käyttää muuntajaa välissä mutta enintään patterilla tai patteritta ajettava instrumentti ei tuota maalenkkejä.
 
Bantam-kaapeleita (4.4 mm) hyödynnetään ristareissa (ristikytkentätauluissa) ja ne ovat usein juuri balansoituja / stereoja. Ristarista saa Bantameilla pienemmän kuin XLR tai varttituumainen plugi vaatisi. Eivätkä satunnaiset kitaristit pölli niitä efektilautoihin...
Sotahippi
06.01.2023 15:42:06
 
 
dewil: Ei niillä piuhojen laadulla pitäisi olla mitään kummempaa vaikutusta soundiin, ELLEI!!! ne ole jollain tapaa rikki. Siellä voi olla heikkoa juotosta, tai liitoksessa hapettumaa, joka kyllä vaikuttaa sitten soundiin. Ja se sun kuulokevahvistin voi olla kanssa sellainen, ettei sen läpi kulkeva signaali ole ns. "läpinäkyvä".
Täähän selviää silleen, että poistat tai vaihdat komponentin kerrallaan siitä signaalitieltä ja katsot, että missä kohtaa se soundi muuttuu.

 
No kyllä piuhan laadulla on vaikutusta, juurikin korkeisiin taajuuksiin. Itselläni oli pitkään halpaa piuhaa ja ihmettelin miksi kaikki, etenkin kaiut, ovat niin vaikeita käsitellä. Taannoin hommasin AES/EBU digiyhteyttä varten uutta piuhaa, jonka arvosteluissa mainittiin sen olevan myös mainiota analogiletkua. Otin kerralla enemmän ja vaihdoin kuuntelulinjan oikeaan kaiuttimeen ja ero yläpäissä oli huomattava. Yleensä sanotaan että se huono laatu kuuluu vain pidemmillä vedoilla. Itselläni kyse on 3+3 m per kanava (interface-mikseri-kaiutin) yhteydestä.
No, eivät ne kaiut edelleenkään mitään helppoja ole, taitaa olla miehessä vika. Mutta toisto on kyllä kirkkaampi. Ja liittimet on Neutrikkia, samoja malleja, ja sama juippi juotellut ne samalla tekniikalla.
Tuohon laite-läpinäkyvyys-epäilyyn yhdyn kyllä.
Mutta oma suositukseni on siis olla kategorisesti käyttämättä niitä halvimpia ja huonoimpia lamppukaapeleita yhtään missään, edes lyhyissä "hypyissä".
Quiero cantar quiero gritar, Quiero vivir en libertad, Quiero morir cerca de ti, Quiero encontrar lo que perdí. (Mago de Oz)
anapena
07.01.2023 13:25:23 (muokattu 07.01.2023 13:26:31)
Stereo/TRS-liittimellä oleva kaapeli on käytännössä balansoitu. Tai ainakin pitäisi.
TommiW.- Autot, kämpät ja piparit.
telescope
08.01.2023 13:24:26
Samaa kuparia ne kaikki kaapelit on
iec
08.01.2023 18:41:54
 
 
telescope: Samaa kuparia ne kaikki kaapelit on
 
Hei - tämä on Studiotyöskentelypalsta, joten oletusarvoisesti täällä ei keskustella hifistelyjutuista, eikä keskitytä markkinapuheisiin, joilla ei ole fysiikan lakien kanssa kovinkaan paljon tekemistä.
 
Lienee kaikille selvää, että jos piuhat ovat ehjät, peruslaadukkaat , oikeaoppisesti toteutetut ja niitä käytetään käyttötarkoituksen mukaisesti, niin ne toimivat kuten pitääkin. Tietenkin on mahdollista että joissakin laitteissa on balansoitu/balansoimaton liitäntöjen toteutuksessa eroavaisuuksia, mikä voi aiheuttaa ylläreitä. Nekin voi toteuttaa hyvin tai huonosti. Samoin liittimien kontaktipintoihin voi tulla ajan myötä hapettumia, jotka lisäävät vastusta ja muuttavat signaalitasoa ja taajuusvastetta.
 
Mitään haittaa hyvälaatuisista kaapeleista ja liittimistä ei ole ja ehdottomasti suosittelen käyttämään sellaisia. Markkinapuheisiin happivapaasta kuparista ja muusta epäolennaisesta ei kannata kiinnittää huomiota. Jätetään ne suosiolla hifi- ja high-end -harrastuksen puolelle.
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
Pauli Lappalainen
08.01.2023 19:48:27
iec: Hei - tämä on Studiotyöskentelypalsta, joten oletusarvoisesti täällä ei keskustella hifistelyjutuista, eikä keskitytä markkinapuheisiin, joilla ei ole fysiikan lakien kanssa kovinkaan paljon tekemistä.
 
Lienee kaikille selvää, että jos piuhat ovat ehjät, peruslaadukkaat , oikeaoppisesti toteutetut ja niitä käytetään käyttötarkoituksen mukaisesti, niin ne toimivat kuten pitääkin. Tietenkin on mahdollista että joissakin laitteissa on balansoitu/balansoimaton liitäntöjen toteutuksessa eroavaisuuksia, mikä voi aiheuttaa ylläreitä. Nekin voi toteuttaa hyvin tai huonosti. Samoin liittimien kontaktipintoihin voi tulla ajan myötä hapettumia, jotka lisäävät vastusta ja muuttavat signaalitasoa ja taajuusvastetta.
 
Mitään haittaa hyvälaatuisista kaapeleista ja liittimistä ei ole ja ehdottomasti suosittelen käyttämään sellaisia. Markkinapuheisiin happivapaasta kuparista ja muusta epäolennaisesta ei kannata kiinnittää huomiota. Jätetään ne suosiolla hifi- ja high-end -harrastuksen puolelle.

 
Kuulevathan jotkut musiikkialan ihmiset eroja elektronisissa komponenteissa niin miksi ei johdoissakin.
 
Milläs sen todistat ettei?
Henri Henri Olavi
08.01.2023 20:31:57
Pauli Lappalainen: Kuulevathan jotkut musiikkialan ihmiset eroja elektronisissa komponenteissa niin miksi ei johdoissakin.
 
Milläs sen todistat ettei?

 
Niinpä. Näkeehän jotkut enkeleitäkin, eikä sitäkään voi todistaa etteivät.
CMX:ää kuuntelemalla sai ysärillä pillua. Nykyaikana hädintuskin kullia. -Seksihullut
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)