Aihe: Wah ottaa häiriötä
1 2
p130
31.08.2022 15:20:54
 
 
Olisikohan tässä mahdollisuutena palata Ibaneziin tai kokeilla jotain muuta wahia? Clyde on soundipoliittisesti erinomainen, mutta aika moni muu vaihtoehto on kuitenkin kohtuullisen lähellä sitä.
Olen mieluummin yksin oikeassa kuin lauman kanssa väärässä.
kimurantti1
31.08.2022 15:22:44 (muokattu 31.08.2022 15:27:57)
erty: Totta, siksi mainitsinkin tuon virtalähteen fyysisen sijoittamisen wahiin nähden. Lisäksi niiden saatavuuden käytettynä varsin hyvään hintaan. Toki jos pystyy laittaa enemmän rahaa virtalähteeseen niin sitten noi sun suosituksen on erittäin hyviä. Ootko huomannut muuta eroa häiriöiden suhteen PP2+:n ja uudempien hakkurimallien välillä?
 
Oon laittanut muutamaan kymmeneen lautaan näitä uudempia hakkurivirtalähteitä, ja on ne mun kokemuksen mukaan olennaisesti hiljaisempia. Juuri muuntajan aiheuttama magneettikenttä on monien pedaalien kanssa ongelmallinen. Sitä ei välttämättä edes tajua, iso osa soittajista on tottunut laitteiden pohjameluun. Valmistajilla meni jonkun aikaa, kun hakkurit saatiin filtteröityä (mm. digipedaalien kellotaajuudet jne) ja toimimaan kitarakamojen kanssa. Lisäksi hakkureilla oli pitkään tosi huono maine, pitkälti Visual Sound / Truetone 1 Spotin ansiosta. Palikasta lähtee ampeereita koko pedaalilaudalle, mutta se on auttamattoman huonosti filtteröity ja aiheuttaa mitä kummallisempia pirinöitä ja surinoita. Lisäksi koko laudan virroittaminen daisy chainilla oli tehokas resepti häiriöille, mikä reiluuden nimissä ei ole virtalähteen itsensä vika.
 
Pedal Power 2+ oli pitkään standardi, semminkin kun se oli vuosikausia ainoa ympäri maailmaa suoraan kaupasta myytävä palikka, ja toimii monessa käytössä edelleen. Toroidimuuntaja kuitenkin aiheuttaa wah-pedaalien kanssa sietämättömän pörinän, ellei lauta ole Pedaltrain Pro:n kokoinen ja laitteet sijoitettu vastakkaisiin laitoihin. Nykyiset hakkurivirtalähteet on sekä tehokkaampia, hiljaisempia että kevyempiä, ja jos pedaaleissa on anyway satasia tai jopa tonni-pari kiinni, on musta suoraan todettuna järjetöntä säästää virtalähteessä muutamia kymppejä. :-)
"Practice cures most tone issues." -John Suhr
timppis
31.08.2022 15:49:46 (muokattu 31.08.2022 16:57:08)
McLeach: Wahi on ekana laudassa, passiivimikit. Wah itse on true bypass.
 
Melkein arvasin. Kimurantti tossa kirjoittelikin jo powerien mahdollisesta vaikutuksesta asiaan, sitä kannattaa myös tutkailla. Kokeilepa ajaa signaali wahiin bufferin läpi, muuttuuko tilanne/häiriöt?
 
Eli pistä vaikka joku eq-pedaali tai clean-booster siihen väliin siten että pedaali on päällä mutta ei vatkaa signaalia mihinkään. Päällä oleva pedaali = signaalin bufferointi, noin yleisesti ottaen (en tiedä onko jotain poikkeuksia missä olis sarjaimpedanssia pedaalin lähdössä, mut ei oo tullu itelle ainakaan vastaan moisia). Tai sit tietty joku bufferoidulla lähdöllä oleva pedaali käy vaikkei olis edes päällä, oliskohan jotain tubescreamereita tehty tuollein, muistaakseni...
 
Edit. Vilkaisin, niin ainakin orkkis TS-808 kytkennässä on bufferi aina, myös kun spedu ei ole päällä
 
Edit. Jos olis pedaali, jossa olis esim. volumepotikka ihan viimeisenä viimeisen trankun/oparin ja outputin välissä, niin sitten olis sarjamuotoista impedanssia lähdössä mikäli potikka ei ole täysillä. No mutta, yleensä ei ole näin.
ituvirtanen
31.08.2022 19:12:57
 
 
Aslak ja timppis kirjasivat asioita, joitten yhteyttä hurinaan en ihan hahmota. Vauvaun kela reagoi luultavasti Line6:n rauta- tai rengassydänmuuntajiin muodostaen komeasti hurisevan kokonaisuuden. Koska siinä laudassa on yhtä ja toista magneettista johdetta, kenttä liikkuu arvaamattomasti pitkin poikin eikä etäisyys ole riittävä katkaisemaan yhteyttä. Modernissa hakkurissa muuntaja on pieni ja toimii paljon isommalla taajuudella usein kuuloalueen ulkopuolella; tällaisten häiriöitten kannalta parempi ratkaisu. (Huono hakkuri on vastaavasti sellainen sirkutin, että oksat pois. Samoin vikaantumistilanteessa palikat voivat kotelosta lentää kauas. Pari sellaista päässyt näkemään.)
McLeach
31.08.2022 23:49:03 (muokattu 31.08.2022 23:52:54)
p130: Olisikohan tässä mahdollisuutena palata Ibaneziin tai kokeilla jotain muuta wahia? Clyde on soundipoliittisesti erinomainen, mutta aika moni muu vaihtoehto on kuitenkin kohtuullisen lähellä sitä.
 
Nyt sain vielä tunnin vääntelyllä ja kääntelyllä linekutosen mötikät sellaiseen asentoon, että häiriö väheni merkittävästi. Lopullisen tuloksen näkee kun pääsee reeniolosuhteisiin, joissa Clyde ei vielä ole käynyt.
 
Ibaneziin en enää palaa, vaikka mageasoundinen olikin. Siinä on vain niin selkeä gain boost, että menee tän hetkisissä bändikuvioissa soittaminen yllättävän hankalaksi. Mielestäni ykkösjuttu on ratkaista tuo virtalähde-kysymys, sillä tiedän vuosien takaa, että nuo vanhat hakkurit tuottavat yllättävää päänvaivaa. Joten niitä olisi noiden kanssa kuitenkin vielä luvassa.
 
Ja Clyde on kyllä veikeän kuuloinen. Laaja ääniala, muttei ollenkaan puukkoa tms turhaa taajuutta. Hunajaa cleanilla, ja särön kanssa mukavan erottuva, mutta pehmeä.
 
Eli lähdetään loveamaan lompakosta tilaa edellämainitun kaltaiselle modernille virtalähteelle ja hankkiudutaan noista parista morkulasta eroon asap. Kiitos kaikista vinkeistä.
timppis
01.09.2022 06:44:07 (muokattu 01.09.2022 06:44:31)
ituvirtanen: Aslak ja timppis kirjasivat asioita, joitten yhteyttä hurinaan en ihan hahmota.
 
Eli tuohon bufferiin liittyen kyse on siitä minkälaisista häiriöistä on kyse ja mistä ne kenties kytkeytyvät. Mikäli tulevat jotenkin input-piuhaa pitkin, niin silloin bufferoitu signaali saattaa vähentää törinöitä. Jos kytkeytyvät jotenkin magneettisesti suoraan wahin sisällä oleviin komponentteihin (kelaan) tms., niin sitten oletettavasti ei auta. Täältä etäältä on vaikea arvioida kuvailujen pohjalta, että minkätyyppisestä jutusta todellisuudessa on kyse, eikä se onnistu aina muutenkaan. Siispä poissulkemalla eri vaihtoehtoja voisi päästä ongelmaan käsiksi.
basisti1971
01.09.2022 09:23:56
Moi.
 
kimurantti1: Oon laittanut muutamaan kymmeneen lautaan näitä uudempia hakkurivirtalähteitä, ja on ne mun kokemuksen mukaan olennaisesti hiljaisempia.
 
En ole (hakkuri)virtalähdekehitystä juurikaan seurannut koska omaa tarvetta ei ole, mutta tuo että ovat vihdoin saaneet hakkurivirtalähteetkin vaativaan audiokäyttöön soveltuviksi on mukava uutinen.
 
Muutenkin plussan arvoinen kirjoitus.
 
Koska tuo:
 
ituvirtanen: Huono hakkuri on vastaavasti sellainen sirkutin, että oksat pois.
 
kommentti on juuri se skenario johon itse olen monet kerrat vuosikymmenten varrella törmännyt.
Etenkin sellaisilla joiden kuulokynnys on tipahtanut hakkurin jonkun resultanttivärähtelytaajuuden alapuolelle.
Se ettei itse vinkunaa kuule ei tarkoita sitä ettei muut kuulisi ;).
 
Vinkunahan ei 99% tapauksista ole hakkurin kytkentätaajuus vaikka niin usein väitetään, kytkentätaajuus on käytännössä aina kuuloalueen yläpuolella.
Vinkuna on joko jonkin komponentin (sähköinen)resonanssitaajuus tai useamman taajuuden erotus tai summa.
Hakkurin ulostulon suodattaminen audiokäyttöä simälläpitäen on haastavaa, eikä pääsääntöisesti onnistu kustannustehokkaasti jälkikäteen eikä etenkään suoraan ulostulosta.
Jos onnistuisi, kaupan olisi ollut jo vuosikymmeniä suodatinpurkkia jolla vanhat kannettavien tietokoneiden hakkurivirtalähteet saisi audiokäyttöön.
Joissain monista hakkuritopologioista saattaa onnistua kohtuullisesti, mutta nuo topologiat eivät halvimpiin virtalähteisiin valkkaudu.
 
Ei-audiolaitteissa tuolla tasajännitteen harjalla ratsastavasta ~10KHz vingusta ei ole mitään haittaa ja koska hakkurin muuntajan koko (ja johonkin rajaan asti hinta) on verrannollinen kytkentätaajuuteen, valkataan niin korkea kytkentätaajuus kuin mahdollista jotta saadaan pidettyä fyysinen koko pienenä.
 

 
Mitä tuohon induktion kautta (esimerkiksi wahin säätöpiirin kelaan) virtalähteistä vuotavaan häiriöön tulee, tuo on seurausta silkasta laiskuudesta valmistajien taholta.
Ei-audiokäyttöön tarkoitetuissa laitteissa tuon ymmärtää, niin johto- kuin etenkin seinäpaiseiden kohdalla oletetaan että käytettävä laite on niin kaukana sätelylähteestä ettei siitä ole haittaa.
Jos pedaalilautaan tarkoitetusta virtalähteestä aiheutuu induktiohäiriöitä, on valmistaja mennyt siitä missä aita on kaatunut ja jättänyt suojaukset puolitiehen, tai ei ole suojannut lainkaan.
Virtalähteen häiriösuojaus on suhteellisen helppoa, muttei halpaa.
 

 
kimurantti1: ...ja jos pedaaleissa on anyway satasia tai jopa tonni-pari kiinni, on musta suoraan todettuna järjetöntä säästää virtalähteessä muutamia kymppejä. :-)
 
:) tismalleen samaa mieltä tuosta.
Vaikken itse tautilautasia käytäkään, olen jo vuosikymmenet ihmetellyt (lähinnä kitaristien ;)) haluttomuutta hankkia kunnollista virtalähdettä jos sidosryhmistä ei löydy tahoa joka sellaisen askartelisi.
Korkeintaan hankitaan kohinaportti, joka on mun mielestä vihonviimeinen purkkakorjaus epäkelvon virtalähteen aiheuttamiin kohina- ja suhinaongelmiin.
 
Aivan kuten kaikissa muissakin audiolaitteissa, virtalähde on avainasemassa siinä kuinka häiriöttömäksi signaalin saa koska riippumatta siitä missä tai miten häiriö generoituu, seuraava(t) vahvistusaste(eet) vahvistavat yhtä lailla hyöty- kuin häiriösignaalitkin.
Joskus jopa häiriösignaalit hanakammin ja niitä hassusti summaten :(.
 
T:Samuli
McLeach
02.09.2022 12:39:57 (muokattu 02.09.2022 12:45:32)
kimurantti1:
Voodoo Lab Pedal Power 3 / 3 Plus, X4 / X8
Cioks DC7, Sol
Strymon Zuma, Ojai
Truetone CS6, CS7 ja CS12

 
Osuuko Cioks DC10 samaan laariin, joka pitäisi wahin kurissa? Vai onko tuo toteutettu eri tekniikalla jostain syystä? Ja nko käytännön merkitystä kun nuo line6 mm4 ja dl4 vaatii min. 1200mA kumpainenkin, ainakin takapaneelin mukaan? Eihän tuollaisia määriä mikään yksittäinen lähtö anna...
VIPMetal
02.09.2022 16:18:16 (muokattu 02.09.2022 16:18:52)
 
 
McLeach: Osuuko Cioks DC10 samaan laariin, joka pitäisi wahin kurissa? Vai onko tuo toteutettu eri tekniikalla jostain syystä? Ja nko käytännön merkitystä kun nuo line6 mm4 ja dl4 vaatii min. 1200mA kumpainenkin, ainakin takapaneelin mukaan? Eihän tuollaisia määriä mikään yksittäinen lähtö anna...
 
Käsittääkseni tuo DC10 on vanhempaa tekniikkaa. Toroidal muuntajalla ekstra magneettisuojauksella. Olis mulla tuoki tossa, mut siinä laudassa ei oo wahia. En tiedä miten hyvin wah nappaa siitä häiriöitä, laiskana en jaksa purkaa lautoja =D
 
Saat yli 1300mA ainaki ulos, jos yhdistät kaksi DC7:n lähtöä tämmösellä piuhalla:
https://www.customboards.fi/product … allel-current-doubler-adapter-10-cm
#jussithefastfingerdeathpunch
erty
02.09.2022 20:08:08
McLeach: Osuuko Cioks DC10 samaan laariin, joka pitäisi wahin kurissa? Vai onko tuo toteutettu eri tekniikalla jostain syystä? Ja nko käytännön merkitystä kun nuo line6 mm4 ja dl4 vaatii min. 1200mA kumpainenkin, ainakin takapaneelin mukaan? Eihän tuollaisia määriä mikään yksittäinen lähtö anna...
 
Line 6 DL4 ottaa todellisuudessa noin 250mA 9VDC:llä ajettaessa. Vaatii käänteisen polariteetin ja 2,5mm plugin. Orkkis muuntaja on tosiaankin 9VAC mut toimii turvallisesti myös 9VDC:llä.
Rämppy
02.09.2022 21:06:51
VIPMetal: Käsittääkseni tuo DC10 on vanhempaa tekniikkaa. Toroidal muuntajalla ekstra magneettisuojauksella. Olis mulla tuoki tossa, mut siinä laudassa ei oo wahia. En tiedä miten hyvin wah nappaa siitä häiriöitä, laiskana en jaksa purkaa lautoja =D
 
Saat yli 1300mA ainaki ulos, jos yhdistät kaksi DC7:n lähtöä tämmösellä piuhalla:
https://www.customboards.fi/product … allel-current-doubler-adapter-10-cm

 
Ainakaan mulla ei oo ongelmia wahin ja Cioks DC:10:n kanssa. Virtalähde on pedaalilaudan pohjan alla, ei just wahin alapuolella mutta ei toisessakaan päässä lautaa. Mutta yleistäen jotkut säröt, etenkin fuzzit, sekä wahit saattavat suoraan virtalähteen yläpuolella tai vieressä ollessaan surista voimakkaastikin. Mutta vähän kauempana virtalähteestä toimivat usein häiriöttä.
Tulin, näin, soitin.
kimurantti1
03.09.2022 14:05:45
McLeach: Osuuko Cioks DC10 samaan laariin, joka pitäisi wahin kurissa? Vai onko tuo toteutettu eri tekniikalla jostain syystä? Ja nko käytännön merkitystä kun nuo line6 mm4 ja dl4 vaatii min. 1200mA kumpainenkin, ainakin takapaneelin mukaan? Eihän tuollaisia määriä mikään yksittäinen lähtö anna...
 
Ei osu, siellä on toridimuuntaja sisällä. Ertyn yllä kirjoittama pitää paikkansa:
 
erty: Line 6 DL4 ottaa todellisuudessa noin 250mA 9VDC:llä ajettaessa. Vaatii käänteisen polariteetin ja 2,5mm plugin. Orkkis muuntaja on tosiaankin 9VAC mut toimii turvallisesti myös 9VDC:llä.
"Practice cures most tone issues." -John Suhr
McLeach
03.09.2022 17:39:40
kimurantti1: Ei osu, siellä on toridimuuntaja sisällä. Ertyn yllä kirjoittama pitää paikkansa:
 
OK, kiitos tästä!
Terry Pantheras
05.10.2022 16:36:39 (muokattu 05.10.2022 16:38:48)
Heh, törmäsin itse tässä vasta tismalleen samaan ongelmaan, kun vaihdoin kokoluokkaa pienempään lautaan, jossa virtalähteen paikka on keskellä ja tykkään pitää wahia liki laudan keskiosaa. Virtalähde on Cioks DC10 ja wahi LAA Custom Italian Wah.
 
Pikkasen meinasi kärähtää hermo sunnuntain bänditreeneissä, kun yritin pähkäillä surinan aiheuttajaa. :D Tänään jaksoin kammeta keskenäni treenikselle ja tehdä vianetsintää. Onneksi oli toisessa laudassa Harley Bentonin PowerPlant, jolla sain ongelman pois.
 
Pitänee vielä katsoa, jos saisi Cioksin takaisin päälautaan sijoittamalla sen laudan reunaan, kun tarvitsen toista lautaa toisen bändin kanssa.
 
E: Tykkään Cioksin ohuista virtajohdoista enempi. HB:n paksujen kaapeleiden kanssa tulee melkoinen harakanpesä.
I was never a fan of subtle effects, I wanna ability to hear when you turn it on... That's why I never understand... you know, "It's transparent". Why to turn it on if it's transparent? - J. Mascis
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)