Aihe: SWR Baby Blue 1
1
onde
30.07.2022 23:00:09 (muokattu 30.07.2022 23:01:10)
Mistähän mahtais saada tohon uudet kajarit ku vanhat hapertu! Aika harvassa näkyy olevan myynnisssä 8 tuumasia ja 16 ohmisia markkinoilla jos ollenkaan jotka tohon soveltuis!
But that´s the way I like it baby I don´t wanna live for ever
onde
30.07.2022 23:08:47
No yks vaihtoehto ois ostaa TC:n BC 208 ja ottaa siitä kaiuttimet Baby Bluehen! Muita ehdotuksia!
But that´s the way I like it baby I don´t wanna live for ever
Kefiiri
31.07.2022 10:06:54 (muokattu 31.07.2022 10:07:18)
Luin linkitetyn ketjun aika kursorisesti mutta olin ymmärtävinäni että sopivasti kytkemällä myös 4- tai 8 ohmin kajareita voinee käyttää?
 
Jos alunperin on ollut kaksi 16-Ohmista kytkettynä rinnan, kaksi neliohmista sarjassa ajanee saman asian.
En ole musiikin asiantuntija.
pehko
31.07.2022 12:11:27
Kefiiri: Luin linkitetyn ketjun aika kursorisesti mutta olin ymmärtävinäni että sopivasti kytkemällä myös 4- tai 8 ohmin kajareita voinee käyttää?
 
Jos alunperin on ollut kaksi 16-Ohmista kytkettynä rinnan, kaksi neliohmista sarjassa ajanee saman asian.

 
Ei mitenkään varsinaisesti liity aiheeseen, mutta uteliaisuuttani kysyn että lisääkö tämä mökän määrää samalla lailla kun 4Ohmin kaappi vs. 8Ohmin kaappi vahvistimen perseessä?
okabass
31.07.2022 13:06:29 (muokattu 31.07.2022 16:54:40)
Kefiiri: Luin linkitetyn ketjun aika kursorisesti mutta olin ymmärtävinäni että sopivasti kytkemällä myös 4- tai 8 ohmin kajareita voinee käyttää?
 
Jos alunperin on ollut kaksi 16-Ohmista kytkettynä rinnan, kaksi neliohmista sarjassa ajanee saman asian.

 
Kyllä.
Mä en tunne sen tarkemmin konetta, muuta kuin mitä kerran soittanut keikan sellaisen kautta. Voi olla, että tuolla 16 ohm ll 16 ohm = 8 ohm haetaan sitä, ettei kone lämpiä liikaa. Sehän on fyysisesti aika pienessä kotelossa tehoon nähden, eikä taida olla tuuletinta. Yleensähän tansistorivahvarin alin nimelliskuorma on 4 ohm.
 
PS.
Siinä onkin lisäkaiutinmahdollisuus ainakin jossain mallissa. Siksi siinä on itsessään 8 ohm (16 ll 16 ohm kaiuttimet) kaiutinkuorma. Eli käsittääkseni voit laittaa 2 kpl 8 ohm kaiutinta rinnan, jos et käytä koskaan lisäkaiutinta.
ituvirtanen
31.07.2022 13:54:46
 
 
Samoin rinnankytkentä pitää edes jotain kuormaa ja ääntä, jos toinen sattuisi palamaan. Putkistoroiduissa vahvareissa kaappien elementtejä pannaankin mielellään rinnan, jotta pääte ei palaisi elementtivaurion kohdalla. Tyypillisesti trankut kestävät ääretöntä kuormaa aika hyvin ja toisaalta putket johonkin rajaan saakka oikosta.
 
Ettei unohtuisi, näihin on olemassa poikkeuksia.
Kefiiri
31.07.2022 14:11:22 (muokattu 31.07.2022 14:15:29)
ituvirtanen: Samoin rinnankytkentä pitää edes jotain kuormaa ja ääntä, jos toinen sattuisi palamaan. Putkistoroiduissa vahvareissa kaappien elementtejä pannaankin mielellään rinnan, jotta pääte ei palaisi elementtivaurion kohdalla. Tyypillisesti trankut kestävät ääretöntä kuormaa aika hyvin ja toisaalta putket johonkin rajaan saakka oikosta.
 
Ettei unohtuisi, näihin on olemassa poikkeuksia.

 
Äärettömän kuorman käsite aiheuttaa aina sekaannuksia :D
Sellaisen luulisi kuormittavan vahvistinta äärimmäisesti ja pienen kuorman taas vähän, mutta kyllähän 4 Ohmin kuorma pistää vahvarin työskentelemään lujemmin kuin kahdeksan.
 
Mutta yleensä tosiaan transistorivahvistin ei kärsi vaikka sitä käytettäisiin ilman kaiutinta, joka on tilanne silloin kun toinen sarjaan kytketyistä elementeistä käräyttää kääminsä poikki.
 
Liekö puheena olevaan comboon mahdollista liittää 8 Ohmin lisäkaiutin omien elementtien rinnalle, jolloin täysi teho saataisiin yleiseen tapaan neljään Ohmiin?
En ole musiikin asiantuntija.
ituvirtanen
31.07.2022 18:30:37
 
 
Kefiiri: Liekö puheena olevaan comboon mahdollista liittää 8 Ohmin lisäkaiutin omien elementtien rinnalle, jolloin täysi teho saataisiin yleiseen tapaan neljään Ohmiin?
 
Tämä "täysi teho" on mielenkiintoinen termi. Kun kaappivaihtoehtoja on kaksi yhtä herkkää, kasi ja nelkku, oletetusti neloseen uppoaa enemmän energiaa. Toisaalta kuorman vaikeutuessa (impedanssin pienentyessä) vahvarin virranantokyky voi tulla vastaan. Voikin käydä niin, että ulostuleva teho jää vaikeammalla kuormalla pienemmäksi.
 
Impedanssia voi itselleen hahmotella keppinä, jonka terävyys kuvaa sen suuruutta. Pieni impedanssi on kuin terävä keppi, suuri Z kuin halko. Kumpaa on peukalolla (virranantokyky) helpompi painaa?
 
Mikäli vahvistimen virranantokyky olisi rajaton, elementtejä vain pantaisiin rinnan ja tehot kasvaisivat rajatta. Komponentti, joka sitä virtaa käsittelee (trankku, putki), on lopulta omien fyysisten rajoitteittensa vanki. Kun virta kasvaa, osien pitää vastaavasti kasvaa. Suurikin jännite liikkuu pienessä karvassa mutta suuri virta sulattaa liian pienen johteen.
 
Vanha vertaus vedestä on kuvaannollinen: putken paksuus kuvaa ampeereja ja paine voltteja. Vaikka letku olisi kuinka ohut, virtaus voi olla hurjan kova. Mutta kun putki on todella paksu, sillä voi siirtää vettä vaikka kaupunkiin. Isokin trankku rajaa virtaa, koska sen koko on pieni. Siksi pieni impedanssi tulee aina jossain vaiheessa elektroniikassa rajoittavaksi tekijäksi.
 
Tämä "täysi teho" on muuten tyypillisesti noin kahdesta kolmeen desibeliä. Ylimääräinen identtinen kaappi tosin voi nostaa potkua jopa 6 dB.
Kefiiri
31.07.2022 19:19:19
ituvirtanen: Tämä "täysi teho" on muuten tyypillisesti noin kahdesta kolmeen desibeliä. Ylimääräinen identtinen kaappi tosin voi nostaa potkua jopa 6 dB.
 
Totta joo, äänenpaineen erot jäävät yllättävän hillityiksi vaikka kajareihin syötetty wattimäärä tuplaantuisi. Ja sitähän se ei trankkulaitteessa edes tee vaikka kaiuttimen ohmit puolitettaisiin.
 
Tuota joskus tuumailtiinkin, että jos pelkkä elementtien määrän tuplaus nostaa äänenvoimakkuutta, niin mikä tahansa vahvari riittää jos vain elementtejä lisätään sen perään tarpeeksi. Mutta eihän se ihan noin mene :D
En ole musiikin asiantuntija.
basisti1971
01.08.2022 07:05:08
Moi.
 
okabass: Googleen: swr baby blue replacement speaker
 
:)
 
Tylsää tuollainen googlettelu, voi vaikka löytyä tietoa heti ;).
 

 
okabass: https://www.talkbass.com/threads/sw … -needs-replacement-speaker.1339490/
 
Vaikka TB ainakin omasta mielestä on edelleen kaikissa bassoasioissa tiedonlähde vailla vertaa (vaikken itse enää liki vuosikymmeneen aktiivinen syystä jos toisestakin olekaan ollut), kaiuttimen impedanssien tiimoilta varsin kummallinen.
Ainakin jos kyse on jenkkibasisteista.
 
Kuten tuostakin viestiketjusta tarkkasilmäiselle ilmenee, jenkki ei ole tyytyväinen kuin silloin kun tankkuvahvari pukkaa tehonsa pienimpään (nimellis)impedanssiin jonka valmistaja ilmoittaa -tai vielä ikävämmin on ilmoittanut vuosikymmeniä sitten- riippumatta siitä miksi varsinkin comboon on joku tietty impedanssi valkattu.
Ja kuten on jo mainittukin, comboissahan kaiuttimen impedanssin valinta menee yleensä rinnankytkettävän mahdollisen lisäkaapin ehdoilla.
"Vajailla" tehoilla ei voida toimia, liitettiimpä jossain viestiketjussa underpowering-idioottimyytti trankkuvahvarin ja kaiuttimen impedanssisovitukseenkin :/.
 

 
Koska kyseessä on herra Raben (RIP :( ) hengentuote:
Vaikken ykkösen skemaa ainakaan pikaisella etsiskelyllä löytänyt, päätteen biasointi on syytä tarkis(tut)taa etenkin jos aikoo pienimpään ilmoitettuun impedanssiin ajaa (jos päädyt kahteen 8Ohmiseen elementtiin, tulppa lisäkaapin reikään).
Joissain (kuten esim. ST220 ja SM400) bias on potikalla säädettävä, joissain joutuu vaihtamaan vastuksia.
Biasoinnin tarpeen huomaa SWR:ksikin runsaasta lämmöntuotosta tai kuulee hassusta säröstä puhtaassa signaalissa.
Koska mnetissä ei moista suvaita, en edes kerro miten biasointitarpeen näkee ;).
 
Loistovärkkejä nuo Raben vahvarit, joten kannattaa pitää hyvää huolta vaikka keskimääräistä arvostetumpina ovatkin sillä hilkulla kannattaako korjauttaa jos vaurio sattuu kohdalle.
Monella muulla ei tarvitse edes miettiä :(.
Mieluummin mun mielestä kuitenkin huollattaa silloin tällöin kuin korjauttaa edes kerran, huomattavasti edullisemmaksi tulee.
 
T:Samuli
jkop
01.08.2022 09:24:10
 
 
onde: Mistähän mahtais saada tohon uudet kajarit ku vanhat hapertu!
 
Mitä tarkoitat "hapertumisella"? Jos kaiuttimien ripustukset (ne kumiset renkaat jotka joustavat kartion liikkuessa) on hapertuneet, niin ainakin kotistereoiden kaiutinten ripustuksia voi vaihtaa. Tällöin koko elementtiä ei ole tarve uusia ja homma on suheellisen nopea tehdä (=ei ole kallis teettää jossain liikkeessä).
 
Janne
Kefiiri
01.08.2022 09:32:49 (muokattu 01.08.2022 09:43:25)
Totta joo, linkitetyssä Talkbassin ketjussa muistaakseni mainittiin jokin "foam" -reunus ja nehän tuppaavat hapertumaan. Pelkkien reunusten vaihtomahdollisuutta kannattaa selvittää.
En ole musiikin asiantuntija.
Kefiiri
01.08.2022 09:48:54
pehko: Ei mitenkään varsinaisesti liity aiheeseen, mutta uteliaisuuttani kysyn että lisääkö tämä mökän määrää samalla lailla kun 4Ohmin kaappi vs. 8Ohmin kaappi vahvistimen perseessä?
 
Kaksi neliohmista sarjassa on vahvistimelle samansuuruinen kuorma kuin kaksi 16-ohmista rinnan ja mökän määrä käytännössä sama. Teoreetikot tosin ovat löytävinään jotain eroa vahvistimen käyttäytymisessä noilla vaihtoehdoilla, mutta käytännössä eroa ei huomaa kun ei sitä tahdo huomata 4 ja 8 Ohmin kaappien välilläkään.
En ole musiikin asiantuntija.
jkop
01.08.2022 10:01:56 (muokattu 01.08.2022 10:02:54)
 
 
Kefiiri: Totta joo, linkitetyssä Talkbassin ketjussa muistaakseni mainittiin jokin "foam" -reunus ja nehän tuppaavat hapertumaan. Pelkkien reunusten vaihtomahdollisuutta kannattaa selvittää.
 
Netistä voi asiaan tutustua hakusanalla "speaker refoaming". Itse toteutin homman omiin kotikaiuttimiin valmiin korjaussarjan avulla, joka sisälsi ripustukset ja liiman. Kokonaiskustannus oli joku 80€ kaikkien elementtien (6kpl) osalta. Kannattaa kuitenkin ottaa selvää millainen elementti on korjata, sillä toiset ovat hankalampia kuin toiset. Itsellä oli yleisen mielipiteen mukaan "helpot", joten uskalsin tehdä itse. Kuten mainitsin, niin homman voi teettää myös jollain ammattilaisellakin.
 
Janne
okabass
01.08.2022 12:29:33 (muokattu 01.08.2022 12:30:10)
Kefiiri: Totta joo, linkitetyssä Talkbassin ketjussa muistaakseni mainittiin jokin "foam" -reunus ja nehän tuppaavat hapertumaan. Pelkkien reunusten vaihtomahdollisuutta kannattaa selvittää.
 
Joo. Tuolta esim. voi kysellä.
https://aanimika.fi/palvelut/korjaus/kaiutinelementtien-korjaus/
Pelkkien "kumi"ripustuksien vaihdossa hankalinta voi olla vanhojen rippeiden poistaminen. Jos ne saa siististi pois, ei mikään ylivoimainen homma.
jkop
01.08.2022 20:01:44
 
 
okabass: Joo. Tuolta esim. voi kysellä.
https://aanimika.fi/palvelut/korjaus/kaiutinelementtien-korjaus/
Pelkkien "kumi"ripustuksien vaihdossa hankalinta voi olla vanhojen rippeiden poistaminen. Jos ne saa siististi pois, ei mikään ylivoimainen homma.

 
Toinen asia johon pitää kiinnittää huomiota on se, että kartio pääsee liikkumaan vapaasti (=kela ja magneetti eivät hankaa missään tilanteessa) . AFAIK toisissa elementeissä on enemmän varaa virheelle kuin toisissa.
 
Janne
okabass
01.08.2022 20:34:13
jkop: Toinen asia johon pitää kiinnittää huomiota on se, että kartio pääsee liikkumaan vapaasti (=kela ja magneetti eivät hankaa missään tilanteessa) . AFAIK toisissa elementeissä on enemmän varaa virheelle kuin toisissa.
 
Janne

 
Kun liimaa ripustuksen tietyllä tavalla, liima keskiöi kartion itsestään.
onde
03.08.2022 20:11:48 (muokattu 03.08.2022 20:17:42)
Kiitos havainnoista! Tossahan nuppi ihan omanaan ja kaiutin kans.Kaiutinkaapelilla ne liitetään yhteen! Eli ei mitään lisäkaiutinta saa omien rinnalle. Aikasempi omistaja jenkkilässä vaihtanu aikanaan toisen kaiuttimen ilmeisesti ku hajottanu originaalin ni laittanut tilalle 8-Ohmin Celestionin! Enhän mä tota tiennyt ja ihmettelin ku kävi kuumana! No lopulta hiljeni koko toosa! No Pussillinen uusia konkkia ja vastuksia ni alko pelittää! Eli toi foaminen ei onnistu ku molemmat kajarit ei 16-ohm. (Toinen orkkis kai jossain Nevadan autiomaassa) No yks ratkaisu ois et tekis tolle nupille oman kotelon eli toimis pelkkänä nuppina! ps.Baby Blue 2 pudotettiin ohmit eli siinä 2 kpl 8-ohmista kaiutinta!
But that´s the way I like it baby I don´t wanna live for ever
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)