Aihe: Kaksi kaiutinkaappia yksi vahvistin, apua 4x12 kytkentöihin
1
Popilo
29.06.2022 21:15:55 (muokattu 29.06.2022 21:16:29)
Olen vaihtamassa 4x12 kaappiini kaiuttimia. Kaapissa tulee siis olemaan 2x8ohm ja 2x4ohm elementit. Tämän lisäksi käytän myös 2x12 kaappia jonka kokonaisimpedanssi on 8ohmia.
 
Miten tuo 4x12 kaapelointi ja kaappien kytkeminen vahvistimeen tulee tehdä, jotta saisin koko homman toimimaan? Vahvistimessa (120w) on valintakytykin 4,8,16ohm. Vahvistimessa kaksi outputia ja teksti "4ohms min speaker impedance, jacks paralleled".
 
Kiitos vastauksista.
ituvirtanen
29.06.2022 22:15:07
 
 
Popilo: Olen vaihtamassa 4x12 kaappiini kaiuttimia. Kaapissa tulee siis olemaan 2x8ohm ja 2x4ohm elementit. Tämän lisäksi käytän myös 2x12 kaappia jonka kokonaisimpedanssi on 8ohmia.
 
Miten tuo 4x12 kaapelointi ja kaappien kytkeminen vahvistimeen tulee tehdä, jotta saisin koko homman toimimaan? Vahvistimessa (120w) on valintakytykin 4,8,16ohm. Vahvistimessa kaksi outputia ja teksti "4ohms min speaker impedance, jacks paralleled".

 
Vahvistin voi ajaa impedansseja 4, 8 ja 16. Siten kuorman pitää olla likimain jotain noista.
 
Kaappi 2 (2 x 12") on 8 ohmia. Helppo ja hyvä.
 
Kaappi 1 sisältää neljä elementtiä, jotka ovat eri impedansseilla. Tämä on vähän mutkikkaampi setti.
 
Vaihtoehto 1:
Neloset pannaan sarjaan, saadaan kolme kasioomista. Nämä rinnan keskenään, yhteensä 2.7 ohmia. Hankala kuorma.
 
Vaihtoehto 2:
Nelonen ja kasi sarjaan (12 ohmia) ja toinen samanlainen setti rinnan. Yhteensä 6 ohmia. Hmm, aika kiva.
 
Vaihtoehto 3:
Vaihdat nelioomiset identtisiin kaseihin ja kytkemällä elementit sarjaan ja rinnan, saat kaapista kasioomisen. Helppo ja hyvä.
 
Nyt sitten olemassa olevista (vaihtoehto 2 ja Kaappi 2) saisi yhteensä 3.4 ohmisen. Tätä voisi ajaa neljän ohmin lähdöstä. Samoin kahta kasia (vaihtoehto 3 ja Kaappi 2).
 
Saundillisesti en arvaile mitään. Tehot voivat jakautua satunnaisesti elementtien kesken, joten kahden kaapin ajo voi olla jotain hankalasti ennustettavaa. Muun muassa herkkyydet vaikuttava lopputulokseen.
Popilo
30.06.2022 07:48:18
Kiitos vastauksesta. Vaihtoehto 3 tulee kysymykseen sii vaiheessa kun löydän hyvään hintaan sopivat kaiuttimet torilta. Siihen saakka tyydyttävä olemassaoleviin, mutta haluaisin väliaikaisratkaisunkin tehdä mahdollisimman hyvällä lopputuloksella ja turvallisesti.
Laulava Kylätohtori
30.06.2022 10:32:55
Itsestään selvyys, mutta muistutetaan nyt kuitenkin. Kaapin tehonkesto on aina elementtien lukumäärä * vähiten tehoa kestävän elementin teho. Esim. 2 kpl 100 w ja 2 kpl 25 w elementtiä tarkoittaa 4 * 25 w = 100 w kaappi.
Kuuntelen mielelläni monipuolisesti kaikenlaista musiikkia, mutta lempimusiikkiani on köyhien ulina.
basisti1971
30.06.2022 10:36:55 (muokattu 30.06.2022 10:44:23)
Moi.
 
Muistan kyllä yhä nuoruudetani tarpeen ja poltteenkin moisia viritellä, mutta:
 
ituvirtanen: Tehon lisäyksen ja saundin yhtenäisyyden kannalta kaksi täysin identtistä kaappia on toimiva tosiasia.
 
^Tämä.
 
Ellet kopioi jotain hyväksitodettua eri-impedanssisten parien yhdistelmää 412 umpikaapissa 1:1, haluttu (=hyvä soundi, ehjänä pysyvä vahvistin ja -elementit) lopputulos on korkeamman kädessä.
 
Kuten jäsen ituvirtanen tuossa yllä totesi, jotta moinen yhdistelmä toimisi halutusti, täytyy elementtien yhtenäisessä kotelotilassa olla ominaisuuksiltaan samanlaisia.
Tilanne muuttuu radikaalisti jos kaappi on takaa avoin, jolloin parien erilaiset herkkyydet ja kartion liikepoikkeamat eivät vaikuta toisiinsa.
Tuolloinkin matalamman impedanssin pari tietysti ottaa tehoa impedanssien suhteessa enemmän kuin korkeamman impedanssin pari, ohmin laki ei miksikään muutu vaikka kaappi takaa avoin olisikin.
Mahdollisten liikepoikkeama- ja herkkyyserojen vaikutus parien äänenpaine-eroihin säilyy yhtälailla tietysti, joten kovilla äänenpaineilla todennäköisyys sille että jotain antautuu on suuri.
 
Itse en moista elementtisekamelskaa suosittele edes harkitsemaan, mutta jos kokeileminen vastustamattomasti polttelee, etenkin umpikaapin kyseessä ollessa suosittelen perehtymään elementtien herkkyyksiin ja liikepoikkeamiin etukäteen jotta kokeilusta olisi jotain todellista hyötyäkin.
 
Nuo ylläolevat ituvirtasen kommentit kannattaa myös lukea tarvittaessa useampaan kertaan ajatuksella läpi, ja jos teoria ei aukea, opiskella sitä ainakin sen verran että aukeaa.
 
EDIT: Koska kappeja on kaksi ja muuntajakytketyn vahvarin kaiutinulostulot rinnan kuten tapana on, asialla ei tällä kertaa ole merkitystä, mutta yleisesti ottaen yhdellä sekaelementti (tai vaikka olisivat samanlaisiakin) kaapilla kaiuttimien pelkkää sarjaankytkemistä tulisi välttää viimeiseen asti.
Joko kaikki rinnan tai rinnan-sarjaan/sarjaan-rinnan.
Tuo siitä syystä että dynaaminen kaiutinelementti aniharvoin antautuu niin että menee oikosulkuun, joten puhtaassa sarjaankytkennässä yhden elementin pimeneminen poistaa piiristä kuorman joka puolestaan rikkoo päätemuuntajan, pääteputket tai kumpaisetkin hyvin suurella todennäköisyydellä.
 
T:Samuli
Popilo
30.06.2022 11:30:31
ituvirtanen: Ensin pitäisi ymmärtää, miksi kaappeja tarvitaan kaksi. Jos ajat päätettä kaakossa eli ns. Täysiä, ja kaipaat lisää mökää, yleinen suositus on käyttää kahta samanlaista kaappia. Tällöin kuorma ja saundi käyttäytyvät järkevästi.
 
Sekaelementit voivat toimia keskenään erikoisesti erilaisten herkkyyksien ja parin muunkin ominaisuuden kautta. Kun 4 x 12" sisältää erilaisia elementtejä samassa tilavuudessa, niitten keskinäiset vaikutukset toisiinsa voivat tuottaa epäsuotuisia asioita. Yksinkertaisimmillaan pienempi kuorma (impedanssi) ottaa enemmän tehoa itseensä, jolloin toiset elementit jäävät enemmän tai vähemmän jalkoihin ja koristeiksi. Väärä vaiheistus elementtien kesken ja koko kaappi on lähinnä haitta.
 
Tehon lisäyksen ja saundin yhtenäisyyden kannalta kaksi täysin identtistä kaappia on toimiva tosiasia.

 
Kahdella kaapilla olen soittanut sen vuoksi, että yhden kitaristin bändissä on saatu kitaraan stereokuvaa ympäri reenistä, jolloin soundi on huomattavasti täyttävämpi ja massiivisempi. Erittäin hyväksi todettu järjestely, jolla saavutetaan haluttu lopputulos. Mökän lisäys ei siis ole tarpeen. Kahden erilaisen elementin käyttämisestä samassa kaapissa olen taustatyön tehnyt ja näytteet tarkoin korvin kuunnellut. Tarkoitus siis aikanaan laittaa 2xV30 ja 2xcreamback tai invader, yleisesti käytetty yhdistelmähän tuo on. V30 ollessa korkeammalla impedanssilla ei niiden "jalkoihin jääminen" juuri huoleta, koska niistä on muutenkin tarkoitus ottaa soundiin ainoastaan se terävä ylämiddle joka kyseiselle elementille on ominainen. Toki tämä voi mennä pieleen mutta kokeilemallahan se selviää. Jos on huono niin laitan varmaan sen 4xV30.
Popilo
30.06.2022 11:51:55
Laulava Kylätohtori: Itsestään selvyys, mutta muistutetaan nyt kuitenkin. Kaapin tehonkesto on aina elementtien lukumäärä * vähiten tehoa kestävän elementin teho. Esim. 2 kpl 100 w ja 2 kpl 25 w elementtiä tarkoittaa 4 * 25 w = 100 w kaappi.
 
Juu kyllä, tämä olikin jo ennestään selvä asia, kiitos kuitenkin.
Popilo
01.07.2022 17:57:17
Kerrottakoon että asensin kaappiin bugeran omien 4ohm elementtien kaveriksi 2xV30 8ohm ja lopputulos on erittäin mainio!
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)