Aihe: Taidemusiikki on heterogeeninen ryhmä säveltäjiä
1
Gary Enfield
21.07.2022 12:47:24
Soitinvalikoima kai aika pitkälti määrittää eri genrejä. Taidemusiikkiin kuuluu orkesterisoittimet, eri kokoonpanoin. Joskus voidaan lisätä elektroniikkaa tai jotain epätavallista soitinta väriä tuomaan, mutta jouset, vasket ja puupuhaltimet on taidemusiikille hyvin leimallisia, miltei ohittamattomia.
megatherium
21.07.2022 14:26:35 (muokattu 22.07.2022 17:53:52)
Gary Enfield: Soitinvalikoima kai aika pitkälti määrittää eri genrejä. Taidemusiikkiin kuuluu orkesterisoittimet, eri kokoonpanoin. Joskus voidaan lisätä elektroniikkaa tai jotain epätavallista soitinta väriä tuomaan, mutta jouset, vasket ja puupuhaltimet on taidemusiikille hyvin leimallisia, miltei ohittamattomia.
 
Se lienee kyllä totta mutta sitä en oikeastaan ajanut takaa vaan tarkoituksenani oli vain vertailla klassisen genren puitteissa säveltäjiä ja niiden laadukkuutta keskenään todeten mm. Rossinin tyhjänpäiväiseksi, pinnalliseksi ja suuresti liioitelluksi musiikilliseksi "kyvyksi" joka ei kyennyt pelkkänä ooppera koomikkona ilmaisemaan musiikissaan niin syviä tuntoja kuin sentään monet paljon tuntemattomammatkin säveltäjät vielä 1900 luvulla kuten vaikkapa Tuukkanen, Melartin ja Saikkola surua ilmentävässä karjala palaa kuvassaan mutta ei siihen pysty virolaiset tubin tai ellerkään joiden musiikista puuttuu sellaista ekspressiivistä voimaa shostakovitsin plagioivassa epigoniassaan tubinin kohdalla ettei hän millään pärjää vertailussa suomalaisille siitä huolimata että hänen melko pinnallisista sinfonioistaan on tehty peräti 2 kokonaislevytystä vaikkei itse musiikki antaisi aineksia yhteenkään. Enpä juuri voisi kuvitellakaan varsinkaan jotakin 1900 luvun teosta josta saisin näin usein kiksejä saati kiksin puolikastakaan kuin vaikkapa Tuukkasen Meri sinfonian tietyistä osista vaikkakin vähiten intermezzosta joka ei ole teoksen oikea avausosa vaikka se nyt spotifyssa ensin soikin.
 
Saanen valistaa sinua vakavasti siinä mitkä sinfoniat oikeasti ovat suuria ja merkittäviä teoksia suomessa lähtien Melartinin 6 sinfoniasta joista tehdyt levytykset ovat sinfonioiden lyhennettyjä versioita eivätkä niiden uusia editioita joten kannattaa suhtautua skeptisesti niistä tehtyihin levytyksiin mutta voin kuitenkin esmes suositella Jussi jalaksen komeaa tulkintaa Melartinin 5. sinfoniasta jota minäkin kerran kuuntelin pakahtuneena poltetta rinnassa vaikkakin sekin lienee mutiloitu eikä täydellinen alkuperäisversio jota kuulemma saamieni tietojen valossa ollaan kuitenkin levyttämässä saksalaiselle cpo merkille kuten 6: ttakin sinfoniaa, ensimmäinen kerta laatuaan, sikäli kun tiedän. Itse kuuntelen eilen illalla yle klassiselta Sibeliuksen sinfonioita paljon suurempaa nautintoa tuntien maisteri Sulho rannan sinfonia Piccolaa joka on tyyliltään omintakeista uusklassismia edustava sinfonia jonka erityisesti pezzo tematico ja pezzo umoristico osat ovat vaikuttavia ja syvää tyydytystä tuottavia eikä finaalikaan ole hassumpi taidokkaassa temaattisessa työssä mutta muuan ehdoton lempisinfoniani on Tuukkasen meri sinfonia jota ei ikävä kyllä voi kuunnella kokonaisuudessaan youtubesta tai spotifysta sillä sen laaja lähes impressionistisen pehmeä ihana avausosa loistaa poissaolollaan mutta myös vanhaa Tuukkasta edustava Myrsky osa on vaikuttavan pakahduttava vaahtopäille nousevien maininkien vyöryssä mutta myös Helvi Leiviskän sinfonia on vaikuttava teos ja pitää muistaa että nämä kaikki olivat ammattisäveltäjiä eivätkä harrastelijoita.
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)