Aihe: Keikalla basso suoraan linjaan?
1
jives
22.06.2022 19:04:12
Mietiskelin tässä, että miks pitäs roudata klubikeikoille aina vahvari, kun siellä on kuitenkin monitorit ja PA. Jotta onko siitä vahvarista juurikaan hyötyä, kun di-boksikin laitetaan ennen vahvaria tai otetaan kuiva soundi ulos vahvarin di-outista.
 
Oisko joku hyvä laite, etuvahvari tms, jossa olis märkä di-lähtö? Sais säädettyy just sen oman soundin etuvahvarillaan ja baarin miksaajan ei tartteis miettii, että millastahan bassosaundia just tää tyyppi haluaa. Olis helppo roudatakin. Asia ois tietysti ihan toinen, jos ois oma miksaaja ja roudarit Sit vois käyttää vaikka kahta rantasaunaa
okabass
22.06.2022 19:40:18 (muokattu 23.06.2022 01:30:04)
jives: Mietiskelin tässä, että miks pitäs roudata klubikeikoille aina vahvari, kun siellä on kuitenkin monitorit ja PA. Jotta onko siitä vahvarista juurikaan hyötyä, kun di-boksikin laitetaan ennen vahvaria tai otetaan kuiva soundi ulos vahvarin di-outista.
 
Oisko joku hyvä laite, etuvahvari tms, jossa olis märkä di-lähtö? Sais säädettyy just sen oman soundin etuvahvarillaan ja baarin miksaajan ei tartteis miettii, että millastahan bassosaundia just tää tyyppi haluaa. Olis helppo roudatakin. Asia ois tietysti ihan toinen, jos ois oma miksaaja ja roudarit Sit vois käyttää vaikka kahta rantasaunaa

 
Noi linkin purkit hyviä. Ehkä tämän hetken parhaita. Kalliita kyllä. Toimivat myös äänityksissä. Saa pienestä rososta voimakkaaseen säröön. Mikkipiuhalla DI (kaiutinsimu) mikseriin.
https://origineffects.com/2022/02/2 … anel-super-vintage-product-release/
basisti1971
23.06.2022 06:57:00
Moi.
 
jives: Mietiskelin tässä, että miks pitäs roudata klubikeikoille aina vahvari, kun siellä on kuitenkin monitorit ja PA. Jotta onko siitä vahvarista juurikaan hyötyä, kun di-boksikin laitetaan ennen vahvaria tai otetaan kuiva soundi ulos vahvarin di-outista.
 
Vaikka useammastakin syystä suoraan linjaan aina mahdollisuuksien sen salliessa olen jo 90 luvun lopulta lähtien soittanutkin, ja huomisella Jussikeikallakin noin tulen toimimaan, bassovahvarin+kajarin roudaamiseen keikoille on useampiakin hyviä syitä.
 
Yksi on ylitse muiden, eli kustannukset.
Jos pelipaikalta löytyy kunnollinen lavamonitorikalusto (ja miksaaja ;)) tai vedellään modernisti korvamonitorein, asialla ei tietenkään ole sen kummoisempaa merkitystä, mutta jos kaikki kalusto on omaa, perinteistä bassoläjää ei kustannusten kantilta mikään muu vaihtoehto voita oman ja kanssamuusikoiden monitorointitarpeen täyttämisessä.
 
Toinen syy on tietty fiilis.
Alusta asti kun tuohon filosofiaan ihastuin, olen kaivannut tuttua bassoläjää selän taakse tuuttaamaan.
Äänikuvan selkeys yleisöön päin painaa kuitenkin mulla vaakakupissa enemmän, joten tokkopa ihan kevein perustein normikeikoilla enää perinteiseen kattaukseen siirryn.
 
Syitä ja tekosyitä löytyy varmasti lisääkin, mutta ei niistä sen enempää.
 

 
jives: Oisko joku hyvä laite, etuvahvari tms, jossa olis märkä di-lähtö? Sais säädettyy just sen oman soundin etuvahvarillaan ja baarin miksaajan ei tartteis miettii, että millastahan bassosaundia just tää tyyppi haluaa. Olis helppo roudatakin. Asia ois tietysti ihan toinen, jos ois oma miksaaja ja roudarit Sit vois käyttää vaikka kahta rantasaunaa
 
Budjetistahan tuo on pitkälti kiinni, sopivia purkkeja on tarjolla pilvinpimein.
Tuo okabass:in linkkaama edustaa toista ääripäätä, toista BDI21 (Sansamp mukaelma) jollaisen aikoinaan mielenkiinnosta hankin muiden ostosten muassa.
Välissä valinnanvaraa löytyy kyllä laidasta laitaan.
Sitä en tiedä miten basso-di/etuasteita on kivijalkamusaliikkeissä kokeiltavana, veikkaan että valitettavasti varsin heikosti.
 
Itse en tuosta Behkusta ainakaan modaamattomana ole oikein mieleistä soundia ulos saanut kiusattua, "john-k" modit ovat vielä työn alla.
Tuota behkua laadukkaammalla (=varmaankin ihan mikä tahansa) saa ainakin käyttövarmuutta roimasti lisää, rakenne on juuri niin halpa kuin mitä hinta antaa olettaa.
Soundi on niin henkilökohtainen asia että tuohon en ota kantaa.
 
Itsellä on käytössä SVTDI-tiiliskivi, ja vaikka säätöjä tuossa purkissa ei ole lainkaan, omaan umpiyksinkertaiseen soundimieltymykseen toimii loistavasti tuoden soundiin hivenen kevyttä putkirosoa ja rutkasti hyvää mieltä... :).
 
Yksi vaihtoehto jonka moderni tekniikka on tuonut meidän basistienkin ulottuville on monista digimiksereistä valmiina löytyvät vahvistin- ja kaappisimulaatiot.
Olen tuota itsekseni kokeillut, ja vaikka kohtuu hyviin tuloksiin omasta mielestä olenkin päässyt, en ole vielä edes treeneissä, saati sitten keikalla käyttänyt.
"Line-6 syndrooman" todennäköisyys on kuitenkin vahvana mielessä.
 
T:Samuli
J.Nikkanen
23.06.2022 07:03:22 (muokattu 23.06.2022 07:05:11)
Mulla lähtee laudasta wet ja dry joissa molemmissa kaappisimu. Myös vahvistin saa kuvan esimerkissä kaappisimuloitua (wet) saundia mutta se nyt on melko se ja sama, pääsääntöisesti equtan jokatapauksessa basson lavasaundia aika rankasti ettei mene muhjuksi. On tullut aloitettua joskus keikkakin niin että bassokamppeista oli virrat pois, hämmästelin hetken että onpas nyt hassu saundi kun basso tuli vain lavan edessä olevista PA-kamppeista.
 
https://muusikoiden.net/dyn/users/173112.jpg
 
Tilanne toki muuttuu heti jos keikka tehdään vain backlinen varassa, siinä kohtaa laudasta ohitetaan kaappisimu sekä DI-boksi ja ruuvaillaan vahvistimesta sitä ns. parasta saundia. Itse tykkään graafisesta equsta siinä kohtaa millä leikellä hankalia taajuuksia.
 
Äänityksen kannalta tuo lauta on vähän kehno, ja tuollaisenaan siinä on muutama asia mitkä kannattaa/pitää ilmoittaa äänimiehelle jos semmoinen tiskin takana on. (toki ratkaisu löytyy jo omasta setupista mutta tuskin on keikkaa tulossa...) Ongelma on tuo dikitekin kaappisimu, se on vähän omanlaisensa mutta kun tietää mitä se tekee niin ongelmat ovat ratkaistavissa.
 
edit: Niin siis se etuaste, no SansAmpin vehkeet esimerkiksi.
Pauli Lappalainen
23.06.2022 07:51:10
vt_17
24.06.2022 08:53:44
pietari-poika
26.06.2022 10:59:57
vt_17: Kyllähän noita löytyy, tässä olisi muutama esimerkki:
 
https://www.thomann.de/fi/tech_21_sansamp_character_vt_bass_di.htm

 
Itse olen käyttänyt tätä kyseistä värkkiä muutaman vuoden suoraan linjaan siten, että sen edessä on TC Electronicin Spectra Comp ja Boss OC-3. Vahvaria ei ole ollut keikoilla vuosiin.
 
Puoli vuotta sitten vaihdoin pedaalilaudan Line6 HX Stomp:iin, joka on räkkiasennettuna ja kontrolloidaan midi-polkimella. Voin suositella molempia ratkaisuja. HX Stomp on toki paljon monipuolisempi laite jos haluaa erilaisia soundeja samalla keikalla tai esim tarkkaa eq:ta. Tech21:n kanssa lähinnä laitetaan potikat hyvään asentoon ja jätetään ne keikan ajaksi koskematta.
 
Omassa tilanteessa on toki yhtälössä myös samana pysyvä porukka ja äänitekniikka, ja langallinen korvamonitorointi. Basson jytkettä tulee subwoofereista melkein liikaakin omaan makuun, joten sitä tunnetta en ole jäänyt kaipaamaan. Monitoriteknisesti itseasiassa basson signaali splitataan mikserissä siten, että mulle korviin tuleva signaali on eq:tettu kirkkaammaksi kuin pa:sta tuleva, lähinnä jotta erottaisin paremmin mitä nuotteja soitan. Miksaaja tykkää usein aika tummasta bassosoundista.
jives
27.06.2022 01:03:22 (muokattu 27.06.2022 01:07:59)
Paljon kiitoksia vastauksista ja linkeistä. Tuo Behringer BD21 on naurettavan halpa. En käsitä miten alle kolmellakympillä voi tuollaisen laitteen suunnitella, valmistaa ja hankkia komponentit.
 
Darkglassin laitteet vaikuttaa aika mielenkiintoisilta, eikä vähiten yrityksen sijainnin vuoksi. Enpä ole tiennyt, että Suomessa on tuollainen firma.
 
Myös Bassrig vaikuttaa oikein hyvältä, mutta onhan se hiukan hintava harrastekäyttöön.
basisti1971
27.06.2022 07:08:11
Moi.
 
jives: Paljon kiitoksia vastauksista ja linkeistä.
 
Omasta puolestani ole hyvä.
 

 
jives: Tuo Behringer BD21 on naurettavan halpa.
 
Sitä se kyllä on etenkin käytettynä, ja kevyeen soundinmuokkaukseen on ihan päteväkin jollei enempää rahaa halua syystä tai toisesta upottaa.
Tai ihan vaan periaatteesta.
Itse kaipaan kuitenkin monipuolisempaa soundinmuokkausta jos sellaiseen lähden, joten ihan ei omia sinänsä vaatimattomiakaan tarpeita ainakaan modaamattomana täytä.
 
Käytettynä ostaessa suosittelen samalla tapaa kuin taannoisessa BOD(400) viestiketjussakin testaamaan ennen kauppojen lukkoon lyömistä, ei ole lainkaan sanottua että toimii kuten pitääkin.
Testaaminen ennen ostamista ei tietenkään ole hukkaan heitettyä aikaa laadukkaammillakaan käytetyillä, mutta Behkut ovat kyllä mun kokemuksen perusteella tuossa mielesä aivan omaa luokkaansa.
Ja vaikkei yleistää saisikaan, käytettyjä Behringer tuotteita kauppaavat usein moraaliltaan rahtusen löyhemmin varustettuja...
 
Laadukkaammista pedaaleista poiketen Behringer-filosofialla valmistetusta laitteesta ei myöskään käyttökelpoisia komponentteja pedaalirakenteluun saa pelastetuksi, ellei vaatimustaso ole todella matala.
 

 
jives: En käsitä miten alle kolmellakympillä voi tuollaisen laitteen suunnitella, valmistaa ja hankkia komponentit.
 
Tuo(kin) laite on alunperin ajalta jolloin Uli "ulkoisti" kaiken perustason R&D:n, eli kopioi surutta muiden laitteita rakennetta ja kytkentää sopivaksi katsomissaan kohdissa yksinkertaistaen, kaukoidässä mahdollisimman halvoin komponentein valmistuttaen.
Veikkaisin että tässäkin purkissa valmistuskustannukset ovat ~5~10€, sivukulut ~10~5€ ja kate ~50%.
 
Vaikka paino (painavampi kun on tautilautasissakin aina kevyttä parempi ja luotettavampi :D) teräksisen pohjalevyn ansiosta jämäkän kuvan laitteesta antaakin, muovikuoret ja sisuskalut ovat juuri niin halvan oloisia kuin mitä hinta antaa olettaa.
 
BDI21 nettikeskusteluissa ehdotetaan varsin usein vaihtoehdoksi monipuolisemmin säädöin varustettua ADI21:stä:
 
https://www.thomann.de/fi/behringer … ic_adi21_analog_modeling_preamp.htm
 
etenkin jos kaipaa DI boksia myös akustiselle kitaralle.
 
En ole vielä kokeillut koska on ollut loppu jo pidemmän aikaa, mutta ostoskorissa nyt kun jälleen on tarjolla, joten päivittelen tuntemuksia jos on vielä varastossa kun saan kerättyä sopivan määrän "tarpeellista" ostettavaa.
 
T:Samuli
anapena
28.06.2022 00:39:12
basisti1971: BDI21 nettikeskusteluissa ehdotetaan varsin usein vaihtoehdoksi monipuolisemmin säädöin varustettua ADI21:stä:
 
https://www.thomann.de/fi/behringer … ic_adi21_analog_modeling_preamp.htm
 
etenkin jos kaipaa DI boksia myös akustiselle kitaralle.
 
En ole vielä kokeillut koska on ollut loppu jo pidemmän aikaa, mutta ostoskorissa nyt kun jälleen on tarjolla, joten päivittelen tuntemuksia jos on vielä varastossa kun saan kerättyä sopivan määrän "tarpeellista" ostettavaa.
 
T:Samuli

 
Eikös tuo toimi ok myös piezojen kanssa, eli vois toimia semmoisissa kontrahommissakin?
TommiW.- Autot, kämpät ja piparit.
krooninenmelankolia
06.07.2022 15:13:42
Itsekin ostin tovi sitten käytettynä halvalla Eleven Rackin (reippaasti alle 200e muistaakseni), joka istuu tuolla räkissä bändin muiden systeemien kanssa ja toimii pienellä säätämisellä basson soittoon kuin vaari mummoon. Aiemmin kokeiltu mm. MXR Bass DI, Boss BB1X-Preamp ja muutama muu, myös pelkällä DI-boksilla linjaan olen koittanut soittaa mutta siitä ei ihan haluttua lopputulosta tullut. Monitorointihan näissä aina tulee ongelmaksi, itselläni langalliset korvamonitorit kuulokevahvistimesta kun olen treeneissä ja lavalla suunnilleen piuhan mitan päässä aina. Jos monitorointi riittää niin ehdottomasti kannattaa linjavaihtoehdot kokeilla, hyvää soundia huomattavasti halvemmalla kun vahvistimien kanssa.
Röntgen-Jeesus
11.07.2022 19:47:09
 
 
Terve. Onko kokemuksia bassovahvistimen kytkemisestä linjaan keikalla? Eli vahvari ilman kaappia mikseriin kiinni? Kyseessä Darkglass AO900-vahvistin.
Quru: Kaikki musiikki on ihan perseestä. Vessajono: Mulkkua pitää pystyä heiluttamaan joko päältä tai alta, muulla ei oo väliä.
ituvirtanen
11.07.2022 21:36:16
 
 
Röntgen-Jeesus: Terve. Onko kokemuksia bassovahvistimen kytkemisestä linjaan keikalla? Eli vahvari ilman kaappia mikseriin kiinni? Kyseessä Darkglass AO900-vahvistin.
 
Ransistorivahvistin, siitä vain. Päätettä on turha lämmittää, joten masterin voi pitää alhaalla.
 
Linjalähtö on hyvin tavallinen vahvareissa. Sitä käytetään paljon. Monissa on valintamahdollisuus ottaa eq mukaan.
Antti1
11.07.2022 21:39:53
ituvirtanen: Monissa on valintamahdollisuus ottaa eq mukaan.
 
Tossa myös kaappimallinnukset ja kaikkea muuta. Kovaa ajoa vaan.
basisti1971
12.07.2022 08:53:26
Moi.
 
Röntgen-Jeesus: Kyseessä Darkglass AO900-vahvistin.
 
Virtuaalihatunnosto laitteen mainitsemisesta, täällä mnetissä ääriharvinaista :).
Yleensä joutuu tivaamaan pitkään ihan perusdetajejakin kysymyksen takana.
 

 
Röntgen-Jeesus: Terve. Onko kokemuksia bassovahvistimen kytkemisestä linjaan keikalla? Eli vahvari ilman kaappia mikseriin kiinni?
 
On kokemusta, lähinnä SWR Studio 220:lla, toimii transistorivahvistimillakin varsin vaihtelevasti ja/tai kuvitelmienmukaisesti riippuen lähinnä siitä mistä kohtaa signaalitietä linja-/DI ulostulo on missäkin vahvistimessa otettu.
 
Tässä tapauksessa ei tarvitse pähkäillä koska vahvarista löytyy erikseen fyysiset Dry- ja Wet DI-lähdöt, ottaa siitä josta saa tarkoituksenmukaisimman soundin ulos.
Ja jos miksaaja tai tilanne niin haluaa, voi ottaa vaikka kumpaisenkin.
Useammalla DI-boksilla kikkailemisesta poiketen tässä tapauksessa DI-ulostulot lienevät pääpiirteittäin samassa vaiheessa, vaikkakin luultavimmin ilman Wet-ulostulosignaalissa luuraavien signaalinmuokkauksen aiheuttamien vaihesiirtymien kompensointia.
Joten yhtä aikaa käyttäminen ja haluttujen toimien jälkeen summaaminen on ainakin teoriassa mahdollista.
 
Toki Di-boksilla voi signaalin ottaa tapauskohtaisesti efektilenkistä- tai kaiutinulostulostakin jos haluttuun lopputulokseen päästään noin helpommin.
 
Putkivahvistimet (ja muuntajakytketyt trankkuvahvistimet) vaativat aina kuorman kaiutinulsotuloon ellei pääteastetta ole mahdollista tavalla tai toisella sammuttaa eikä päätteen osuutta soundiin kaipaa.
 

 
Yleisestiottaen on (tai ainakin oli) syystä tai toisesta -yleensä kustannukset- varsin yleistä että op-amp DI otetaan suoraan sisäänmenosta, joten vastaa lähinnä kiinanhalpis DI-boksia instrumentin ja vahvarin sisäänmenon välissä.
Tai jonkin verran käyttökelpoisemmin etu-ja pääteasteen välistä/ "insert-pisteestä".
Galvaanisesti erottavat muuntajakytketyt o(li)vat harvinaisia etenkin budjettiosastossa, kuten olivat sellaisetkin joissa pystyi valkkaamaan jäsen ituvirtasen mainitseman eq:n tmv. etuastemuokkauksia mukaan tai pois tarpeen niin vaatiessa.
 
T:Samuli
Röntgen-Jeesus
12.07.2022 22:41:16
 
 
Kiitokset ripeistä ja kattavista vastauksista toverit!
Quru: Kaikki musiikki on ihan perseestä. Vessajono: Mulkkua pitää pystyä heiluttamaan joko päältä tai alta, muulla ei oo väliä.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)